OBBK 2016 D2 - Quadrupel - Jeroen Free

Gestart door JeroenF, 01-10-2016 16:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JeroenF

OBBK 2016 D2

Biertype: Quadrupel
2e plaats met 84 punten (54 deelnemers in D-klasse).

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene gegevens

Naam brouwer: Jeroen Free
Brouwdatum: 6 december 2014
Botteldatum: 2 januari 2015

Aantal liter bier: 30
Aantal liters wort: 34.5 (gerekend na koken)
Begin SG:  1089
Eind SG:  1014
Berekende kleur:  85 EBC
Berekende bitterheid:  27 IBE

Mout
7250 gram Pilsmout 3 EBC
1250 gram Tarwemout 3 EBC
420 gram Cara Crystal  120 EBC
Totaal: 8920 gram storting

Suiker
2400 gram donkere kandij suiker

Water
Brouwwater:  35.7 liter
Spoelwater:  14.3 liter
Totaal:  50 liter
Beslagverhouding:  1 : 4

Watersamenstelling
Osmosewater 100%
Toevoegingen:
Calciumchloride:  5.1 ml
Calciumsulfaat: 1.4 gram
Kalk CaCO3:  8.3 gram
Melkzuur 80%: 7.2 ml

Waterprofiel na toevoegingen:
Ca: 82 ppm  (calcium)
Cl: 16 ppm  (chloride)
SO4:  16 ppm (Sulfate)

Maischschema:
Temperatuur in °C:  60 / 63 / 73 / 78
Tijd in minuten :      15 / 30 / 25 / 5

Kooktijd

Totale kooktijd wort: 90 min

Kookpan
Kookpaninhoud: 50 Liter

Wort Benodigd voor koken:  34.5 liter
Verdamping tijdens koken:  7.5 liter
Wort over na koken: 34.5 liter

Hop
Hallertau Perle, bloemen  5,7% alfazuur,  96 gram, FWH, 90 minuten meekoken, 25 IBE
Hallertau Perle, bloemen  5,7% alfazuur,  22 gram, 10 minuten meekoken, 2 IBE

Ca. 31 liter wort verdeeld over 2 gamellen (2 * 15.5 liter).

Gist

Gamel 1: 2e Prijs OBBK 2016 D2
Wort 10.5 liter
Wyeast:  1762 Belgian Abbey II
Giststarter:  30 ml gistslurry (opgekweekt uit vorig brouwsel)
Hoofdgisting:  Start bij 20 gr C en oplopend (zonder koeling) gedurende 6 dagen
Nagisting:  21 dagen bij 21 °C met eiken snippers (ca. 20 gram) doordrenkt met rum.

Gamel 2: (niet ingezonden)
Wort 20.5 liter
Wyeast:  1762 Belgian Abbey II
Giststarter:  60 ml gistslurry (opgekweekt uit vorig brouwsel)
Hoofdgisting:  Start bij 20 gr C en gekoeld, na 3 dagen temperatuur oplopend tot 22°C in 3 dagen
Nagisting:  21 dagen bij 21 °C.

Bottelen
kristalsuiker 9 gr/l
Hergisten op fles: 21 dagen bij 23 gr C
Daarna koel bewaren in koelkast.


Succes met deze brouw
Jeroen Free
 :degroeten:

Jacques

Wederom dank voor het plaatsen van je recept.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.