Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!  (gelezen 35734 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline crazyjopje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #450 Gepost op: 10-04-2017 17:23 u »
He flauw... ze houden ook alles geheim hť ;)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.195
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #451 Gepost op: 10-04-2017 17:54 u »
Ik heb uit betrouwbare bron dat er al 100 afgevallen zijn omdat het alcoholpercentage welke in het lab bepaald is hoger dan 4.5% is.

Dat is op zich niet verbazingwekkend. Vorig jaar was er zelfs een inzending van rond de 10%.

Offline crazyjopje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #452 Gepost op: 10-04-2017 17:57 u »
100 afvallers is wel ruim een 3e van de deelnemers.
Als die enkel afvallen door te hoog in alcohol vind ik dat vrij veel anders...
Hoeveel vallen er dan af door andere eisen?

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 245
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #453 Gepost op: 10-04-2017 18:07 u »
100 afvallers is wel ruim een 3e van de deelnemers.
Als die enkel afvallen door te hoog in alcohol vind ik dat vrij veel anders...
Hoeveel vallen er dan af door andere eisen?

Geen idee of die 100 ook afvallers zijn door pH en kleur. Is goed mogelijk, maar daar kreeg ik bij navraag geen antwoord op.

Offline Jeroen D

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 101
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron ;-)
    • Jeroen Duijvestijn
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #454 Gepost op: 10-04-2017 23:55 u »
Ik heb uit betrouwbare bron dat er al 100 afgevallen zijn omdat het alcoholpercentage welke in het lab bepaald is hoger dan 4.5% is.

Goh, ik hoorde vandaag ook zoiets. Niet de getallen, maar wel dat er al hoop door het te hoge alcohol percentage zijn afgevallen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.282
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #455 Gepost op: 11-04-2017 21:17 u »
Goh, ik hoorde vandaag ook zoiets. Niet de getallen, maar wel dat er al hoop door het te hoge alcohol percentage zijn afgevallen.

Ik denk dat veel hobbybrouwers zich niet gerealiseerd hebben dat er door de hergisting op de fles zo'n 0,5% vol alcohol bij komt.
Heel het idee van een session is dat het een laag alcoholisch bier is. Bij de ontwikkeling van je recept moet je daar natuurlijk rekening houden. Het verhogen van de body kan door te maischen bij temperaturen boven de 68 ļC en door een redelijk aandeel carapilsmout te gebruiken naast palemout.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #456 Gepost op: 12-04-2017 05:34 u »
Volgens mij is de alcoholtoename door hergisting met gangbare hoeveelheden bottelsuiker 0.2-0.3 vol.%. Eigenlijk zou Brand hiervoor moeten corrigeren, immers deze toename hebben zij op commerciŽle schaal niet.
Voor mijn Session IPA recept ben ik op het randje gaan zitten qua extractgehalte (SG1038), maar een vloeibare gist gebruikt met een lage vergistingsgraad. Geen caramout voor nodig.


Offline crazyjopje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #457 Gepost op: 12-04-2017 07:43 u »
Volgens mij is de alcoholtoename door hergisting met gangbare hoeveelheden bottelsuiker 0.2-0.3 vol.%. Eigenlijk zou Brand hiervoor moeten corrigeren, immers deze toename hebben zij op commerciŽle schaal niet.
Voor mijn Session IPA recept ben ik op het randje gaan zitten qua extractgehalte (SG1038), maar een vloeibare gist gebruikt met een lage vergistingsgraad. Geen caramout voor nodig.
Volgens mij ook niet de oplossing hier..
Brand had als een van de eisen hoge vergistinggraad.


Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #458 Gepost op: 12-04-2017 09:00 u »
Wat is hoog? Brand specificeert tussen circa 75-90%. Nogal een brede range, waar zo'n beetje alle gisten wel invallen ;D

Bij mij van SG1038 naar 1010 is 74% SVG, een procentje onder de circa ....

Te berekenen: alcohol 3.9 + 0.3 door bottelsuiker = 4.2 vol.%. Volgens mij veilig genoeg onder de 4.5 vol.%. Hopelijk nog in de race. Ik mikte op de bovenkant v/d range, wat (smaak)voller maar ook niet weer te veel body. Dat is me gelukt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.282
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #459 Gepost op: 12-04-2017 17:27 u »
Volgens mij is de alcoholtoename door hergisting met gangbare hoeveelheden bottelsuiker 0.2-0.3 vol.%. Eigenlijk zou Brand hiervoor moeten corrigeren, immers deze toename hebben zij op commerciŽle schaal niet.
Voor mijn Session IPA recept ben ik op het randje gaan zitten qua extractgehalte (SG1038), maar een vloeibare gist gebruikt met een lage vergistingsgraad. Geen caramout voor nodig.

Met 7 ŗ 8 gram bottelsuiker per liter zit je op verhoging van het alcoholgehalte van zo'n 0,4% vol.
Het was niet handig om op het randje te gaan zitten omdat de bottelsuiker er voor zorgt dat je over het randje gaat.

Omdat de toegevoegde suiker meer alcohol en smaak geeft is het niet reŽel om de verhoging van het alcoholgehalte niet mee te tellen. Vooral niet om het de bedoeling is een licht alcoholisch bier (met veel smaak) op de markt te zetten.
Bij de ontwikkeling van je recept hoor je het soort bier dat men op de markt wil zetten scherp in de gaten te houden. Als de opdracht is 2,5 tot 4,5% moet je niet op 4,7% gaan zitten. Zeker niet als je weet dat het aantal deelnemers aan de wedstrijd alsmaar stijgt. Immers tussen de vele bieren die wel voldoen aan de criteria zal ongetwijfeld een goed smakend bier zitten.

Offline Rich

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 427
  • Land: nl
  • The past is alive
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #460 Gepost op: 12-04-2017 19:06 u »
Ik heb om nog wat body te behouden vergist van 1.038 naar 1.012 met een neutrale Amerikaanse gist, kwam net aan de svg eis. Om dit goed onder controle te houden was goed gistmanagement geen overbodige luxe. Heb gebotteld vanaf fust, geen hergisting.

Offline JamMasterJustin

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 180
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #461 Gepost op: 12-04-2017 20:38 u »
Ik zat volgens BrouwHulp incl bottelsuiker op 4,4%. Het zal wel loslopen.

Offline crazyjopje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #462 Gepost op: 12-04-2017 20:40 u »
Volgens BrouwHulp zit ik op 3.6% op fles.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #463 Gepost op: 13-04-2017 02:31 u »
Met 7 ŗ 8 gram bottelsuiker per liter zit je op verhoging van het alcoholgehalte van zo'n 0,4% vol.
Het was niet handig om op het randje te gaan zitten omdat de bottelsuiker er voor zorgt dat je over het randje gaat.

Omdat de toegevoegde suiker meer alcohol en smaak geeft is het niet reŽel om de verhoging van het alcoholgehalte niet mee te tellen. Vooral niet om het de bedoeling is een licht alcoholisch bier (met veel smaak) op de markt te zetten.
Bij de ontwikkeling van je recept hoor je het soort bier dat men op de markt wil zetten scherp in de gaten te houden. Als de opdracht is 2,5 tot 4,5% moet je niet op 4,7% gaan zitten. Zeker niet als je weet dat het aantal deelnemers aan de wedstrijd alsmaar stijgt. Immers tussen de vele bieren die wel voldoen aan de criteria zal ongetwijfeld een goed smakend bier zitten.

Klopt. 7 g/l bottelsuiker voegt 0.4 vol.% alcohol toe, ik heb het even berekend.

Ik vraag me af of je deze toename Łberhaupt gaat proeven. Heb jij dan een test gedaan waarin dit onomstotelijk is bewezen?

Hoe dan ook, dan kom ik uit op 4.3% vol.% voor mijn bier, dus ik weet niet hoe je aan de genoemde 4.7 vol.% komt. Eigenlijk is het alcoholpercentage nog wat lager want de verdunning van je bier door water in de bottelsuikeroplossing en in de (gehydrateerde) gistslurry wordt door brouwsoftware meestal niet meegenomen. En als Brand mijn winnende bier ;D volgens recept gaat brouwen, dan komt men dus op 3.9 vol.% uit.

De opdracht van Brand is om een lekker bier te brouwen tussen de 2.5 en 4.5%, niet om het lekkerste bier met het laagste alcoholpercentage.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.282
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #464 Gepost op: 13-04-2017 22:18 u »
Klopt. 7 g/l bottelsuiker voegt 0.4 vol.% alcohol toe, ik heb het even berekend.

Ik vraag me af of je deze toename Łberhaupt gaat proeven. Heb jij dan een test gedaan waarin dit onomstotelijk is bewezen?

Hoe dan ook, dan kom ik uit op 4.3% vol.% voor mijn bier, dus ik weet niet hoe je aan de genoemde 4.7 vol.% komt. Eigenlijk is het alcoholpercentage nog wat lager want de verdunning van je bier door water in de bottelsuikeroplossing en in de (gehydrateerde) gistslurry wordt door brouwsoftware meestal niet meegenomen. En als Brand mijn winnende bier ;D volgens recept gaat brouwen, dan komt men dus op 3.9 vol.% uit.

De opdracht van Brand is om een lekker bier te brouwen tussen de 2.5 en 4.5%, niet om het lekkerste bier met het laagste alcoholpercentage.

Ik reageerde vooral op jouw stelling dat er maar 0,2 tot 0,3 vol% alcohol extra in je bier hebt door de hergisting op de fles. Dat is meer. Bij 8,5 g per liter zit je 0,5%. Hierdoor kun makkelijk over het alcoholgehalte van 4,5% gaan als op de grens van een begin SG van 1038 gaat zitten.
Ik noemde overigens 4,7% als een voorbeeld waarbij je door de hergisting op de fles over de grens van het alcoholgehalte gaat. In jouw geval kom ik bij een begin SG van 1038 en een eind SG van 1010 en 7 gram bottelsuiker uit op 4,1% vol alcohol.
Overigens betekent een begin SG van 1038 en een eind SG van 1010 dat je inclusief de gebruikte bottelsuiker een schijnbare vergistingsgraad hebt gehaald van 75,4%. (Zonder rekening te houden met de bottelsuiker zit je op 73%). Daarmee zit je net, maar dan ook net, binnen de grenzen van de gewenste schijnbare vergistingsgraad van 75-90%. Dat zal naar ik verwacht geen reden zijn om je bier niet te keuren maar het is natuurlijk wel de vraag of je met een dergelijke relatief lage vergistingsgraad het bier gebrouwen hebt waarnaar Brand op zoek is. Uiteraard is de smaak het allerbelangrijkste. Als die subliem is, is de vergistingsgraad minder van belang.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.282
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #465 Gepost op: 14-04-2017 12:04 u »
Ik neem aan dat alle deelnemers gisteren een mail hebben ontvangen.

Het wordt dus het centrum van Den Haag waar het allemaal gaat afspelen. Laat ik nu net een aantal weken geleden al een kamer te hebben gereserveerd in een mooi hotel in de Grote Marktstraat. Zo'n beetje tegenover het bekende biercafť en bierrestaurant Rootz.

Zo te zien wordt het weer een hele mooie dag. Praten over de hobby met veel hobbybrouwers maar ook luisteren naar twee interessante lezingen.
Uit de mail:
Citaat
Gedurende de dag zullen door Peter Klosse en Koen Goiris 2 workshops gegeven worden. Peter Klosse is smaakprofessor en oprichter van de Academie voor Gastronomie. Koen Goiris is werkzaam aan de Universiteit van Leuven en gespecialiseerd in hoppen.

En we kunnen als deelnemers aan de wedstrijd met korting naar de avondsessie van de week van het Nederlands bier, die van 18:00 tot 22:00 loopt.

Voor degenen die niet zo thuis zijn in Den Haag geef ik hierbij een link naar een andere website die ik beheer: www.bierisbest.nl. Via die site kun je zien waar je moet zijn als bierliefhebber. Plekken waar een lekker glas bier kunt drinken, kunt eten met mooi assortiment aan bier of bier kunt kopen. Kortom de wegwijzer voor elke bierliefhebber.

Wist je bijvoorbeeld dat er bijzonder biercafť is vlakbij de locatie waar de wedstrijd wordt gehouden? En dat er ook een kloosterbrouwerij is in hartje Den Haag? Mocht je aanvullingen hebben dan hoor ik dat graag in het topic Biergenieten in Nederland.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.847
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #466 Gepost op: 14-04-2017 12:53 u »
Grappig ik heb twee mails gehad. Of ik ook een goed gelijkende recente foto en een grote lege portemonnee wilde meenemen.

Offline Jeroen D

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 101
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron ;-)
    • Jeroen Duijvestijn
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #467 Gepost op: 14-04-2017 13:00 u »
Grappig ik heb twee mails gehad. Of ik ook een goed gelijkende recente foto en een grote lege portemonnee wilde meenemen.

👌😁😂

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.267
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #468 Gepost op: 14-04-2017 14:34 u »
Grappig ik heb twee mails gehad. Of ik ook een goed gelijkende recente foto en een grote lege portemonnee wilde meenemen.

Hee die heb ik ook gehad....  8) Wie zullen die andere 8 zijn die een soortgelijke mail hebben gekregen ;D

Offline Underdike

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 498
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #469 Gepost op: 14-04-2017 15:32 u »
Grappig ik heb twee mails gehad. Of ik ook een goed gelijkende recente foto en een grote lege portemonnee wilde meenemen.
Je weet wat er gebeurd als straks blijkt dat je de eerste 100 niet eens gehaald hebt, hŤ ? ;D ;D ;D

Offline Edwarff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #470 Gepost op: 14-04-2017 20:18 u »
Hier ook de mail met verzoek van een foto. Tjonge!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.282
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #471 Gepost op: 15-04-2017 14:02 u »
Gisteravond bij De Roerstok hebben we een zestal inzendingen van Roerstokleden met elkaar vergeleken. Niet ieder roerstoklid dat meedoet aan de wedstrijd had zijn bier bij zich.

De bieren die we geproefd hebben waren allemaal bieren smakelijke bieren zonder smaakafwijkingen. Het ene bier was wat zachter van smaak dan de ander. Dat de jury een hele moeilijke taak krijgt staat wel vast.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #472 Gepost op: 15-04-2017 16:01 u »
Dat is het probleem met die IPA's, zeker zoals Brand het omkaderd heeft. Ze zullen veel op elkaar gaan lijken. Brouwfouten vallen vaak niet op, door forse hopsmaak en -aroma.
Ach, het gaat Brand vooral om de PR en die krijgen ze. Ik heb niet de illusie dat het bier dat Brand uiteindelijk op de markt zet een 1 op 1 copy gaat worden van het winnende recept.

Ik heb de Brand Porter pas geproefd. Er zit een smaak/geur aan die ik bij meer donkere commerciŽle bieren heb waargenomen maar waarvan ik nog niet in staat ben geweest deze uit de mout te verkrijgen. En ik heb toch al aardig wat donkere mouten geprobeerd. Opmerkelijk.


Tags: