Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Vienna recept  (gelezen 3951 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Vienna recept
« Gepost op: 14-12-2016 20:25 u »
In de kerstvakantie wil ik een Vienna gaan brouwen.
Het is mijn eerste zelfgemaakte recept en als eerste keer een ondergister.
Op en/of aanmerking zijn welkom.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk6
Naam receptVienna
Brouwdatum14-12-2016
BiertypeVienna
Volume20,0 l
Begin SG1,054 SG
Berekende kleur (Morey)27 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
10,00 lWater uit Zutphen
12,49 lSpoelwater


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,500 kgVienna moutWeyermann7 EBC86,5 %
0,500 kgMünchner IWeyermann15 EBC9,6 %
0,200 kgSpecial BDingemans350 EBC3,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
68,0 °C1 min.55 min.1,9 l/kg
78,0 °C1 min.5 min.3,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19,1 gPerlepellets8,0%60 min.23,8 IBU
10,0 gSaazpellets3,4%5 min.0,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 l starterOctoberfest/Marzen Lager (WLP820)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting14,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting14,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting14,0 °C



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.671
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Vienna recept
« Reactie #1 Gepost op: 14-12-2016 20:28 u »
Wat is het doel van de Special B?

Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Re: Vienna recept
« Reactie #2 Gepost op: 14-12-2016 20:35 u »
Delen van het recept stond op Beersmith, het had de tweede prijs gewonnen in een bierwedstrijd. Ik heb een deel hiervan overgenomen.
Mijn kennis is te weinig om het doel van de Special B te verklaren. Behalve dat het een groot aandeel heeft in de kleur.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 275
  • Land: nl
Re: Vienna recept
« Reactie #3 Gepost op: 14-12-2016 21:21 u »
Lijkt verdacht veel op het recept dat ik vorig jaar heb gebrouwen.
Ik had alleen de helft minder Special B gebruikt en een vergist op 10 graden met W34/70.
Was een lekker biertje dat lekker weg dronk. Gewoon brouwen dus!  :brouwen:
 

Offline Bobberd

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Something's brewing!
Re: Vienna recept
« Reactie #4 Gepost op: 08-03-2017 16:01 u »
Hi Mario,

Mooi recept. Staat ie nog te rijpen?

Ben wel even benieuwd, want heb momenteel ook een Marzen (partial mash) in de vergisting staan met WLP820. De lag van White Labs is me sowieso al wel tegengevallen bij eerdere brouwsels, nu keek ik aan tegen 2 volle dagen lag, ondanks een starter. Heb jij de lag nog in je hoofd, en ook hoe lang je vergisting duurde ? Bedankt!

Groet,

Bobberd

Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Re: Vienna recept
« Reactie #5 Gepost op: 08-03-2017 19:28 u »
Hallo Bobberd,

Ik heb de Vienna op 28-12-2016 gebrouwen, op 03-01-2017 overgeheveld en op 13-01-2017 begonnen met lageren op 4 graden. Op 01-02-2017 heb ik het bier gebotteld. Het bier heeft in daarna in de trapkast gestaan waar het gemiddeld zo'n 20 graden is geweest. Begonnen met een SG van 1,054 en het einde was op 1,012.

Ik moet wel zeggen dat de vergisting heeft plaats gevonden met andere gist dan ik het recept staat. Ik heb de Fermentis W34/70 Saflager gebruikt. Ik wil eerst me eigen concentreren op het brouwen en pas later gaan stoeien met vloeibare gist.

Vorige week de eerste keer eentje opgetrokken. Heerlijk, mooie schuimkraag, mooi kleurtje (vind ik zelf) en goed van smaak.

Offline Bobberd

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Something's brewing!
Re: Vienna recept
« Reactie #6 Gepost op: 14-03-2017 09:27 u »
Hallo Bobberd,

Ik heb de Vienna op 28-12-2016 gebrouwen, op 03-01-2017 overgeheveld en op 13-01-2017 begonnen met lageren op 4 graden. Op 01-02-2017 heb ik het bier gebotteld. Het bier heeft in daarna in de trapkast gestaan waar het gemiddeld zo'n 20 graden is geweest. Begonnen met een SG van 1,054 en het einde was op 1,012.

Ik moet wel zeggen dat de vergisting heeft plaats gevonden met andere gist dan ik het recept staat. Ik heb de Fermentis W34/70 Saflager gebruikt. Ik wil eerst me eigen concentreren op het brouwen en pas later gaan stoeien met vloeibare gist.

Vorige week de eerste keer eentje opgetrokken. Heerlijk, mooie schuimkraag, mooi kleurtje (vind ik zelf) en goed van smaak.


Mooi man, bedankt.

Zeker die vergistingstijd is beduidend korter dan wat ik zie met WLP. Inmiddels staat mijn Marzen al 10 dagen te vergisten. Nog steeds niet klaar, bubbelt vrij gestaag, vrijwel geen verandering van intensiteit van vergisting. Ik kijk in het komend weekeinde even, maar ik denk dat ik lagering nog even uitstel.

Offline Jukkie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 365
  • Land: nl
  • dol op leven in de brouwerij
Re: Vienna recept
« Reactie #7 Gepost op: 14-03-2017 10:33 u »
En...  gejat! Bedankt!    8)

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna recept
« Reactie #8 Gepost op: 10-04-2017 20:51 u »
Heb vandaag min of meer dit recept gebrouwen, kwam op een eind sg van 1059.  :o
Op welke temp heb jij de Fermentis W34/70 Saflager laten vergisten?  ik heb hem nu ingezet op 13,5 C, 2 zakjes op 15 liter!
En hoeveel suiker heb je gebruikt per liter bij het bottelen!


Grt
Willem

Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Re: Vienna recept
« Reactie #9 Gepost op: 11-04-2017 19:00 u »
Ik heb het geheel laten vergisten op 12 graden en SG na de eindvergisting was 1,060. De navergisting is ook gedaan op 12 graden. Als bottelsuiker heb ik 4,1 g/l toegoevoegd met als gevolg dat er uiteindelijk 5,7% alcohol op de fles zit.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna recept
« Reactie #10 Gepost op: 12-04-2017 12:08 u »
Ik heb het geheel laten vergisten op 12 graden en SG na de eindvergisting was 1,060. De navergisting is ook gedaan op 12 graden. Als bottelsuiker heb ik 4,1 g/l toegoevoegd met als gevolg dat er uiteindelijk 5,7% alcohol op de fles zit.

SG na eindvergisting 1.060? Waar ben je begonnen dan?

12 graden. Ok hij borrelt nu bij mij op de 13,5 dus ik laat hem eerst zo maar even staan.

Bedankt

Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Re: Vienna recept
« Reactie #11 Gepost op: 12-04-2017 19:29 u »
Oeps... Het moet zijn SG 1,016 na hoofdgisting en 1,012 na de nagisting.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna recept
« Reactie #12 Gepost op: 12-04-2017 22:22 u »
Oeps... Het moet zijn SG 1,016 na hoofdgisting en 1,012 na de nagisting

Ik dacht wtf LOL

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna recept
« Reactie #13 Gepost op: 20-04-2017 17:23 u »
Heb vandaag min of meer dit recept gebrouwen, kwam op een eind sg van 1059.  :o
Op welke temp heb jij de Fermentis W34/70 Saflager laten vergisten?  ik heb hem nu ingezet op 13,5 C, 2 zakjes op 15 liter!
En hoeveel suiker heb je gebruikt per liter bij het bottelen!


Grt
Willem

10-4 gebrouwen, eerste dagen prima activiteit waterslot. Staat nu al een paar dagen stil heb 2 dagen terug nog een keer gewalst met het vat maar zie geen activiteit meer. SG blijft nu hangen op 1024/26.

Wat is wijsheid, laten staan, of overhevelen.

grt
Wim


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vienna recept
« Reactie #14 Gepost op: 20-04-2017 23:57 u »
10-4 gebrouwen, eerste dagen prima activiteit waterslot. Staat nu al een paar dagen stil heb 2 dagen terug nog een keer gewalst met het vat maar zie geen activiteit meer. SG blijft nu hangen op 1024/26.

Wat is wijsheid, laten staan, of overhevelen.

grt
Wim

Temperatuur verhogen.

En verder komt het voor dat na het overhevel de gisting hervat wordt.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna recept
« Reactie #15 Gepost op: 21-04-2017 08:04 u »
Temperatuur verhogen.

En verder komt het voor dat na het overhevel de gisting hervat wordt.

Beste Jacques

Welke temperatuur raad jij aan?

Grt
Willem

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vienna recept
« Reactie #16 Gepost op: 21-04-2017 13:38 u »
Welke temperatuur raad jij aan?

Je mag rustig naar 16-18 ºC. Er zal geen grote aanmaak meer plaats vinden van hogere alcolholen en  esters. Dat gebeurt vooral aan het begin van de vergisting. Dat wil zeggen dat dan hogere alcoholen worden gevormd waaruit later esters gevormd worden.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna recept
« Reactie #17 Gepost op: 21-04-2017 15:13 u »
Je mag rustig naar 16-18 ºC. Er zal geen grote aanmaak meer plaats vinden van hogere alcolholen en  esters. Dat gebeurt vooral aan het begin van de vergisting. Dat wil zeggen dat dan hogere alcoholen worden gevormd waaruit later esters gevormd worden.

Dank je voor je antwoord, ik meende dat Fermentis W34/70 Saflager  niet zo hoog mocht?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vienna recept
« Reactie #18 Gepost op: 21-04-2017 15:37 u »
Dank je voor je antwoord, ik meende dat Fermentis W34/70 Saflager niet zo hoog mocht?


Is geen probleem. Kan ik ook niet teruglezen in de informatie die Fermentis geeft over deze gist. http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2015/12/Saflager-W-3470-en.pdf

Als je met een ondergist bij kamertemperatuur vergist ben je een stoombier aan het brouwen. Je krijgt dan meer esters dan wanneer je bij lagere temperatuur vergist.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna recept
« Reactie #19 Gepost op: 21-04-2017 16:12 u »
Is geen probleem. Kan ik ook niet teruglezen in de informatie die Fermentis geeft over deze gist. http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2015/12/Saflager-W-3470-en.pdf

Als je met een ondergist bij kamertemperatuur vergist ben je een stoombier aan het brouwen. Je krijgt dan meer esters dan wanneer je bij lagere temperatuur vergist.


Nou, ok, niet mogen is een sterk woord ;) maar er staat wel ideaal is 12-15 C maar ik begrijp dat na de hoofdvergisting je de temp dus wel wat kan verhogen zonder gevaar op extra esters!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vienna recept
« Reactie #20 Gepost op: 21-04-2017 16:32 u »
Nou, ok, niet mogen is een sterk woord ;) maar er staat wel ideaal is 12-15 C maar ik begrijp dat na de hoofdvergisting je de temp dus wel wat kan verhogen zonder gevaar op extra esters!

Als de vergisting ideaal verlopen zou zijn had je nu niet een gestokte vergisting.

Maar voordat je nu de temperatuur verhoogt. Ik begrijp dat jouw begin SG 1059 is. Klopt dit? En hoe heb je het SG bepaald met een refractometer?

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna recept
« Reactie #21 Gepost op: 21-04-2017 16:45 u »
Als de vergisting ideaal verlopen zou zijn had je nu niet een gestokte vergisting.

Maar voordat je nu de temperatuur verhoogt. Ik begrijp dat jouw begin SG 1059 is. Klopt dit? En hoe heb je het SG bepaald met een refractometer?

Nee met hydrometer en in BrouwVisie ingevoerd met aangepaste temp

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vienna recept
« Reactie #22 Gepost op: 21-04-2017 17:05 u »
Nee met hydrometer en in BrouwVisie ingevoerd met aangepaste temp

Ok. Dan de temperatuur verhogen en eventueel gistvoedingzouten toevoegen. Dat laatste helpt ook vaak bij een gestokte vergisting.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna recept
« Reactie #23 Gepost op: 22-04-2017 11:33 u »
Ok. Dan de temperatuur verhogen en eventueel gistvoedingzouten toevoegen. Dat laatste helpt ook vaak bij een gestokte vergisting.

Goed temperatuur is verhoogd, gistvoedingszouten heb ik helaas niet in huis.
Hoe zou jij deze gistvoeding nog toevoegen? Normaal doe je dit 10 min voor einde kook toch?
En heb je ervaring met deze

https://www.Brouwmarkt.nl/Brouwmarkt-producten/bierbrouwen/biergisten-kleinverpakking/biergist-kweken-voeding/yeast-nutrition-beer-100-gr.html

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vienna recept
« Reactie #24 Gepost op: 22-04-2017 12:16 u »
Goed temperatuur is verhoogd, gistvoedingszouten heb ik helaas niet in huis.
Hoe zou jij deze gistvoeding nog toevoegen? Normaal doe je dit 10 min voor einde kook toch?
En heb je ervaring met deze

https://www.Brouwmarkt.nl/Brouwmarkt-producten/bierbrouwen/biergisten-kleinverpakking/biergist-kweken-voeding/yeast-nutrition-beer-100-gr.html

Die gistvoeding ken ik niet. Zelf gebruik ik de Wyeast nutrient blend. Bij een vergelijkende test de nodige jaren terug met meerdere gistvoedingszouten door mij uitgevoerd kwam deze veruit als de beste er uit.


Je kunt de gistvoeding koken met wat water gedurende 5 minuten. Omdat in de voedingzouten ook aminozuren zitten en de zouten hygroscopisch zijn kunnen er mogelijk micro-organismen op leven. Vandaar dat ik altijd even kook. Bij het water kun je ook wat moutextract doen zodat de gist zeker suikers aangeboden krijgt maar ook andere voedingstoffen. Op dit manier kun je de vergisting weer lostrekken.

Offline HermanH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 246
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Vienna recept
« Reactie #25 Gepost op: 22-04-2017 12:58 u »
En heb je ervaring met deze
https://www.Brouwmarkt.nl/Brouwmarkt-producten/bierbrouwen/biergisten-kleinverpakking/biergist-kweken-voeding/yeast-nutrition-beer-100-gr.html
Ik gebruik die al een tijdje, best tevreden van. Heb nu een biertje (amber) dat uitgegist nog in de frigo staat, klaar om te lageren, staat nu in de "diacetylrust" op 23°C. Is vergist met de Conangist en is op 8 à 10 dagen van 1056 naar 1004,6 gegaan. Met deze gistvoeding nog geen probleem ondervonden....

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 905
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Vienna recept
« Reactie #26 Gepost op: 23-04-2017 11:23 u »
Ik gebruik die al een tijdje, best tevreden van. Heb nu een biertje (amber) dat uitgegist nog in de frigo staat, klaar om te lageren, staat nu in de "diacetylrust" op 23°C. Is vergist met de Conangist en is op 8 à 10 dagen van 1056 naar 1004,6 gegaan. Met deze gistvoeding nog geen probleem ondervonden....

Deze gebruik ik tegenwoordig ook, ik ben daar best tevreden mee.
Met de Wyeast Nutricient die ik hiervoor had wat minder, maar dat is waarschijnlijk omdat die erg oud was die ik had staan. Vers zal dat best beter zijn.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna recept
« Reactie #27 Gepost op: 26-04-2017 17:04 u »
Ok afgelopen weekend overgeheveld, maar had niet het idee dat er weer wat opgang kwam. Had de gistvoeding besteld en die heb ik vandaag in een gekookte oplossing + 50 gram moutextract toegevoegd fingers crossed  ;)

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna recept
« Reactie #28 Gepost op: 27-04-2017 10:10 u »
Waarschijnlijk ben ik nu wat te ongeduldig maar er gebeurt nog steeds bijster weinig.
Is het eigenlijk mogelijk, om opnieuw nog verse gist te introduceren of is dat beter van niet ?

grt
Willem

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vienna recept
« Reactie #29 Gepost op: 27-04-2017 10:43 u »
Waarschijnlijk ben ik nu wat te ongeduldig maar er gebeurt nog steeds bijster weinig.
Is het eigenlijk mogelijk, om opnieuw nog verse gist te introduceren of is dat beter van niet ?

Als de verse gist dezelfde is als die je al geënt hebt, heeft dat meestal weinig zin. Dat komt doordat de gist die je eerdere geënt hebt alle essentiële voedingstoffen (zouten, mineralen en aminozuren) al verbruikt heeft.
Het is niet voor niets dat ik adviseerde om ook gistvoedingszouten toe te voegen.

Een gist die verder doorgist kan helpen. Maar dan nog steeds gistvoeding toevoegen. Het beste is het ook moutextract toe te voegen zodat je ook extra aminozuren toevoegt.

En verder zijn er meer factoren die de vergistingsgraad bepalen. Je hebt ons nog geen inzicht gegeven in je maischschema en de percentages van de gebruikte moutsoorten. Wanneer er veel caramouten in je storting zitten en je bij 70 ºC gemaischt hebt is het niet zo vreemd dat je een lage vergistingsgraad hebt gehalad.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna recept
« Reactie #30 Gepost op: 27-04-2017 11:16 u »
Ok afgelopen weekend overgeheveld, maar had niet het idee dat er weer wat opgang kwam. Had de gistvoeding besteld en die heb ik vandaag in een gekookte oplossing + 50 gram moutextract toegevoegd fingers crossed  ;)

Gistvoeding en moutextract heb ik dus al toegevoegd 😉 ben nu even niet binnen bereik van mijn pc dus de info over recept en maischschema volgt nog.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna recept
« Reactie #31 Gepost op: 28-04-2017 11:49 u »
Bij deze!

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptVienna
Kenmerk
Brouwdatum10-4-2017
BiertypeVienna (A)
Aantal liters15
Gewenst begin SG1056 (6,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%



Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater22,7 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater15,0 liter
Spoelwater7,7 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur26 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid36 EBU (Jackie Rager)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Viennamout86,5 %3286 gr6 EBC
Special B3,8 %144 gr350 EBC
Münchnermout type 19,6 %365 gr12 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Perle (D) pellets8,0 %19 gr60 minuten31 EBU
Saaz (CZ)3,4 %10 gr5 minuten1 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSaflager W-34/70
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168°C55 minuten4,0 l/kg
278°C5 minuten4,0 l/kg



Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna recept
« Reactie #32 Gepost op: 29-04-2017 16:43 u »
Nog steeds geen enkele activiteit en de sg blijft dus nu hangen op 1023 Gemeten met refractometer en omgerekend in BrouwVisie!

Begin SG was 1059
Vergistingsgraad dus 61 %
Gebrouwen op 10-4

Vergisting begonnen op 13 graden later naar 17 gezet op aanraden van Jacques en nog gistvoeding en moutextract toegevoegd!

Wat is nu wijsheid laten staan? Bottelen? Koud Lageren?

Allen adviezen zijn welkom

Grt
Willem

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna recept
« Reactie #33 Gepost op: 02-05-2017 14:36 u »
Nog steeds geen enkele activiteit en de sg blijft dus nu hangen op 1023 Gemeten met refractometer en omgerekend in BrouwVisie!

Begin SG was 1059
Vergistingsgraad dus 61 %
Gebrouwen op 10-4

Vergisting begonnen op 13 graden later naar 17 gezet op aanraden van Jacques en nog gistvoeding en moutextract toegevoegd!

Wat is nu wijsheid laten staan? Bottelen? Koud Lageren?

Allen adviezen zijn welkom

Grt
Willem

Nogmaals gemeten en nog steeds 1023 dus totaal geen activiteit meer ondanks gistvoeding en moutextract.

Denk er sterk over om dan toch maar te gaan bottelen ondanks de vergistingsgraad van 61 %
De vraag is nu met zoveel restsuikers minder suiker toevoegen bij het bottelen of niet ?

grt
Willem

Offline MartijnOMG

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Brouw Rookie!
Re: Vienna recept
« Reactie #34 Gepost op: 02-05-2017 17:17 u »
Doet me denken aan mijn poging een Vienna te brouwen. Wou ook voor geen meter vergisten. Later zag ik pas dat ze mij de verkeerde mout mee gedaan hadden bij Vader Kooy. Hadden ze me een caramout Vienna style meegedaan van 30-60 ebc. Logisch dat de opbrengst en vergistinsgraad niet top waren als je dat als basismout gebruikt.

Het bier was trouwens nog best te drinken. Soort van chocolade lager geworden :)

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna recept
« Reactie #35 Gepost op: 02-05-2017 18:13 u »
Doet me denken aan mijn poging een Vienna te brouwen. Wou ook voor geen meter vergisten. Later zag ik pas dat ze mij de verkeerde mout mee gedaan hadden bij Vader Kooy. Hadden ze me een caramout Vienna style meegedaan van 30-60 ebc. Logisch dat de opbrengst en vergistinsgraad niet top waren als je dat als basismout gebruikt.

Het bier was trouwens nog best te drinken. Soort van chocolade lager geworden :)

Hahaha ach als het maar te drinken was, heb je toen wel gewoon gebotteld met de normale suiker hoeveelheid?

Grt

Offline MartijnOMG

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Brouw Rookie!
Re: Vienna recept
« Reactie #36 Gepost op: 02-05-2017 18:29 u »
Hahaha ach als het maar te drinken was, heb je toen wel gewoon gebotteld met de normale suiker hoeveelheid ?

Grt
Ja hoor, volgens mij met 6 g per liter.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna recept
« Reactie #37 Gepost op: 02-05-2017 21:26 u »
Ja hoor, volgens mij met 6 g per liter.

Martijn 1 vraag nog, wat was toentertijd jou vergistingsgraad?
Mocht je die nog paraat hebben!

Bedankt voor je antwoorden!

Grt
Willem

Offline MartijnOMG

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Brouw Rookie!
Re: Vienna recept
« Reactie #38 Gepost op: 02-05-2017 22:32 u »
Martijn 1 vraag nog, wat was toentertijd jou vergistingsgraad?
Mocht je die nog paraat hebben!

Bedankt voor je antwoorden!

Grt
Willem
Die heb zo niet meer in de computer staan, is al een tijd geleden. Ik weet alleen nog dat het een bier met 5% alcohol moest worden en dat ik volgens mij niet verder kwam dan 3,7%.

Maar het bier was ook nog eens veel donkerder dan berekend natuurlijk (gewoon gitzwart). Dus dat zie je makkelijk.


Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 584
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Vienna recept
« Reactie #39 Gepost op: 02-05-2017 22:56 u »
Het recept uit de eerste post lijkt heel erg op wat wij 10 dagen geleden gebotteld hebben...
Vandaag het eerste flesje open getrokken: was goed op schuim, en dat 's serieus de eerste pils die ik zowaar lekker vond!
Wij hebben de bitterheid erg laag gehouden (26 IBU maar), met zelfde hop en gist, en nagenoeg dezelfde mouten... erg vol van smaak, lekker fris-zoetig biertje.
Ik ga 'm volgende keer wel ietsje lichter maken, vond hem nu aan de donkere kant voor een Oktoberfest/Marzen, wil hem iets bleker dan nu.

Tags: