Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Plan 1e brouwsel  (gelezen 1139 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rickschoonaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Plan 1e brouwsel
« Gepost op: 28-12-2016 15:36 u »
Graag feedback op dit plan

1e brouwsel

Arsegan belgian Saison

IngrediŰnten:
Spa blauw
Belgian Saison pakket
Sinaasschil zoet
suiker

Brouwen
Alles reinigen en ontsmetten

Moutextract verwarmen 20 minuten in water van 40 ║C.
Moutextract in brouwemmer en zak spoelen met 1 L warm water
6 L heet water erbij in brouwemmer

Zakje suiker uit pakket toevoegen en roeren tot opgelost
Vul aan tot 14 L met koud water
Stort voorzichtig in gistingsvat
Wacht tot T = 20 - 25 ║C

Meet SG en noteer SG

Gist toevoegen
Alles afsluiten

Dagelijks temperatuur meten en noteren
Na 7 dagen SG meten en noteren
Als het SG laag genoeg is over hevelen naar brouwemmer om gist en schuim te verwijderen
Lees en noteer de hoeveelheid

Laat een nacht rusten
Voeg de bottelsiroop toe (1 l water gekookt met  5 g/l sinaasschil zoet 6 g/l suiker) meng lichtjes en voorzichtig

Bottelen
Flessen en hevel reinigen
Eerst grote flessen doen dan de kleine

1 dag op 20-25 graden laten staan
Daarna minimaal 4 weken in de berging op lagere temperatuur

Proost!
 
Notities:
Start SG:
7 dagen SG:
Eind SG:
Bottel SG:

ABV:

Startvolume:
Eindvolume:
Bottelvolume:

Temperatuur
Meet moment:
Dag 1:
Dag 2:
Dag 3:
Dag 4:
Dag 5:
Dag 6:
Dag 7:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Erick

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.411
  • Land: sy
    • Erick
Re: Plan 1e brouwsel
« Reactie #1 Gepost op: 28-12-2016 16:57 u »
Lees dit eerst eens door:
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=beginnende_brouwer:blikbrouwen

Verder zou ik geen spa blauw gebruiken maar gewoon leidingwater.
Als je geen ingebouwde thermometer in je gistvat hebt zou ik niet dagelijks de temperatuur gaan meten, geeft alleen maar kans op infecties, blijf er een paar dagen vanaf.

succes,
Erick

Offline rickschoonaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Plan 1e brouwsel
« Reactie #2 Gepost op: 28-12-2016 17:02 u »
Hoi, dank voor je reactie

De wiki heb ik al 2x gelezen mede op basis daarvan het plan geschreven

Voor Het meten van de temperatuur was ik ook niet van plan het gist vat te openen, ik ben in het bezit van een geijkte sonde/infrarood thermometer en wil dus de omgevingstemperatuur en de temperatuur van de buitenkant van het vat gaan registreren.

Waarom geen spa blauw of ander gebotteld water? Ik wil graag in staat zijn om het recept te kunnen herhalen en dat is met de wisselende waarden van leiding water niet mogelijk lijkt mij?

Nogmaals dank!

Rick

Offline Bram86

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Plan 1e brouwsel
« Reactie #3 Gepost op: 28-12-2016 17:44 u »
Door gebruik te maken van brouwsoftware en daar je waterprofiel in te vullen, kun je zien hoe je het water moet behandelen. Dan kun je makkelijker reproduceren.

Offline rickschoonaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Plan 1e brouwsel
« Reactie #4 Gepost op: 28-12-2016 17:47 u »
Dank, lijkt mij erg interessant de brouwsoftware, maar voor nu als beginner nog even te complex, wel wil ik mijzelf aanleren om veel te meten/registreren en dat inderdaad met het oog op het in de toekomst gebruiken van dit soort handige software

Dank! :)

Offline Bram86

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Plan 1e brouwsel
« Reactie #5 Gepost op: 28-12-2016 17:48 u »
Dan zou ik sowieso nog niet kijken naar een waterprofiel en gewoon met kraanwater brouwen :)

Succes!

Offline rickschoonaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Plan 1e brouwsel
« Reactie #6 Gepost op: 28-12-2016 17:50 u »
Haha, Ok

Vanuit mijn vakgebied als chef-kok leek het mij wel handig om een constante kwaliteit van het hoofdingrediŰnt te waarborgen maar dat heeft dan minder invloed dan ik vermoed.

Dank

Offline Erick

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.411
  • Land: sy
    • Erick
Re: Plan 1e brouwsel
« Reactie #7 Gepost op: 28-12-2016 17:54 u »
Nederlands kraanwater is van hoge kwaliteit en erg constant.
Mocht je het waterprofiel ooit willen gaan aanpassen kun je dat per biersoort altijd nog eens doen.

Hup, Brouwen, Get behind the wheel!

 ;D :degroeten:

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.978
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Plan 1e brouwsel
« Reactie #8 Gepost op: 28-12-2016 18:09 u »
Het water niet druk over maken. Gewoon kraanwater. Je kunt je beter concentreren op het super schoon werken dat is al een klus op zich.

Offline rickschoonaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Plan 1e brouwsel
« Reactie #9 Gepost op: 28-12-2016 18:19 u »
Ok, duidelijk

Water is dus echt een next level dingetje.

Schoon werken inderdaad dat was mij al opgevallen uit de wiki en wat ik verder hier heb gelezen,

Is oxi voldoende of mag het nog extremer? En dan denk ik aan spiritus

En natuurlijke de werkwijze maar daar maak ik mij dan als kok niet heel druk om dat ik daarin grove fouten ga maken ;-)

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 994
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Plan 1e brouwsel
« Reactie #10 Gepost op: 28-12-2016 19:04 u »
Nou ja schoon >:D voor het koken is gewoon "afwas-schoon" schoon zat.
Na het koken en af koelen moet alles wat je gebruikt wel steriel zijn, persoonlijk vind ik oxi daar het product niet voor, ik gebruik starsan.

Offline rickschoonaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Plan 1e brouwsel
« Reactie #11 Gepost op: 28-12-2016 19:07 u »
Nou afwas schoon is zeker niet altijd voldoende, maar mijn ervaring met fermenteren (zuurkool, kim-chi, worsten) heeft mij het belang van steriel zeker geleerd!

Dank voor alle tips!

Offline bjorri

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 313
  • Land: nl
  • eeuwige beginner
Re: Plan 1e brouwsel
« Reactie #12 Gepost op: 28-12-2016 22:04 u »
Nou afwas schoon is zeker niet altijd voldoende, maar mijn ervaring met fermenteren (zuurkool, kim-chi, worsten) heeft mij het belang van steriel zeker geleerd.
Klopt, tijdens en na het koelen van je wort moet je 'steriel' werken. Voor en tijdens het koken van je wort is normaal schoon meer dan voldoende.

Steriel tussen aanhalingstekens, ziekenhuis steriel is toch echt een klasse hoger dan wij hanteren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.383
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Plan 1e brouwsel
« Reactie #13 Gepost op: 29-12-2016 11:57 u »
De wiki heb ik al 2x gelezen mede op basis daarvan het plan geschreven

Hmmm, zo te merken moet de wiki aangepast worden...

In ieder geval niet al na ÚÚn dag bij 20-25 ║C laten staan en dan meteen in een koele schuur. Het op druk komen van je bier duurt langer. Pas als het bier voldoende druk heeft kun je het koel wegzetten om het te bewaren/rijpen.

Offline rickschoonaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Plan 1e brouwsel
« Reactie #14 Gepost op: 29-12-2016 12:02 u »
Fijn dat je inhoudelijk naar mijn plan kijkt, het idee is dat met 1 dag de flesgisting op gang komt, en daarna traag verloopt zodat het koolzuur langzaam oplost in het bier met als doel kleine subtiele belletjes in plaats van grote grove onaangename bellen.

Of be´nvloed ik dit op een andere manier?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.383
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Plan 1e brouwsel
« Reactie #15 Gepost op: 29-12-2016 12:08 u »
Fijn dat je inhoudelijk naar mijn plan kijkt, het idee is dat met 1 dag de flesgisting op gang komt, en daarna traag verloopt zodat het koolzuur langzaam oplost in het bier met als doel kleine subtiele belletjes in plaats van grote grove onaangename bellen.

Of be´nvloed ik dit op een andere manier?

Met een dag komt de hergisting nog niet op gang. Daar gaan een paar dagen overheen. Het kan overigens wel snel gaan maar een dag is veel te kort.
Die fijnere bellen zijn van meerdere factoren afhankelijk. Onder andere het eiwitgehalte van je bier. Maar ook de hoeveelheid hogere alcoholen en het gebonden zijn van de koolzuur aan je bier. Dat laatste krijg je door het bier wat koeler te zetten nadat er voldoende koolzuur in je bier zit.

Offline rickschoonaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Plan 1e brouwsel
« Reactie #16 Gepost op: 29-12-2016 16:51 u »
Ook een next level dingetje dus, bedankt voor de info!

Offline rickschoonaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Plan 1e brouwsel
« Reactie #17 Gepost op: 09-01-2017 10:59 u »
Inmiddels jullie advies om te gaan brouwen opgevolgd vorige week maandag lekker in de weer geweest en 14 liter wort met een Sg 1069 weg gezet, net gemeten en zit nu op Sg 1021 het Waterslot is ongeveer 1-1,5 keer per minuut actief.

Vanavond wil ik gaan overhevelen voor de nagisting ik wil 1/3 weg zetten met zoete sinaasschillen en oranjebloesem, ik denk aan 10gr/l schillen en 5gr/l bloesem ook zou ik nog een kleine suikergift willen doen om een betere uitgisting te krijgen ik denk aan 5gr/l opgelost in water 250ml per batch zodat ik ook 250 ml per batch kan toevoegen als bottelsiroop over een paar weken en op de gewenste 15L uitkom volgens de aanwijzingen in het "blik"

Allemaal goede ideeen of hebben jullie nog advies/tips?

Alvast bedankt

Tags: