Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen  (gelezen 4022 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Gepost op: 27-12-2016 17:02 u »
Beste brouwers, ik heb het recept om de Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen te klonen klaar.
Het is een recept van brouwerij de Watertoren, maar misschien hebben jullie nog op en aanmerkingen op de hop samenstelling en misschien het maischschema, of misschien andere dingen. Laat het maar weten.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk100
Naam recepthel en verdoemenis
Brouwdatum18-01-2017
BiertypeStout (Imperial Russian)
Volume39,8 l
Begin SG1,101 SG
Berekende kleur (Morey)152 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)99 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
52,50 lWater uit Zutphen
11,67 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
12,276 kgPale Ale moutDingemans7 EBC70,0 %
2,104 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC12,0 %
1,403 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC8,0 %
0,877 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC5,0 %
0,877 kgCarafa IIIWeyermann1400 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
215,7 gPremiantbellen5,7%90 min.54,4 IBU
215,7 gSaazpellets4,3%75 min.44,1 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
55,0 gSafale American (US-05)bovengist


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.716
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Niks meer aan doen!

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij de molen
« Reactie #2 Gepost op: 27-12-2016 17:35 u »
Niks meer aan doen!
Hop verdeling en maischschema ook zo laten. Ik twijfel tussen eenstaps 67 en 69 graden

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.716
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij de molen
« Reactie #3 Gepost op: 27-12-2016 21:08 u »
Ik zou zelf op 62 graden en 72 graden maischen, zodat het wort nog beter vergistbaar is. Zeker bij zo'n zwaar bier. Ik heb nooit uitgezocht in hoeverre een eenstapsmaisch met een tweestaps te vergelijken is m.b.t. de vergistingsgraad.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij de molen
« Reactie #4 Gepost op: 27-12-2016 21:19 u »
Ik zou zelf op 62 graden en 72 graden maischen, zodat het wort nog beter vergistbaar is. Zeker bij zo'n zwaar bier. Ik heb nooit uitgezocht in hoeverre een eenstapsmaisch met een tweestaps te vergelijken is m.b.t. de vergistingsgraad.
Welke tijden zou jij aanhouden?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.716
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij de molen
« Reactie #5 Gepost op: 27-12-2016 21:34 u »
40 min 62 °C en 30 min 72°C

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #6 Gepost op: 28-12-2016 09:53 u »
40 min 62 °C en 30 min 72°C
Dan ga ik het maischschema aanpassen.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #7 Gepost op: 03-01-2017 18:10 u »
Ik ben spullen aan het bestellen om de Hel en Verdoemenis te gaan brouwen.
Maar nu zie ik dat Brouwmarkt geen premiant hop in zijn assortiment heeft, wat kan ik gebruiken als alternatief voor deze hop.
Ik hoor het graag..

Offline Chris71

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #8 Gepost op: 03-01-2017 18:59 u »

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #9 Gepost op: 03-01-2017 19:58 u »
Probeer het eens bij Jubbega: http://www.vanderkooyjubbega.nl/catalogsearch/result/?q=Premiant

Ben intussen op de site geweest en zij hebben het wel... Dan maar daar bestellen.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #10 Gepost op: 06-01-2017 19:57 u »
Zo alles is binnen, ook de premiant hop deze is niet overal te krijgen.
Maandag brouwen, ik ben benieuwd wat het gaat worden, vanavond nog even een Hel en Verdoemenis drinken van brouwerij De Molen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 22.991
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij de molen
« Reactie #11 Gepost op: 06-01-2017 20:36 u »
Ik zou zelf op 62 graden en 72 graden maischen, zodat het wort nog beter vergistbaar is. Zeker bij zo'n zwaar bier.

Gooi er een saisongist tegenaan... dan maakt het maisschemea ook niets uit. Gewoon een 1 staps maisch  :brouwen:

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #12 Gepost op: 06-01-2017 20:38 u »
Gooi er een saisongist tegenaan... dan maakt het maisschemea ook niets uit. Gewoon een 1 staps maisch :brouwen:
Ik heb er voor gekozen om de US-05 te gebruiken.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #13 Gepost op: 07-01-2017 17:08 u »
Ik kom net tot de conclusie dat de Saaz hop maar een percentage heeft van 2.2%.
Als ik een beet je aan de gewenste bitterheid wil komen moet ik 500 gram hopbellen in 40 liter wort gaan koken.
Dit wordt dan... 250 gram Saaz 2,2%.
                          250 gram premiant 5,7%.

Mijn vraag is of dit niet een beetje te veel van het goeie is wat betreft de hoeveelheid hop.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 756
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #14 Gepost op: 07-01-2017 17:44 u »
Ik vraag me sowieso af of je het verschil merkt tussen een bitterhop en Saaz als je 75 min kookt.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #15 Gepost op: 07-01-2017 18:20 u »
Ik vraag me sowieso af of je het verschil merkt tussen een bitterhop en Saaz als je 75 min kookt.
Daar heb je wel een punt.
Misschien een idee om er een bitterhop bij te doen en de andere 2 minder lang meekoken zodat er van de andere 2 nog wat merkbaar blijft.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 756
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #16 Gepost op: 07-01-2017 19:09 u »
Daar heb je wel een punt.
Misschien een idee om er een bitterhop bij te doen en de andere 2 minder lang meekoken zodat er van de andere 2 nog wat merkbaar blijft.

Ik ben niet echt bekend met het origineel. Maar als deze geen hoparoma heeft dan hoeft wellicht ook geen late hopgiften te worden toegevoegd.

Als het je echt te gortig wordt dan kun je natuurlijk ook een compromis sluiten.
Neem wat je van plan was als hop en vul aan met een sterke bitterhop zoals Magnum.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #17 Gepost op: 07-01-2017 19:17 u »
Ik ben niet echt bekend met het origineel. Maar als deze geen hoparoma heeft dan hoeft wellicht ook geen late hopgiften te worden toegevoegd.

Als het je echt te gortig wordt dan kun je natuurlijk ook een compromis sluiten.
Neem wat je van plan was als hop en vul aan met een sterke bitterhop zoals Magnum.
Ik heb net het recept aangepast.
Precies wat jij zeg heb ik gedaan, de oorspronkelijke hop hoeveelheid aanhouden en 50gram Target hop erbij, zo kom ik ook beter bij de juiste bitterheid.
En minder hop in de ketel

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 756
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #18 Gepost op: 07-01-2017 20:33 u »
Het staat er nog niet in!

Ben benieuwd naar het resultaat.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #19 Gepost op: 08-01-2017 15:14 u »
Het staat er nog niet in!

Ben benieuwd naar het resultaat.
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk100
Naam recepthel en verdoemenis
Brouwdatum18-01-2017
BiertypeStout (Imperial Russian)
Volume40,0 l
Begin SG1,101 SG
Berekende kleur (Morey)152 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)98 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
53,00 lWater uit Zutphen
12,69 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
12,337 kgPale Ale moutDingemans7 EBC70,0 %
2,115 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC12,0 %
1,410 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC8,0 %
0,881 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC5,0 %
0,881 kgCarafa IIIWeyermann1400 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.40 min.3,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gTargetpellets12,0%90 min.29,7 IBU
200,1 gPremiantbellen5,7%75 min.50,1 IBU
200,0 gSaaz slapbellen2,2%60 min.18,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
55,0 gSafale American (US-05)bovengist


Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #20 Gepost op: 08-01-2017 21:16 u »
Ik moet wel zeggen dat het recept een flinke bitterheid heeft.
Maar volgens het etiket zou het moeten kloppen

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #21 Gepost op: 09-01-2017 21:26 u »
Ik ga morgen dit recept brouwen maar ik twijfel heel erg aan de berekende bitterheid van 98. Ik vraag me af of dat niet een beetje te veel van het goeie is. Ik bedoel het moet uiteindelijk wel een lekker biertje worden.
Is er nog iemand die hier iets over kan zeggen.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.725
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #22 Gepost op: 09-01-2017 21:52 u »
Vandaag heb ik een  Hel en Verdoemenis kloon gebrouwen. De IBU heb ik naar beneden bijgesteld naar 69 (Tinseth). Ik vond 98 ook best wel veel. Verder heb ik het recept aangepast naar wat ik op voorraad had (vandaar 2 soorten gist  ;) ):

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk041
Naam receptHel en Verdoemenis clone
Brouwdatum09-01-2017
BiertypeStout (Imperial Russian)
Volume12,5
Begin SG1,103 SG
Eind SG1,031 SG
Schijnbare vergistingsgraad69,9%
Alcoholgehalte9,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)167 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)69 IBU
Brouwzaalrendement59,1 %
Kooktijd80 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
17,50 lVenlo water.
1,30 gCaCl2
3,70 gCaSO4
3,30 gNaHCO3
10,43 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
118 mg/l5 mg/l61 mg/l197 mg/l33 mg/l141 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,900 kgPale Ale MoutSBI8 EBC70,0 %
0,840 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC12,0 %
0,560 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC8,0 %
0,350 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC5,0 %
0,350 kgChocolademoutThomas Fawcett and Sons1000 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust65,0 °C1 min.70 min.2,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.2,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gMerkurbellen10,0%65 min.44,8 IBU
49,0 gStyrian Goldingsbellen3,1%50 min.15,9 IBU
30,0 gSaazbellen2,5%50 min.7,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gNottingham (-)bovengist
11,0 gBRY-97 Pale Ale (-)bovengist



Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.268
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #23 Gepost op: 09-01-2017 21:56 u »
Ik ga morgen dit recept brouwen maar ik twijfel heel erg aan de berekende bitterheid van 98. Ik vraag me af of dat niet een beetje te veel van het goeie is. Ik bedoel het moet uiteindelijk wel een lekker biertje worden.
Is er nog iemand die hier iets over kan zeggen.
Ik vond het niet zo gek hoor... volgens type tussen de 50 en 100.
Maar ja dat ligt misschien aan mij, ik ga dan altijd op het maximale zitten  ^-^

Offline erdeve

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Land: nl
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #24 Gepost op: 10-01-2017 07:28 u »
Ik ga morgen dit recept brouwen maar ik twijfel heel erg aan de berekende bitterheid van 98. Ik vraag me af of dat niet een beetje te veel van het goeie is. Ik bedoel het moet uiteindelijk wel een lekker biertje worden.
Is er nog iemand die hier iets over kan zeggen.

Het origineel heeft een IBU van 102 en smaakt erg goed. En je wilt het bier toch zo goed mogelijk benaderen? Ik zou het gewoon zo laten.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.510
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #25 Gepost op: 11-01-2017 12:06 u »
Ik vond het niet zo gek hoor... volgens type tussen de 50 en 100.
Maar ja dat ligt misschien aan mij, ik ga dan altijd op het maximale zitten  ^-^

Zelfde methode hier, ga vaak aan de rand zitten qua grens  :brouwen:

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #26 Gepost op: 11-01-2017 15:14 u »
Het origineel heeft een IBU van 102 en smaakt erg goed. En je wilt het bier toch zo goed mogelijk benaderen? Ik zou het gewoon zo laten.
Ik heb hem gisteren gebrouwen, ik heb toch gekozen om de bitterheid iets lager te houden. Ik heb er uit eindelijk een ibu van 94 van gemaakt, dit kwam ook mooi uit met de hop die ik had. Gisteren na het brouwen even geproefd maar die 102 had hij ook wel kunnen hebben Hoor, zeker met deze hop soorten. Wel bitter maar niet hard bitter...gelukkig

Offline erdeve

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Land: nl
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #27 Gepost op: 11-01-2017 15:44 u »
Afgelopen maandag heb ik hem gebotteld. Ik heb een IBU van 96.
Voor zover ik nu kon beoordelen is deze erg goed gelukt.
Over een tijdje wil ik hem beoordelen naast de echte Hel en Verdoemenis.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #28 Gepost op: 11-01-2017 15:56 u »
Ik ben benieuwd hoe dicht je hem benaderd. Ik kwam gisteren wel te laag uit met mijn volume, het moest 41 liter zijn maar ik kwam uit op 36 liter. Ik heb heb iets aan gevuld met water en wat moutextract zo kwam ik aan de 39 liter met een sg van 1096.

Offline erdeve

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Land: nl
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #29 Gepost op: 11-01-2017 16:05 u »
Mijn recept was iets anders en kwam uit op een sg van 1114.
Filteren ging erg moeizaam en ook ik heb niet de beoogde 25 liter gehaald.
Uiteindelijk heb ik 21 liter kunnen bottelen. Dit vond ik prima en heb dus geen extra water en extract toegevoegd.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #30 Gepost op: 11-01-2017 16:11 u »
Mijn recept was iets anders en kwam uit op een sg van 1114.
Filteren ging erg moeizaam en ook ik heb niet de beoogde 25 liter gehaald.
Uiteindelijk heb ik 21 liter kunnen bottelen. Dit vond ik prima en heb dus geen extra water en extract toegevoegd.
Ja filteren ging bij mij ook moeizaam ik denk dat dat kwam door het hoge filterbed, maar weet niet zeker.
Ik had mijn rendement op 80% gezet maar die zet ik de volgende keer maar weer op 75 dat geeft toch meer ruimte voor aanpassen van het brouwsel, in het geval van de hel en verdoemenis kan een beetje hoger sg geen kwaad.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.725
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #31 Gepost op: 11-01-2017 20:10 u »
Maandag is mijn kloon rond 13.00 uur in het vergistingsvat gegaan met SG 1,103. Binnen 2 uur de eerste bubbels in het waterslot. Gisteravond was er bijna geen activiteit meer in het waterslot. Vanavond heb ik gemeten: SG 1,035. SVG van 66% in 2 dagen. Gist was een mengsel van Nothingham en Bry-97. Hoeveelheid gist was wel wat aan de hoge kant.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #32 Gepost op: 11-01-2017 20:25 u »
Maandag is mijn kloon rond 13.00 uur in het vergistingsvat gegaan met SG 1,103. Binnen 2 uur de eerste bubbels in het waterslot. Gisteravond was er bijna geen activiteit meer in het waterslot. Vanavond heb ik gemeten: SG 1,035. SVG van 66% in 2 dagen. Gist was een mengsel van Nothingham en Bry-97. Hoeveelheid gist was wel wat aan de hoge kant.
Dat is lekker vlot verlopen zeg, misschien dat hij nog wat verder uitgist en er nog wat puntjes afsnoept.
Dan heeft de gist het netjes gedaan.

Offline MartijnOMG

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • Brouw Rookie!
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #33 Gepost op: 17-02-2017 10:51 u »
Misschien een domme vraag maar waarom is er 90 minuten gekookt ipv. bijvoorbeeld 60?

En heeft iemand van jullie hem al geproefd?

Ik ben bezig met de grondstoffen te bestellen om deze (iets anders) te gaan brouwen. Eens kijken of de bulldog brewsystem zo'n stort aankan.

Offline joenedu

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #34 Gepost op: 17-02-2017 11:03 u »

En heeft iemand van jullie hem al geproefd?

Ik ben bezig met de grondstoffen te bestellen om deze (iets anders) te gaan brouwen. Eens kijken of de bulldog brewsystem zo'n stort aankan.

Die van Erdeve is in ieder geval ERG goed gelukt. En ik hou dit in de gaten, want dit staat me ook wel aan. Heb ergens gelezen dat de maximale moutstort 9 kilogram is... In de pan bij Erdeve was het ook al een ontzettend dik beslag. Denk dat de bulldog het wel zwaar gaat krijgen!

Offline Martijn0172

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #35 Gepost op: 17-02-2017 11:13 u »
Ik zag laatst een youtube  filmpje met een Grainfather waar er twee keer gemaischt met een halve stort en steeds het zelfde wort alvorens te koken, idee was om een hoger rendement te halen, dit werd ergens in de 90%. Je zou dit hier natuurlijk ook kunnen toepassen me een Grainfather of Buldog Brewer. Alleen even uitrekenen hoe je moet spoelen, ik denk het gros met de tweede ronde?

Offline erdeve

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Land: nl
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #36 Gepost op: 17-02-2017 12:43 u »
In de pan bij Erdeve was het ook al een ontzettend dik beslag.

Het beslag was bij mij inderdaad erg dik. Ik heb 25 liter gebrouwen in een "normale" pan. De spatel kon er rechtop in staan, net als bij goeie erwtensoep.
Het was echt spierballen kweken. Maar tot nu toe was het zeker de moeite waard! Als hij een half jaartje heeft gelegen wil ik hem eens naast een echte Hel en Verdoemenis leggen om te zien wat het verschil is.

Offline crazyjopje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 159
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #37 Gepost op: 23-02-2017 05:38 u »
Afgelopen maandag heb ik hem gebotteld. Ik heb een IBU van 96.
Voor zover ik nu kon beoordelen is deze erg goed gelukt.
Over een tijdje wil ik hem beoordelen naast de echte Hel en Verdoemenis.
Receptje?

Offline crazyjopje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 159
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #38 Gepost op: 23-02-2017 11:31 u »
Probeer het eens bij Jubbega: http://www.vanderkooyjubbega.nl/catalogsearch/result/?q=Premiant

Ik ben net gebeld door onze vrienden uit Jubbega...
Deze hop is niet op voorraad en moeilijk in te schatten wanneer deze weer beschikbaar wordt.
Mijn bestelling staat in backorder dus zou gauw ze kunnen leveren sturen ze na. Laat jullie weten als ik hem binnen heb.

Offline erdeve

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Land: nl
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #39 Gepost op: 23-02-2017 11:46 u »
Receptje?

Receptje staat aan het begin van dit topic.

Offline crazyjopje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 159
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #40 Gepost op: 23-02-2017 12:31 u »
Receptje staat aan het begin van dit topic.
Is dat hetzelfde recept als wat jij hebt dan?las namelijk ergens dat jouw recept dicht bij originele kwam.

Offline erdeve

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Land: nl
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #41 Gepost op: 23-02-2017 12:43 u »
Sorry, klopt.
Ik heb dit recept van forumlid Gerb gebrouwen.
Ik weet natuurlijk niet welke dichter bij het origineel komt. Die van het recept van Gerb is akelig goed geworden.
Ik heb trouwens de Wyeast 1056 gebruikt.

Offline crazyjopje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 159
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #42 Gepost op: 23-02-2017 12:44 u »
Sorry, klopt.
Ik heb dit recept van forumlid Gerb gebrouwen.
Ik weet natuurlijk niet welke dichter bij het origineel komt. Die van het recept van Gerb is akelig goed geworden.
Ik heb trouwens de Wyeast 1056 gebruikt.
Mijn dank is groots.

Offline crazyjopje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 159
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #43 Gepost op: 08-03-2017 12:23 u »
Ik ben net gebeld door onze vrienden uit Jubbega...
Deze hop is niet op voorraad en moeilijk in te schatten wanneer deze weer beschikbaar wordt.
Mijn bestelling staat in backorder dus zou gauw ze kunnen leveren sturen ze na. Laat jullie weten als ik hem binnen heb.
Ik heb vandaag mijn premiant binnen gekregen.

Offline joenedu

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #44 Gepost op: 08-03-2017 12:56 u »
Ik heb vandaag mijn premiant binnen gekregen.


Succes! Welk maischschema ga je gebruiken?

Offline crazyjopje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 159
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #45 Gepost op: 08-03-2017 13:16 u »
Succes! Welk maischschema ga je gebruiken?
40 min 63 graden 30 min 72 graden dan uitmaischen denk ik.


Tags: