Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!  (gelezen 8521 keer)

Robert1968 en 3 gasten bekijken dit topic.

Online Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Gepost op: 28-11-2016 10:05 u »
De info mbt de Brand wedstrijd komt op gang. Op facebook kwam ik dit bericht tegen.

Inschrijven kan via deze link.


We gaan dus met z'n allen session IPA's brouwen.


--------------

Aanvulling Jacques
Het forum heeft een persbericht ontvangen. Dit persbericht is aan dit bericht gehecht.

Deze keer hebben we volop tijd om meerdere proefbrouwsels te maken. Ik adviseer die tijd te gebruiken.



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.647
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #1 Gepost op: 28-11-2016 10:31 u »
Ik heb denk ik de inventarisatie mail gemist waar iedereen zijn voorkeur kon opgeven zoals dit tot nu toe gedaan is. Maar weer een IPA dus...
Hoofd: Urtyp
Na:
Lagering:

www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Offline GeBaxke

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 306
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #2 Gepost op: 28-11-2016 10:44 u »
Brand als commerciële brouwer heeft goed over de plas gekeken, al vanaf 2015 staan de  schappen in the US of A vol van de session ipa's in 2015 als en wordt schijnbaar goed verkocht.
Bud Light met veel hop smaak en geur ;D ;D ;D

Dus een slimme keuze van Brand vind ik.

Leuk stuk hierover:
http://fortune.com/2015/06/20/low-alcohol-ipa-beer-summer/
Het leven begint bij  50.
1.050 om precies te zijn.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.457
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #3 Gepost op: 28-11-2016 11:10 u »
Ik heb denk ik de inventarisatie mail gemist waar iedereen zijn voorkeur kon opgeven zoals dit tot nu toe gedaan is. Maar weer een IPA dus...
Na de brand wedstrijd is er een enquête verstuurd, hierin kon je een biertype aangeven.
In de planning: Weizenbock, Robust Porter, Urtyp
In het gistvat: Barely wine (eikenvat)
Op de fles: Weizen, American IPA, English IPA, Brown Porter, Quad, Dubbel, Orval, RIS

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.540
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #4 Gepost op: 28-11-2016 11:36 u »
Zojuist een e-mail van Brand gehad:

Beste thuisbrouwer,

Na vijf succesvolle edities, organiseren de Brand Bierbrouwerij en Bier Consumenten Vereniging PINT weer een spannende Brand bierbrouwwedstrijd.

Dit jaar draait de wedstrijd om het brouwen van de perfecte Session IPA.

De winnaar krijgt de unieke kans om met de meesterbrouwers van Brand, zijn of haar Session IPA te brouwen in de bierbrouwerij in Wijlre.

U kunt zich tot en met 17 maart aanmelden voor de Brand bierbrouwwedstrijd op www.pint.nl.

 

We hopen dat we – net als andere jaren – op uw deelname mogen rekenen.
Meer informatie: http://www.brand.nl/brand-bierbrouwwedstrijd
 

Hartelijke groet namens Brand,
Erik

Erik Brentjens
Brand Manager Brand Bier a.i.
Nu ik het Forum helemaal heb gelezen, heb ik geen vragen meer.

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.350
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #5 Gepost op: 28-11-2016 11:43 u »
Technisch fiche
 Gisting       Hooggegist (ca. 75-90% schijnbare vergistingsgraad)
 Alcohol      Tussen 2,5 en 4,5 volume procent
 S.G. of ᵒP       Stamwort tussen 1,026 – 1,038/cm3 of 6,5ᵒ - 9,5ᵒ
Kleur       max 20 EBC
 Bitterheid       max 50 EBU
 pH          4.05 tot 4.65
 Bijzon.       Een Session IPA is een IPA gebrouwen met een lager stamwort en alcoholgehalte. Het bier moet volmout zijn (bestaat uit gerstemout mogelijk aangevuld met tarwemout). Het toevoegen van ongemoute granen/suikers, kruiden/specerijen, vruchten en groenten is niet toegestaan. Houtrijping en barrel-aging zijn tevens niet toegestaan. Het bier moet met bovengist vergist zijn. Bij de beoordeling zal de “doordrinkbaarheid” een belangrijke rol spelen.

Fysiek fiche
 Kleur       Geel tot diep goud van kleur
 Helderheid    Helder tot iets mistig (dry hop deeltjes)
 Schuim       Minstens een blijvend ringvormige schuimkraag
 Geur       Medium tot intens hopgeuren afkomstig uit allerlei hopsoorten
 Smaak       Sterk hopbitterheid en hopsmaak. Laag tot medium moutigheid. Laag tot medium esters en geen diacetyl.
 Basissmaak    Bitter tot zeer bitter en zoetig
 Body       Licht tot medium
 Mondgevoel    Droog tot iets plakkerig
 Nasmaak       Hopsmaak blijft lang hangen maar is niet astringent of wrang



Uiteraard moet het product ook voldoen aan de wettelijke eisen. Sinds 1 januari 2015 is de wettelijke definitie van bier gewijzigd. Zie voor meer informatie: Warenwetbesluit gereserveerde aanduidingen, artikel 7b, zoals gewijzigd op 1-1-2015.
Vergisting: Barleywine, Fridge APA
Op fles: Blond, Ur-Pils, ESB, Quadrupel
Planning: BPA, Session IPA, Saison

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.244
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #6 Gepost op: 28-11-2016 11:54 u »
Mijn geld gaat op een session ale ;)
I rest my case  ;D

Online Bart LJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #7 Gepost op: 28-11-2016 12:29 u »
Leuke uitdaging. Jammer dat de moutstort zich beperkt tot gerst en tarwe...

Online Rich

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
  • The past is alive
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #8 Gepost op: 28-11-2016 12:47 u »
Hoe wordt eigenwijsheid beloond denken jullie? de EBC en IBU waardes zijn wel redelijk hard denk ik maar zou bijvoorbeeld een red ipa die niet aan de kleureis voldoet ook ongeproefd de gootsteen in gaan bij Brand?

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 968
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #9 Gepost op: 28-11-2016 12:51 u »
Leuke uitdaging. Jammer dat de moutstort zich beperkt tot gerst en tarwe...

Hoezo wat wil je dan? Ieder jaar weer? Met gerst kun je alle kanten uit tot 1400EBC
Het beste bier brouw jezelf laat anderen je niets wijsmaken.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.111
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeën dan tijd om te brouwen.
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #10 Gepost op: 28-11-2016 13:02 u »
Hoe wordt eigenwijsheid beloond denken jullie? de EBC en IBU waardes zijn wel redelijk hard denk ik maar zou bijvoorbeeld een red ipa die niet aan de kleureis voldoet ook ongeproefd de gootsteen in gaan bij Brand?

Grote kans van wel. Als hetzelfde gaat als vorig jaar dan wordt eerst de labanalyse uitgevoerd.  De bieren die dan al (te ver) buiten de specificatie vallen, worden niet geproefd.

Jammer dat er weer voor een hoppig bier wordt gekozen. Gezien de hype van hoppige bieren, dan wel weer commercieel interessant voor Brand.

Online Bart LJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #11 Gepost op: 28-11-2016 13:19 u »
@bob: ik ben een fan van donkere bieren maar het gaat me niet zozeer om de kleur.

Toen ik de keuze van Brand zag moest ik gelijk denken aan een recept met rogge voor de body maar dat valt dus buiten de specificaties...

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.350
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #12 Gepost op: 28-11-2016 13:21 u »
Lijkt mij een mooie uitdaging, sowieso ben ik wel van (hoppige) bieren met een laag alcoholpercentage! En eigenwijsheid wordt beloond met het niet kunnen winnen van de wedstrijd ;). Ze stellen de kaders op, omdat dit ook moet passen in het huidige assortiment Brand bieren. En met gerst en tarwe kun je echt wel heul mooie bieren brouwen hoor :)

Succes allen!
Vergisting: Barleywine, Fridge APA
Op fles: Blond, Ur-Pils, ESB, Quadrupel
Planning: BPA, Session IPA, Saison

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.906
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #13 Gepost op: 28-11-2016 14:14 u »
De info mbt de Brand wedstrijd komt op gang. Op facebook kwam ik dit bericht tegen.

Inschrijven kan via deze link.

Brand:
Tevens zal gekeken worden naar haalbaarheid van brouwen op grotere schaal en of het bier te pasteuriseren valt (hoe moet je dit testen?).

De jury zal in de voorronde de ingezonden bieren blind proeven (en daarna?).

De Brand Bierbrouwerij behoud zich het recht om de hop in de winnende receptuur te vervangen (???).

Hopbier

'en hiver brasse qui veut, en été brasse qui peut'
Ik brouw het hele jaar.

Online Rich

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
  • The past is alive
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #14 Gepost op: 28-11-2016 14:34 u »
En eigenwijsheid wordt beloond met het niet kunnen winnen van de wedstrijd ;). Ze stellen de kaders op, omdat dit ook moet passen in het huidige assortiment Brand bieren.

Je wordt inderdaad niet uitgenodigd om mee te denken met hun marketingteam nee. Helder!

Offline Thamerdal

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 595
  • Land: nl
  • ABV De Bierkaai
    • Thamersch
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #15 Gepost op: 28-11-2016 14:52 u »
De info mbt de Brand wedstrijd komt op gang. Op facebook kwam ik dit bericht tegen.

Inschrijven kan via deze link.


We gaan dus met z'n allen session IPA's brouwen.
Wanneer moet het bier ingeleverd worden? Procedure? Ik vind de aankondiging wat summier.
Iemand meer/betere info?

Offline Esterenbrouw

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 242
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #16 Gepost op: 28-11-2016 14:57 u »
Kijk even op brand.nl !!!!

Online Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #17 Gepost op: 28-11-2016 15:01 u »
Wanneer moet het bier ingeleverd worden? Procedure? Ik vind de aankondiging wat summier.
Iemand meer/betere info?

Tweede link was wat onduidelijk. Heb deze aangepast!  ;)

Better??

Offline Thamerdal

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 595
  • Land: nl
  • ABV De Bierkaai
    • Thamersch
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #18 Gepost op: 28-11-2016 15:07 u »

Offline DirkB

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is een website
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #19 Gepost op: 28-11-2016 15:20 u »
Oeh... ik heb al een paar best lekkere Session IPA's gebrouwen, vind ik en mijn omgeving...  :) Nog nooit meegedaan aan een wedstijd, maar waarom niet!  :brouwen:

Offline Thamerdal

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 595
  • Land: nl
  • ABV De Bierkaai
    • Thamersch
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #20 Gepost op: 28-11-2016 16:31 u »
Toen ik de keuze van Brand zag moest ik gelijk denken aan een recept met rogge voor de body maar dat valt dus buiten de specificaties...
Ik had wel graag iets met haver gedaan wat dat betreft. Jammer maar helaas.

Online Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #21 Gepost op: 28-11-2016 16:38 u »
I rest my case  ;D

Jammer van die "India Pale"!!  ::)

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.244
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #22 Gepost op: 28-11-2016 16:40 u »
Jammer van die "India Pale"!!  ::)
Irritante smurf.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.720
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #23 Gepost op: 28-11-2016 18:34 u »
Brand:
Tevens zal gekeken worden naar haalbaarheid van brouwen op grotere schaal en of het bier te pasteuriseren valt (hoe moet je dit testen?).

De jury zal in de voorronde de ingezonden bieren blind proeven (en daarna?).

De Brand Bierbrouwerij behoud zich het recht om de hop in de winnende receptuur te vervangen (???).

Hopbier
Tja dat is volgens mij alle jaren al zo geweest. De hop stort en giststam wordt gewoon aangepast. Bij de tien finalisten zal ook naar het commercieel plaatje gekeken worden denk ik. Maar hé dan sta je wel al  door blind proeven in de finale en dat is al een prestatie op zich.

Wie weet ga ik nog eens een poging doen. Ik ga er nog eens wat nachtjes overslapen en waarschijnlijk gillend wakker worden als ik mijn bier naast de brand zwaar blond zie staan in de supermarkt schappen tijdens een nachtmerrie.
geniet maar drink met je maten www.debierkaai.net

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 179
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #24 Gepost op: 28-11-2016 18:37 u »
Ik voorzie een run op saison gisten!

Maar toch, ik zie hier wel een uitdaging in. Ga toch eens ter rade bij mezelf om me toch eens in te schrijven. Idee voor een recept is er al. Gist nog niet... :weetniet:
HERMS EN RIMS, kan niet kiezen.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.720
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #25 Gepost op: 28-11-2016 18:38 u »
Ik voorzie een run op saison gisten!
Die zou ik dan weer niet nemen denk ik  ;)
geniet maar drink met je maten www.debierkaai.net

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #26 Gepost op: 28-11-2016 18:41 u »
Misschien leuk om te maken maar commercieel gezien weer niet echt interessant.
Als ze echt iets commercieel interessant hadden willen maken moeten ze toch richting het (saaie?) Belgische assortiment gaan denken.
Daar hebben ze ook niet veel van in het assortiment, een mooie tripel of dubbel zou goed passen.
Met de huidige varianten die voortkomen uit de brouwwedstrijden wil het niet echt vlotten.

Online zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #27 Gepost op: 28-11-2016 19:10 u »
Ik voorzie een run op saison gisten!

Maar toch, ik zie hier wel een uitdaging in. Ga toch eens ter rade bij mezelf om me toch eens in te schrijven. Idee voor een recept is er al. Gist nog niet... :weetniet:

Een saison is toch wel heel anders dan een session IPA.  ;D Maar wie weet wat het effect is.  :P
Planning: Witbier || Quadrupel met eik || APA
Vergisting:
Voorraad: ESB Hobgoblin || Smoked Porter

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.647
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #28 Gepost op: 28-11-2016 19:17 u »
Ik voorzie een run op saison gisten!
Het moet een session IPA worden hé. Geen saison IPA ;)
Hoofd: Urtyp
Na:
Lagering:

www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Offline Vrumona

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #29 Gepost op: 28-11-2016 20:13 u »
Ik ga het proberen, net ingeschreven. We gaan het zien...

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 824
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #30 Gepost op: 28-11-2016 20:32 u »
Ik ga er dit keer ook een gokje aan wagen, al is het  maar voor het uitgebreide keuringsformulier met de exacte waardes. Want ik zie me nog niet winnen tussen de hobby pro's!
Wort het wat? het wort altijd wort!

Offline Underdike

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 297
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #31 Gepost op: 28-11-2016 20:58 u »
Ik wil graag een laag-alcoholisch bier brouwen, maar háát (ik herhaal, háát die hop-heavy shit)  >:(
Jammer...

Pilsmout, beetje Münchener + beetje Vienna, dubbel-decoctie, Nottingham gist, en uitgebreid hopschema bijvoorbeeld? Ik ga me d'r toch maar niet aan wagen... wil het zelf niet drinken  >:D
De receptenschrijver van een 6 man sterke vriendengroep die plm. 60 liter (6+ kratten) bier per brouwsel maken.
Voorkeur voor minder bittere bieren.
Website : www.keut.beer

Offline Dund

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 398
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #32 Gepost op: 28-11-2016 21:14 u »
Heb toevallig afgelopen weekend nog een session ipa gebotteld. Ik ga me zeker inschrijven. Misschien mijn favoriete ipa recept iets verlagen in alcohol om binnen de marge te komen. Goede keus van brand ipa en session ipa zijn echt opkomende bieren die je steeds vaker ziet.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 26.334
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #33 Gepost op: 28-11-2016 21:50 u »
Misschien leuk om te maken maar commercieel gezien weer niet echt interessant.
Als ze echt iets commercieel interessant hadden willen maken moeten ze toch richting het (saaie?) Belgische assortiment gaan denken.
Daar hebben ze ook niet veel van in het assortiment, een mooie tripel of dubbel zou goed passen.
Met de huidige varianten die voortkomen uit de brouwwedstrijden wil het niet echt vlotten.

Een tripel en dubbel zitten al in het assortiment van de eigenaar van de Brand brouwerij...

Een session IPA is een hele logische keuze voor een brouwerij als Brand die zich als craft brouwerij wil profileren. Het is voor ons hobbybrouwer een mooie uitdaging om een laag alcoholisch bier te brouwen met veel smaak. In de USA heb ik veel smakelijke varianten gedronken.
We hebben deze keer de tijd om meerdere brouwsels te brouwen. Als je mee wilt doen zou ik dat zeker doen.

Het bier hoeft overigens niet uitgesproken bitter te zijn. Er is een maximum gesteld en geen ondergrens. Wel moet het bier een duidelijk hoparoma te hebben. Late hopgiften en koudhoppen helpen je daarbij. Verder raad ik iedereen aan om goed naar de specificaties te kijken en die in acht te nemen. De kans dat je tot de finalisten behoort wordt daardoor een heel stuk groter.

Zo dat waren mijn tips. Omdat het een wedstrijd is (waaraan ik waarschijnlijk ook aan ga deelnemen) geef ik er geen meer.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.720
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #34 Gepost op: 28-11-2016 22:13 u »
Zo dat waren mijn tips. Omdat het een wedstrijd is (waaraan ik waarschijnlijk ook aan ga deelnemen) geef ik er geen meer.
Ach toe Jacques nog 1 tip. Welke giststam gebruikt Brand bijvoorbeeld  ;) Ik heb trouwens wel de indruk dat het iets minder ingekaderd. Dus dat is lekker.
geniet maar drink met je maten www.debierkaai.net

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.433
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #35 Gepost op: 28-11-2016 22:30 u »
Ach toe Jacques nog 1 tip. Welke giststam gebruikt Brand bijvoorbeeld  ;) Ik heb trouwens wel de indruk dat het iets minder ingekaderd. Dus dat is lekker.

Dezelfde als dat Jeroen heeft gebruikt in de IPA. Is gemakkelijk voor het gistmanagement van Brand.
hoofd:- na: -   plan:

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.647
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #36 Gepost op: 29-11-2016 01:03 u »
Ik heb trouwens wel de indruk dat het iets minder ingekaderd. Dus dat is lekker.
Een pH tussen 4.05 en 4.65 is voor jou een heel ruim en breed kader?
Hoofd: Urtyp
Na:
Lagering:

www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Online Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #37 Gepost op: 29-11-2016 08:03 u »
Dezelfde als dat Jeroen heeft gebruikt in de IPA. Is gemakkelijk voor het gistmanagement van Brand.


Misschien hebben ze die ook wel aangepast?

Offline Dund

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 398
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #38 Gepost op: 29-11-2016 08:22 u »
Volgens welke norm wordt de kleur en ibu bepaald trouwens? Morey, tinseth, etc? Met name kleur maakt nogal een groot verschil.

Online Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #39 Gepost op: 29-11-2016 08:55 u »
Volgens welke norm wordt de kleur en ibu bepaald trouwens? Morey, tinseth, etc? Met name kleur maakt nogal een groot verschil.

Vorig jaar was daar ook een discussie over. In het topic mbt de wedstrijd van afgelopen jaar is aangegeven hoe je die berekening qua kleur moet interpreteren.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.457
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #40 Gepost op: 29-11-2016 10:27 u »
Volgens welke norm wordt de kleur en ibu bepaald trouwens? Morey, tinseth, etc? Met name kleur maakt nogal een groot verschil.

Via EBC https://nl.wikipedia.org/wiki/EBC
Morey en Tinseth zijn modellen die zoveel mogelijk de realiteit proberen te benaderen. Het is dus een gok of je kleur in werkelijkheid overeenkomt met de werkelijkheid. Om te testen of het klopt zul je met jodium aan de slag moeten, of het erop wagen.
Persoonlijk zou ik het erop wagen. Bij de porter bleek ook dat niet alle specs even hard waren. Verwacht niet dat als een bier 21 EBC dat ze hem dan meteen afkeuren, maar het blijft natuurlijk een gok.
In de planning: Weizenbock, Robust Porter, Urtyp
In het gistvat: Barely wine (eikenvat)
Op de fles: Weizen, American IPA, English IPA, Brown Porter, Quad, Dubbel, Orval, RIS

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.906
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017.. Session IPA!!
« Reactie #41 Gepost op: 29-11-2016 11:07 u »
Een tripel en dubbel zitten al in het assortiment van de eigenaar van de Brand brouwerij...

Je bedoeld de Affligem bieren?

Brand schrijft: >Session IPA staat bekend om om de sterke hopbitterheid en hop smaak met een lager, ‘sessionable’, alcohol gehalte.

Door het lagere alcoholgehalte wordt Session IPA omschreven als een ‘lichter’  bier.  de thuisbrouwer moet namelijk zoeken naar een optimale balans tussen oorspronkelijk IPA bier en het lagere alcoholgehalte. >

Oorspronkelijke IPA had (vergeleken met de huidige IPA's) niet zo'n hoog alcoholgehalte.

Hopbier
'en hiver brasse qui veut, en été brasse qui peut'
Ik brouw het hele jaar.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 651
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #42 Gepost op: 29-11-2016 19:44 u »
Volgens welke norm wordt de kleur en ibu bepaald trouwens? Morey, tinseth, etc? Met name kleur maakt nogal een groot verschil.

Heb daar gisteren een mail over gestuurd. Krijg nog antwoord daarop!

Meten is benaderen...

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 824
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #43 Gepost op: 29-11-2016 20:21 u »
Die pH waardes, een maisch is normaal zo een 5,3 wat ik meestal probeer te bereiken met een heel klein beetje melkzuur.
Maar hoe kan je berekenen wat het eind pH is. De vergisting zal de pH denk ik iets verder verlagen. Met andere woorden hoe kan ik ervoor zorgen dat de pH tussen de 4 en 4.65 wanneer het bier in de fles zit? :weetniet:
Wort het wat? het wort altijd wort!

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.244
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #44 Gepost op: 29-11-2016 20:26 u »
Ik zou gewoon niet te moeilijk doen en doen wat je altijd doet, lijkt me niet dat Brand ineens zwaar afwijkende eisen gaat stellen.

Offline Dund

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 398
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #45 Gepost op: 29-11-2016 20:32 u »
Heb daar gisteren een mail over gestuurd. Krijg nog antwoord daarop!

Top! Ik ben benieuwd wat eruit komt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 26.334
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #46 Gepost op: 29-11-2016 21:28 u »
Die pH waardes, een maisch is normaal zo een 5,3 wat ik meestal probeer te bereiken met een heel klein beetje melkzuur.
Maar hoe kan je berekenen wat het eind pH is. De vergisting zal de pH denk ik iets verder verlagen. Met andere woorden hoe kan ik ervoor zorgen dat de pH tussen de 4 en 4.65 wanneer het bier in de fles zit? :weetniet:

Een pH tussen 4.05 en 4.65 is zeer ruime marge.

Al een tijdje volg ik de pH van mij bieren tijdens de vergisting.
Hier even een overzicht van de pH tijdens de vergisting van mijn laatste bier

Start vergisting 5,28
Na 2 dagen 4,28 (hoofdgisting)
Na 4 dagen 4,12 (start nagisting)
Na 6 dagen 4,14
Na 8 dagen 4,15 (einde nagisting)
Na 13 dagen 4,21 (bottelen)
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.676
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #47 Gepost op: 30-11-2016 11:57 u »
Wat mij opvalt dat er dit keer niet specifiek om Amerikaanse hopsoorten gevraagd wordt.
Ik twijfel om mee te doen.

Offline Thamerdal

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 595
  • Land: nl
  • ABV De Bierkaai
    • Thamersch
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #48 Gepost op: 30-11-2016 12:37 u »
Uit de mail:

"Binnen drie weken ontvangt u een krat met 24 flessen, 13 etiketten en kroonkurken."

Waarom nu al de flessen en kratten afsturen? Uiterlijke inleverdatum is pas 31 maart...

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.647
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #49 Gepost op: 30-11-2016 12:43 u »
Een pH tussen 4.05 en 4.65 is zeer ruime marge.
Dat mag je natuurlijk vinden. Maar ik vind m onnodig. Ik weet dat zij die het organiseren de regels bepalen maar als er steeds meer kaders bij komen wordt je vrijheid meer en meer ingeperkt en dus ook minder leuk.

Eerder hadden ze dit ook niet.
Hoofd: Urtyp
Na:
Lagering:

www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.350
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #50 Gepost op: 30-11-2016 12:47 u »
Uit de mail:

"Binnen drie weken ontvangt u een krat met 24 flessen, 13 etiketten en kroonkurken."

Waarom nu al de flessen en kratten afsturen? Uiterlijke inleverdatum is pas 31 maart...

Wees blij, dan heb je ze vast op voorraad, hoef je de brouwplanning niet geheel aan te passen! Zie het probleem niet?
Vergisting: Barleywine, Fridge APA
Op fles: Blond, Ur-Pils, ESB, Quadrupel
Planning: BPA, Session IPA, Saison

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.647
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #51 Gepost op: 30-11-2016 12:47 u »
Uiterlijke inleverdatum is pas 31 maart...
Inschrijfdatum
Hoofd: Urtyp
Na:
Lagering:

www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Offline DLB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 150
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #52 Gepost op: 30-11-2016 12:59 u »
Citaat
Inschrijfdatum

Neen. Uiterlijk inschrijfdtum is 17 maart. :police:
Als alle volgende producties net zo goed gaan als het eerste probeersel gaat het helemaal goed komen!

Offline Thamerdal

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 595
  • Land: nl
  • ABV De Bierkaai
    • Thamersch
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #53 Gepost op: 30-11-2016 13:07 u »
Wees blij, dan heb je ze vast op voorraad, hoef je de brouwplanning niet geheel aan te passen! Zie het probleem niet?

Ruimtegebrek is ons brouwers niet vreemd toch?  :(

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.647
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #54 Gepost op: 30-11-2016 13:09 u »
Dat is inderdaad wel vroeg. Is er een reden voor om dit naar voren te halen? Finale is meestal begin tot half juni. Als je in maart je session IPA moet inleveren is hij half juni niet echt vers meer...
Hoofd: Urtyp
Na:
Lagering:

www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.350
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #55 Gepost op: 30-11-2016 13:09 u »
Ruimtegebrek is ons brouwers niet vreemd toch?  :(

Zal toch niet vastzitten op een kratje, hoop ik! ;)
Vergisting: Barleywine, Fridge APA
Op fles: Blond, Ur-Pils, ESB, Quadrupel
Planning: BPA, Session IPA, Saison

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.906
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #56 Gepost op: 30-11-2016 13:28 u »
Dat mag je natuurlijk vinden. Maar ik vind m onnodig. Ik weet dat zij die het organiseren de regels bepalen maar als er steeds meer kaders bij komen wordt je vrijheid meer en meer ingeperkt en dus ook minder leuk.

Eerder hadden ze dit ook niet.

Misschien zaten tussen vorige inzendingen wat zure bieren?

HHopbier
'en hiver brasse qui veut, en été brasse qui peut'
Ik brouw het hele jaar.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.540
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #57 Gepost op: 30-11-2016 15:27 u »
Uit de mail:

"Binnen drie weken ontvangt u een krat met 24 flessen, 13 etiketten en kroonkurken."

Waarom nu al de flessen en kratten afsturen? Uiterlijke inleverdatum is pas 31 maart...

Wat is dat nou weer voor zuinigheid om er, net als vorig jaar, 13 kroonkurken bij te doen?
Nu kun je geen twee brouwen bottelen (althans niet in Brand-verpakking) om daarna de beste in te zenden.

Bert
Nu ik het Forum helemaal heb gelezen, heb ik geen vragen meer.

Online Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 651
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #58 Gepost op: 30-11-2016 16:14 u »
Citaat
Nu kun je geen twee brouwen bottelen (althans niet in Brand-verpakking) om daarna de beste in te zenden.

FTR noemen ze dat bij Heineken/Brand: First Time Right :biersmile:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.906
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #59 Gepost op: 30-11-2016 16:29 u »
Dat is inderdaad wel vroeg. Is er een reden voor om dit naar voren te halen? Finale is meestal begin tot half juni. Als je in maart je session IPA moet inleveren is hij half juni niet echt vers meer...

Brand: "De uitdaging bestaat uit het vinden van een optimale balans tussen oorspronkelijk IPA bier en het lagere alcoholgehalte."

De oorspronkelijk IPA was maanden onderweg geweest voordat hij/zij gedronken werd.

HHopbier
'en hiver brasse qui veut, en été brasse qui peut'
Ik brouw het hele jaar.

Offline Thamerdal

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 595
  • Land: nl
  • ABV De Bierkaai
    • Thamersch
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #60 Gepost op: 30-11-2016 16:42 u »
Wat is dat nou weer voor zuinigheid om er, net als vorig jaar, 13 kroonkurken bij te doen?
Nu kun je geen twee brouwen bottelen (althans niet in Brand-verpakking) om daarna de beste in te zenden.

Bert
Twee keer inschrijven?  >:D

Offline DirkB

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is een website
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #61 Gepost op: 30-11-2016 17:09 u »
Ingeschreven. Eerste brouwwedstrijd ooit, ik ben benieuwd!  :brouwen:

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 750
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #62 Gepost op: 30-11-2016 17:30 u »
Uit de mail:

"Binnen drie weken ontvangt u een krat met 24 flessen, 13 etiketten en kroonkurken."

Waarom nu al de flessen en kratten afsturen? Uiterlijke inleverdatum is pas 31 maart...

Voor mij zou dat best handig zijn, ik had toch al een session IPA/APA gepland voor aanstaande zondag. Mocht ik die goed genoeg vinden, dan kan die meteen in de juiste fles.

Edit: en ingeschreven.

Ik heb een refractometer zonder die nutteloze SG schaal.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 824
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #63 Gepost op: 30-11-2016 17:52 u »
Voor mij zou dat best handig zijn, ik had toch al een session IPA/APA gepland voor aanstaande zondag. Mocht ik die goed genoeg vinden, dan kan die meteen in de juiste fles.

Edit: en ingeschreven.
Alleen zit er erg veel tijd tussen, ik zou liever een verse IPA inzenden.
Wort het wat? het wort altijd wort!

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.647
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #64 Gepost op: 30-11-2016 19:42 u »
Brand: "De uitdaging bestaat uit het vinden van een optimale balans tussen oorspronkelijk IPA bier en het lagere alcoholgehalte."

De oorspronkelijk IPA was maanden onderweg geweest voordat hij/zij gedronken werd.

HHopbier
Hoewel het niet expliciet vermeld staat heb ik het idee dat ze op zoek zijn naar een Amerikaanse stijl IPA (de oorspronkelijke was Engels en totaal anders van smaak).  Een Amerikaanse IPA heeft de sterke hopgeur waar ze om vragen, bij de oorspronkelijke variant zou die al lang verdwenen zijn na de lange warme opslag tijdens de reis en past die versie dus niet binnen het Brandkader.
Hoofd: Urtyp
Na:
Lagering:

www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.111
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeën dan tijd om te brouwen.
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #65 Gepost op: 30-11-2016 20:14 u »
Als je teruggaat kijken naar de oorspronkelijk IPA (ergens rond 1700-1800) krijg je wel een heel ander soort bier. Krijg je op zich wel een hoppig bier, maar niet de AIPA wat zij waarschijnlijk bedoelen.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 750
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #66 Gepost op: 30-11-2016 20:30 u »
Alleen zit er erg veel tijd tussen, ik zou liever een verse IPA inzenden.

Dat gebeurt waarschijnlijk ook wel, het recept heeft ook nog wel wat finetuning nodig. Maar het is ruim op tijd om dat te doen.
Ik heb een refractometer zonder die nutteloze SG schaal.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 26.334
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #67 Gepost op: 30-11-2016 22:01 u »
Dat mag je natuurlijk vinden. Maar ik vind m onnodig. Ik weet dat zij die het organiseren de regels bepalen maar als er steeds meer kaders bij komen wordt je vrijheid meer en meer ingeperkt en dus ook minder leuk.

Eerder hadden ze dit ook niet.

De marge is echt heel ruim. Als de pH buiten de range van 4.05 tot 4.65 valt is er iets bij het brouwen niet goed gegaan. Dankzij deze specificatie, die heel makkelijk te controleren is, hoeft het bier niet gekeurd te worden.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.720
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #68 Gepost op: 01-12-2016 10:01 u »
De marge is echt heel ruim. Als de pH buiten de range van 4.05 tot 4.65 valt is er iets bij het brouwen niet goed gegaan. Dankzij deze specificatie, die heel makkelijk te controleren is, hoeft het bier niet gekeurd te worden.
Wat is dat voor lui gedoe. De brouwer steekt er zijn ziel en zaligheid in om vervolgens niet geproefd te worden.
geniet maar drink met je maten www.debierkaai.net

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.647
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #69 Gepost op: 01-12-2016 10:39 u »
Als het bier geweldig smaakt, wat maakt het dan voor ene !@#$&* uit wat voor pH het heeft!?
Hoofd: Urtyp
Na:
Lagering:

www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Online Bart LJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #70 Gepost op: 01-12-2016 15:41 u »
Als alle zeurneuzen nou een apart topic maken onder de titel "Ik doe lekker niet mee aan de Brand bierbrouw wedstrijd" dan kan de rest zich richten op een mooie inzending...

(Ik snap serieus niet waarom de mensen die dit niet leuk vinden zoveel energie steken in dat gezeur)

Voor Brand maakt het overigens niet uit of je andere doppen gebruikt. Heb ik vorig jaar met mijn porter ook gedaan... Het gaat om de labels met je unieke nummer.

Online Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #71 Gepost op: 01-12-2016 16:41 u »

Voor Brand maakt het overigens niet uit of je andere doppen gebruikt. Heb ik vorig jaar met mijn porter ook gedaan... Het gaat om de labels met je unieke nummer.

Het gaat ook om uniforme doppen. Als iedereen andere kleurtjes etc gaat gebruiken is de keuring ook niet meer zuiver. Een keurmeester zou dan kunnen weten wie er achter een specifieke dop zit.
 

Online Bart LJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #72 Gepost op: 01-12-2016 17:37 u »
Vorig jaar was het geen probleem...

Online Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #73 Gepost op: 01-12-2016 18:15 u »
Vorig jaar was het geen probleem...

Was jij 1 van de winnaars dan?

Online Bart LJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #74 Gepost op: 01-12-2016 19:18 u »
Nee ik ben als het goed is een van de winnaars van 2017...

Vorig jaar was er iemand die ook twee batches wilde bottelen en vroeg of hij standaard kroonkurken mocht gebruiken en dat mocht toen...

Online Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #75 Gepost op: 01-12-2016 19:54 u »
Nee ik ben als het goed is een van de winnaars van 2017...

Vorig jaar was er iemand die ook twee batches wilde bottelen en vroeg of hij standaard kroonkurken mocht gebruiken en dat mocht toen...
Op die fiets. Dan moeten het waarschijnlijk wel zilver of goudkleurige doppen zijn volgens de richtlijnen bij veel andere wedstrijden gelden.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.823
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #76 Gepost op: 01-12-2016 20:19 u »
Volgens mij zien de keurders bij Brand de flesjes en dus ook de dopjes niet dus maakt het niet uit wat je erop doet. Vorig jaar had ik zilverkleurige doppen en ook geen prijs.  ;)
Geautomatiseerd maischen en gecontroleerd vergisten is zo gek nog niet.
Vergisting online: Tcontrol

Offline Edwarff

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #77 Gepost op: 01-12-2016 20:26 u »
Ik zie Bart wel als kandidaat voor de in Utrecht beruchte IBU brouw wedstrijd. Er gaan geruchten dat hij een zware stout met Roze doppen heeft ingeleverd.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 26.334
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #78 Gepost op: 01-12-2016 20:44 u »
Wat is dat voor lui gedoe. De brouwer steekt er zijn ziel en zaligheid in om vervolgens niet geproefd te worden.

Elk jaar worden er bieren niet geproefd omdat ze (redelijk ver) buiten de specificaties vallen.


Als het bier geweldig smaakt, wat maakt het dan voor ene !@#$&* uit wat voor pH het heeft!?

Dat hem nu het punt, als je buiten deze range valt is het bier of veel te zuur (bij te lage pH) of te wrang van smaak (bij een te hoge pH). In de praktijk zal deze specificatie voor het overgrote gedeelte van de ingezonden geen probleem zijn. Meet maar eens voor de aardigheid de pH van jouw gebrouwen bieren (wel natuurlijk bier meten dat ontdaan is van koolzuurgas).
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline Juindorper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 216
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #79 Gepost op: 01-12-2016 23:15 u »
wel natuurlijk bier meten dat ontdaan is van koolzuurgas.
Wat is de invloed van koolzuur op de pH waarde?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 26.334
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #80 Gepost op: 01-12-2016 23:42 u »
Wat is de invloed van koolzuur op de pH waarde?

De naam zegt het al...
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.906
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #81 Gepost op: 07-12-2016 12:17 u »

We gaan dus met z'n allen session IPA's brouwen.

Kratje met flesjes, doppen en etiketten is binnen. I.pv. de, in de begeleidende brief genoemde, 15 etiketten zijn er maar 12 meegestuurd. Nu nog een recept uitproberen.

Hopbier
'en hiver brasse qui veut, en été brasse qui peut'
Ik brouw het hele jaar.

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 636
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #82 Gepost op: 07-12-2016 15:50 u »
Wat is de invloed van koolzuur op de pH waarde?

Zie de Engelstalige wikipedia pagina over carbonzuur: https://en.wikipedia.org/wiki/Carbonic_acid. Bij 2.5 volumes is de pH van een (verder ongebufferde) waterige oplossing 3,72. Aangezien bier doorgaans een hogere pH van rond de 4,5 heeft kun je concluderen dat bier een buffer is van voldoende sterkte om het effect van de CO2 teniet te doen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 26.334
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #83 Gepost op: 07-12-2016 21:15 u »
Zie de Engelstalige wikipedia pagina over carbonzuur: https://en.wikipedia.org/wiki/Carbonic_acid. Bij 2.5 volumes is de pH van een (verder ongebufferde) waterige oplossing 3,72. Aangezien bier doorgaans een hogere pH van rond de 4,5 heeft kun je concluderen dat bier een buffer is van voldoende sterkte om het effect van de CO2 teniet te doen.

Zelfgebrouwen bier heeft vaak een pH waarde onder de 4,5. Meet maar eens de pH-waarde van jouw bier met een nauwkeurige pH meter.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline Juindorper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 216
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #84 Gepost op: 07-12-2016 21:29 u »
Zie de Engelstalige wikipedia pagina over carbonzuur: https://en.wikipedia.org/wiki/Carbonic_acid. Bij 2.5 volumes is de pH van een (verder ongebufferde) waterige oplossing 3,72. Aangezien bier doorgaans een hogere pH van rond de 4,5 heeft kun je concluderen dat bier een buffer is van voldoende sterkte om het effect van de CO2 teniet te doen.
Bedankt voor de link maar helaas begrijp ik er niet bijster veel van.
De pH van mijn bieren die ik heb gemeten ligt rond de 4.
Maar dat is tot nog toe wel gemeten met koolzuur dus in werkelijkheid ligt de pH wat hoger als ik het goed begrijp?

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 636
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #85 Gepost op: 07-12-2016 22:22 u »
Dat klopt. Het koolzuurgas drukt de pH nog wat omlaag t.o.v. van bier zonder prik.

Online Eskil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: nl
  • G.H.B Genooier Hoes Brouwerie
    • Genooier Hoes Brouwerie
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #86 Gepost op: 17-12-2016 10:20 u »
Ik ben niet zo van de wedstrijdjes en ook niet zo van de IPA, daarom heb ik me maar wel ingeschreven voor de Brand wedstrijd 2017.
Gisteren heb ik een halve krat studie materiaal gekocht in een craftbeer/shop in Duitsland. (Het klinkt steeds onwaarschijnlijker maar het is echt waar).
  De  Session IPA ; het studiemateriaal wat ik ter beschikking had viel in 2 delen uit elkaar : 1- slap spul  , en spul met smaak maar weinig alcohol. Ik heb expres gezocht naar verschillende productie data van hetzelfde bier en hier tussen proef je wel degelijk verschil, het veranderd van smaakvol, naar slap spul. En wat mij opvalt is dat ik Session IPA mèt tarwe lekkerder en interessanter vind, maar dat is persoonlijk.
De vraag is waar Brand naar op zoek is, een normale Ipa met water erbij (categorie Slap-spul) of iets met weinig alcohol dat qua smaak interessant is en afwijkt van hun bestaande IPA.
Ik heb ondertussen wel een idee van wat ik ga brouwen, tijd genoeg voor wat experimenten want zo'n biertje zit bij mij binnen 2 weken in de fles.
"Je bent pas dronken als je niet meer op de grond kan liggen zonder jezelf vast te houden" , (Dean Martin)

Offline Marksbrew

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: nl
  • Nano-brouwer
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #87 Gepost op: 17-12-2016 12:35 u »
Ik ben niet zo van de wedstrijdjes en ook niet zo van de IPA, daarom heb ik me maar wel ingeschreven voor de Brand wedstrijd 2017.
Gisteren heb ik een halve krat studie materiaal gekocht in een craftbeer/shop in Duitsland. (Het klinkt steeds onwaarschijnlijker maar het is echt waar).
  De  Session IPA ; het studiemateriaal wat ik ter beschikking had viel in 2 delen uit elkaar : 1- slap spul  , en spul met smaak maar weinig alcohol. Ik heb expres gezocht naar verschillende productie data van hetzelfde bier en hier tussen proef je wel degelijk verschil, het veranderd van smaakvol, naar slap spul. En wat mij opvalt is dat ik Session IPA mèt tarwe lekkerder en interessanter vind, maar dat is persoonlijk.
De vraag is waar naar op zoek is, een normale Ipa met water erbij (categorie Slap-spul) of iets met weinig alcohol dat qua smaak interessant is en afwijkt van hun bestaande IPA.
Ik heb ondertussen wel een idee van wat ik ga brouwen, tijd genoeg voor wat experimenten want zo'n biertje zit bij mij binnen 2 weken in de fles.
Qua studiemateriaal vind ik de session ipa van brouwerij Kees een heel mooi voorbeeld.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 824
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #88 Gepost op: 22-12-2016 15:19 u »
Ik zie nergens staan of ze een Engelse IPA of een Amerikaanse ipa zoeken. Dat laat in ieder geval de hopkeuze vrij.
Wort het wat? het wort altijd wort!

Online Bart LJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #89 Gepost op: 22-12-2016 16:16 u »
Ik gok dat ze gecharmeerd zijn van de Amerikaanse Session ipa's...

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 824
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #90 Gepost op: 22-12-2016 16:32 u »
Dat idee heb ik ook, terwijl er heel toegankelijke Engelse (sessie) IPA's zijn die vanuit een commercieel oogpunt wellicht een groter publiek aanspreken.
Wort het wat? het wort altijd wort!

Online Bart LJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #91 Gepost op: 22-12-2016 19:34 u »
Volg je smaak en wie weet val je in positieve zin op!

Offline PrinsHeerlijk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 131
  • Land: nl
    • Thuisbrouwerij Prins
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #92 Gepost op: 04-01-2017 13:29 u »
Ik heb mezelf op 20 december vorig jaar aangemeld, maar ik heb nog geen krat/pakketje thuis gekregen. Klopt dat denken jullie?  :degroeten:
Volg me op Facebook!
Thuisbrouwerij Prins

Offline Dund

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 398
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #93 Gepost op: 04-01-2017 13:39 u »
Ik al eerder ook nog geen krat. Ik moet nog gaan brouwen dus ik heb geen haast.

Online Rich

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
  • The past is alive
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #94 Gepost op: 04-01-2017 15:21 u »
DHL is er mee bezig, had de mijne maandag.

Online hopjesvla

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Land: nl
  • Picobrouwerij Brouwwerk
    • Brouwwerk
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #95 Gepost op: 04-01-2017 15:23 u »
ik zit zo eens te lezen en ik zie dus dat je dus flesjes en zo van Brand krijgt, maar waar vind ik die info op hun site? Verder worden de flesjes opgehaald..maar waar, thuis? ook die info mis ik ergens? Of mis ik gewoon een complete site?  :P

Offline McMelloW

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 638
  • Land: nl
  • Huysbrouwerij 'Op Zuylen'
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #96 Gepost op: 04-01-2017 15:32 u »
Op 02-01-2017 heb ik een mailtje ontvangen met het verzoek om mijn naam en (wedstrijd) nummer ter controle retour te mailen.
Misschien is er iets niet helemaal goed gegaan en moet het ea gecontroleerd worden.
McMelloW

IBU = Ik Brouw in Utrecht
met een Grainfather en ArdBir Control Box

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #97 Gepost op: 04-01-2017 20:04 u »
Vandaag kratje gekregen. 16-dec aangemeld.
Jij nog een wijntje?

Online crazyjopje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #98 Gepost op: 04-01-2017 20:17 u »
Ik had het kratje al een ruime week in huis en werd inderdaad ook gevraagd naam en nummer door te geven...ik vermoed ter controle of alles goed overgekomen is ...niets verkeerd gelabeld en bezorgt bijvoorbeeld..
Had na 3.5week na aanmelden krat in huis

keep it burning


Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 824
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #99 Gepost op: 04-01-2017 20:44 u »
Gewoon ter controle of er geen fouten gemaakt zijn, en of alles in goede orde is ontvangen, ik vind het bijzonder goed georganiseerd zover. :degroeten:
Wort het wat? het wort altijd wort!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 26.334
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #100 Gepost op: 04-01-2017 22:04 u »
ik zit zo eens te lezen en ik zie dus dat je dus flesjes en zo van Brand krijgt, maar waar vind ik die info op hun site? Verder worden de flesjes opgehaald..maar waar, thuis? ook die info mis ik ergens? Of mis ik gewoon een complete site?  :P

Je moet op de site van PINT zijn. Na inschrijven krijg je meer informatie.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline DLB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 150
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #101 Gepost op: 05-01-2017 07:35 u »
Zojuist ingeschreven. Volgens de bevestigingsmail worden de flessen en etiketten binnen 3 weken geleverd.
We houden het in de gaten, maar moet nog gaan brouwen dus ze zullen ongetwijfeld op tijd binnen zijn.
Als alle volgende producties net zo goed gaan als het eerste probeersel gaat het helemaal goed komen!

Online hopjesvla

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Land: nl
  • Picobrouwerij Brouwwerk
    • Brouwwerk
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #102 Gepost op: 05-01-2017 08:34 u »
Je moet op de site van PINT zijn. Na inschrijven krijg je meer informatie.

Hmm ja, normaal wil ik dus eerst meer info voordat ik me ergens voor inschrijf, dan weet ik wat me te wachten staat en waar ik aan toe ben. Stel bv dat ik me inschrijf en uiteindelijk toch besluit om niet mee te doen, zit ik dan ergens aan vast, zijn er kosten, waar worden nu die flesjes opgehaald etc. Vind die info wel handig om van tevoren te weten.

Offline Thamerdal

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 595
  • Land: nl
  • ABV De Bierkaai
    • Thamersch
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #103 Gepost op: 05-01-2017 09:08 u »
Geen kosten! Je kratje wordt gewoon thuis bij je opgehaald.
Afhaken kan altijd nog, en straffeloos.

Offline rvvliet78

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 130
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #104 Gepost op: 05-01-2017 10:27 u »
In voorgaande jaren waren er door het hele land centrale inleverplaatsen bij kandidaten thuis waar  je je kratje kon brengen. Daar worden ze vervolgens in 1 keer opgehaald.
Op voorraad: Wat IPA's, porters (oa smoked)
Gisting: ff niks
Planning: veel

Offline Thamerdal

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 595
  • Land: nl
  • ABV De Bierkaai
    • Thamersch
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #105 Gepost op: 05-01-2017 11:20 u »
In voorgaande jaren waren er door het hele land centrale inlever plaatsen bij kandidaten thuis waar  je je kratje kon brengen. Daar worden ze vervolgens in 1 keer opgehaald.
Oh, dat wist ik niet, ik doe pas voor de eerste keer mee  :P

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.350
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #106 Gepost op: 05-01-2017 12:11 u »
hmm ja, normaal wil ik dus eerst meer info voordat ik me ergens voor inschrijf, dan weet ik wat me te wachten staat en waar ik aan toe ben. Stel bv dat ik me inschrijf en uiteindelijk toch besluit om niet mee te doen, zit ik dan ergens aan vast, zijn er kosten, waar worden nu die flesjes opgehaald etc. Vind die info wel handig om van tevoren te weten.


Welke info mis je dan? Op deze site staat alles volgens mij keurig opgesomd. En je kunt er natuurlijk altijd een mail aan wagen richting Brand :)
Vergisting: Barleywine, Fridge APA
Op fles: Blond, Ur-Pils, ESB, Quadrupel
Planning: BPA, Session IPA, Saison

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 179
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #107 Gepost op: 05-01-2017 17:45 u »
Vandaag toch maar de stoute schoenen aangetrokken en me ingeschreven. Zaterdag naast de Haver stout (ja ja, Oatmeal stout, maar Engels mag toch niet?) van 10% in de Herms ook maar een proef brouwsel maken op de Rims.
HERMS EN RIMS, kan niet kiezen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 22.773
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #108 Gepost op: 05-01-2017 19:55 u »
Stel bv dat ik me inschrijf en uiteindelijk toch besluit om niet mee te doen,

Dat kan... Heb ik met de pilswedstrijd ook gedaan... ;D
Brouwtip: doorspoelen tot gewenst volume voor koken! Verder: geduld!!! Geduld!!! Geduld!!!
En je wort of bier weggooien kan altijd nog...
Warm lageren !! :)

Offline Ansius

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 386
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #109 Gepost op: 07-01-2017 18:26 u »
Dat kan... Heb ik met de pilswedstrijd ook gedaan... ;D

Een goed pils brouwen is ook niet zo simpel.

Offline verriet

  • ABV De Bierkaai
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
    • BlaBlaBlog.nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #110 Gepost op: 08-01-2017 12:21 u »
Heeft iemand de flessen al binnen? Het is inmiddels een maand geleden dat ik me heb ingeschreven en het blijft angstvallig stil.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 824
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #111 Gepost op: 08-01-2017 13:10 u »
Heeft iemand de flessen al binnen? Het is inmiddels een maand geleden dat ik me heb ingeschreven en het blijft angstvallig stil.
Duurt gewoon even, ik heb ze inmiddels binnen
Wort het wat? het wort altijd wort!

Offline Chris71

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #112 Gepost op: 08-01-2017 13:14 u »
Ik heb de krat, flessen en etiketten al sinds half december in huis.

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 636
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #113 Gepost op: 08-01-2017 16:12 u »
Ik heb ze pas sinds een week in huis, het zal wel meer extra werk zijn dan verwacht.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.823
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #114 Gepost op: 08-01-2017 17:12 u »
En misschien hebben ze wel Kerst- en Nieuwjaarsvakantie gehad. Zou zomaar kunnen het is er de tijd voor geweest.  ;)

Zelf heb ik me rond half december opgegeven maar maar me nog geen moment zorgen om die krat. Die krat komt wel. Het is toch nog te lang van te voren om een IPA te maken die mooi vers is.
Geautomatiseerd maischen en gecontroleerd vergisten is zo gek nog niet.
Vergisting online: Tcontrol

Online crazyjopje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #115 Gepost op: 08-01-2017 17:19 u »
Ik verwacht dat ze wachten met het opsturen tot er een aantal in dezelfde regio zijn... Toen ik mijn kratje kreeg had de bezorger alleen Brand kratten bij zich en moest rondje Twente /Drenthe doen.


Offline HAD

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #116 Gepost op: 08-01-2017 19:13 u »
Vraagje van een beginner,

In het reglement staat dat je geen suiker mag toevoegen.
Hoe zit dit met de 6 gram bottelsuiker per ltr. die ik wil toevoegen?
Als dit zo is adviseren jullie mij om hier Brand voor te benaderen of kan ik dit op een andere manier oplossen?

Groet, HAD

Online zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #117 Gepost op: 08-01-2017 19:20 u »
Vraagje van een beginner,

In het reglement staat dat je geen suiker mag toevoegen.
Hoe zit dit met de 6 gram bottelsuiker per ltr. die ik wil toevoegen?
Als dit zo is adviseren jullie mij om hier Brand voor te benaderen of kan ik dit op een andere manier oplossen?

Groet, HAD

Als ik het me goed herinner staat er dat je geen suiker mag gebruiken in de stort, daar valt bottelsuiker na het vergisten niet onder.
Planning: Witbier || Quadrupel met eik || APA
Vergisting:
Voorraad: ESB Hobgoblin || Smoked Porter

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 26.334
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #118 Gepost op: 08-01-2017 20:56 u »
Als ik het me goed herinner staat er dat je geen suiker mag gebruiken in de stort, daar valt bottelsuiker na het vergisten niet onder.

Klopt.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline JamMasterJustin

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #119 Gepost op: 11-01-2017 09:39 u »
Leuk initiatief! Ik ga ook mee doen, maar ik verwacht dat ik zal worden overtroefd door meer ervaren brouwers op het forum :)

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 651
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #120 Gepost op: 11-01-2017 11:52 u »
Toch maar weer ingeschreven!   :) :)
Meten is benaderen...

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.350
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #121 Gepost op: 11-01-2017 12:00 u »
Heb daar gisteren een mail over gestuurd. Krijg nog antwoord daarop!

Heb je al antwoord gehad, Sjaak?
Vergisting: Barleywine, Fridge APA
Op fles: Blond, Ur-Pils, ESB, Quadrupel
Planning: BPA, Session IPA, Saison

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 651
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #122 Gepost op: 11-01-2017 12:58 u »
Heb je al antwoord gehad, Sjaak?

Nope..
Meten is benaderen...

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.433
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #123 Gepost op: 11-01-2017 18:13 u »
Toch maar weer ingeschreven!   :) :)

Ik nog niet 8)
hoofd:- na: -   plan:

Offline s1m0n

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #124 Gepost op: 11-01-2017 22:48 u »
Knoop doorgehakt en ingeschreven... planning is om zondag te brouwen  8)

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 651
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #125 Gepost op: 13-01-2017 12:20 u »
Heb antwoord van Derek Walsh gekregen.  Ging over de verschillende berekeningen over IBU.

Er zitten inderdaad aardig verschillen tussen die calculators. Ik heb Rager (via ProMash) en Tinseth (via BeerSmith2) gebruikt en tot nu toe heb ik met calculatie versus lab analyse de beste resultaten bij Tinseth. Rager geeft vrij hoog waardes aan (tot 30% hoger).

 

IBU's zeggen niets over bitterheid perceptie en calculaties zijn gebaseerd op alfazuur opgaven van de hopleverancier. Die hop alfazuur waardes zijn zelden helemaal juist waardoor het sowieso erg moeilijk wordt om de precies waarde in te schatten.

 

De volgende link legt het heel duidelijk uit (in Engels en de IBU calculator spreadsheet is in US Gallons en in s.g.).

 http://www.straighttothepint.com/ibu-calculator/

Meten is benaderen...

Offline Vrumona

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #126 Gepost op: Gisteren om 19:53 »
Onlangs heb ik het RECEPTUUR FORMAT Session IPA.xlsx gekregen.
Bij het tabblad ingrediënten  staat een kopje "Extract rendement (%)". weet iemand wat dit inhoud?

Ik heb al een mail gestuurd naar Boaz Disselkoen en kreeg ik het volgende antwoord:

Dank voor de mail. Om eerlijk te zijn weet ik niet precies wat dat is, ik ben geen brouwer. Rob Habets onze hoofd bouwmeester heeft dit bestand samengesteld.  Hij is nu op vakantie dus heb ik zelf gegoogled. Ik kwam op deze site die het uitlegt:

http://www.Belgische-bieren.be/zelf-bier-brouwen/meten-berekenen/storting.

Ik snap er weinig van, iemand een idee?
Of bedoelen ze het brouwzaalrendement hiermee?

Offline Lincolnm3

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 179
  • Land: nl
  • geniet
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #127 Gepost op: Gisteren om 20:06 »
Waarom bedenk je zelf niet een recept? :weetniet:

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.111
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeën dan tijd om te brouwen.
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #128 Gepost op: Gisteren om 20:20 »
Extract rendement kun je vinden bij de eigenschappen van de te gebruiken mout.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 26.334
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #129 Gepost op: Gisteren om 20:38 »
Bij het tabblad ingrediënten  staat een kopje "Extract rendement (%)". weet iemand wat dit inhoud?
...
Ik snap er weinig van, iemand een idee?
Of bedoelen ze het brouwzaalrendement hiermee?


Ja. Ze bedoelen daar het klassieke brouwzaalrendement mee. Dat wil zeggen
dichtheid in graden Plato * liters wort / aantal kg mout dat je gebruikt hebt.

Stel dat je met 5 kg mout 25 liter wort hebt gebrouwen met een begin SG van 1050.
SG 1050 = 12,4 Plato  (http://www.brewblogger.net/?page=tools&section=plato)
12,4 * 25 /5 = 62 %
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 26.334
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #130 Gepost op: Gisteren om 20:41 »
Extract rendement kunnen vinden bij de eigenschappen van de mout.

Dat is de meer moderne benadering van het brouwzaalrendement. Daarbij wordt uitgegaan van het maximale rendement dat een mout kan geven. Dat wordt op 100% gezet.

Bij de klassieke rendementsberekening kun je als hobbybrouwer in de praktijk niet veel hoger komen dan zo'n 75%.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline Vrumona

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #131 Gepost op: Vandaag om 02:14 »
Waarom bedenk je zelf niet een recept? :weetniet:

Hoe bedoel je? Vraag ik om een recept dan?

Offline Vrumona

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #132 Gepost op: Vandaag om 02:15 »
Ja. Ze bedoelen daar het klassieke brouwzaalrendement mee. Dat wil zeggen
dichtheid in graden Plato * liters wort / aantal kg mout dat je gebruikt hebt.

Stel dat je met 5 kg mout 25 liter wort hebt gebrouwen met een begin SG van 1050.
SG 1050 = 12,4 Plato  (http://www.brewblogger.net/?page=tools&section=plato)
12,4 * 25 /5 = 62 %




Bedankt :biersmile:

Online zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #133 Gepost op: Vandaag om 15:37 »
Hoe bedoel je? Vraag ik om een recept dan?

Je vraagt om hulp bij een recept dat je gehad hebt. Terwijl het bij zo'n wedstrijd natuurlijk wel zo leuk/eerlijk is als je je eigen recept maakt.
Planning: Witbier || Quadrupel met eik || APA
Vergisting:
Voorraad: ESB Hobgoblin || Smoked Porter

Online bultje76

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: nl
  • GrainFather-er
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #134 Gepost op: Vandaag om 15:55 »
Je vraagt om hulp bij een recept dat je gehad hebt. Terwijl het bij zo'n wedstrijd natuurlijk wel zo leuk/eerlijk is als je je eigen recept maakt.

Een hoop geblaat, zonder inhoudelijke kennis? Het gaat om het formulier waarin je het recept wat je hebt gebruikt moet doorsturen naar Brand. De gevraagde informatie daarin is niet altijd even duidelijk.

Online crazyjopje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand wedstrijd 2017... Session IPA!
« Reactie #135 Gepost op: Vandaag om 15:56 »
Lezen.... Je moet een recept blad invullen en daar word gevraagd naar die waarde de topicstarter vroeg zich af welke waarde en hoe te berekenen

keep it burning


Tags: