Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!  (gelezen 2571 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Gepost op: 27-12-2016 17:02 u »
Beste allemaal onderstaand recept wil ik proberen.

Graag jullie commentaar en verbeterpunten.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam recepteigen probeer 1
Kenmerkpilsmout
BrouwdatumNog te Bepalen
BiertypePilsener
Aantal liters10
Gewenst begin SG1050 (5,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater17,0 liter
Maischdikte2,6 l/kg
Maischwater6,0 liter
Spoelwater11,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur7 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid20 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC95,0 %2174 gr3 EBC
Maïsvlokken5,0 %114 gr1 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)6,0 %8 gr90 minuten13 EBU
Hallertau Hersbrücker4,0 %5 gr60 minuten5 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168°C90 minuten2,6 l/kg


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 833
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten !!
« Reactie #1 Gepost op: 27-12-2016 18:59 u »
Wellicht iets meer vertellen over wat je precies wilt bereiken in je recept.

Als je een pilsner wilt maken dan kun je beter een ondergister gebruiken.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.166
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten !!
« Reactie #2 Gepost op: 27-12-2016 19:00 u »
Gewoon brouwen, hier kan niets mis mee gaan... :brouwen:

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten !!
« Reactie #3 Gepost op: 27-12-2016 20:42 u »
Wellicht iets meer vertellen over wat je precies wilt bereiken in je recept.

Als je een pilsner wilt maken dan kun je beter een ondergister gebruiken.

Mee eens.
Natuurlijk kun je een pilsner recept brouwen met bovengist op 18~20ºC, maar als je dan een standaard
pilsje verwacht zul je toch gek staan te kijken.
Beginnende brouwers aanmoedigen is natuurlijk top, maar dan wel goed geïnformeerd. :biersmile:

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.019
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten !!
« Reactie #4 Gepost op: 27-12-2016 21:04 u »
Meteen beginnen met een ondergister is wel gewaagd, je MOET dan gecontroleerd vergisten anders krijg je een stoombier en dat is een heel ander verhaal.
Als je een cleane gist gebruikt zoals een US-05 zal het vast wel op komen overigens  :proost:

Qua hopkeuzes zit je wel goed voor een pilsachtig type bier. Al mag er best wat meer hop in richting de 30 IBU.

Anders kan je het recept natuurlijk nog wat aanpassen voor een blond (of een IPA), als je nog mout moet gaan kopen.

Heel veel succes!

Online Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.764
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten !!
« Reactie #5 Gepost op: 27-12-2016 21:11 u »
Als het dan toch geen ondergister wordt, zou ik dat beetje mais eruit laten. Gewoon pilsmout, nobele hoppen en US05. Mooi toch?

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten !!
« Reactie #6 Gepost op: 27-12-2016 21:43 u »
Ok bedankt voor jullie reacties allemaal. Ik heb inmiddels wat brouwsels gemaakt met kant en klaar geschrote moutpakketten. En wil nu voor het eerst zelf gaan schroten en heb nieuwe ketels gemaakt om van gas naar elektrisch te gaan met behulp van craftbeerpi. Simpel recept om me nu vooral te concentreren op het proces met de ketels. Overigens ben ik in het bezit van een omgebouwde koelkast met STC dus gecontroleerd vergisten is het probleem niet. Ik heb deze ingrediënten overgenomen van Brouwer in mijn omgeving die voorlopig geen tijd heeft voor deze prachtige hobby. Dus vandaar de keuze voor deze ingrediënten. Ik ben nieuw in het zelf samenstellen dus daarom de vraag of dit zo kan!

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 303
  • Land: nl
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten !!
« Reactie #7 Gepost op: 27-12-2016 21:51 u »
Ik zou ook wat dunner maischen.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 833
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten !!
« Reactie #8 Gepost op: 27-12-2016 21:55 u »
Ok bedankt voor jullie reacties allemaal. Ik heb inmiddels wat brouwsels gemaakt met kant en klaar geschrote moutpakketten. En wil nu voor het eerst zelf gaan schroten en heb nieuwe ketels gemaakt om van gas naar elektrisch te gaan met behulp van craftbeerpi. Simpel recept om me nu vooral te concentreren op het proces met de ketels. Overigens ben ik in het bezit van een omgebouwde koelkast met STC dus gecontroleerd vergisten is het probleem niet. Ik heb deze ingrediënten overgenomen van Brouwer in mijn omgeving die voorlopig geen tijd heeft voor deze prachtige hobby. Dus vandaar de keuze voor deze ingrediënten. Ik ben nieuw in het zelf samenstellen dus daarom de vraag of dit zo kan!

Gewoon brouwen dan! Niet druk maken of het een pils of een blond bier wordt, is vast een lekker bier.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten !!
« Reactie #9 Gepost op: 27-12-2016 21:58 u »
Gewoon brouwen dan! Niet druk maken of het een pils of een blond bier wordt, is vast een lekker bier.
Ok daar ging het mij dus om, of deze ingrediënten dus überhaupt een bier zouden opleveren 😀

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.371
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten !!
« Reactie #10 Gepost op: 27-12-2016 23:43 u »
Ok daar ging het mij dus om, of deze ingrediënten dus überhaupt een bier zouden opleveren 😀

Dat gebeurt altijd...

De uitdaging van het zelfbrouwen van bier is om een bier te krijgen zoals je het in gedachten had. Als dat lukt heb je het goed gedaan. En als het niet helemaal smaakt zoals je had gedacht, maar het toch lekker is is er geen man over boord.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #11 Gepost op: 28-12-2016 08:46 u »
Dat gebeurt altijd...

De uitdaging van het zelfbrouwen van bier is om een bier te krijgen zoals je het in gedachten had. Als dat lukt heb je het goed gedaan. En als het niet helemaal smaakt zoals je had gedacht, maar het toch lekker is is er geen man over boord.
Ja uiteraard dat is zeker de uitdaging, maar voor dit brouwsel even niet mijn prioriteit. Maar wou er toch graag wat drinkbaars aan overhouden. Anders is het ook zo zonde van de energie

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.749
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #12 Gepost op: 28-12-2016 09:06 u »
Niets mis met dit recept, het zal een goed drinkbaar bier opleveren.

Wel, zoals al eerder gezegd, iets dunner maischen, anders moet je straks veel spoelen en het roeren tijdens de maisch wordt best zwaar

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #13 Gepost op: 28-12-2016 17:04 u »
Hoe zouden jullie de hopafgiften doen?

Zoals nu, de Saaz bij begin koken en Herbrucker na 30 min? Of toch anders?

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #14 Gepost op: 01-01-2017 17:19 u »
Kan ik deze us-05 gist gewoon droog erbij doen of niet. Volgens mij is het toch zo dat als ik deze 11 gram op 10 liter wort erbij doen dat dit voldoende is

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.371
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #15 Gepost op: 01-01-2017 17:33 u »
Kan ik deze us-05 gist gewoon droog erbij doen of niet. Volgens mij is het toch zo dat als ik deze 11 gram op 10 liter wort erbij doen dat dit voldoende is

Ja hoor. Je kunt zonder problemen korrelgist droog gebruiken. Hydrateren is niet nodig. Het is extra werk en heeft weinig meerwaarde. De enige meerwaarde is dat de vergisting net iets sneller start. Ongeveer net zo veel tijd als dat je nodig hebt voor het hydrateren...

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.698
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #16 Gepost op: 01-01-2017 18:38 u »
Hoe zouden jullie de hopafgiften doen?

Zoals nu, de Saaz bij begin koken en Herbrucker na 30 min? Of toch anders?
Ligt eraan wat je wilt bereiken met je recept. Persoonlijk zou ik meer hop toevoegen en de laatste gift iets later. Ik zou richten op 20-30 ibu, laatste gift in de 0-20 min en meer zodat je ook wat aroma proeft. Maar als het voornaamste doel is je apparatuur leren kennen is er met dit recept niks mis, 10 liter is ook zo op  >:D

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #17 Gepost op: 02-01-2017 09:47 u »
Recept nog wat aangepast, en dit moet hem worden

Zal de brouwdag ervaringen en resultaten hier ook nog posten

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam recepteigen probeer 1
Kenmerkpilsmout
Brouwdatum27-12-2016
BiertypePilsener
Aantal liters10
Gewenst begin SG1048 (5,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater16,9 liter
Maischdikte4,5 l/kg
Maischwater10,0 liter
Spoelwater6,9 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur7 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid24 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC95,0 %2091 gr3 EBC
Maïsvlokken5,0 %110 gr1 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)5,0 %12 gr90 minuten18 EBU
Hallertau Hersbrücker pellets2,5 %10 gr30 minuten6 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C90 minuten4,5 l/kg



Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #18 Gepost op: 03-01-2017 09:26 u »
Zo gister het recept gebrouwen.

Klam schroten bleek de oplossing prima kafjes en mooi gebroken korrels



Toen de brouwsessie, zoals eerder vermeld eerste brouwsel in een grotere hoeveelheid (tot nu toe hema pakketjes)

Ik Maisch in een 27L weckketel en kook in een 33L mennopan met 2800 watt element beide aangestuurd door craftbeerpi (raspberry pi)



Het gebrek aan roermechanisme in de maischpan bleek een groter punt dan verwacht, hierdoor was het vasthouden van de temp op 1 punt moelijker dan verwacht. Hier zal dus wat aangedaan moeten worden !

Vervolgens het filtreren, ging ook niet helemaal zoals ik verwachte ;) Mijn hevelfilter zie hieronder kreeg het toch niet echt helder!!



Hoe laten jullie het spoelwater erbij ? Ik kreeg toch constant een verstoring van het filterbed.

Het koken ging prima, hop pellets toegevoegd via een Monofilament filter zak dit lijkt goed te werken!

Koelen met de spiraalkoeler ging ook prima, 10 liter naar 20 graden in nog geen 20 min !

Overgeheveld naar gistvat de us-05 erbij gestrooid, even geschud en in de gistkast op 20 graden !

Op het moment van schrijven zie ik nog geen activiteit in het waterslot, maar we zijn pas 10 uren onderweg en er zit
10L in een 31L gistvat dus een behoorlijke kopruimte.

Begin SG 1049


Tot zover

Grt
Wim

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.000
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #19 Gepost op: 03-01-2017 11:14 u »
Vervolgens het filtreren, ging ook niet helemaal zoals ik verwachte ;) Mijn hevelfilter zie hieronder kreeg het toch niet echt helder!!


Hoe laten jullie het spoelwater erbij ? Ik kreeg toch constant een verstoring van het filterbed.

Als je gaat hevelen, wacht dan na het maischen tot het filterbed een beetje gevormd is. Een paar keer aftappen en teruggooien en dan een kwartiertje er af blijven. Daarna is je gehevelde wort een stuk helderder.

In de maisch pan deed ik meestal een tupperware deksel, die blijft goed drijven, en daarop het spoelwater gieten.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #20 Gepost op: 03-01-2017 17:48 u »
Als je gaat hevelen, wacht dan na het maischen tot het filterbed een beetje gevormd is. Een paar keer aftappen en teruggooien en dan een kwartiertje er af blijven. Daarna is je gehevelde wort een stuk helderder.

In de maisch pan deed ik meestal een tupperware deksel, die blijft goed drijven, en daarop het spoelwater gieten.

Bedankt voor de tip!

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #21 Gepost op: 09-01-2017 14:09 u »
We zijn 1 week verder en het sg is nu 1014 a 1016 een vergistingsgraad van 67 % Wat zouden jullie nu doen.

Nog laten staan?
Overhevelen naar schoon vat?
Cold crashen?
Anders?

grt
Wim

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.019
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #22 Gepost op: 09-01-2017 18:36 u »
Ligt eraan, is de vergisting al helemaal gestopt en zak je sg niet meer over 3 dagen (en eventueel de temp lichtjes verhogen) dan zou je kunnen cold crashen om te klaren. Ik kan me voorstellen dat US-05 nog wat verder uit vergist gezien de moutstort. Al is US-05 bij mij meestal na 5 dagen wel klaar met vergisten.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #23 Gepost op: 09-01-2017 20:14 u »
Ligt eraan, is de vergisting al helemaal gestopt en zak je sg niet meer over 3 dagen (en eventueel de temp lichtjes verhogen) dan zou je kunnen cold crashen om te klaren. Ik kan me voorstellen dat US-05 nog wat verder uit vergist gezien de moutstort. Al is US-05 bij mij meestal na 5 dagen wel klaar met vergisten.

Ok ik was inderdaad van plan om nog een paar dagen te wachten om te kijken of de sg nog zakt heb de gistkast een graad hoger gezet naar 21.

Over een paar dagen maar weer even meten  ;)

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.019
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #24 Gepost op: 09-01-2017 20:32 u »
Ok ik was inderdaad van plan om nog een paar dagen te wachten om te kijken of de sg nog zakt heb de gistkast een graad hoger gezet naar 21.

Over een paar dagen maar weer even meten  ;)

Als de sg niet meer zakt, dan zou ik gaan coldcrashen en daarna bottelen. Ik lager het bier meestal een weekje voor het bottelen en ik heb met US-05 best wel heldere bieren.


Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #25 Gepost op: 09-01-2017 20:42 u »
Als de sg niet meer zakt, dan zou ik gaan coldcrashen en daarna bottelen. Ik lager het bier meestal een weekje voor het bottelen en ik heb met US-05 best wel heldere bieren.

Ok, en even voor mijn beeldvorming met coldcrashen en lageren bedoel je hier hetzelfde toch?
op wat voor temp coldcrash jij?

Grt
Wim

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.371
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #26 Gepost op: 09-01-2017 21:37 u »
We zijn 1 week verder en het sg is nu 1014 a 1016 een vergistingsgraad van 67 % Wat zouden jullie nu doen.

Nog laten staan?
Overhevelen naar schoon vat?
Cold crashen?
Anders?

grt
Wim

Werkt je waterslot nog?

Indien dat het geval is kun je overhevelen 0m op die manier raak je veel gist kwijt. Hierdoor heb je minder autolyseproducten in je bier. Wanneer dat niet meer het geval is kun je beter niet overhevelen vanwege het oxidatiegevaar. Oxidatie heeft namelijk een grotere negatieve invloed op de smaak van je bier dan autolyse. De gevolgen van autolyse kun je beperken door het bier niet weken lang te lageren (laten staan zonder vergisting) bij een kamertemperatuur. Beter is het dat je zodra het bier wat helderder is gaat bottelen.
Dat helder worden kun je bevorderen door het bier kort koud te lageren (cold crash). Doe dit pas als je zeker weet dat het bier uitgegist is.

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #27 Gepost op: 09-01-2017 22:45 u »
Ok, en even voor mijn beeldvorming met coldcrashen en lageren bedoel je hier hetzelfde toch?
op wat voor temp coldcrash jij?

Grt
Wim

Lageren en cold-crash zijn niet helemaal hetzelfde.
Lageren is langdurig conditioneren op een koude temperatuur. (Bijv. voor een Pilsner.)
Cold-crashen doe je maar voor een korte tijd om alles te laten bezinken.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #28 Gepost op: 09-01-2017 22:50 u »
Lageren en cold-crash zijn niet helemaal hetzelfde.
Lageren is langdurig conditioneren op een koude temperatuur. (Bijv. voor een Pilsner.)
Cold-crashen doe je maar voor een korte tijd om alles te laten bezinken.
Ok das duidelijk en cold crashen doe je dan op welke temperatuur en hoe lang ?

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 833
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #29 Gepost op: 09-01-2017 23:00 u »
Ok das duidelijk en cold crashen doe je dan op welke temperatuur en hoe lang ?

Je kunt coldcrashen op een temperatuur die dicht bij het vriespunt van je bier is.
Enigzins limiterend hierin is ook je koelkast/inzet.
Als ik de mijne te koud instel dan bevriest mijn bier aan de zijde die dicht bij de achterkant zit. Als ik tussendoor draai gebeurd dit niet.
Maar daar heb ik eigenlijk geen zin in, dus ik zet hem iets warmer.

Ik zou zeggen probeer het is op 2 graden b.v. Je kunt zelfs doorgaan tot iets onder de 0. En qua tijd, een dag of 3 tot een week.

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #30 Gepost op: 09-01-2017 23:33 u »
Je kunt coldcrashen op een temperatuur die dicht bij het vriespunt van je bier is.
[...]
Ik zou zeggen probeer het is op 2 graden b.v. Je kunt zelfs doorgaan tot iets onder de 0. En qua tijd, een dag of 3 tot een week.

Inderdaad, wat ik het meeste ben tegengekomen is 0~4 ºC.
Ik heb bij mijn laatste bier 3ºC aangehouden voor 3 dagen.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #31 Gepost op: 10-01-2017 00:30 u »
Inderdaad, wat ik het meeste ben tegengekomen is 0~4 ºC.
Ik heb bij mijn laatste bier 3ºC aangehouden voor 3 dagen.
En na de cold crash bottelen?

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #32 Gepost op: 10-01-2017 00:39 u »
En na de cold crash bottelen?

Ja! :proost:

Offline haicoterbeek

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #33 Gepost op: 10-01-2017 23:35 u »

Brouwerij Val Dieux

Tags: