Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Berlijns Zuurke  (gelezen 2142 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.295
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Berlijns Zuurke
« Gepost op: 04-08-2016 10:18 u »
Voila, gisteren in de rapte de eerste stap van nen Berliner Weissen gebrouwen. Maischen en spoelen, en aanzuren tot pH4,5, Gekoeld tot 45.  Alles zit nu in de frigobox te verzuren (5 pillekes lactobacillus en 200 gr ongeschrote mout in een hopzakje erbij). Vanavond nog eens meten en hopelijk is em na 48u zuur genoeg geworden. Na 8u was er nog maar weinig verschil in pH. Literke wort afgetapt en tot 95 verwarmd en terug toegevoegd om de temperatuur terug op 45 te brengen.

Vrijdagavond dus 15' koken met minimale hoeveelheid hop en naar gistvat met de gistkweek (MB Weiss starterke van 1,2 liter). Wreed benieuwd wat dt zal geven...


BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable))  - Datum Export: 4-8-2016

Naam van het bier                        : Berliner Weizen
Type van het bier                        :
Brouwvolume                              : 25 liter
Extractie-efficintie                    : 70%
Voorspelling begindensiteit              : 1028,8 SG /7,3 P /7,5 Brix
Waarvan suikers                          : 1000,0 SG /0,0 P /0,0 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1005,1 SG /1,5 P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 3,0%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 4 IBU  /  5 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Pilsmout 3                           3       2,400        66,7 %
Tarwemout                            3       1,200        33,3 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog
Maischwater : 14,7 liter aan 66 C
              62,0C gedurende 45 min ( amylase (maltose))
              66,5C gedurende 15 min (Gemengde amylase )
              72,0C gedurende 20 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78C
Totaal spoelwater : 22,7 liter aan Max.80C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 15 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
Fuggles (A)                   BLM   3,0%    25      0'        3,5

KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
Additief                      Aantal  Eenheid   Toev. na..'

VERGISTING
Gistnaam           : Mauribrew Weiss
Gisteigenschappen  : Australische Weizen. Data nog onbekend

Volume giststarter:  liter maken met: rehydrateren gram moutextract
en  gram gistvoeding in  liter water koken + pH aanpassen

Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 9 gram



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 579
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Berlijns Zuurke
« Reactie #1 Gepost op: 04-08-2016 13:26 u »
Erg benieuwd naar je ervaringen met ketelverzuren. Welke pillekes heb je gebruikt? Zelf heb ik op aanraden van MTF Lactobaccillus Plantarum van Swansons in huis gehaald. Binnenkort maar eens mee aan de slag.

Offline P3SM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
Re: Berlijns Zuurke
« Reactie #2 Gepost op: 04-08-2016 14:20 u »
Waar is dat zakje ongeschrote mout voor?

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.295
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Berlijns Zuurke
« Reactie #3 Gepost op: 04-08-2016 16:43 u »
L. Plantarum van Probiotics, 5 pillekes , dat zakje mout is ook voor melkzuur, op moutpel zitten ook lacto's. Je zou dus gewoon kunnen verzuren met wat mout en evt ook nog wat wei (vocht) van natuuryoghurt.

Offline WillemU

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berlijns Zuurke
« Reactie #4 Gepost op: 04-08-2016 23:20 u »
Foz het zijn inderdaad die pilletjes.
Heb er al een gose en een zure Saison met dryhop met gemaakt en super bevonden.
Pilletjes werken goed :-)

Offline P3SM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
Re: Berlijns Zuurke
« Reactie #5 Gepost op: 05-08-2016 09:28 u »
Citaat
dat zakje mout is ook voor melkzuur, op moutpel zitten ook lacto's

Wist ik niet! Weer wat geleerd! :duimop:

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.741
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Berlijns Zuurke
« Reactie #6 Gepost op: 06-08-2016 16:56 u »
Cies,

waarom een witbiergist in een Weisse? En geen Brett?????

http://moaneschien.nl/BerlinerWeisse_Brauwelt.pdf (tijdelijke link)

Ingo

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.295
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Berlijns Zuurke
« Reactie #7 Gepost op: 06-08-2016 17:02 u »
Ik heb een gist genomen die ik nog liggen had, en wel passend leek. Maar bedankt voor de tip, volgende keer Brett erbij, ik zou de Orvalgist die ik in de kweek staan heb kunnen gebruiken.

Er zat een mooie lacto-pel op bij het openen, ik vond het ook wel aangenaam ruiken, maar smaken zullen daarin wel verschillen.

https://1drv.ms/i/s!AkgDu28b_iG8ivVPwulJG5LxoUCgwg


Gisteren trouwens 15' op 85 verwarmd en dus niet gekookt.

https://1drv.ms/i/s!AkgDu28b_iG8ivVRAD2o7-6xdECETg



De pH zat na 24u op 3,5 en na 48u op 3,3. Smaakte echter wel hl fris zurig en niet t zuur.

https://1drv.ms/i/s!AkgDu28b_iG8ivVQx4A-WCLVQCF2OQ

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.741
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Berlijns Zuurke
« Reactie #8 Gepost op: 06-08-2016 17:07 u »
[...]ik zou de Orvalgist die ik in de kweek staan heb kunnen gebruiken.

Die is wel heel herkenbaar, maar waarom ook niet.

Ingo

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.295
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Berlijns Zuurke
« Reactie #9 Gepost op: 19-09-2016 15:38 u »
Even een update: lekker verfrissend biertje geworden, met een kleine yoghurtachtige zuurtoets.
Het schuim is wel snel weg, en kleur is troebel gelig. Smaak gaat van citrus naar rabarber, niet storend. Alleen jammer dat de hittegolf net voorbij is.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.295
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Berlijns Zuurke
« Reactie #10 Gepost op: 01-09-2017 13:25 u »
Eergisteren nog eens l 'improviste bovenstaande Berliner Weizen gebrouwen. 25 literkes staan nu in de frigobox op 45 te verzuren. Wort niet gekookt, wel gekoeld tot 45 en aangezuurd tot 4,5 pH. 5 pillekes lactobacillus bijgegooid, en zonder zakje mout. Is na een 36 uur op pH 3,7 gekomen. Had evenwel niet die kenmerkende pelicule (wel lekker zurig fris van smaak).
Dan de kookketel in en 15 minuutjes met een zakje hop, rond de 80 is voldoende om de lacto's om zeep te helpen. Dan koelen en deze keer met de Conan gist ipv Mauribrew Weiss.

Benieuwd!
Zou zeer snel moeten uitgegist zijn, zit op OSG 1035. Gaf vorige keer lekker citroenaroma. Zal er dit jaar een deel op fruit zetten. Lichte doordrinker rond de 4%.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.295
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Berlijns Zuurke
« Reactie #11 Gepost op: 01-09-2017 13:32 u »
Waarom weeral geen brett? Wel, het was even een onverwachte dag vrij en ik had relatief verse Conan in huis die ik vlotjes in een dag kon opkweken. Brett duurt bij mij doorgaans wel wat langer.

Het idee is er wel een deel op fruit te zetten.
Conan is al fruitig op zich, dus ik denk aan druiven (krijg gratis ik van iemand hier in de buurt) - diepvrieskrieken, maar ook na hoofdgisting een deel Orval-opkweek en evt dryhoppen met mosaic (merci voor de tip Willemuy).