Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Damp/condens afvoeren tijdens koken  (gelezen 2392 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Segal

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Brouwerij DROOG
    • Brouwerij Droog Facebookpagina
Damp/condens afvoeren tijdens koken
« Gepost op: 30-08-2016 08:12 u »
In de categorie "Hoe doen jullie dat?" ben ik benieuwd hoe de brouwers die, net zoals ik, in een reguliere keuken setup brouwen omgaan met de condens/damp die vrijkomt tijdens het koken.

In mijn vorige huis had ik de kookketel onder de afzuigkap staan, die vervolgens op maximaal aan stond. Desalniettemin sloeg de damp neer op de gehele binnenkant van mijn kap, waardoor er dus ook druppels weer naar beneden vielen, precies in mijn ketel(!). Niet ideaal, aangezien de binnenkant van menig afzuigkap ook altijd wel wat vettig is.

In mijn nieuwe huis heb ik het voordeel dat mijn afzuigkap wat groter is en hoger hangt, maar bij de eerste keer brouwen knalde mijn aarlekschakelaar er elke 10 minuten uit, dus daar gaat duidelijk iets mis met de damp in de kap en de lampjes en/of motoren.

Uiteraard begrijp ik dat een standaard huishoud-afzuigkap niet is berekend op deze hoeveelheid vocht, maar zijn er trucjes of adviezen om mijn kookproces toch iets meer te kunnen st(r)oomlijnen?

Ik hoor het graag!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Rich

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 446
  • Land: nl
  • Tonight let it be Schraderbräu
Re: Damp/condens afvoeren tijdens koken
« Reactie #1 Gepost op: 30-08-2016 09:10 u »
Wat ik nu doe als ik in de keuken brouw is een deksel groter dan de pan op enkele zeer geavanceerde afstandshouders (wasknijpers) op de pan. Dit heeft als effect dat veel van de condens naast de pan valt (voor mij geen probleem op inductie) ipv neerslaat op de kap en dat er geen smerig water van de afzuigkap in de pan kan vallen. Nog geen DMS problemen mee gehad.

Naast de horeca-afzuigkappen met een goot zie ik dat er veel gehobbied wordt met RVS schalen (oa de 36 cm 'Blanda' van IKEA) op een sterke (sterker dan standaard afzuigkap) motor/fan (zie hier). Misschien minder mooi voor in de keuken :)

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 905
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Damp/condens afvoeren tijdens koken
« Reactie #2 Gepost op: 30-08-2016 21:52 u »
Zet ook een raam of deur naar buiten open voor voldoende lucht toevoer, je helpt je afzuigkap daarmee. Zeker een must in moderne woningen.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.131
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Damp/condens afvoeren tijdens koken
« Reactie #3 Gepost op: 30-08-2016 22:40 u »

Offline hopiebier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
Re: Damp/condens afvoeren tijdens koken
« Reactie #4 Gepost op: 30-08-2016 22:41 u »
Zet ook een raam of deur naar buiten open voor voldoende lucht toevoer, je helpt je afzuigkap daarmee. Zeker een must in moderne woningen.

Ventilator erbij en probleem wordt nog meer beheersbaar  :degroeten:

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 985
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Damp/condens afvoeren tijdens koken
« Reactie #5 Gepost op: 31-08-2016 08:25 u »
Ik ben het gehele "probleem" kwijt, sinds 2 jaar brouw ik uitsluitend nog buiten. :biersmile:

Offline Segal

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Brouwerij DROOG
    • Brouwerij Droog Facebookpagina
Re: Damp/condens afvoeren tijdens koken
« Reactie #6 Gepost op: 31-08-2016 09:42 u »
Ik ben het gehele "probleem" kwijt, sinds 2 jaar brouw ik uitsluitend nog buiten. :biersmile:

Hier heb ik ook zeker over nagedacht, maar wilde A mijn potentiele brouwdag niet door het weer kunnen laten verpesten, en B ben ik toch wat bang voor beestjes bij het koken en wilde gisten bij het koelen en naar gistvat gieten...

Ventilator lijkt me het probleem verplaatsen, ik wil immers de vochtige lucht uit mijn huis...

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 905
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Damp/condens afvoeren tijdens koken
« Reactie #7 Gepost op: 31-08-2016 10:27 u »
Hier heb ik ook zeker over nagedacht, maar wilde A mijn potentiele brouwdag niet door het weer kunnen laten verpesten, en B ben ik toch wat bang voor beestjes bij het koken en wilde gisten bij het koelen en naar gistvat gieten...

Ventilator lijkt me het probleem verplaatsen, ik wil immers de vochtige lucht uit mijn huis...

Ik brouw hoogop twee maal per jaar in huis, en dan moet er dus een deur open. Anders heb ik teveel vocht in de keuken en gaat de hoplucht niet snel genoeg weg (niet mijn mening, maar ik woon niet alleen). Voor de rest buiten onder een afdak.
Beestjes tijdens het koken heb je geen last van, wel opletten vanaf dat je gaat koelen en hevelen naar gistvat.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.131
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Damp/condens afvoeren tijdens koken
« Reactie #8 Gepost op: 31-08-2016 10:56 u »
Ik brouw in de kelder. Daar kun je geen ramen en deuren openzetten en heb je snel vochtproblemen door condens (het is daar kouder dan buiten) een nevelcondensor met afzuiger daarna werkt prima. zonder nevelcondensor krijg ik liters vocht in het luchtafvoerkanaal. zo'n nevelcondensor is in veel brouwerijen in gebruik en redelijk simpel te maken met bv gardena nevelsproeiers.

Offline bierinjisp

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij in oprichting
    • QBier.nl
Re: Damp/condens afvoeren tijdens koken
« Reactie #9 Gepost op: 31-08-2016 11:21 u »
Ik brouw in de kelder. Daar kun je geen ramen en deuren openzetten en heb je snel vochtproblemen door condens (het is daar kouder dan buiten) een nevelcondensor met afzuiger daarna werkt prima. zonder nevelcondensor krijg ik liters vocht in het luchtafvoerkanaal. zo'n nevelcondensor is in veel brouwerijen in gebruik en redelijk simpel te maken met bv gardena nevelsproeiers.

Is er ergens een beschrijving beschikbaar hoe je een dergelijke nevelcondensor maakt op een simpele manier?

Offline Flogiston

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
  • De mogelijkheden zijn eindeloos
Re: Damp/condens afvoeren tijdens koken
« Reactie #10 Gepost op: 31-08-2016 14:03 u »
Ik brouw in de badkamer. Deze is volledig betegeld, en er is goede afvoer aanwezig. Uiteraard vergt het de nodige planning voor een brouwdag, maar mijn vriendin is blij als de badkamer ervoor, én erna weer spik en span is.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.131
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Damp/condens afvoeren tijdens koken
« Reactie #11 Gepost op: 31-08-2016 16:30 u »
Is er ergens een beschrijving beschikbaar hoe je een dergelijke nevelcondensor maakt op een simpele manier?

Ik vrees van niet. Die nevelsproeiertjes bv http://www.hornbach.nl/shop/GARDENA-nevelstraalsproeier/1625087/artikel.html?origin={adtype}&WT.mc_id=nl14a999&WT.srch=1
hebben dacht ik een schroefdraad M6. die kun je bv tappen in een 12mm messing eindkapje : https://www.warmteservice.nl/Installatiemateriaal/Fittingen/Soldeerfitting/BONFIX-messing-soldeerfitting-kap-12/p/40652605
dan wat 12 mm koper en wat bochtjes

Het geheel moet in een buis, die liefst tegen 100 ºC kan. 

Offline Segal

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Brouwerij DROOG
    • Brouwerij Droog Facebookpagina
Re: Damp/condens afvoeren tijdens koken
« Reactie #12 Gepost op: 02-09-2016 10:30 u »
Interessant!

Dus als ik het goed begrijp, wanneer de stoom door een buis met sproeiers gaat zal het water in de stoom neerslaan?

Enkele vragen die ik heb:

- Ik had altijd begrepen dat je bij een rollende kook nooit een deksel/afsluiter op de pan moest hebben ivm stoffen uit je wort koken die je niet in je bier wil hebben?
- Bovenaan de buis doe je? Nylon watten? (het handschrift kan ik slecht lezen, sorry!)
- Een buis die tegen 100 graden kan......zoals?
- als ik het begrijp moet er dus een continue aanvoer van water zijn, of pomp je het geheel circulair door? zo ja, met wat voor soort pomp hebben we het dan over?

Dank voor alle info die je me hier op kunt geven! 

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.621
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Damp/condens afvoeren tijdens koken
« Reactie #13 Gepost op: 02-09-2016 11:22 u »
Enkele vragen die ik heb:

- Ik had altijd begrepen dat je bij een rollende kook nooit een deksel/afsluiter op de pan moest hebben ivm stoffen uit je wort koken die je niet in je bier wil hebben?
- Bovenaan de buis doe je? Nylon watten? (het handschrift kan ik slecht lezen, sorry!)
- Een buis die tegen 100 graden kan......zoals?
- als ik het begrijp moet er dus een continue aanvoer van water zijn, of pomp je het geheel circulair door? zo ja, met wat voor soort pomp hebben we het dan over?

Dank voor alle info die je me hier op kunt geven!


Door de afkoeling van stoom in de fijne waternevel condenseert het.

Rollende kook, de deksel open heeft tot doel dat de damp met ongewenste stoffen niet tegen de deksel condenseert en weer in je wort terecht komt. Loopt niet zo'n vaart, een redelijk gat in de deksel is voldoende.

Buis die tegen 100°C kan, voor veel kunststoffen, aluminium, rvs geen probleem, kijk naar buizen voor afzuiging, afzuigkappen, rookgasafvoer.

Continue water aanvoer, ja. Pomp moet sterk genoeg zijn om voldoende druk voor een fijne nevel te produceren. Waterleiding doet het prima maar voor je het weet verbruik je 60l/h. E.a. is sterk afhankelijk van de sproeiers die je gebruikt. Er zijn er die veel druk vragen (10-70 bar) en echt een soort mist creeeren. Naast de modellen die Hans noemde zijn er tientallen varianten, 't is maar net wat je wilt. Hoe fijner de nevel, hoe hoger de druk, hoe lager het waterverbruik.


Zou wel een interessante zijn om eens uit te rekenen hoe warm het water mag worden om de damp nog goed te condenseren.

Ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.131
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Damp/condens afvoeren tijdens koken
« Reactie #14 Gepost op: 02-09-2016 13:05 u »
De hoeveelheid water die je nodig hebt is puur bepaald door het vermogen waarmee je aan het koken bent en niet wat voor sproeier of wat voor waterdruk je gebruikt (het vermogen wat in de gegenereerde stoom zit) met dat vermogen warm je het water op tot ca 70-80 ºC  ik gebruik geen pomp, maar aansluiting op de waterleiding. je regelt de watertoevoer zodat het uitstromende water wat onderuit de buis komt een graad of 80 is. dat vang ik weer op en maak daar later de boel mee schoon.

De nevel gaat via de wand van de buis naar beneden lopen en koelt zo ook de wand. Ik gebruik daarom gewoon PVC buis. die wordt niet echt warm. De nevel hoeft niet zo fijn te zijn. Gardena sproeiers voldoen prima. Het enige wat 100 ºC wordt is de aanvoerslang vanaf de ketel en de verbinding naar de nevelcondensor. Die is bij mij van RVS buis gelast op een ronde RVS plaat. Die plaat zit weer op de PVC buis geschroefd.

Het stukje wasemkapfilter boven in de buis is alleen nodig om de nevel die er nog is tegen te houden zodat de lucht die je afvoerkanaal ingaat nevelvrij is. daarvoor is 1 laagje voldoende.

Ik sluit de deksel vrijwel helemaal af. alle stoom gaat dan door de slang naar de nevelcondensor. De deksel isoleren helpt om geen condens te krijgen. Het effect is dan hetzelfde als koken zonder deksel.

De lucht die naar binnen lekt via de deksel vanwege de lichte onderdruk is feitelijk het enige wat je afvoerkanaal ingaat, immers alle stoom slaat neer en zie je niet als afvoergas in je afzuigkanaal verdwijnen.

Wat er uit de nevelcondensor komt ruikt een beetje naar thee. 

Feitelijk mag het water tegen de 100 ºC oplopen mits je buis daar tegen kan. Door de 3 sproeiers boven elkaar en stoominvoer vanaf onder slaat de eerste sproeier al vrijwel alle stoom neer. De 2e sproeier koelt het verder af en de 3e nog verder. Bovenin is het dan nog maar een graad of 40 terwijl onderin het afvoerwater tegen de 80 ºC zit. eea kun je regelen met de watertoevoer.

Offline Broeder Tuk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Land: nl
Re: Damp/condens afvoeren tijdens koken
« Reactie #15 Gepost op: 17-06-2017 13:33 u »
Zou het ook mogelijk zijn om het systeem van een condensdroger aan te sluiten op de installatie?

Tags: