Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017  (gelezen 26186 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 584
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #250 Gepost op: 21-03-2017 00:18 u »
Ok, dus een fabeltje dat CO2 anders oplost in bier door snelkoelen in bv vriezer of op de getoonde manier. Ik vond het een mooi idee maar vroeg me dit dus af. Is dit een in glycol gekoeld systeem of is dit niet bekend?
De studenten-manier van snelkoelen werkt toch ook prima.
Wikkel wc-papier om je biertje, ppier vochtig maken, en 5 a 10 minuten in je vriesvak leggen... en ijskoud ! Nooit verschil geproefd tussen dingen die uit mijn koelkast kwamen, of zo snel teruggekoeld werden...

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.212
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #251 Gepost op: 21-03-2017 13:38 u »
Weeral een fijne en gevarieerde uitzending. Vooral het zure gezicht bij de Vlaams rood en Berliner weissen: lŕchen! Toffe variatie tussen traditie, vernieuwing en zure buitenbeentjes.

Offline Erwin Warners

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #252 Gepost op: 21-03-2017 20:03 u »
Vind het allemaal een beetje te gemaakt.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 961
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #253 Gepost op: 21-03-2017 20:22 u »
Inderdaad, in het begin zag ik veel meer nieuwsgierigheid bij de presentatoren nu vraag ik me af of ze echt "genieten" van hetgeen wat ze proeven en maken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #254 Gepost op: 21-03-2017 21:18 u »
Vind het allemaal een beetje te gemaakt.

Het is tv. Je wilt niet weten hoe vaak bepaalde scenes over gedaan worden...

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 584
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #255 Gepost op: 21-03-2017 21:41 u »
Het is tv. Je wilt niet weten hoe vaak bepaalde scenes over gedaan worden...
Als oud geluidsman voor o.a. tv... heeeeeeeeeeel vaak! ;)
En waarom zie je steeds dezelfde presentatoren langskomen bij diverse programma's? Omdat er maar weinig zijn die authentiek overkomen als ze shots 10 keer over moeten doen (probeer maar eens verbaast te reageren als je iets eigenlijk al weet).

Offline Erwin Warners

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #256 Gepost op: 21-03-2017 22:10 u »
Ze kunnen het dan beter niet over doen

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #257 Gepost op: 21-03-2017 22:19 u »
Ze kunnen het dan beter niet over doen

Ik heb zelf een paar keer voor de camera gestaan maar er is elke keer een reden om het over te doen...

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 584
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #258 Gepost op: 22-03-2017 00:55 u »
Ze kunnen het dan beter niet over doen
Dan eindigt ieder filmpje in Funniest Home Video's ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #259 Gepost op: 27-03-2017 21:11 u »
We zijn weer een aflevering verder.

Moutthee was zelfs voor mij nieuw. Maar oud bier is niet mijn ding. Voor € 500 koop ik veel liever heel veel mooie verse bieren met een aangenaam hopkarakter.

De gistspecialist André van der Zee ken ik al vele jaren als lid van het BKG.

Budels is de brouwerij die steeds moeilijk doet over namen die een beetje lijken op de namen van hun bieren. Zo heet brouwerij de Prael eerst brouwerij Parel maar moest de naam veranderen op last van de Budelse. Zie http://www.cambrinus.nl/brw/PRAEL.HTM
Ook deed men moeilijk over de naam van een bier die De Roerstok gaf aan een lustrumbier dat in opdracht gebrouwen is door een andere commerciële brouwerij ("De Zwarte Parel").
Bij mij heeft deze brouwerij hierdoor veel goodwill verloren. Daarnaast zo bekend is de Witte Parel ook weer niet...

Offline rvvliet78

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #260 Gepost op: 27-03-2017 21:40 u »
Daarnaast zo bekend is de Witte Parel ook weer niet...
Nooit van gehoord :D

Helemaal mee eens.


Offline Marksbrew

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
  • BIAB brouwer, 15-20L
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #261 Gepost op: 27-03-2017 23:00 u »
Stond de pils in Budel nu gewoon in een open "zwembad" te vergisten? Zit ik te klooien met mijn waterslotje... of zou dat alleen een paar dagen hoofdgisting zijn?

Online Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.000
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30
« Reactie #262 Gepost op: 27-03-2017 23:16 u »
Die pils stond inderdaad open te vergisten ja!
Naar het schijnt zijn er meer brouwerijen die dit doen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.043
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #263 Gepost op: 27-03-2017 23:21 u »
De gistspecialist André van der Zee ken ik al vele jaren als lid van het BKG.

Gistspecialist?  :weetniet: :weetniet: Goh dat wist ik niet van hem. En met z'n petrischaaltje in een netje... ;D :lol: :clownsmile:

Offline PeterEngeltje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #264 Gepost op: 28-03-2017 00:17 u »
Gistspecialist?  :weetniet: :weetniet: Goh dat wist ik niet van hem. En met z'n petrischaaltje in een netje... ;D :lol: :clownsmile:

Het is wel een manier om veel micro-organismen uit de lucht op te vangen. En hopelijk zit daar dan ook een mooie biergist bij. Ik was alleen verbaasd dat hij denkt met zo'n knullig netje muizen tegen te kunnen houden.

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 146
  • Land: 00
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #265 Gepost op: 28-03-2017 12:54 u »

Moutthee was zelfs voor mij nieuw. Maar oud bier is niet mijn ding. Voor € 500 koop ik veel liever heel veel mooie verse bieren met een aangenaam hopkarakter.


Per toeval in het bezit van zo'n oude fles gekomen. Eén slok en de rest is door de gootsteen gegaan. Hou er dus ook niet van.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.621
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #266 Gepost op: 28-03-2017 13:14 u »
Stond de pils in Budel nu gewoon in een open "zwembad" te vergisten? Zit ik te klooien met mijn waterslotje...... of zou dat alleen een paar dagen hoofdgisting zijn?

Ja, tot de schuim/gistlaag begint in te zakken en dan naar de lagertanks. Zeker niet ongebruikelijk, open vergisting. De Alt brouwerijen doen het nog, veel Weizenbrouwerijen (hebben daarvoor speciale vaten met een soort snavel waar de overtollige gist uit stroomt), veel niet gemoderniseerde Duitse Pils brouwers en een groeiend aantal Engelse en Amerikaanse brouwers. In Nederland bijvoorbeeld nog de Drie Ringen.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #267 Gepost op: 28-03-2017 21:08 u »
Stond de pils in Budel nu gewoon in een open "zwembad" te vergisten? Zit ik te klooien met mijn waterslotje... of zou dat alleen een paar dagen hoofdgisting zijn?

Dat is een verouderde techniek die je nog veel in Duitsland en Tsjechië ziet.

In de praktijk werkt het doordat er in de ruimte steeds bier staat te gisten en er een overdruk aan koolzuur bestaat.
Zodra de vergisting minder is gaat het bier in lagertanks. Moet ook wel om oxidatie te voorkomen.

Moderne brouwerijen worden niet meer uitgevoerd met open gistkuipen. En in veel brouwerijen met open gistkuipen zijn deze vervangen door CCT's. Die nemen minder ruimte in beslag, zijn makkelijk te automatisch te reinigen (zonder in ademnood te komen zoals bij open gistkuipen), zijn goed in temperatuur te sturen, kennen de mogelijkheid van het aftappen van gist en als laatste maar niet het minst belangrijke: ze zijn gesloten zodat er geen zuurstof bij kan. Kortom de voordelen van een CCT wegen op tegen de nadelen. Die nadelen zijn de hogere aanschafkosten en een vermindering van de hoeveelheid esters in je bier. Dat laatste wordt vaak opgelost door op een iets hogere temperatuur te vergisten.

Het klopt dat zoals Ingo schrijft dat sommige Amerikaanse craftbrouwers open gistkuipen hebben. Gebeurt vooral om authentiek te willen zijn. Is overgewaaid nadat Amerikanen redelijk massaal oude Belgische en Duitse brouwerijen gingen bezoeken en daar nog open gistkuipen zagen. Echter de craftbrouwerijen die ik in Amerika bezocht hebt hebben zonder uitzondering allemaal CCT's.

Overigens laat men bij Pilsener Urquell de bezoekers tijdens rondleidingen geloven dat het bier in open kuipen in kelders wordt vergist. De bussen waarmee over het terrein wordt gereden zijn redelijk geblindeerd (bedrukking op de gehele bus, dus ook over de ramen). Je moet heel goed kijken om te zien dat er op het terrein gigantische CCT's zijn opgesteld waarin het bier werkelijk wordt vergist...

Online Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.000
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30
« Reactie #268 Gepost op: 28-03-2017 22:11 u »
Ik dacht toch is ooit gelezen te hebben en zelfs een flimpje gezien te hebben (zelfs hier op het forum) dat ze bij de Sierra Nevada brouwerij ook aan open vergisting doen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.043
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #269 Gepost op: 28-03-2017 22:12 u »
...dat ze bij de Sierra Nevada brouwerij ook aan open vergisting doen.


Small | Large

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #270 Gepost op: 28-03-2017 22:25 u »
Ik dacht toch is ooit gelezen te hebben en zelfs een flimpje gezxien te hebben (zelfs hier op het forum) dat ze bij de sierra nevada brouwerij ook aan open vergisting doen.


Sierra Nevada heb ik bezocht.

Wat denk je dat dit zijn...



Dit is slecht een klein gedeelte van alle CCT's die er zijn.
Net als bij Pilsener Urquell laat men ons wat anders geloven. Overigens is er wel een verschil. Bij Sierra Nevada laat men tijdens de rondleiding geen open vergistingskuipen zien. Uit het filmpje van Oscar blijkt dat ze er wel zijn of in ieder geval geweest zijn.
Overigens is Seirra Nevada een erg grote brouwerij. Men heeft er 3 brouwzalen. Het complex is zo groot dat je niet overal komt tijdens een rondleiding. Dit is overigens ook het geval bij Pilsener Urquell...

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 584
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #271 Gepost op: 28-03-2017 22:32 u »
Gebruiken die hipster-Amerikanen niet gewoon grote CCT's voor de meeste bieren, en ook voor de eindvergisting van de andere bieren... maar wel wat koelschepen & open foeders voor enkele kleinere speciale bieren (al dan niet alleen voor de eerste X aantal dagen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #272 Gepost op: 28-03-2017 22:40 u »
Gebruiken die hipster-Amerikanen niet gewoon grote CCT's voor de meeste bieren, en ook voor de eindvergisting van de andere bieren... maar wel wat koelschepen & open foeders voor enkele kleinere speciale bieren (al dan niet alleen voor de eerste X aantal dagen?

Ik sluit niet uit dat met bij Sierra Nevada in de beginjaren open vergistingskuipen hadden maar dat deze alleen voor speciale brouwsels gebruikt worden en dat de bijna alle bieren vergist worden in CCT's. Die hebben veel voordelen zoals ik schreef. Open vergistingskuipen is echt verouderde techniek.

In de moderne brouwerijen die nu overal in Nederland opkomen als paddenstoelen is het allemaal CCT wat de klok slaat.

Offline Willy-en-co

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #273 Gepost op: 31-03-2017 16:23 u »
Sierra Nevada heb ik bezocht.

Wat denk je dat dit zijn...



Dit is slecht een klein gedeelte van alle CCT's die er zijn.
Net als bij Pilsener Urquell laat men ons wat anders geloven. Overigens is er wel een verschil. Bij Sierra Nevada laat men tijdens de rondleiding geen open vergistingskuipen zien. Uit het filmpje van Oscar blijkt dat ze er wel zijn of in ieder geval geweest zijn.
Overigens is Seirra Nevada een erg grote brouwerij. Men heeft er 3 brouwzalen. Het complex is zo groot dat je niet overal komt tijdens een rondleiding. Dit is overigens ook het geval bij Pilsener Urquell...


Dat zijn koppelborden onder de gisttangen.
Op mij werk bouwen we dit regelmatig voor onze klanten en tanken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #274 Gepost op: 31-03-2017 16:40 u »
Dat zijn koppelborden onder de gisttangen.
Op mij werk bouwen we dit regelmatig voor onze klanten en tanken.


Het is natuurlijk ook wat je wilt zien...  :)
Die koppelborden horen bij de grote CCT's waarvan je alleen de onderkant van op de foto ziet.

Van de bovenkant van die CCT heb ik overigens ook een foto.


Op het terrein waren er overigens meer clusters met CCT's. Seirra Nevada is niet klein maar wel een craftbrouwer...

Tags: