Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: OBBK 2016 A1 + Algemeen Kampioen - Brettanomyces Blond - Gijs Brouwers  (gelezen 1274 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.551
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Met trots mag ik hier mijn winnende recept posten.

Score: 93 punten
Individuele scores: Visueel: 10 14, geur: 24, smaak: 22, basissmaak: 10, body: 5, mondgevoel: 5, nasmaak: 13
Commentaar: Verkeerde fles. Bier stroomde de fles uit. Let er op dat je bier goed is uitvergist. Zeer mooie geur met een verfijnd hop karakter. Brett duidelijk waarneembaar. In de smaak wat minder Brett karakter en wat meer hop. De nasmaak is wat stroefjes en vooral rij moutig (vleugje karamel). Vooral punten laten liggen op visuele aspecten.
Commentaar uit de finale: In de finale tweede fles gekeurd. Vanwege hoge kwaliteit punten aangepast.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0009
Naam receptOrval-clown of zoiets
Brouwdatum30-05-2015
BiertypeBrettanomyces blond
Volume14,8
Begin SG1,057 SG
Berekende kleur (Morey)19 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
Brouwzaalrendement74,2 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
17,00 lWater uit Veldhoven
1,25 gCaCl2
2,18 gCaSO4
2,70 mlMelkzuur
6,39 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
85 mg/l5 mg/l11 mg/l131 mg/l26 mg/l76 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,900 kgVloergemoute Bohemian Pils MoutWeyermann4 EBC79,3 %
0,259 kgPale Crystal moutThomas Fawcett and Sons69 EBC7,1 %
0,200 kgCaramunich IIIWeyermann150 EBC5,5 %
0,300 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.5,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
31,0 gHallertau Traditionpellets5,9%60 min.33,2 IBU
10,0 gStyrian Goldingsbellen4,0%60 min.6,6 IBU
39,5 gStyrian Goldingsbellen4,0%koudhop0,0 IBU
18,5 gStyrian Goldingsbellen4,0%0 min.0,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik


Gist
starter[/data][data]Orval ()[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
0,200 l + 0,5 l getrapte starterTrappist Ale (WLP500)bovengist
[row][data]0,200 l + 0,5 l getrapte starterTrappist Ale (WLP500)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,8%
Start nagisting07-06-2015
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering23-09-2015
Temp. lagering3,0 °C
Alcoholgehalte7,4 vol.%


Zoals je kan zien zat het bier al bijna een jaar op fles voordat het gekeurd werd. Ik heb het bier eerst gewoon uit laten gisten op de wlp500. Na 2 weken gisten heb ik het bier overgeheveld naar een mandfles en daar 2 bodempjes Orval bij gevoegd. Dit heeft een 3,5 maand op een slaapkamer gestaan. Toen er geen activiteit meer leek te zijn (geen schuim), de koudhop toegevoegd en dit een week laten staan en 2-3 dagen voor het bottelen even op 3 graden gezet zodat de hop zou uitzakken. Uiteindelijk svg was 100%. Daarna gebotteld en proberen zoveel mogelijk geduld te hebben. Na een maand of 3 op fles was het al een heerlijk bier, maar dat is met de tijd alleen maar beter geworden. Helaas is hij alweer bijna op, dus misschien moet ik hem binnenkort nog eens gaan maken  :brouwen:




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.195
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeėn dan tijd om te brouwen.
Van harte gefeliciteerd. Een heel mooi resultaat.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.309
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Gijs, hartelijk dank voor het plaatsen van het recept.

Tags: