Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Ik kap er mee  (gelezen 7131 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.492
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ik kap er mee
« Reactie #75 Gepost op: 01-05-2017 20:56 u »
Overigens zijn wij niet gebonden aan het Reinheitsgebot, dus zou het bij ons ook gewoon werken om een deel van de mout door glucose te vervangen?

Inderdaad zijn wij niet gebonden aan het Reinheitsgebot. Echter dan is het geen weizen. Zoals eerder geconcludeerd is in dit topic gaat het om een tarwebier of witbier. Bij dit biertype heb je helemaal niets van doen met het Reinheitsgebot.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline TymonK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Ik kap er mee
« Reactie #76 Gepost op: 01-05-2017 21:30 u »
Nog even een update van onze ervaringen - de weizens gebrouwen nav dit topic zijn GOED uitgepakt! Geen zuurtje! De factoren die ik aangepast heb:
- Lage bitterheid 10 IBU ipv 20.
- Minder melkzuur (meting met pH meter gaf aan dat veel minder melkzuur nodig was dan verwacht nav waterprofiel en gebruikte mout)
- Wyeast 3068 gist ipv WB06

Een split batch wel met WB06 gedaan maar dan op 20 ipv 18 graden vergist. Gaf ook (icm lage IBU en minder melkzuur) ook al een veel beter resultaat!

Offline Knobby

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 131
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik kap er mee
« Reactie #77 Gepost op: 03-05-2017 12:07 u »
https://www.twortwat.nl/p-ajax/t-i/1478718522?item_id=1478718522&type=4&back=1&page=/p-ajax/

Samenvatting die alles wel heel helder maakt.
Het gaat hier over kruidnagelGEUR en bananenSMAAK.

Zet alles hiervoor genoemd wel in een ander daglicht...
Bij nader inzien valt het extra werk wel mee. Die deelmaisch heeft alleen een 'rust' op 12 graden. Das kraanwater temperatuur, dus gewoon storten en niet meer naar omkijken tot het bij de rest van de maisch moet. Het completen maischschema duurt wel een stuk langer dan de gebruikelijke 75m.
Ik ga dit toch proberen bij onze volgende weizen.

Offline Knobby

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 131
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik kap er mee
« Reactie #78 Gepost op: 03-05-2017 15:18 u »
Trouwens, ik voldeed toch al niet aan het Reinheitsgebot omdat ik brouwzouten toevoeg en de pH stuur.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.492
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ik kap er mee
« Reactie #79 Gepost op: 03-05-2017 21:44 u »
Trouwens, ik voldeed toch al niet aan het Reinheitsgebot omdat ik brouwzouten toevoeg en de pH stuur.

Brouwzouten zijn toegestaan volgens het Reinheitsgebot. Ook in bronwater zitten zouten is de redenering die de Duitse brouwersbond aanhoudt.
Aanzuren doen de Duitse brouwers ook. Ook zij weten het belang van een goede pH bij het brouwen. Dat doen ze door het gebruik van sauermalz. Mout die bewust verzuurd is. Ook dit is toegestaan volgens het Reinheitsgebot.

Tags: