Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Te vroeg bottelen?  (gelezen 2359 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline leo18

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Land: be
  • Mijn donkere bier staat bijna op punt!
Te vroeg bottelen?
« Gepost op: 24-12-2016 10:45 u »
Na een vrij trage vergisting van 2 weken heb ik gisteren (beetje door omstandigheden) mijn nieuwste quadrupel gebotteld bij een SG van 1023 (komende van 1090) terwijl ik weet dat de gebruikte gist (safale us-05) eigenlijk tot 1020 had willen doorgaan. Heb wat minder bottelsuiker gebruikt dan anders (6 gram / liter). Zou ik nu risico op 'handgranaten' hebben of komt dit gewoon goed?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Tjardo

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 431
  • Land: nl
Re: te vroeg bottelen?
« Reactie #1 Gepost op: 24-12-2016 10:50 u »
ik denk dat het wel goed komt maar de volgende keer kan je beter het sg over een paar dagen meten, geen verschil in sg over 3 dagen betekent dat je kan bottelen

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.677
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #2 Gepost op: 24-12-2016 11:03 u »
Na een vrij trage vergisting van 2 weken heb ik gisteren (beetje door omstandigheden) mijn nieuwste quadrupel gebotteld bij een SG van 1023 (komende van 1090) terwijl ik weet dat de gebruikte gist (safale us-05) eigenlijk tot 1020 had willen doorgaan. Heb wat minder bottelsuiker gebruikt dan anders (6 gram / liter). Zou ik nu risico op 'handgranaten' hebben of komt dit gewoon goed?

Waaruit leid je af dat de gist tot 1020 had willen doorgaan?

Als je trage vergisting hebt kun je beter niet te snel bottelen. Een trage hoofdgisting betekent meestal ook een trage nagisting. Als je dan vroeg bottel loop inderdaad het risico op bierbommen. Zeker als je 6 gram bottelsuiker hebt toegevoegd. Wanneer je bij een dergelijke hoeveelheid nog wat vergistbare restsuikers hebt is de koolzuurdruk snel te veel en komt het bier met kracht uit de fles.

Om alles in de gaten te houden raad ik aan om de komende tijd zeer regelmatig een flesje te openen. Wanneer de druk te hoog wordt kun je de zogenaamde knopspeldenmethode toepassen.

Offline leo18

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Land: be
  • Mijn donkere bier staat bijna op punt!
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #3 Gepost op: 24-12-2016 11:09 u »
Waaruit leid je af dat de gist tot 1020 had willen doorgaan?

Als je trage vergisting hebt kun je beter niet te snel bottelen. Een trage hoofdgisting betekent meestal ook een trage nagisting. Als je dan vroeg bottel loop inderdaad het risico op bierbommen. Zeker als je 6 gram bottelsuiker hebt toegevoegd. Wanneer je bij een dergelijke hoeveelheid nog wat vergistbare restsuikers hebt is de koolzuurdruk snel te veel en komt het bier met kracht uit de fles.

Om alles in de gaten te houden raad ik aan om de komende tijd zeer regelmatig een flesje te openen. Wanneer de druk te hoog wordt kun je de zogenaamde knopspeldenmethode toepassen.

Wat bedoel je met knopspeldenmethode?
Mijn bier staat wel altijd tussen de 15 en 20°C, dus als er niet te snel een hittegolf op ons afkomt blijft het risico beperkt, of niet?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.677
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #4 Gepost op: 24-12-2016 11:41 u »
Wat bedoel je met knopspeldenmethode?
Mijn bier staat wel altijd tussen de 15 en 20°C, dus als er niet te snel een hittegolf op ons afkomt blijft het risico beperkt, of niet?

Voor de knopspeldenmethoden raad ik je aan om de zoekfunctie te gebruiken.

De eerste tijd zal het risico beperkt zijn. Maar na een paar weken kan het zijn dat het koolzuurgehalte zeer hoog wordt.

Offline leo18

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Land: be
  • Mijn donkere bier staat bijna op punt!
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #5 Gepost op: 27-12-2016 21:09 u »
Waaruit leid je af dat de gist tot 1020 had willen doorgaan?

Eerdere ervaringen met dezelfde gist en vergelijkbare recepten. Als ik het goed berekend heb zit er nu zo'n 15 gram/liter suiker in. Teveel, ik weet het. Maar gevaarlijk? Alleszins geen voorbeeld om te volgen!

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 784
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #6 Gepost op: 27-12-2016 21:18 u »
Eerdere ervaringen met dezelfde gist en vergelijkbare recepten. Als ik het goed berekend heb zit er nu zo'n 15 gram/liter suiker in. Teveel, ik weet het. Maar gevaarlijk? Alleszins geen voorbeeld om te volgen!

Als je meette dat die klaar was, dan was die klaar. Gewoon even afwachten. Als het gushers worden dan merk je dat wel.

Offline leo18

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Land: be
  • Mijn donkere bier staat bijna op punt!
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #7 Gepost op: 07-03-2017 20:59 u »
Gushers zijn het niet geworden, maar wat ik nu vaststel: ik bewaar het bier bij 16 ā 17 °C. Als ik het bier een uurtje of meer in de koelkast zet, de temp naar +/- 10° zakt, en ik daarna het flesje naar het licht hou zie ik een soort van doorschijnende vlokjes door het bier zweven die er voor de koeling niét zijn. Wat zou dat zijn, verdwijnt het nog? Eenmaal in het glas merk je er niets meer van.

Nog even het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk12
Naam receptMechant12
Brouwdatum09-12-2016
BiertypeQuadrupel
Volume21,0
Begin SG1,085 SG
Eind SG1,023 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,9%
Alcoholgehalte8,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)62 EBC
Berekende bitterheid (Rager)34 IBU
Brouwzaalrendement69,4 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,00 lWater uit Zutphen
11,84 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,300 kgPilsmoutDingemans3 EBC84,9 %
0,500 kgAroma 100homebrewshop100 EBC5,8 %
0,300 kgSpecial BDingemans350 EBC3,5 %
0,150 kgBiscuitDingemans50 EBC1,7 %
0,150 kgChocolademoutDingemans900 EBC1,7 %
0,200 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC2,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.2,3 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.2,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.2,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
49,3 gBrewers Goldbellen3,8%60 min.26,5 IBU
50,0 gBramling Crossbellen6,0%5 min.7,1 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting16,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,034 SG
Schijnbare vergistingsgraad60,0%
Start nagisting16-12-2016
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering16-12-2016
Temp. lagering0,0 °C


Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 784
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #8 Gepost op: 07-03-2017 21:03 u »
Beetje gist bijvoorbeeld. Of wellicht hopdeeltjes (heb dat alleen gehad met koudhoppen echter).

Zet het bier is 2/3 dagen op koelkasttemperatuur

Offline leo18

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Land: be
  • Mijn donkere bier staat bijna op punt!
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #9 Gepost op: 11-03-2017 20:33 u »
Beetje gist bijvoorbeeld. Of wellicht hopdeeltjes (heb dat alleen gehad met koudhoppen echter).

Zet het bier is 2/3 dagen op koelkasttemperatuur
Dat zorgde niet bepaald voor verbetering.
Wat ook opmerkelijk is: een dikke laag bezinksel, nog nooit gezien bij mijn bieren, waarschijnlijk door het te vroeg bottelen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.677
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #10 Gepost op: 11-03-2017 21:05 u »
Dat zorgde niet bepaald voor verbetering.
Wat ook opmerkelijk is: een dikke laag bezinksel, nog nooit gezien bij mijn bieren, waarschijnlijk door het te vroeg bottelen?

Voor mij is dit de belangrijkste reden om een korte koude lagering uit te voeren. Ik bottel namelijk altijd snel nadat de vergisting is beëindigd.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.763
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #11 Gepost op: 21-04-2017 19:17 u »
Onderstaande afbeeldingen wil ik jullie niet onthouden. Helaas is dit mijn keuken en gelukkig was er niemand thuis.
Je bent gewaarschuwd voor te vroeg bottelen!

Ja, ik heb te vroeg gebotteld. <CALIMERO MODUS>Maar het was niet mijn schuld want de gist hield zich niet aan de spelregels. </CALIMERO MODUS>
In een ander topic had ik al uitgelegd dat het bier meer dan een week een gelijk SG had. Op de een of andere manier lijkt de gist na het bottelen en toevoegen van de bottelsuiker toch nog even 6 sg-punten weg gesnoept te hebben. De druk in de flesjes was ongeveer 4 bar. Ik had dit flesje al een keer ontgast maar een dagje in een keuken waar het een graad of 7 warmer was dan in de kelder, was funest.


De rotzooi die ik aantrof toen ik gisteren thuis kwam. Dan heb ik het nog niet over alle spetters die op de muren en keukenkastjes zaten...


Zonder woorden.


De scherf die ik kwijt was.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.677
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #12 Gepost op: 21-04-2017 19:38 u »
Heel vervelend zo'n ravage.

Heb je nog wat van het bier geproefd? Had het een zure smaak? De verlaging van de 6 SG punten kan door een infectie komen.
Daarnaast is het altijd verstandig te kijken of de vergistingsgraad die je hebt gehaald gebruikelijk is voor de gist die gebruikt hebt. Daarbij dient rekening gehouden met het percentage aan suiker (verlaging eind SG) en caramout (verhoging eind SG).

Het model van De-Geert is een handig hulpmiddel.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.763
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #13 Gepost op: 21-04-2017 19:45 u »
Heel vervelend zo'n ravage.

Heb je nog wat van het bier geproefd? Had het een zure smaak? De verlaging van de 6 SG punten kan door een infectie komen.
Daarnaast is het altijd verstandig te kijken of de vergistingsgraad die je hebt gehaald gebruikelijk is voor de gist die gebruikt hebt. Daarbij dient rekening gehouden met het percentage aan suiker (verlaging eind SG) en caramout (verhoging eind SG).

Het model van De-Geert is een handig hulpmiddel.

Ik heb geen poging gedaan om het bier uit het geëxplodeerde flesje te proeven. Het rook in ieder geval niet zuur. Op alle flesjes van deze batch staat zoveel druk en het is een lekker bier (Wee Heavy). Bij mijn vorige Wee Heavy was de vergistingsgraad nog lager dus ik had verder geen argwaan. De komende dagen ga ik de flesjes dagelijks even "ontgassen".

Bedankt voor de link naar De Geert.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.293
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #14 Gepost op: 21-04-2017 21:09 u »
Ik heb in de zoekfunctie naar de knopspeldenmethoden in het hele forum gezocht.
En ook naar mogelijke varianten met spatie er tussen e.d.
De enige post die ik vind is deze:

Voor de knopspeldenmethoden raad ik je aan om de zoekfunctie te gebruiken.

Ik ben nu toch ook wel nieuwsgierig naar de beschrijving van de knopspeldenmethoden :brouwen:



Offline Chris71

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #15 Gepost op: 21-04-2017 21:35 u »

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.677
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #16 Gepost op: 21-04-2017 22:28 u »
Ik heb in de zoekfunctie naar de knopspeldenmethoden in het hele forum gezocht.
En ook naar mogelijke varianten met spatie er tussen e.d.
De enige post die ik vind is deze:

"knopspeld" is het sleutelwoord. Het helpt heel vaak om de zoekwoorden kleiner te maken.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.293
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #17 Gepost op: 21-04-2017 22:50 u »
Lees dit maar even: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,16935.0/all.html


 :duimop: Hartelijk dank  :groots: dat is nog eens service....  :brouwen:
Had de topic nog niet gelezen, omdat ik het nog nooit nodig heb gehad.
Maar nu heb ik voor de tweede keer een RIS gelagerd met koffiebonen waar de druk toch te veel is geworden
De eerste batch heb ik "gered" door koel te zetten. maar de tweede batch staat nog in de smeerput (lees kelder  ^-^). En vanavond rook het wel verdacht heeeeerlijk in mijn "bierput"  :nut:
En inderdaad er was er 1 geklapt.  :'(

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.293
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #18 Gepost op: 21-04-2017 23:03 u »
Ik ben nu toch ook wel nieuwsgierig naar de beschrijving van de knopspeldenmethoden :brouwen:

Voor de mede geīnteresseerden....

Recent redelijk wat getest hoe dit het beste op te lossen. Uit de diverse mogelijkheden bleek de volgende werkwijze het meest praktisch:

- neem een normale "huishoud" speld en hou die stevig vast met een combinatie tang.
- laat ongeveer 5 mm uit de tang steken
- druk die rustig door de dop en trek er weer uit
- er kan een kleine schuimpluim ontstaan
- laat 12 uur staan zonder te bewegen., schudden o.i.d.
- dan herdoppen.

Geen temperatuursveranderingen en vooral het flesje heel rustig bewegen. Foto voordat de speld eruit gaat. Bij hele grote overdruk (meer dan 6 bar) de speld er 1 uur in laten zitten en dan pas eruit.

Druk opbouw na herdoppen door diffusie: 2 tot 3 dagen bij rustig laten staan; flesje omdraaien druk is weer direct aanwezig.

Andere werkwijzen:
- dop eraf: door de te snelle drukafbouw gaat vaak het halve flesje als schuim eruit.
- dop liften: wel de druk in de headspace gaat eruit, maar de spleet verstopt en de opgeloste koolzuur (verreweg het meeste) blijft in het bier.
- herhaald dop liften: na 10x liften nog nauwelijks voldoende druk afgebouwd.
- boortjes: te grote gaten, bier vervuild.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 904
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #19 Gepost op: 22-04-2017 11:30 u »
Ik heb geen poging gedaan om het bier uit het geëxplodeerde flesje te proeven. Het rook in ieder geval niet zuur. Op alle flesjes van deze batch staat zoveel druk en het is een lekker bier (Wee Heavy). Bij mijn vorige Wee Heavy was de vergistingsgraad nog lager dus ik had verder geen argwaan. De komende dagen ga ik de flesjes dagelijks even "ontgassen".

Je zou haast de volgende keer gaan bottelen zonder bottelsuiker, of heel minimaal.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #20 Gepost op: 22-04-2017 14:28 u »
Ik blijf het wonderlijk vinden dat niet de kroonkurk, maar het glas van de fles de zwakste schakel is...

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.763
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #21 Gepost op: 22-04-2017 14:30 u »
Je zou haast de volgende keer gaan bottelen zonder bottelsuiker, of heel minimaal.
Jij had toch ook met de Edinburg ale dat ie na bottelen verder ging? Als ik deze gist nog een keer gebruik dan laat ik hem nog langer na gisten of ik voeg na de hoofdgisting een klein beetje suikeroplossing toe om het geheel nog een keer te activeren.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 904
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #22 Gepost op: 23-04-2017 11:05 u »
Jij had toch ook met de Edinburg ale dat ie na bottelen verder ging? Als ik deze gist nog een keer gebruik dan laat ik hem nog langer na gisten of ik voeg na de hoofdgisting een klein beetje suikeroplossing toe om het geheel nog een keer te activeren.

Jazeker. Vaak doe ik met alle bieren die ik overhevel wat suiker, maar dat is om de zuurstof uit de lagerfles te verdrijven. Die hoeveelheid is ook niet de moeite waard.
Ik heb het idee (mooi voor de komende winter) om nog een batch te brouwen en amper bottelsuiker te gebruiken. Wel bottelgist, die gaat dan wel aan de gang met de restsuikers. Zes maanden wachten dan is de smaak goed en druk hopelijk ook.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.763
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #23 Gepost op: 23-04-2017 11:28 u »
Jazeker. Vaak doe ik met alle bieren die ik overhevel wat suiker, maar dat is om de zuurstof uit de lagerfles te verdrijven. Die hoeveelheid is ook niet de moeite waard.
Ik heb het idee (mooi voor de komende winter) om nog een batch te brouwen en amper bottelsuiker te gebruiken. Wel bottelgist, die gaat dan wel aan de gang met de restsuikers. Zes maanden wachten dan is de smaak goed en druk hopelijk ook.

Je lost de suiker dan op in water, neem ik aan? Hoeveel suiker per liter voeg je dan toe?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.677
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te vroeg bottelen?
« Reactie #24 Gepost op: 23-04-2017 15:17 u »
Jazeker. Vaak doe ik met alle bieren die ik overhevel wat suiker, maar dat is om de zuurstof uit de lagerfles te verdrijven. Die hoeveelheid is ook niet de moeite waard.

Wees er op bedacht dat door de suikergift je mogelijk diacetyl krijgt. Ook kun je extra esters krijgen.

Tags: