Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017  (gelezen 16901 keer)

Adbrouwt en 2 gasten bekijken dit topic.

Online Underdike

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 422
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #250 Gepost op: 21-03-2017 00:18 u »
Ok, dus een fabeltje dat CO2 anders oplost in bier door snelkoelen in bv vriezer of op de getoonde manier. Ik vond het een mooi idee maar vroeg me dit dus af. Is dit een in glycol gekoeld systeem of is dit niet bekend?
De studenten-manier van snelkoelen werkt toch ook prima.
Wikkel wc-papier om je biertje, ppier vochtig maken, en 5 a 10 minuten in je vriesvak leggen... en ijskoud ! Nooit verschil geproefd tussen dingen die uit mijn koelkast kwamen, of zo snel teruggekoeld werden...
De receptenschrijver van een 6 man sterke vriendengroep die plm. 60 liter (6+ kratten) bier per brouwsel maken.
Voorkeur voor minder bittere bieren.
Website : www.keut.beer

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.173
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #251 Gepost op: 21-03-2017 13:38 u »
Weeral een fijne en gevarieerde uitzending. Vooral het zure gezicht bij de Vlaams rood en Berliner weissen: làchen! Toffe variatie tussen traditie, vernieuwing en zure buitenbeentjes.

Offline Erwin Warners

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 62
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #252 Gepost op: 21-03-2017 20:03 u »
Vind het allemaal een beetje te gemaakt.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 930
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #253 Gepost op: 21-03-2017 20:22 u »
Inderdaad, in het begin zag ik veel meer nieuwsgierigheid bij de presentatoren nu vraag ik me af of ze echt "genieten" van hetgeen wat ze proeven en maken.
Wort het wat? het wort altijd wort!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.042
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #254 Gepost op: 21-03-2017 21:18 u »
Vind het allemaal een beetje te gemaakt.

Het is tv. Je wilt niet weten hoe vaak bepaalde scenes over gedaan worden...
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Online Underdike

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 422
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #255 Gepost op: 21-03-2017 21:41 u »
Het is tv. Je wilt niet weten hoe vaak bepaalde scenes over gedaan worden...
Als oud geluidsman voor o.a. tv... heeeeeeeeeeel vaak! ;)
En waarom zie je steeds dezelfde presentatoren langskomen bij diverse programma's? Omdat er maar weinig zijn die authentiek overkomen als ze shots 10 keer over moeten doen (probeer maar eens verbaast te reageren als je iets eigenlijk al weet).
De receptenschrijver van een 6 man sterke vriendengroep die plm. 60 liter (6+ kratten) bier per brouwsel maken.
Voorkeur voor minder bittere bieren.
Website : www.keut.beer

Offline Erwin Warners

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 62
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #256 Gepost op: 21-03-2017 22:10 u »
Ze kunnen het dan beter niet over doen

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.042
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #257 Gepost op: 21-03-2017 22:19 u »
Ze kunnen het dan beter niet over doen

Ik heb zelf een paar keer voor de camera gestaan maar er is elke keer een reden om het over te doen...
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Online Underdike

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 422
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #258 Gepost op: 22-03-2017 00:55 u »
Ze kunnen het dan beter niet over doen
Dan eindigt ieder filmpje in Funniest Home Video's ;)
De receptenschrijver van een 6 man sterke vriendengroep die plm. 60 liter (6+ kratten) bier per brouwsel maken.
Voorkeur voor minder bittere bieren.
Website : www.keut.beer

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.042
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #259 Gepost op: Gisteren om 21:11 »
We zijn weer een aflevering verder.

Moutthee was zelfs voor mij nieuw. Maar oud bier is niet mijn ding. Voor € 500 koop ik veel liever heel veel mooie verse bieren met een aangenaam hopkarakter.

De gistspecialist André van der Zee ken ik al vele jaren als lid van het BKG.

Budels is de brouwerij die steeds moeilijk doet over namen die een beetje lijken op de namen van hun bieren. Zo heet brouwerij de Prael eerst brouwerij Parel maar moest de naam veranderen op last van de Budelse. Zie http://www.cambrinus.nl/brw/PRAEL.HTM
Ook deed men moeilijk over de naam van een bier die De Roerstok gaf aan een lustrumbier dat in opdracht gebrouwen is door een andere commerciële brouwerij ("De Zwarte Parel").
Bij mij heeft deze brouwerij hierdoor veel goodwill verloren. Daarnaast zo bekend is de Witte Parel ook weer niet...
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline rvvliet78

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 141
  • Land: nl
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #260 Gepost op: Gisteren om 21:40 »
Daarnaast zo bekend is de Witte Parel ook weer niet...
Nooit van gehoord :D

Helemaal mee eens.

Op voorraad: Wat IPA's, porters (oa smoked)
Gisting: ff niks
Planning: veel

Offline Marksbrew

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Nano-brouwer
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #261 Gepost op: Gisteren om 23:00 »
Stond de pils in Budel nu gewoon in een open "zwembad" te vergisten? Zit ik te klooien met mijn waterslotje...... of zou dat alleen een paar dagen hoofdgisting zijn?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 936
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30
« Reactie #262 Gepost op: Gisteren om 23:16 »
Die pils stond inderdaad open te vergisten ja !
Naar het schijnt zijn er meer brouwerijen die dit doen .

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 22.931
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #263 Gepost op: Gisteren om 23:21 »
De gistspecialist André van der Zee ken ik al vele jaren als lid van het BKG.

gist specialist ?  :weetniet: :weetniet: goh dat wist ik niet van hem....en met z'n petrischaaltje in een netje.... ;D ;D ;D ;D ;D :lol: :lol: :clownsmile:

Offline PeterEngeltje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #264 Gepost op: Vandaag om 00:17 »
gist specialist ?  :weetniet: :weetniet: goh dat wist ik niet van hem....en met z'n petrischaaltje in een netje.... ;D ;D ;D ;D ;D :lol: :lol: :clownsmile:

Het is wel een manier om veel micro-organismen uit de lucht op te vangen. En hopelijk zit daar dan ook een mooie biergist bij. Ik was alleen verbaasd dat hij denkt met zo'n knullig netje muizen tegen te kunnen houden.
Op fles: Dubbelbock, Coffee Vanila Porter, Brittish Pale Ale, Kerstbier, Session IPA, Session IPA-2
Gisting op fles:
Lagering:
Hoofdgisting: Pilsener
Gepland:  SmokedPorter, Witbier

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #265 Gepost op: Vandaag om 12:54 »

Moutthee was zelfs voor mij nieuw. Maar oud bier is niet mijn ding. Voor € 500 koop ik veel liever heel veel mooie verse bieren met een aangenaam hopkarakter.


Per toeval in het bezit van zo'n oude fles gekomen. Eén slok en de rest is door de gootsteen gegaan. Hou er dus ook niet van.

Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.574
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Leven in de Brouwerij... vanaf 30-01-2017
« Reactie #266 Gepost op: Vandaag om 13:14 »
Stond de pils in Budel nu gewoon in een open "zwembad" te vergisten? Zit ik te klooien met mijn waterslotje...... of zou dat alleen een paar dagen hoofdgisting zijn?

Ja, tot de schuim/gistlaag begint in te zakken en dan naar de lagertanks. Zeker niet ongebruikelijk, open vergisting. De Alt brouwerijen doen het nog, veel Weizenbrouwerijen (hebben daarvoor speciale vaten met een soort snavel waar de overtollige gist uit stroomt), veel niet gemoderniseerde Duitse Pils brouwers en een groeiend aantal Engelse en Amerikaanse brouwers. In Nederland bijvoorbeeld nog de Drie Ringen.

Ingo
Er mag wel wat meer Wabi-Sabi in het bier. De schoonheid van het imperfecte, incomplete en vergankelijke.

Tags: