Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken  (gelezen 1608 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Noordzij_1

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Gepost op: 17-12-2016 21:24 u »
Hoi iedereen!

Ik heb vandaag mijn eerste brouwsel gebrouwen; een IPA.
Het hele proces ging wel aardig denk ik, maar het moest 15 liter worden en ik ben met 13 geŽindigd...
Het SG is dan ook 1068 ipv de beoogde 1058.
Als mijn rekensommetje klopt zou zowel SG als hoeveelheid goed zijn als ik 2 liter water kook (zodat het ontsmet is), laat afkoelen naar 20 graden en dan toevoeg.
Is dat een goed idee, of een no-go ?

Rekensommetje;
13 liter wort van 1,068 kg/L = 13.884 kg wort
2 liter water erbij = 2 kg dus 15.884 kg wort.
15,884 kg / 15 liter = 1.0589 kg / L
Brouwsels; 15L IPA; 17L Tripel; 25L Stout; 25L Witbier; 25L Pale Ale.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 688
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #1 Gepost op: 17-12-2016 21:44 u »
In Nederland is het water schoon zat, dus ontsmetten hoeft niet.

Je kunt ook het gewoon laten. Dan heb je een wat sterker bier.
Stiekem nu een Rijswijkse Wouter.

Offline marc0871

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #2 Gepost op: 17-12-2016 21:47 u »
Beter nu water toevoegen, dan na de vergisting.
Of minder bier met een hoger abv accepteren.

Volgende keer misschien iets verder doorspoelen, zodat je je kookverlies op kan vangen.
Hoofd; ---
Na; ---
Fles; ---
Planning; Stout, Irish Red

Offline Noordzij_1

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #3 Gepost op: 17-12-2016 22:29 u »
Bedankt voor de reacties.
Ja kookverlies is wel groot blijkt, er stond 90 minuten kook in het recept.
Ik begon met ruim 16 liter, dus er is 3 liter verdampt...
Het is een 2500 Watt pan, en had hem volgas gezet voor de kook.
De kook was ook best imposant, en de keuken was een sauna  >:D
Maar goed heb nu weer wat aangelengd, weet ik het voor de volgende keer.
Brouwsels; 15L IPA; 17L Tripel; 25L Stout; 25L Witbier; 25L Pale Ale.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.494
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #4 Gepost op: 18-12-2016 00:43 u »
Bedankt voor de reacties.
Ja kookverlies is wel groot blijkt, er stond 90 minuten kook in het recept.
Ik begon met ruim 16 liter, dus er is 3 liter verdampt...
Het is een 2500 Watt pan, en had hem volgas gezet voor de kook.
De kook was ook best imposant, en de keuken was een sauna  >:D
Maar goed heb nu weer wat aangelengd, weet ik het voor de volgende keer.
Je hebt een kookverlies van 12.5 %, is gewoon prima verdamping tijdens het koken. Volgende keer meer spoelen of dunner maischen, komt dan weer goed. Nu kan je nog 2 liter toevoegen of accepteren dat je zwaarder bier hebt
In de planning: Session IPA, Urtyp, Pils
In het gistvat: Barely wine (eikenvat)
Op de fles: Rookporter, Rauch Weizenbock, American IPA, English IPA, Quad, Orval, RIS

Offline jaapz

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #5 Gepost op: 18-12-2016 12:13 u »
In Nederland is het water schoon zat, dus ontsmetten hoeft niet.

Heb laatst ook wat water toegevoegd na het koken omdat er toch meer weggekookt was dan berekend, toen heb ik het water gekookt om de kans op besmetting tegen te gaan. Maar volgens jou hoeft dat dus helemaal niet? Zou namelijk wel weer wat tijd schelen...
Hoofdgisting: Czech Dark Lager
Fles: Bock, Pilsje

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.912
  • Land: nl
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #6 Gepost op: 18-12-2016 12:34 u »
In Nederland is het water schoon zat, dus ontsmetten hoeft niet.

In waterleidingen komt Aeromonas voor in kleine hoeveelheden, die zich kunnen vermenigvuldigen. Er zijn veertien soorten beschreven, waarvan de meeste geassocieerd worden met ziekten.

Verder zitten (soms) in leidingwater: wimperdieren (Ciliata), naaktamoeben (Amoeba), schaalamoeben (Testacea), gaatjesdragers (Foraminifera), platwormen (Turbellaria), draadwormen (Nematoda), raderdieren (Rotatoria), buikharigen (Gastrotrichia), beerdieren (Tardigrada), borstelwormen (Oligochaeta), slakken (Gastropoda) incl. huisjes, watermijten (Hydrachnellae), mijtlarven (Hydrach larven), watervlooien (Cladocera), mosselkreeften (Ostracoda), roeipootkreeften (Copepoda), Cyclopoida + Calanoida, Harpacticoida, Nauplii + copepodieten, delen van pissebedden, muggelarven (Chironomidae).
Info: Wikipedia en leidingwaterbedrijf.

Hopbier
'en hiver brasse qui veut, en ťtť brasse qui peut'
Ik brouw het hele jaar.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 22.852
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #7 Gepost op: 18-12-2016 12:53 u »
toen heb ik het water gekookt om de kans op besmetting tegen te gaan.

Maar wel gewoon water uit de kraan drinken...?  ;) Wel na blijven denken he... ^-^
Brouwtip: doorspoelen tot gewenst volume voor koken! Verder: geduld!!! Geduld!!! Geduld!!!
En je wort of bier weggooien kan altijd nog...
Warm lageren !! :)

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 688
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #8 Gepost op: 18-12-2016 13:48 u »
In waterleidingen komt Aeromonas voor in kleine hoeveelheden, die zich kunnen vermenigvuldigen. Er zijn veertien soorten beschreven, waarvan de meeste geassocieerd worden met ziekten.

Verder zitten (soms) in leidingwater: wimperdieren (Ciliata), naaktamoeben (Amoeba), schaalamoeben (Testacea), gaatjesdragers (Foraminifera), platwormen (Turbellaria), draadwormen (Nematoda), raderdieren (Rotatoria), buikharigen (Gastrotrichia), beerdieren (Tardigrada), borstelwormen (Oligochaeta), slakken (Gastropoda) incl. huisjes, watermijten (Hydrachnellae), mijtlarven (Hydrach larven), watervlooien (Cladocera), mosselkreeften (Ostracoda), roeipootkreeften (Copepoda), Cyclopoida + Calanoida, Harpacticoida, Nauplii + copepodieten, delen van pissebedden, muggelarven (Chironomidae).
Info: Wikipedia en leidingwaterbedrijf.

Hopbier

Ik begrijp niet goed waarom je dit post? In elk ding op aarde dat niet bewaard wordt onder een ontsmettingsmiddelen zitten micro-organismen.
Dat betekent absoluut niet dat deze zich onder de omstandigheden van bier (lage pH en alcohol) die voor een infectie gaan zorgen. Volgens mij staat zelfs in de cursus blikbrouwen dat je het water niet hoeft te koken.
Nogmaals, het water in Nederland is schoon zat. Je hoeft het dus niet te ontsmetten voor gebruik in bier.
Stiekem nu een Rijswijkse Wouter.

Offline marc0871

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #9 Gepost op: 18-12-2016 14:58 u »
Ik ook niet.
Anders dan in andere landen, waar kraanwater vooral geschikt is om mee te koken en te wassen, wordt het Nederlandse kraanwater geschikt geacht voor consumptie.
Ik mag toch aannemen dat de aanwezige verontreiniging dan van die mate is, dat het geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert.

In de handleidingen voor blikbrouwen, die ik heb gezien, gebruik je inderdaad een liter of 3 heet water om het moutextract op te lossen.
De rest van het water gaat er koud bij.
Zo heb ik het ook gedaan en ik heb geen infecties gekregen en ben er niet ziek van geworden.
Zo'n vaart zal het dus niet lopen.

Verder wat Wouter zegt.
Hoofd; ---
Na; ---
Fles; ---
Planning; Stout, Irish Red

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 640
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #10 Gepost op: 18-12-2016 17:57 u »
Ik gebruik koud water achteraf als correctie, het is eigenlijk de enige manier om exact op je berekende waardes te komen. Bijkomstig voordeel is dat je sneller kunt koelen naar kamertemperatuur, zeker als je het water aan het einde van het koelen toevoegt als je nog maar een paar graden boven kamertemperatuur zit en het koelen niet zo snel meer gaat. Je bereikt dan sneller een goede temperatuur om te pitchen.

Van die paar beestjes die nog in Nederlands kraanwater zitten heb ik nog nooit last gehad. Het zal wel aan die honderden miljarden gistcellen liggen.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 557
  • Land: be
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #11 Gepost op: 18-12-2016 20:14 u »
Je gedroogde gist bevat meer kiemen dan je tapwater van de kraan. ;) en ik goed kan lezen zijn de maximale normen die vooropgesteld zijn voor bepaalde organisme aan de lage kant.
   

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 26.740
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #12 Gepost op: 18-12-2016 20:46 u »
Anders dan in andere landen, waar kraanwater vooral geschikt is om mee te koken en te wassen, wordt het Nederlandse kraanwater geschikt geacht voor consumptie.


Dankzij Europese regels is dit ook het geval in onze omliggende landen.

https://www.europadecentraal.nl/onderwerp/klimaat-energie-en-duurzaamheid/water/drinkwater/
http://www.infomil.nl/onderwerpen/integrale/handboek-eu/water/waterkwaliteit/

Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline Thamerdal

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 616
  • Land: nl
  • ABV De Bierkaai
    • Thamersch
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #13 Gepost op: 18-12-2016 21:25 u »
Een 2 liter pak Bar-le-duc water kost een paar centen. Daar heb ik er altijd een paar van staan in de kelder.

Offline marc0871

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #14 Gepost op: 18-12-2016 21:29 u »
Mja. Regelgeving voor DRINKwater.
Maar niet alle drinkwater hoeft uit de kraan te komen ;)
Hoofd; ---
Na; ---
Fles; ---
Planning; Stout, Irish Red

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 26.740
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #15 Gepost op: 18-12-2016 21:47 u »
Mja. Regelgeving voor DRINKwater.
Maar niet alle drinkwater hoeft uit de kraan te komen ;)

De Europese richtlijn 98/83 is van toepassing op al het voor menselijke consumptie bestemde drinkwater. Daar valt het water uit de kraan ook onder, zeker in de omliggende landen waar het leidingwater is aangemerkt als drinkwater.
In sommige landen is het leidingwater niet zodanig aangewezen, maar in het merendeel van de EU is leidingwater ook drinkwater.

Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline marc0871

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #16 Gepost op: 18-12-2016 21:56 u »
Een 2 liter pak Bar-le-duc water kost een paar centen. Daar heb ik er altijd een paar van staan in de kelder.

Je weet toch wel dat ze in de buurt van Baarle Nassau, met water uit de zelfde bron, de wc doorspoelen, hŤ?
Hoofd; ---
Na; ---
Fles; ---
Planning; Stout, Irish Red

Offline marc0871

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #17 Gepost op: 18-12-2016 22:16 u »
De Europese richtlijn 98/83 is van toepassing op al het voor menselijke consumptie bestemde drinkwater. Daar valt het water uit de kraan ook onder, zeker in de omliggende landen waar het leidingwater is aangemerkt als drinkwater.
In sommige landen is het leidingwater niet zodanig aangewezen, maar in het merendeel van de EU is leidingwater ook drinkwater.



Maar nog steeds is niet alle kraanwater ook drinkwater.
Ook in Europa nog lang niet overal.
Hoofd; ---
Na; ---
Fles; ---
Planning; Stout, Irish Red

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #18 Gepost op: 18-12-2016 23:57 u »
Maar nog steeds is niet alle kraanwater ook drinkwater.
Ook in Europa nog lang niet overal.

Dat zegt toch ook niemand?  :weetniet:
Planning: Witbier || Quadrupel met eik || APA
Vergisting:
Voorraad: ESB Hobgoblin || Smoked Porter

Online Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 977
  • Land: in
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #19 Gepost op: 19-12-2016 04:50 u »
Hier in India moet je het kraanwater in ieder geval niťt drinken
Net klaar met de verbouwing, maar nu een klein jaar naar India, dus van brouwen zal voorlopig weinig komen.

Online Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 977
  • Land: in
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #20 Gepost op: 19-12-2016 04:52 u »
Een 2 liter pak Bar-le-duc water kost een paar centen. Daar heb ik er altijd een paar van staan in de kelder.
Sommige soorten bronwater die worden verkocht bevatten meer bacteriŽn dan NL kraanwater.
Net klaar met de verbouwing, maar nu een klein jaar naar India, dus van brouwen zal voorlopig weinig komen.

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #21 Gepost op: 19-12-2016 10:08 u »
Sommige soorten bronwater die worden verkocht bevatten meer bacteriŽn dan NL kraanwater.

Plus dat sommige soorten (zoals Bar-le-duc) 'zwak mineraalhoudend' en 'natrium arm' zijn.
Ik weet niet precies hoe zwak en arm dat is, maar voor brouwen zijn mineralen ed. wel nuttig.
Vandaar dat je ook geen demi-water moet gebruiken.
Planning: Witbier || Quadrupel met eik || APA
Vergisting:
Voorraad: ESB Hobgoblin || Smoked Porter

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 26.740
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #22 Gepost op: 19-12-2016 20:43 u »
Maar nog steeds is niet alle kraanwater ook drinkwater.
Ook in Europa nog lang niet overal.


In veel meer landen dan wel eens gedacht wordt is in Europa kraanwater ook drinkwater.

Zie https://www.krnwtr.nl/hoe-zit-het-met-het-kraanwater-op-vakantie/
en http://www.sante.nl/gezondheid/lijstjes-en-tips/2721/in-welke-landen-kun-je-water-uit-de-kraan-drinken
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline jaapz

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #23 Gepost op: 08-01-2017 12:08 u »
Maar wel gewoon water uit de kraan drinken...?  ;) Wel na blijven denken he... ^-^

Ik zat er meer aan te denken dat je de eventuele beestjes die in het water zitten in een voedingsrijke omgeving plaatst (het wort) en het vervolgens een paar week laat staan. Dan hebben de weinige beestjes die er misschien in zitten genoeg tijd en voeding om zich eens lekker voort te planten, terwijl ik helemaal niet op een zuurbier zit te wachten  :nut:
Hoofdgisting: Czech Dark Lager
Fles: Bock, Pilsje

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 22.852
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Totale hoeveelheid wat lager uitgevallen na koken
« Reactie #24 Gepost op: 08-01-2017 12:21 u »
Ik zat er meer aan te denken dat je de eventuele beestjes die in het water zitten in een voedingsrijke omgeving plaatst (het wort)

En je denkt dat jouw lichaam van 37įC geen goede voedingsrijke omgeving is?  ;) Zoals ik zei... Wel blijven nadenken he... ;)
Brouwtip: doorspoelen tot gewenst volume voor koken! Verder: geduld!!! Geduld!!! Geduld!!!
En je wort of bier weggooien kan altijd nog...
Warm lageren !! :)

Tags: