Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz  (gelezen 2205 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline TonvR

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Gepost op: 29-08-2016 14:59 u »
Hallo,

Ik ben het onderstaande recept van Henk tegengekomen die door verschillende kenners als een zeer goede benadering van het origineel wordt beoordeeld.

Vragen:
Is dit inderdaad zijn beste kloon van Westmalle tripel?
Ik begrijp dat de kandijsuiker tijdens de hoofdvergisting wordt toegevoegd?
Hoeveel spoelwater wordt gebruikt?

Als gist wil ik Wyeast 3787 gebruiken.

Alvast bedankt voor je reactie

gr Ton


Henk oet Pais
Zijn nummer 9 
Westmalle Tripel-kloon 9

A ProMash Brewing Session - Recipe Details Report

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          30.00    Wort Size (L):     30.00
Total Grain (kg):         8.30
Anticipated OG:          1.080    Plato:             19.41
Anticipated SRM:           9.4
Anticipated IBU:          33.3
Brewhouse Efficiency:       85 %
Wort Boil Time:             60    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential SRM
-----------------------------------------------------------------------------
  4.2     0.35 kg.  Cara-Pils Dextrine Malt                      1.033      2
 66.3     5.50 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        BelgiŽ         1.037      2
  1.2     0.10 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge BelgiŽ         1.032     61
  4.2     0.35 kg.  Munichmout 15 - Dingemans     BelgiŽ         1.037      8
 24.1     2.00 kg.  Witte kandijsuiker                           1.047      0

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 15.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.50   6.1  First WH
 15.00 g.     Saazer                            Whole    3.40   3.2  First WH
 30.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.50  13.5  60 min.
 30.00 g.     Saazer                            Whole    3.40   7.1  60 min.
 10.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.50   2.3  10 min.
 10.00 g.     Saazer                            Whole    3.40   1.2  10 min.


Yeast


 


Mash Schedule
-------------

Mash Type: Multi Step

Grain kg:     6.30
Water Qts:   23.30 - Before Additional Infusions
Water L:     22.05 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 3.50 - Before Additional Infusions

Acid Rest Temp :               0  Time:   0
Protein Rest Temp :            0  Time:   0
Intermediate Rest Temp :      60  Time:  50
Saccharification Rest Temp :  70  Time:  25
Mash-out Rest Temp :          76  Time:   5
Sparge Temp :                  0  Time:   0


Total Mash Volume L: 26.26 - Dough-In Infusion Only

All temperature measurements are degrees Celsius.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 277
  • Land: nl
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #1 Gepost op: 29-08-2016 15:37 u »
Volgens mij zit in de Westmalle tripel alleen pilsmout. En je suikerstort is nogal aan de hoge kant.
De hoeveelheid spoelwater is afhankelijk van je installatie. Als je weet hoeveel liter je verdampt tijdens het koken dan weet je ook tot hoeveel liter je moet spoelen om aan het gewenst volume te komen.

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #2 Gepost op: 29-08-2016 20:30 u »
Beste Juindorper/ Ton,

Wellicht heb je gelijk dat de Westmalle  tripel met enkel pilsmout gebrouwen wordt, maar het is in het verleden al vaak voorbijgekomen op het forum dat met een andere installatie/ veel kleiner brouwsel/ niet precies dezelfde gist of niet geheel optimale gistconditie enz. je niet gewoon het oorspronkelijke recept kan imiteren.
Vergeet dus het vakmanschap van deze topbrouwers niet, dat doe je niet zo maar even na. (Overigens hebben veel prof. brouwers ook geen vast recept, maar stellen ze dit steeds bij immers de grondstoffen zijn nooit constant van kwaliteit).

Knap van Henk om het recept zo te verfijnen dat het resultaat zo dichtbij het origineel ligt. Een prestatie op zich, die vele brouwsels gekost heeft.

Groejes, Toon

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.707
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #3 Gepost op: 29-08-2016 21:56 u »
Volgens mij zit in de Westmalle tripel alleen pilsmout. En je suikerstort is nogal aan de hoge kant.

Ik ben een aantal keren bij de trappistenbrouwerij van Westmalle op bezoek geweest en weet dat er een flinke hoeveelheid suiker in het bier gaat. De suikerstort in het recept van Henk is niet buitensporig hoog ten opzichte van het origineel...

De suiker is een glucosesiroop, die tijdens het koken van het wort wordt toegevoegd.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 277
  • Land: nl
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #4 Gepost op: 29-08-2016 22:18 u »
Ik ben een aantal keren bij de trappistenbrouwerij van Westmalle op bezoek geweest en weet dat er een flinke hoeveelheid suiker in het bier gaat. De suikerstort in het recept van Henk is niet buitensporig hoog ten opzichte van het origineel...

De suiker is een glucosesiroop, die tijdens het koken van het wort wordt toegevoegd.
Het is toch een kwart van het totaal.
Maar goed, gaat die siroop ook in de tripel?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.707
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #5 Gepost op: 29-08-2016 22:38 u »
Het is toch een kwart van het totaal.
Maar goed, gaat die siroop ook in de tripel?

Ja.

In heel veel Belgische bieren gaat een flinke hoeveelheid suiker. Ten onrechte zijn veel hobbybrouwers huiverig voor een suikergift bij hun bieren.

Offline TonvR

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #6 Gepost op: 30-08-2016 19:38 u »
Bedankt allemaal voor jullie reactie.

We gaan as zaterdag brouwen en doen dat voor de 2e keer met de nieuwe installatie. De 1e keer was een try out, moesten wat dingen aanpassen en wennen aan de nieuwe installatie. Daardoor niet veel gegevens genoteerd.  Gaan we nu wel doen is de bedoeling.

groet,

Ton

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 146
  • Land: 00
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #7 Gepost op: 01-09-2016 20:07 u »
Ja.

In heel veel Belgische bieren gaat een flinke hoeveelheid suiker. Ten onrechte zijn veel hobbybrouwers huiverig voor een suikergift bij hun bieren.

Bij die trapisten gisten ben ik ook nooit zuinig met de suikerstort. Levert nooit een leeg of slecht bier op. In tegendeel.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.044
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #8 Gepost op: 01-09-2016 20:20 u »
Is dit inderdaad zijn beste kloon van Westmalle tripel?

Yep, en een variant hierop in nu de Maallust tripel... :biersmile:

Offline hopiebier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #9 Gepost op: 05-11-2016 14:10 u »
Vraag: staat het gebruik van gewone suiker en het gebruik van glucosestroop in het bierrecept gelijk in (gewichts-)verhouding ? Of is van glucosestroop minder nodig?
vr gr  :weetniet:

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 277
  • Land: nl
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #10 Gepost op: 05-11-2016 15:23 u »
Vraag: staat het gebruik van gewone suiker en het gebruik van glucosestroop in het bierrecept gelijk in (gewichts-)verhouding ? Of is van glucosestroop minder nodig?
vr gr  :weetniet:
Siroop bestaat voor een deel uit water. Je hebt er dus meer van nodig dan van gewoon suiker.

Offline NatsteLore

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #11 Gepost op: 14-04-2017 16:59 u »
Hey, beginner hier dus sorry maar.

Waarom is het wort size even groot als de batch size? Er verdampt toch water tijdens het koken van het wort, dus het eindvolume is toch kleiner dan 30 L?
Zoals ik dit recept begrijp:
- 6,3 kg mout + 22,05l water => maisch (total maisch volume = 26,26 l)
- filteren + spoelen (spoelwater toevoegen tot 30 L?)
- kookschema (totaalvolume gaat van 30 L, inclusief suiker, tot  +/- 28 L)
Wat begrijp ik fout, en wat is het gewenste eindvolume?

Bedankt!

Tags: