Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Waarom is bier uit fust anders dan uit fles?  (gelezen 427 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline verriet

  • ABV De Bierkaai
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
    • BlaBlaBlog.nl
Waarom is bier uit fust anders dan uit fles?
« Gepost op: 05-01-2017 10:22 u »
Ik vul mijn brouwsels 50:50 af op fles en 5L  partyfust. Per 0,5 liter fles gaat er 4 gram suiker bij. Per fust 20 gram. Na de hergisting is er echter een enorm verschil in het bier uit fust en het bier uit fles. De schuim is romiger met kleinere belletjes en het bier smaakt daardoor ook wat romiger. Mijn laatste brouwsel slaat uit fles direct dood (lijkt wel cola). Uit fust is het echter een heerlijk schuimend biertje. Hoe is dit te verklaren?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Ernesto

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
Re: Waarom is bier uit fust anders dan uit fles?
« Reactie #1 Gepost op: 05-01-2017 11:00 u »
Dit heb ik onlangs ook ervaren bij een dubbel die ik gebrouwen heb. Ik ben benieuwd naar de reacties.

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 215
  • Land: nl
Re: Waarom is bier uit fust anders dan uit fles?
« Reactie #2 Gepost op: 05-01-2017 13:37 u »
Met het risico te simpel te denken; als je bier op een fust heb, dan tap je het, en dat doe je op druk met koolzuur.
Bier uit een flesje stroomt er gewoon door zwaartekracht uit.

Het lijkt me dat als je je bier op druk zet, en dan ook met druk tapt, dat dit je schuim be´nvloedt.
(ie. dat het bier in die omgeving nog meer koolzuur opneemt ook.)
Bier uit de fles moet het van zichzelf hebben.
Planning: Witbier || Quadrupel met eik || APA
Vergisting:
Voorraad: ESB Hobgoblin || Smoked Porter

Offline verriet

  • ABV De Bierkaai
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
    • BlaBlaBlog.nl
Re: Waarom is bier uit fust anders dan uit fles?
« Reactie #3 Gepost op: 05-01-2017 14:06 u »
Als je het bier in de fust echt onder druk zou zetten kan ik me er iets bij voorstellen. Maar ik draai de CO2 pas open als het bier niet meer uit zichzelf (met de tijdens hergisting opgebouwde CO2) uit de kraan stroomt. Dat is vaak pas na een glas of 4. Volgens mij staat het bier in het vat en in de fles tot dat moment gewoon onder een zelf opgebouwde druk. Uit de fles ontsnapt dat ineens bij het openen. Uit het fust gebruik je het om het bier eruit te laten stromen. Ik denk dat als je een tapkraan door een kroonkurk zou slaan (hypothetisch) je het bier uit de fles ook zonder extra CO2 een heel eind leeg zou kunnen tappen.

Tags: