Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: OBBK 2016 B2 - Porter - Jeroen Free  (gelezen 2394 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JeroenF

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: nl
  • Brouwen is Topsport
OBBK 2016 B2 - Porter - Jeroen Free
« Gepost op: 24-09-2016 19:23 u »
Beste Forumleden.
Hierbij mijn recept van de Porter:

OBBK 2016 B2

Biertype: Porter
2e plaats met 83 punten (16 deelnemers in B-klasse).

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene gegevens

Naam brouwer: Jeroen Free
Brouwdatum: 6 Februari 2016
Botteldatum: 5 maart 2016

Aantal liter bier: 30
Aantal liters wort: 34.5 (gerekend na koken)
Begin SG:  1059
Eind SG:  1019
Berekende kleur:  125 EBC
Berekende bitterheid:  33 IBE

Mout
6750 gram Mild Ale Malt (Thomas Fawcett & Sons) 8.8 EBC (77,58 %)
450 gram Pale Crystal (Thomas Fawcett & Sons) 68.8 EBC (5,2 %)
300 gram Crystal Malt (Thomas Fawcett & Sons) 150 EBC (3,45 %)
150 gram Dark Crystal Malt (Thomas Fawcett & Sons) 306.6 EBC (1,72 %)
750 gram Brown Malt (Thomas Fawcett & Sons) 200 EBC (8,6 %)
300 gram WeyermannŽ CarafaŽ Type I 800 - 1000 EBC (3,45 %)

Totaal: 8700 gram storting (100%)

Water
Brouwwater:  33 liter
Spoelwater:  17 liter
Totaal:  50 liter
Beslagverhouding:  1 : 3,8

Watersamenstelling (Bergen op Zoom)
Chloride: 24.8 mg/L
Sulfaat: 26 mg/L
Calcium: 61 mg/L

Toevoegingen:
Calciumchloride:  6.9 ml
Calciumsulfaat: 0 gram
Melkzuur 80%: 9.6 ml

Maischschema:
Temperatuur in °C:  67 / 78
Tijd in minuten :      75 / 5

Opm:
WeyermannŽ CarafaŽ Type I 800 - 1000 EBC  niet meemaischen maar pas toevoegen bij het spoelwater.

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Kookpan
Kookpaninhoud: 50 Liter

Wort Benodigd voor koken:  42 liter
Verdamping tijdens koken:  7.5 liter
Wort over na koken: 34.5 liter

Hop

Challenger, bloemen  6,4% alfazuur,  74 gram, FWH, 90 minuten meekoken, 30 IBE
Challenger, bloemen  6,4% alfazuur,  22 gram, 10 minuten meekoken, 3 IBE

Ca. 31 liter wort verdeeld over 2 gamellen (2 * 15.5 liter).

Gist

Gamel 1: 2e Prijs OBBK 2016 B2
Wort 15.5 liter
Wyeast 1968 London ESB Ale Yeast
Giststarter:  1 liter (afgegoten)
Niet belucht, regelmatig schudden

Gamel 2: (niet ingezonden)
Wort 15.5 liter
Fermentis S04 korrelgist 1 zakje
Droog over wort gestrooid.

Vergistingstemperatuur en duur (gamel 1)
Hoofdgisting:  18 gr C gedurende 1 dag, daarna oplopend tot 19 gr C gedurende 6 dagen
Nagisting:  12 dagen bij 21 °C
Overgezet in keg bij 1 °C gedurende 9 dagen.

Bottelen
kristalsuiker 8 gr/l
Hergisten op fles: 21 dagen bij 23 gr C
Daarna koel bewaren in koelkast.

Opm.  Deze Porter was voor de Brand wedstrijd gebrouwen.

Succes met deze brouw
Jeroen Free

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.383
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2016 B2
« Reactie #1 Gepost op: 24-09-2016 22:44 u »
Bedankt Jeroen voor het plaatsen van het recept.

Het laat zien dat een porter vaak wat langer moet staan om zich goed te ontwikkelen.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.740
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: OBBK 2016 B2 Porter
« Reactie #2 Gepost op: 28-09-2016 20:27 u »
Bedankt Jeroen voor het delen. Deze ga ik nabrouwen.

Had je toch ook maar zowat de Brand Porter wedstrijd kunnen winnen :-)

Tags: