Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen  (gelezen 4648 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 365
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Gepost op: 27-12-2016 17:02 u »
Beste brouwers, ik heb het recept om de Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen te klonen klaar.
Het is een recept van brouwerij de Watertoren, maar misschien hebben jullie nog op en aanmerkingen op de hop samenstelling en misschien het maischschema, of misschien andere dingen. Laat het maar weten.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk100
Naam recepthel en verdoemenis
Brouwdatum18-01-2017
BiertypeStout (Imperial Russian)
Volume39,8 l
Begin SG1,101 SG
Berekende kleur (Morey)152 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)99 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
52,50 lWater uit Zutphen
11,67 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
12,276 kgPale Ale moutDingemans7 EBC70,0 %
2,104 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC12,0 %
1,403 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC8,0 %
0,877 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC5,0 %
0,877 kgCarafa IIIWeyermann1400 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
215,7 gPremiantbellen5,7%90 min.54,4 IBU
215,7 gSaazpellets4,3%75 min.44,1 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
55,0 gSafale American (US-05)bovengist


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.749
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Niks meer aan doen!

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 365
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij de molen
« Reactie #2 Gepost op: 27-12-2016 17:35 u »
Niks meer aan doen!
Hop verdeling en maischschema ook zo laten. Ik twijfel tussen eenstaps 67 en 69 graden

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.749
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij de molen
« Reactie #3 Gepost op: 27-12-2016 21:08 u »
Ik zou zelf op 62 graden en 72 graden maischen, zodat het wort nog beter vergistbaar is. Zeker bij zo'n zwaar bier. Ik heb nooit uitgezocht in hoeverre een eenstapsmaisch met een tweestaps te vergelijken is m.b.t. de vergistingsgraad.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 365
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij de molen
« Reactie #4 Gepost op: 27-12-2016 21:19 u »
Ik zou zelf op 62 graden en 72 graden maischen, zodat het wort nog beter vergistbaar is. Zeker bij zo'n zwaar bier. Ik heb nooit uitgezocht in hoeverre een eenstapsmaisch met een tweestaps te vergelijken is m.b.t. de vergistingsgraad.
Welke tijden zou jij aanhouden?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.749
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij de molen
« Reactie #5 Gepost op: 27-12-2016 21:34 u »
40 min 62 °C en 30 min 72°C

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 365
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #6 Gepost op: 28-12-2016 09:53 u »
40 min 62 °C en 30 min 72°C
Dan ga ik het maischschema aanpassen.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 365
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #7 Gepost op: 03-01-2017 18:10 u »
Ik ben spullen aan het bestellen om de Hel en Verdoemenis te gaan brouwen.
Maar nu zie ik dat Brouwmarkt geen premiant hop in zijn assortiment heeft, wat kan ik gebruiken als alternatief voor deze hop.
Ik hoor het graag..

Offline Chris71

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #8 Gepost op: 03-01-2017 18:59 u »

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 365
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #9 Gepost op: 03-01-2017 19:58 u »
Probeer het eens bij Jubbega: http://www.vanderkooyjubbega.nl/catalogsearch/result/?q=Premiant

Ben intussen op de site geweest en zij hebben het wel... Dan maar daar bestellen.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 365
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #10 Gepost op: 06-01-2017 19:57 u »
Zo alles is binnen, ook de premiant hop deze is niet overal te krijgen.
Maandag brouwen, ik ben benieuwd wat het gaat worden, vanavond nog even een Hel en Verdoemenis drinken van brouwerij De Molen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.107
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij de molen
« Reactie #11 Gepost op: 06-01-2017 20:36 u »
Ik zou zelf op 62 graden en 72 graden maischen, zodat het wort nog beter vergistbaar is. Zeker bij zo'n zwaar bier.

Gooi er een saisongist tegenaan... dan maakt het maisschemea ook niets uit. Gewoon een 1 staps maisch  :brouwen:

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 365
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #12 Gepost op: 06-01-2017 20:38 u »
Gooi er een saisongist tegenaan... dan maakt het maisschemea ook niets uit. Gewoon een 1 staps maisch :brouwen:
Ik heb er voor gekozen om de US-05 te gebruiken.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 365
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #13 Gepost op: 07-01-2017 17:08 u »
Ik kom net tot de conclusie dat de Saaz hop maar een percentage heeft van 2.2%.
Als ik een beet je aan de gewenste bitterheid wil komen moet ik 500 gram hopbellen in 40 liter wort gaan koken.
Dit wordt dan... 250 gram Saaz 2,2%.
                          250 gram premiant 5,7%.

Mijn vraag is of dit niet een beetje te veel van het goeie is wat betreft de hoeveelheid hop.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 803
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #14 Gepost op: 07-01-2017 17:44 u »
Ik vraag me sowieso af of je het verschil merkt tussen een bitterhop en Saaz als je 75 min kookt.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 365
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #15 Gepost op: 07-01-2017 18:20 u »
Ik vraag me sowieso af of je het verschil merkt tussen een bitterhop en Saaz als je 75 min kookt.
Daar heb je wel een punt.
Misschien een idee om er een bitterhop bij te doen en de andere 2 minder lang meekoken zodat er van de andere 2 nog wat merkbaar blijft.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 803
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #16 Gepost op: 07-01-2017 19:09 u »
Daar heb je wel een punt.
Misschien een idee om er een bitterhop bij te doen en de andere 2 minder lang meekoken zodat er van de andere 2 nog wat merkbaar blijft.

Ik ben niet echt bekend met het origineel. Maar als deze geen hoparoma heeft dan hoeft wellicht ook geen late hopgiften te worden toegevoegd.

Als het je echt te gortig wordt dan kun je natuurlijk ook een compromis sluiten.
Neem wat je van plan was als hop en vul aan met een sterke bitterhop zoals Magnum.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 365
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #17 Gepost op: 07-01-2017 19:17 u »
Ik ben niet echt bekend met het origineel. Maar als deze geen hoparoma heeft dan hoeft wellicht ook geen late hopgiften te worden toegevoegd.

Als het je echt te gortig wordt dan kun je natuurlijk ook een compromis sluiten.
Neem wat je van plan was als hop en vul aan met een sterke bitterhop zoals Magnum.
Ik heb net het recept aangepast.
Precies wat jij zeg heb ik gedaan, de oorspronkelijke hop hoeveelheid aanhouden en 50gram Target hop erbij, zo kom ik ook beter bij de juiste bitterheid.
En minder hop in de ketel

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 803
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #18 Gepost op: 07-01-2017 20:33 u »
Het staat er nog niet in!

Ben benieuwd naar het resultaat.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 365
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #19 Gepost op: 08-01-2017 15:14 u »
Het staat er nog niet in!

Ben benieuwd naar het resultaat.
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk100
Naam recepthel en verdoemenis
Brouwdatum18-01-2017
BiertypeStout (Imperial Russian)
Volume40,0 l
Begin SG1,101 SG
Berekende kleur (Morey)152 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)98 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
53,00 lWater uit Zutphen
12,69 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
12,337 kgPale Ale moutDingemans7 EBC70,0 %
2,115 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC12,0 %
1,410 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC8,0 %
0,881 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC5,0 %
0,881 kgCarafa IIIWeyermann1400 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.40 min.3,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gTargetpellets12,0%90 min.29,7 IBU
200,1 gPremiantbellen5,7%75 min.50,1 IBU
200,0 gSaaz slapbellen2,2%60 min.18,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
55,0 gSafale American (US-05)bovengist


Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 365
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #20 Gepost op: 08-01-2017 21:16 u »
Ik moet wel zeggen dat het recept een flinke bitterheid heeft.
Maar volgens het etiket zou het moeten kloppen

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 365
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #21 Gepost op: 09-01-2017 21:26 u »
Ik ga morgen dit recept brouwen maar ik twijfel heel erg aan de berekende bitterheid van 98. Ik vraag me af of dat niet een beetje te veel van het goeie is. Ik bedoel het moet uiteindelijk wel een lekker biertje worden.
Is er nog iemand die hier iets over kan zeggen.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #22 Gepost op: 09-01-2017 21:52 u »
Vandaag heb ik een  Hel en Verdoemenis kloon gebrouwen. De IBU heb ik naar beneden bijgesteld naar 69 (Tinseth). Ik vond 98 ook best wel veel. Verder heb ik het recept aangepast naar wat ik op voorraad had (vandaar 2 soorten gist  ;) ):

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk041
Naam receptHel en Verdoemenis clone
Brouwdatum09-01-2017
BiertypeStout (Imperial Russian)
Volume12,5
Begin SG1,103 SG
Eind SG1,031 SG
Schijnbare vergistingsgraad69,9%
Alcoholgehalte9,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)167 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)69 IBU
Brouwzaalrendement59,1 %
Kooktijd80 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
17,50 lVenlo water.
1,30 gCaCl2
3,70 gCaSO4
3,30 gNaHCO3
10,43 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
118 mg/l5 mg/l61 mg/l197 mg/l33 mg/l141 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,900 kgPale Ale MoutSBI8 EBC70,0 %
0,840 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC12,0 %
0,560 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC8,0 %
0,350 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC5,0 %
0,350 kgChocolademoutThomas Fawcett and Sons1000 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust65,0 °C1 min.70 min.2,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.2,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gMerkurbellen10,0%65 min.44,8 IBU
49,0 gStyrian Goldingsbellen3,1%50 min.15,9 IBU
30,0 gSaazbellen2,5%50 min.7,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gNottingham (-)bovengist
11,0 gBRY-97 Pale Ale (-)bovengist



Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.322
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #23 Gepost op: 09-01-2017 21:56 u »
Ik ga morgen dit recept brouwen maar ik twijfel heel erg aan de berekende bitterheid van 98. Ik vraag me af of dat niet een beetje te veel van het goeie is. Ik bedoel het moet uiteindelijk wel een lekker biertje worden.
Is er nog iemand die hier iets over kan zeggen.
Ik vond het niet zo gek hoor... volgens type tussen de 50 en 100.
Maar ja dat ligt misschien aan mij, ik ga dan altijd op het maximale zitten  ^-^

Offline erdeve

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Land: nl
Re: Hel en Verdoemenis van brouwerij De Molen
« Reactie #24 Gepost op: 10-01-2017 07:28 u »
Ik ga morgen dit recept brouwen maar ik twijfel heel erg aan de berekende bitterheid van 98. Ik vraag me af of dat niet een beetje te veel van het goeie is. Ik bedoel het moet uiteindelijk wel een lekker biertje worden.
Is er nog iemand die hier iets over kan zeggen.

Het origineel heeft een IBU van 102 en smaakt erg goed. En je wilt het bier toch zo goed mogelijk benaderen? Ik zou het gewoon zo laten.

Tags: