Pagina's:
Actions
  • #251 door tdp Gepost op 21 Apr 2017
  • Ik denk dat hij de slangenklemmetjes bedoelt inderdaad.  De derde slang met dat uitrekbare stukje er op, is waarschijnlijk bedoeld voor de spiraalkoeler. 
    Op youtubefilmpjes heb ik gezien dat iemand de gekookte wort terugpompt in de ketel om beweging rond de spiraalkoeler te houden, maar met elektra erbij om de temperatuur in de gaten te houden, lijkt me een beetje gedoe. Het werkt, maar het is te adviseren om een platenkoelertje voor 50 bij de Brouwmarkt mee te nemen, dat werkt sneller en het spaart je een hoop water uit.

    Ben recentelijk overgestapt van een 30 platenkoeler naar een dompelkoeler/spiraalkoeler, heb niet het idee dat ik meer water kwijt ben. Grootste voordeel (voor mij in ieder geval) is dat je een spiraalkoeler makkelijker reinigt, je ziet wat vies is. Een platenkoeler vind ik maar een eng ding, kan niet zien wat er allemaal inzit...
  • #252 door Hay Gepost op 21 Apr 2017
  • Dat is voor mij ook de reden om een dompelkoeler te gebruiken veel makkelijker te reinigen.
    En dat van dat meer water gebruiken begrijp ik ook niet zo goed.
  • #253 door Jacques Gepost op 21 Apr 2017
  • En dat van dat meer water gebruiken begrijp ik ook niet zo goed.

    In een platenkoeler is er in verhouding een veel groter oppervlak waarover warmte-overdracht kan plaatsvinden.

    Overigens ben ook ik een aantal jaren geleden overgestapt van een platenkoeler naar een dompelkoeler omdat het schoon zijn van de koeler veel beter visueel is waar te nemen.
    Terwijl ik met mijn dompelkoeler aan het koelen ben zet ik de pomp van mijn Braumeister aan. Hierdoor ontstaat stroming in de ketel die er voor zorgt dat het koelen sneller gaat omdat het wordt vaker langs de koeler gaat.
  • #254 door jpt Gepost op 22 Apr 2017
  • In een platenkoeler is er in verhouding een veel groter oppervlak waarover warmte-overdracht kan plaatsvinden.

    Overigens ben ook ik een aantal jaren geleden overgestapt van een platenkoeler naar een dompelkoeler omdat het schoon zijn van de koeler veel beter visueel is waar te nemen.
    Terwijl ik met mijn dompelkoeler aan het koelen ben zet ik de pomp van mijn Braumeister aan. Hierdoor ontstaat stroming in de ketel die er voor zorgt dat het koelen sneller gaat omdat het wordt vaker langs de koeler gaat.
    Alle wegen leiden naar Rome, gelukkig. Het is eigenlijk een kwestie van voorkeur.  Het voordeel van een platenkoeler, is dat je op basis van zwaartekracht het wort direct in je vergistingsvat kan laten lopen. Daarna is schoonmaken een eitje. Je spoelt hem waterschoon en dompelt 'm onder in een badje met schoonmaakmiddel naar keuze.  Ik heb er nooit problemen mee gehad.
  • #255 door Jacques Gepost op 22 Apr 2017
  • Ik heb er nooit problemen mee gehad.

    Ook ik heb jarenlang een platenkoeler gebruikt zonder problemen. Maar het visueel kunnen controleren geeft toch een beter gevoel. Ik zet de koeler een 5 minuten voor het einde van het koken in de ketel. Dat geeft extra zekerheid.
  • #256 door jpt Gepost op 22 Apr 2017
  • Ook ik heb jarenlang een platenkoeler gebruikt zonder problemen. Maar het visueel kunnen controleren geeft toch een beter gevoel. Ik zet de koeler een 5 minuten voor het einde van het koken in de ketel. Dat geeft extra zekerheid.
    Zo deed ik dat ook jaren, maar de beweging rond de spiraalkoeler is wel van belang, vandaar...
    Zoals ik al zei, alle wegen leiden naar Rome, het is een kwestie van voorkeur. Beide systemen werken.
  • #257 door Jacques Gepost op 22 Apr 2017
  • Zo deed ik dat ook jaren, maar de beweging rond de spiraalkoeler is wel van belang, vandaar...
    Zoals ik al zei, alle wegen leiden naar Rome, het is een kwestie van voorkeur. Beide systemen werken.

    Zeker, beide systemen werken inderdaad. Het gaat bij mij enkel om het gevoel dat ik zie dat het schoon is. Bij een platenkoeler moet je op vertrouwen dat de reinigingsmiddelen hun werk doen. En eerlijk gezegd is dat ook zo ondanks het feit dat er vaak allerlei rommel uit je koeler komt als je een keer een agressiever middel gebruikt.
  • #258 door Martijnv Gepost op 23 Apr 2017
  • Vandaag de eerste brouwdag gehad met de Bulldog, ging als een zonnetje.  :) Geen problemen met het pompje en als je potten en pannen gewend bent en zeer relaxte manier van brouwen. Ben erg benieuwd hoe het resultaat zal zijn.  :proost:

    Ik heb de Bulldog na het brouwen schoon geschrobd. Ontsmetten jullie het apparaat direct naar het brouwen en wat gebruiken jullie daarvoor? Ik heb oxi, Star San en Puremel, wat is het beste? Verder vraag ik mij af hoe je het kraantje en het pompje goed kan reinigen. Ik heb beiden doorgespoeld, maar halen jullie het ook uit elkaar?

    Bedankt voor de antwoorden alvast weer!
  • #259 door Jacques Gepost op 23 Apr 2017
  • Ontsmetten hoeft niet maar goed schoonmaken wel.

    Ik gebruik voor mijn Braumeister PBW. Dat werkt goed. Haalt alle aanslag weg. Daarna even met een doek met schoonmaakazijn door de ketel. Mijn Braumeister ziet er na een kleine 4 jaar gebruik uit alsof hij net uit de doos komt...
  • #260 door mbroek Gepost op 24 Apr 2017
  • Als alternatief voor PBW kun je tegenwoordig ook Enzybrew gebruiken. Een stuk goedkoper in gebruik en ik merk geen verschil in de resultaten.


  • #261 door Martijnv Gepost op 24 Apr 2017
  • Bedankt voor de tips! Ik heb nu Star San voor de reiniging gebruikt en daarna nog een doekje met schoonmaak azijn. Keteltje blinkt weer!
  • #262 door Jacques Gepost op 24 Apr 2017
  • Bedankt voor de tips! Ik heb nu Star San voor de reiniging gebruikt en daarna nog een doekje met schoonmaak azijn. Keteltje blinkt weer!

    Star San gebruik je normaal gesproken niet voor reinigingsdoeleinden maar voor het desinfecteren van je brouwspullen. Het desinfecteren van een brouwketel is nergens voor nodig. De mout die je stort is ook niet steriel.
Pagina's:
Actions