Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: BONK 2016 V1 + Algemeen Kampioen - Eisbock - Mark Henke  (gelezen 1153 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.248
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
BONK 2016 V1 + Algemeen Kampioen - Eisbock - Mark Henke
« Gepost op: 10-10-2016 17:29 u »
Het winnende recept van het BONK 2016. Commentaar van de jury: "Mooie ijsbok, verrassend zacht. Goed gelukt. Proficiat". Het bier leverde me 87 punten op.

Maischen doe ik trouwens in een koelbox en mijn "spoelwater" is kokend water wat ik toevoeg aan mijn maisch om de 78-gradenstap te bereiken. Het lange koken heb ik gedaan voor wat extra karamelisatie (om decoctie van vroeger na te bootsen).

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptNachtvorst
Brouwdatum19-06-2016
BiertypeDoppelbock
Volume28,0 l
Begin SG1,080 SG
Berekende kleur (Morey)71 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)37 IBU
Brouwzaalrendement70 %
Kooktijd120 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
29 lWater uit Beverwijk
21,6 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l9 mg/l62 mg/l56 mg/l81 mg/l45 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,911 kgMunichmoutDingemans15 EBC45,0 %
4,911 kgVienna moutWeyermann7 EBC45,0 %
0,818 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC7,5 %
0,273 kgZwarte moutDingemans1400 EBC2,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylase64,0 °C1 min.75 min.2,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C1 min.1 min.4,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
62,0 gNorthern Brewerbellen7,1%75 min.34,8 IBU
48,0 gStyrian Goldings 1,5%bellen1,5%15 min.2,7 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
34,5 gSaflager Lager (W-34/70)ondergist
34,5 gSafLager West European Lager (S-23)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting12,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting12,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting14,5 °C
Eind SG hoofdvergisting1,024 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,9%
Start nagisting06-07-2016
Temp. nagisting16,0 °C
Start lagering11-07-2016
Temp. lagering1,5 °C


Om hier een eisbock van te maken heb ik hiervan 10 liter ingevroren in 8 drinkwaterflessen van 2 liter per stuk. Na een week in de vriezer de flessen eruit gehaald, neergelegd en ze deels laten ontdooien. Vervolgens de flessen ondersteboven leeg laten lopen tot ik ongeveer 60% van het jongbier over had. De 40% die in de flessen zat weggegooid en de 60% "extract" gebotteld met champagnegist en 3gr/ltr bottelsuiker. Het bier was bij benadering 11% alcohol.

Edit: Ik zie dat hoeveelheden niet helemaal kloppen vanwege een gesplitst recept in BrouwHulp, dus heb dit even kloppend aangepast.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 220
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: BONK 2016 V1 + Algemeen Kampioen - Eisbock - Mark Henke
« Reactie #1 Gepost op: 10-10-2016 17:56 u »
Mooi Resultaat Mark! Gefeliciteerd!

Heb je de gist droog toegevoegd aan het wort of heb je er een starter mee gemaakt?
HERMS EN RIMS, kan niet kiezen.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.248
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: BONK 2016 V1 + Algemeen Kampioen - Eisbock - Mark Henke
« Reactie #2 Gepost op: 10-10-2016 18:33 u »
Mooi Resultaat Mark! Gefeliciteerd!

Heb je de gist droog toegevoegd aan het wort of heb je er een starter mee gemaakt?
Bedankt! Droog 😊

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 26.740
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: BONK 2016 V1 + Algemeen Kampioen - Eisbock - Mark Henke
« Reactie #3 Gepost op: 10-10-2016 23:11 u »
Bedankt Mark voor het delen van je recept.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.144
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeėn dan tijd om te brouwen.
Re: BONK 2016 V1 + Algemeen Kampioen - Eisbock - Mark Henke
« Reactie #4 Gepost op: 11-10-2016 09:02 u »
Van harte gefeliciteerd Mark. Een heel mooi resultaat. :biersmile:

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.408
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: BONK 2016 V1 + Algemeen Kampioen - Eisbock - Mark Henke
« Reactie #5 Gepost op: 11-10-2016 09:37 u »
Gefeliciteerd, mooi recept en dito prestatie!
Vergisting: Weizen
Op fles: Barleywine, Blond, Ur-Pils, ESB, Quadrupel,  Fridge APA, Session IPA
Planning: BPA, Farmhouse IPA

Offline Underdike

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 354
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: BONK 2016 V1 + Algemeen Kampioen - Eisbock - Mark Henke
« Reactie #6 Gepost op: 11-10-2016 16:55 u »
Nogmaals van harte!
We hebben je even een minuutje gesproken toen je op weg naar buiten was... we gaan snel aan de slag met een klimaatkast, volgend jaar eindigen we dichter bij je in de buurt ;D
De receptenschrijver van een 6 man sterke vriendengroep die plm. 60 liter (6+ kratten) bier per brouwsel maken.
Voorkeur voor minder bittere bieren.
Website : www.keut.beer

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 910
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: BONK 2016 V1 + Algemeen Kampioen - Eisbock - Mark Henke
« Reactie #7 Gepost op: 11-10-2016 17:34 u »
Gefeliciteerd! waar heb je die styrian golding 1,7% vandaan, ik heb hier ook nog veel van liggen maar is allemaal 6.8% alpha
Wort het wat? het wort altijd wort!

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.248
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: BONK 2016 V1 + Algemeen Kampioen - Eisbock - Mark Henke
« Reactie #8 Gepost op: 11-10-2016 20:03 u »
Bedankt Mark voor het delen van je recept.
Geen probleem, zonder dit forum had ik nooit zo snel kunnen leren, ik doe graag iets terug ;)

Nogmaals van harte !
We hebben je even een minuutje gesproken toen je op weg naar buiten was... we gaan snel aan de slag met een klimaatkast, volgend jaar eindigen we dichter bij je in de buurt ;D
Supergaaf!! Ben heel benieuwd :D

Gefeliciteerd! waar heb je die styrian golding 1,7% vandaan, ik heb hier ook nog veel van liggen maar is allemaal 6.8% alpha
Geen idee, maar gebruik gerust die van 6,8% en pas je bitterhopgift daaraan aan ;)

Tags: