Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: BONK 2016 C2 - Meibo(c)kbier - Tonny Giesen  (gelezen 2707 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline mr.chelsea

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: nl
  • "Boeckelder, Het andere bier uit het Oosten!"
BONK 2016 C2 - Meibo(c)kbier - Tonny Giesen
« Gepost op: 12-10-2016 20:05 u »
Bij deze mijn recept van de meibo(c)k welke een tweede plaats behaalde op het BONK 2016. Misschien moet ik deze prijs wel opdragen aan mijn brouwclub "de Roode Toren", aangezien we dit recept gezamenlijk hebben samengesteld.  ;) Dus mijn medeclubleden zullen niet heel erg verrast zijn door dit recept. De bedoeling was om allemaal volgens een (bijna) zelfde recept een meibock te brouwen en deze vervolgens met elkaar te vergelijken. We konden echter kiezen uit twee gistsoorten en het maischschema mocht ook zelf bepaald worden, dus dat er verschillen waren tijdens het proeven moge duidelijk zijn. Erg leuk om bij de eerste drie te mogen eindigen trouwens!

Opmerking van de keurmeester: "Hele mooie meibock. Daar is niets fout aan. Misschien iets van hogere alcoholen".

Groeten, Tonny Giesen

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk221215
Naam receptBoeckelder Meibock Experiment 221215
Brouwdatum22-12-2015
BiertypeMeibock en Blonde bock
Volume20,7
Begin SG1,068 SG
Eind SG1,026 SG
Schijnbare vergistingsgraad61,6%
Alcoholgehalte5,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Rager)23 IBU
Brouwzaalrendement72,4 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
25,20 lWater uit Zutphen
7,39 mlMelkzuur
5,14 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l211 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,385 kgPilsmoutWeyermann3 EBC66,7 %
2,189 kgMünchner IWeyermann15 EBC33,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.3,8 l/kg
Alfa-amylaserust70,0 °C15 min.45 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,9 gMagnumbellen14,6%90 min.21,6 IBU
28,2 gHallertau Mittelfrühpellets2,2%10 min.1,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 l + 2,0 l getrapte starterBavarian Lager (2206)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting12,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting12,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting12,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,030 SG
Schijnbare vergistingsgraad57,1%
Start nagisting02-01-2016
Temp. nagisting12,0 °C
Start lagering13-01-2016
Temp. lagering5,0 °C



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.031
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: BONK 2016 C2 - Bo(c)kbier - Tonny Giesen
« Reactie #1 Gepost op: 12-10-2016 20:12 u »
Gefeliciteerd!!!  Verrassend simpel recept, wat was het gistalternatief voor de Wyeast 2206 en deel jij de mening dat dit een vrij lastige en trage gist is?

Offline Gerald

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 411
  • Land: nl
  • without faillure there is no succes.
    • praktijk manitou
Re: BONK 2016 C2 - Bo(c)kbier - Tonny Giesen
« Reactie #2 Gepost op: 12-10-2016 20:37 u »
Alternatief was een korrelgist.  Safbrew S23. Wat ik zo terug kon vinden.

Offline mr.chelsea

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: nl
  • "Boeckelder, Het andere bier uit het Oosten!"
Re: BONK 2016 C2 - Bo(c)kbier - Tonny Giesen
« Reactie #3 Gepost op: 12-10-2016 22:51 u »
Klopt Gerald!

Gefeliciteerd!!!  Verrassend simpel recept, wat was het gistalternatief voor de Wyeast 2206 en deel jij de mening dat dit een vrij lastige en trage gist is?

De gist is misschien wel traag, maar hoort ook wel bij een ondergister veronderstel ik. Ik heb deze gist nu drie keer gebruikt, twee keer voor een bock en een keer voor een meibock. Bij alle drie brouwsels had ik een hoofdgisting van 9 a 10 dagen. Het SG was dan gemiddeld zo'n 42 punten gedaald. Ik hevel meestal naar de mandfles als het SG zo'n 5 a 10 punten boven het einddoel is. Ik had bij de meibock per ongeluk de eerste zes uur de temperatuur van de gistkast op 18 graden, toen snel terug gezet op 12 graden en binnen een paar uur kwam de gisting al op gang, dus echt lastig ging het niet. Bij mijn laatste bock had ik de beschikking over een rvs beluchtingssteentje en haalde ik ook het einddoel SG, dat was bij de eerste twee bockbiertjes niet gelukt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.638
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: BONK 2016 C2 - Bo(c)kbier - Tonny Giesen
« Reactie #4 Gepost op: 12-10-2016 23:14 u »
Tonny,

Bedankt voor het delen van dit gezamenlijke recept. Zo zie maar weer dat met een paar mensen een recept samenstellen dit hele mooie resultaten kan geven.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.306
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeën dan tijd om te brouwen.
Re: BONK 2016 C2 - Bo(c)kbier - Tonny Giesen
« Reactie #5 Gepost op: 13-10-2016 09:25 u »
Gefeliciteerd. Geniaal in de eenvoud dit recept.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.836
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: BONK 2016 C2 - Bo(c)kbier - Tonny Giesen
« Reactie #6 Gepost op: 13-10-2016 11:27 u »
Gefeliciteerd! Mooi eenvoudig recept inderdaad :)

Offline mr.chelsea

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: nl
  • "Boeckelder, Het andere bier uit het Oosten!"
Re: BONK 2016 C2 - Meibo(c)kbier - Tonny Giesen
« Reactie #7 Gepost op: 14-10-2016 14:17 u »
Dank allen!

Tags: