BONK 2016 D1 - Bo(c)kbier - Wolter Jonkman

Gestart door Wolter, 12-10-2016 11:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Wolter

Hier mijn recept van het bo(c)kbier dat bij BONK 2016 86 punten heeft behaald.
Mijn doel met dit bier was om een bock te brouwen die qua stijl gebrouwen is als een bock (ondergegist) maar wel flirt met een porter. Ik ben nl niet zo'n fan van de bocken met de koperen gloed (die vaak ook iets metaligs hebben) en vind iets meer cappuccino en romigheid in het bier lekkerder.

Opmerkingen van de keurmeester:
- stabiele en fijne schuimkraag (off-White)
- Subtiele plakkerigheid, alcoholwarmend
- Gebrande mout en zoet/karamel in balans
- Gebrande mout en bitterheid vloeit mooi weg in nasmaak
- Zoet/Karamel geur zou iets sterker kunnen zijn, maar is een keuze
- In de smaak wat koffie, die niet teveel mag zijn (in de geur is de koffie prima)
- Een goed Bockbier!


Hier het recept. Vragen? Schiet maar.


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBocks
Brouwdatum06-06-2016
BiertypeBockbier
Volume10.0
Begin SG1.064 SG
Eind SG1.021 SG
Schijnbare vergistingsgraad67.2%
Alcoholgehalte5.6 vol.%
Berekende kleur (Morey)60 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)36 IBU
Kooktijd80 min.

Water en brouwzouten
[row][row]
HoeveelheidIngrediënt
11.00 lHoorns drinkwater2.00 gCaSO47.70 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
76 mg/l113 mg/l122 mg/l138 mg/l145 mg/l187 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.450 kgPilsmoutWeyermann3 EBC47.2 %
0.980 kgBio Münich Type IIWeyermann23 EBC31.9 %
0.350 kgGoldSwaen Munich LightDe Swaen90 EBC11.4 %
0.140 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC4.6 %
0.125 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons500 EBC4.1 %
0.025 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC0.8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurRust tijdBeslagdikte
Inmaischen (direct doorverwarmen)52.0 °C0 min.3.6 l/kg
stap 263.0 °C45 min.3.6 l/kg
stap 272.0 °C30 min.3.6 l/kg
Uitmaischen78.0 °C5 min.3.6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8.7 gSummitbellen15.9%80 min.31.9 IBU
8.0 gHallertau Mittelfrühbellen1.8%25 min.2.2 IBU
12.0 gHallertau Mittelfrühbellen1.8%10 min.1.7 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 l starterBavarian Lager (2206)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting16.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting16.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting11.0 °C
Start nagisting12-06-2016
Temp. nagisting10.5 °C


Thamerdal


Eric v B

Daar zat ik op te wachten! Ik was heel benieuwd wat je er van gebrouwen had. Inderdaad mooi recept. Vanavond even in BrouwHulp kloppen en de eerst volgende keer brouwen.

Gefeliciteerd en bedankt voor het delen!

William

Mooi plan en recept en een lekkere lage vergistingsgraad.

Gefeliciteerd en bedankt.

Eric v B

@Wolter, welke IBU gebruik je? Het recept heb ik in BrouwHulp geklopt maar ik kom op andere IBU waarden uit. Zelf gebruik ik Tinseth.

Edit: ook Tinseth dus. Niet goed gelezen. Maar toch nog ff kijken wat ik fout doe. Ik kom veel lager uit.

Biertje1985

Wow dit recept klinkt heel erg goed! Even overnemen. Gefeliciteerd met de eerste prijs en tweede overal.

Jacques

Wolter, bedankt voor het delen van het recept.

Wolter

Citaat van: Eric v B op 12-10-2016  19:26 u@Wolter, welke IBU gebruik je? Het recept heb ik in BrouwHulp geklopt maar ik kom op andere IBU waarden uit. Zelf gebruik ik Tinseth.

Edit: ook Tinseth dus. Niet goed gelezen. Maar toch nog ff kijken wat ik fout doe. Ik kom veel lager uit.

Hoe heb jij de instelling staan mbt de opslagwijze van jouw hop? Bij mij staat deze op "vacuüm of met inert gas". Als jij deze instelling anders hebt staan zou het verschil daardoor kunnen komen.

tdp


Eric v B

Citaat van: Wolter op 12-10-2016  23:10 uHoe heb jij de instelling staan mbt de opslagwijze van jouw hop? Bij mij staat deze op "vacuüm of met inert gas". Als jij deze instelling anders hebt staan zou het verschil daardoor kunnen komen.

Dat dus  :-[

Wolter

Citaat van: Eric v B op 13-10-2016  18:46 uDat dus  :-[

Opgelost!  :D

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.