Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Hergisten op fles (mislukt)  (gelezen 4332 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Lange Möpper

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Leve de man die het bier uitvond!
Hergisten op fles (mislukt)
« Gepost op: 23-10-2016 23:19 u »
Hallo mede-dorstigers.

In september heb ik voor het eerst een Quad gebrouwen. Van voor tot achter ging het lekker soepel. Dat is dan toch ook wel weer eens lekker.
Flink zwaar bier van ongeveer 11,5%.

En als het klaar is, dan moet het onder de dop. Voor de hergisting op de fles gebruik ik altijd kristalsuiker die ik oplos in een dubbele hoeveelheid water en dit breng ik aan de kook. Voor dit bier heb ik gekozen voor 8,0 gram suiker per liter jongbier.

Na het coldcrashen haal ik het jongbier uit het gistvat en doe deze in een ketel waarin ik goed de suikeroplossing kan mengen en ik geen last heb van de gistkoek.. Daarna bottel ik af.

De gist die ik heb gebruikt is de Wyeast Belgian Abbey II. De gisttemperatuur is 18 - 22 graden C.

Nu is dit het probleem: Ik heb op 20 september gebotteld en wilde gisteren het eerste flesje eens proberen. Nog niet optimaal maar na een maand moet een eerste slok toch kunnen? Nadat ik de dop er af haalde hoorde ik slechts een heel klein sisje, en waar ik al bang voor was, geen prik en schuim.

Ik bedacht me ineens dat ik de gistkast natuurlijk ideaal had afgesteld qua temperatuur, maar de rest van de woning natuurlijk niet. In de kamer en keuken staat de vloerverwarming op 17 graden. De schuifdeuren staan altijd open, en 's avonds hebben we wel de houtkachel aan, maar ben bang dat het op de tegelvloer in de keuken misschien niet warm genoeg is geweest voor de vergisting.

Denken jullie dat dit het euvel is of dat er wat anders aan de hand is?
Zou het nog goed komen als ik het in een warmere ruimte zet? Of is de actieve gist inmiddels afgestorven.  :weetniet:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 580
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #1 Gepost op: 23-10-2016 23:36 u »
Flesjes schudden en ondersteboven in de krat, weekje in een zo warm mogenlijke kamer & daarna weer schudden & rechtop zetten (tweede keer schudden is om de gist weer uit de dop te krijgen).

Heeft bij ons onder-gecarboneert Blond-bier ook goed gewerkt  8)

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 275
  • Land: nl
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #2 Gepost op: 24-10-2016 00:03 u »
Je flesjes moeten zeker niet te koud staan. Met dit soort alcoholpercentages kan de hergisting zo maar een week of zes duren.
De gist die je gebruikt hebt moet het in ieder geval wel aan kunnen.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #3 Gepost op: 24-10-2016 00:18 u »
Lijkt erop dat de hergistingtemperatuur te laag is geweest. Inderdaad de gist losschudden van de bodem en de flessen warm wegzetten.
Zo goed moeten komen

Offline leo18

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Land: be
  • Mijn donkere bier staat bijna op punt!
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #4 Gepost op: 24-10-2016 20:03 u »
Hoeveel gist heb je in totaal gebruikt? Ik had vroeger ook problemen met hergisting omdat ik +/- 10 gram korrelgist gebruikte voor 18 à 20 l wort met een begindensiteit tussen 1070 en 1090. Dat blijkt dus veel te weinig. Nu gebruik ik zo'n 20 gram en heb geen problemen meer.

Offline Lange Möpper

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Leve de man die het bier uitvond!
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #5 Gepost op: 24-10-2016 20:41 u »
Hoeveel gist heb je in totaal gebruikt? Ik had vroeger ook problemen met hergisting omdat ik +/- 10 gram korrelgist gebruikte voor 18 à 20 l wort met een begindensiteit tussen 1070 en 1090. Dat blijkt dus veel te weinig. Nu gebruik ik zo'n 20 gram en heb geen problemen meer.

Ik heb voor 20 liter wort 1 smackpack van Wyeast gebruikt. Is wel aan de bovengrens maar op de verpakking staat dat het moet kunnen.

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 569
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #6 Gepost op: 24-10-2016 20:51 u »
Ik heb voor 20 liter wort 1 smackpack van Wyeast gebruikt. Is wel aan de bovengrens maar op de verpakking staat dat het moet kunnen.

Voor een bier met begin SG van maximaal 1.060 en alleen als 'tie kneitervers is. Voor een Quad is het echt veels te weinig.

Offline Lange Möpper

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Leve de man die het bier uitvond!
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #7 Gepost op: 24-10-2016 20:58 u »
Voor een bier met begin SG van maximaal 1.060 en alleen als 'tie kneitervers is. Voor een Quad is het echt veels te weinig.

Zo staat het niet op de verpakking.  Tolerantie tot 12%.
Heb ook een prima vergissing gehad. De eerste vergisting was vanaf 1065 SG. De kandij heb ik na de eerste gisting toegevoegd.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 275
  • Land: nl
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #8 Gepost op: 24-10-2016 21:08 u »
Zo staat het niet op de verpakking.  Tolerantie tot 12%.
Dat zegt niks over de hoeveelheid gist die je nodig hebt. Hoe zwaarder je wort hoe meer gist.
Die alcoholtolerantie betekent dat de gist boven de 12% afsterft.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #9 Gepost op: 24-10-2016 21:25 u »
Voor een bier met begin SG van maximaal 1.060 en alleen als 'tie kneitervers is. Voor een Quad is het echt veels te weinig.

Als je inderdaad op 11.5% zit, dan zal je toch ergens in de 1080-1090 regionen moeten hebben gezeten met je start SG?
Als dat zo is heb je te weinig gist geënt.

Ik zou het alsnog omschudden en warm zetten en om de week eens eentje opentrekken.

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 569
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #10 Gepost op: 24-10-2016 21:31 u »
Van hun eigen site:

Citaat
The Activator™ package contains a minimum of 100 billion cells in a yeast slurry.. The Activator™ is designed to directly inoculate 5 gallons of standard strength ale wort (1.034-1.060 SG) with professional pitching rates.

Offline leendert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #11 Gepost op: 25-10-2016 10:39 u »
Inderdaad schudden en warm zetten... Niet boven de 25 graden ivm hogere alcoholen, houd rekening met dat het een aantal weken gaat duren, aangezien het alc% hoog is en de gist daar meer moeite mee heeft. Daarna koudlageren op fles dat duur ook een 2 maanden en dan zal hij op zijn best zijn.

Succes en laat nog eens horen of het goed is gekomen

gr leen

Offline Lange Möpper

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Leve de man die het bier uitvond!
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #12 Gepost op: 25-10-2016 11:43 u »
Inderdaad schudden en warm zetten... Niet boven de 25 graden ivm hogere alcoholen, houd rekening met dat het een aantal weken gaat duren, aangezien het alc% hoog is en de gist daar meer moeite mee heeft. Daarna koudlageren op fles dat duur ook een 2 maanden en dan zal hij op zijn best zijn.

Succes en laat nog eens horen of het goed is gekomen

gr leen

Staat geschud, op de kop, bij 21°C...
Gaan we meemaken of het goed gaat komen.
Hoop dat het tegen het einde van het jaar goed is.

Weer veel geleerd deze batch :o

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 827
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #13 Gepost op: 25-10-2016 13:08 u »
...niet boven de 25 graden ivm hogere alcoholen....
Op zich is dit correct maar dat geldt met name voor de hoofdvergisting. De hergisting op fles betreft slechts een heel geringe hoeveelheid suiker dus het effect van hogere alcoholen uit die suiker in dit zware bier is verwaarloosbaar.

Ik zou dit bier nu zelf nu op 26-27 graden zetten om de gist zoveel mogelijk te ondersteunen. Die zal namelijk moeite hebben met het opnieuw op gang komen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.677
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #14 Gepost op: 25-10-2016 22:52 u »
Op zich is dit correct maar dat geldt met name voor de hoofdvergisting. De hergisting op fles betreft slechts een heel geringe hoeveelheid suiker dus het effect van hogere alcoholen uit die suiker in dit zware bier is verwaarloosbaar.

Ik zou dit bier nu zelf nu op 26-27 graden zetten om de gist zoveel mogelijk te ondersteunen. Die zal namelijk moeite hebben met het opnieuw op gang komen.

Ik heb ooit een test gedaan. Bij die test had het bier dat bij 27 ºC hergist was duidelijk meer hogere alcoholen. Overigens is de vorming van hogere alcoholen heel sterk afhankelijk van het gistras.

Offline Lange Möpper

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Leve de man die het bier uitvond!
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #15 Gepost op: 25-10-2016 23:28 u »
Ik heb ooit een test gedaan. Bij die test had het bier dat bij 27 ºC hergist was duidelijk meer hogere alcoholen. Overigens is de vorming van hogere alcoholen heel sterk afhankelijk van het gistras.

Wat adviseer jij me dan Jacques?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.677
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #16 Gepost op: 26-10-2016 22:43 u »
Je kunt de temperatuur verhogen naar 23 ºC. En verder veel geduld hebben.

Bij zo'n zwaar bier komt het vaker voor dat het tijd duurt voordat de hergisting op gang komt. Als je over 3 tot 4 weken nog steeds plat bier hebt zul je een bottelgist moeten gaan toevoegen met een hoge alcoholtolerantie.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.127
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #17 Gepost op: 27-10-2016 18:41 u »
Bij zware bieren heb ik dit al vaak meegemaakt, vandaar dat ik standaard bottel met verse gist bij zwaar bier.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.677
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #18 Gepost op: 27-10-2016 20:50 u »
Bij zware bieren heb ik dit al vaak meegemaakt, vandaar dat ik standaard bottel met verse gist bij zwaar bier.

Dat is bekend.

Zelf doe ik dat nooit. Laatst nog een bier gebrouwen met zo'n 12% alcohol en die heeft na een week al een behoorlijke hoeveelheid koolzuur. Of je bottelgist nodig hebt ligt vooral aan de tijd dat je het bier laat staan voordat je bottelt. Zodra je weet dat je bier is uitgegist kun je bottelen. Wel moet de gist het hoge alcoholgehalte aankunnen. Als dat niet het geval is bereik je helemaal niets met verse gist.

Verder heb ik menigmaal bieren geproefd die een duidelijke smaakafwijking hadden door het gebruik van bottelgist. Je hoeft maar heel weinig gist te enten. Het is snel te veel...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.127
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #19 Gepost op: 27-10-2016 23:26 u »
Dat is bekend.

Zelf doe ik dat nooit. Laatst nog een bier gebrouwen met zo'n 12% alcohol en die heeft na een week al een behoorlijke hoeveelheid koolzuur. Of je bottelgist nodig hebt ligt vooral aan de tijd dat je het bier laat staan voordat je bottelt. Zodra je weet dat je bier is uitgegist kun je bottelen. Wel moet de gist het hoge alcoholgehalte aankunnen. Als dat niet het geval is bereik je helemaal niets met verse gist.

Verder heb ik menigmaal bieren geproefd die een duidelijke smaakafwijking hadden door het gebruik van bottelgist. Je hoeft maar heel weinig gist te enten. Het is snel te veel...
Punt als je geen bottelgist toevoegt is dat je goed het moment moet kunnen afschatten waarop je moet bottlen. Te vroeg en je krijgt veel gist mee. Te laat en je krijgt te weinig gist.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.677
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #20 Gepost op: 28-10-2016 00:02 u »
Punt als je geen bottelgist toevoegt is dat je goed het moment moet kunnen afschatten waarop je moet bottlen. Te vroeg en je krijgt veel gist mee. Te laat en je krijgt te weinig gist.

Dat kun je ondervangen door een korte koude lagering uit te voeren.
Het te veel van gist zakt dan uit. Werkt erg goed.
Het voordeel van de korte koude lagering is dat de gist niet inteert op zijn reservestoffen en zorgt voor een vlotte hergisting.

Bij mij en vele andere hobbybrouwers zorgt dit perfecte hergistingen op de fles. Bottelgist: het is echt niet nodig. Gewoon niet te lang wachten met bottelen als het bier uitgegist is.

Offline Chris71

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #21 Gepost op: 28-10-2016 09:53 u »
Citaat
Dat kun je ondervangen door een korte koude lagering uit te voeren.

Hoe kort moet je dan lageren en op welke temperatuur?
Beïnvloedt dit dan ook de hoeveelheid bottelsuiker die je toevoegt ivm hogere opname koolzuur in koude wort?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.127
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #22 Gepost op: 28-10-2016 10:19 u »
Kort lageren op lage temperatuur kan inderdaad een goede oplossing zijn, maar de snelheid waarmee gist neerstaat op de bodem hang ook af van het gistras en de hoogte van je gistingsvat en de temperatuur (de laatste gist die neerslaat moet immers vanaf het oppervlak komen en dat duurt langer als je een hogere kolom bier hebt), dus moet je wel uitvinden bij trial en error loe lang je dan precies moet wachten voor jouw specifieke situatie. Verder beschikt lang niet iedereen over deze mogelijkheid om echt koud te lageren. Al met al dus een proces met nogal wat variabelen.

Miin keuze is daarom om wat langer te wachten, bv 2 weken bij de minimum temperatuur die haalbaar is (14-16 C op dit moment) dan is vrijwel alle gist neergeslagen en heb je toch nog geen dominante effecten van autolyse en kun je een goed gedefinieerde en precies de goede hoeveelheid  zeer actieve verse gist inbrengen om de nagisting te voltooien. Omdat het om verse actieve gist gaat heb je daar minder van nodig vergeleken met de al uitgeputte hoofdgist, dus netto kun je dan minder gist in je flesjes krijgen dan mogelijk is met bottelen zonder gist.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.677
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #23 Gepost op: 28-10-2016 12:13 u »
Hoe kort moet je dan lageren en op welke temperatuur?
Beïnvloedt dit dan ook de hoeveelheid bottelsuiker die je toevoegt ivm hogere opname koolzuur in koude wort?

2 tot 3 dagen bij 0 tot 5 ºC. De methode wordt ook wel coldcrash genoemd. Zelf ben ik geen voorstander van het gebruik van Engelse termen omdat dit een Nederlandstalig forum is en omdat de Engelse termen ook vaak niet de lading dekken.

Deze methode heeft geen invloed op de hoeveelheid bottelsuiker. Je gaat pas de koude lagering uitvoeren als het bier is uitgegist. Er wordt dan geen koolzuur meer gevormd. Voor de berekening van de hoeveelheid bottelsuiker moet je dus uitgaan van de temperatuur voor de korte koude lagering.

Offline Lange Möpper

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Leve de man die het bier uitvond!
Re: Hergisten op fles (mislukt)
« Reactie #24 Gepost op: 28-10-2016 12:24 u »
Ik had die ervaring met zware bieren nog helemaal niet...
Gewoon net zo aangepakt als bij al mijn andere bieren.

Wel koud gelagerd op 3 graden C nadat het bier uitgegist was.
Dit doe ik altijd bij al mijn bieren in mijn huisgemaakte klimaatkast.

Heb geen mogelijkheid om mijn bier warmer dan 21 graden C weg te zetten.
Het staat op kantoor, deur dicht, en kachel aan. Dit tot ergernis van....  :-*

De klimaatkast is inmiddels weer gevuld met 16 liter van mijn T.J.A. bier....  ;)

Hoop dat toch goed gaat komen.

Tags: