CCT alternatief

Gestart door ExPeteriment, 22-01-2017 13:57 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ExPeteriment

Ik overweeg een CCT, maar vraag me af of het het ook kan werken als ik een brouwketel onder een hoek zet met kraan op diepste punt. Met kraan dan gist af te tappen. Paar dagen voor bottelen ketel te draaien zodat kraan stukje boven diepste punt zit.

Per keer brouw ik 30 liter en pas dan een 50 liter ketel toe voor fermenteren. Hoef alleen dekselrand dicht te maken en gat voor waterslot te boren. Ketel verder gewoon voor koken etc te gebruiken.

Past niet meer in koelkast denk ik, maar ik maak toch eigen temperatuurzak met regeling.

Ik hoor de tips en bedenkingen graag.

Bijgaand een provisorische proef vooraf met emmer.



Jacques

Met het kraantje dat aan deze emmer zit gaat het niet werken. De afgezette gist kan zo stevig zijn dat je die niet afgetrapt krijgt.
Een ding is dat gist zich afzet tegen de wand van de conus. Om de gist onderin te krijgen moet de hoek tussen de conuswand en de horizon zo groot mogelijk zijn. Door de zwaartekracht glijdt de gist dan meer naar beneden. Voorwaarde is ook dat het materiaal van de CCT glad gepolijst is.




Bij CCT zit de aftapkraan helemaal onderaan. Als je de kraan opent komt er vaak in het begin geen gist uit de CCT. Na een tijdje gaat de zwaartekracht zijn werk doen en komt de gist uit het vat. Zodra er een prop gist uit is komt er bier. Het is dan zaak de kraan zo snel mogelijk weer te sluiten. Na een dag of twee zit er weer een prop gist voor de kraan kun je opnieuw aftappen.

ExPeteriment

Heel erg bedankt voor deze reactie Jacques. Je hebt me overtuigd, het wordt een CCT.

Ik zet mijn proef nu anders verder, met de kraan al iets omhoog gedraaid. Het gist verzamelt zich dan op een compacter oppervlak dan de hele bodem. Dat is dan het idee van de brew bucket van SS Brewtech. Overhevelen blijft mi dan nodig. Vandaar dat als ik toch aan het uitgeven ben, voor de CCT ga.

Jacques

Citaat van: ExPeteriment op 22-01-2017  20:59 uHeel erg bedankt voor deze reactie Jacques. Je hebt me overtuigd, het wordt een CCT.

Ik zet mijn proef nu anders verder, met de kraan al iets omhoog gedraaid. Het gist verzamelt zich dan op een compacter oppervlak dan de hele bodem. Dat is dan het idee van de brew bucket van SS Brewtech. Overhevelen blijft mi dan nodig. Vandaar dat als ik toch aan het uitgeven ben, voor de CCT ga.

Een CCT heeft voor en nadelen. Het grote voordeel is dat je makkelijk gist kunt aftappen. Het nadeel is dat je meer schoonmaakwerk hebt. Alle kranen moeten namelijk schoongemaakt worden na elk brouwsel. Omdat mijn CCT voorzien is van triclamps en vlinderklepkranen valt dat mee. Maar een dergelijke uitvoering is wel erg prijzig.

ExPeteriment

Ik kies puur gevoelsmatig voor de voordelen en wil mijn bier met rust te laten tot bottelen. Overhevelen en transporteren/sjouwen tussendoor hoeft voor mij niet zo. Al te veel gistresten de fles in wil ik ook niet. Het schoonmaakwerk neem ik voor lief.

RoyB

Citaat van: Jacques op 22-01-2017  21:12 uEen CCT heeft voor en nadelen. Het grote voordeel is dat je makkelijk gist kunt aftappen. Het nadeel is dat je meer schoonmaakwerk hebt. Alle kranen moeten namelijk schoongemaakt worden na elk brouwsel. Omdat mijn CCT voorzien is van triclamps en vlinderklepkranen valt dat mee. Maar een dergelijke uitvoering is wel erg prijzig.
Als ik het goed begrijp heb jij dus ook een RVS CCT? Ik ben wel benieuwd, welke heb je, en wat zijn je ervaringen? Merk je veel verschil van het minder in contact zijn van je wort met het gist sediment?

Jacques

Citaat van: RoyB op 22-01-2017  21:54 uAls ik het goed begrijp heb jij dus ook een RVS CCT? Ik ben wel benieuwd, welke heb je, en wat zijn je ervaringen? Merk je veel verschil van het minder in contact zijn van je wort met het gist sediment?

Ik heb een zogenaamde Chinese CCT die ik via een gezamenlijke inkoop op het forum gekocht heb.

De gist tap ik regelmatig af. Zodoende is er sowieso minder contact met de gist. Het geeft een net frissere smaak doordat er minder autolyseproducten in je bier komen. Een punt waar je rekening mee moet houden is dat de pH verder daalt dan wanneer je de gist op het bier laat. Dit kan aanleiding zijn om minder snel af te tappen wanneer de pH laag is.

RoyB

Oh, dat is top. Wat is het volume en de prijs er van geweest? Als ik zo brutaal mag zijn :) Ik wil in de toekomst ook over op RVS CCT maar vind het zo erg duur. Ik hoop dat er binnenkort weer een dergelijke actie mogelijk is.

HermanH

Hey RoyB,
Ik heb me dezelfde CCT als Jacques aangekocht bij die samenaankoop. Wat de meesten denken over Chinese spullen is dat ze van mindere kwaliteit zijn, doch met deze CCT was het een schot in de roos vind ikzelf, ook al was het een gok in dat verband. Even ter vergelijk, ik heb ook een SS Brewtech van 53 liter, de Chinees is tot aan de rand 46 liter, deze laatste weegt 21,5 kg door zijn dikwandige mantel en een deksel dat je niet op je tenen wil laten vallen, heeft vlinderkleppen en is inwendig gepolijst + extra staalnamekraantje aan de zijkant. De SS Brewtech weegt 11,5 kg, heeft bolkranen en is niet gepolijst van binnen, is van veel lichter materiaal, dus kwalitatief is de Chinese CCT in mijn ogen een pak beter, en kost meer dan 200 Euro minder dan de SS Brewtech.
Hier een foto van beiden bij een poetsbeurt in onze douche:
http://www.chateau-ifach.be/bierbrouwen/cct.jpg
PS1: het Blichmann-stickertje is maar om te stoefen hoor, het is die Chinese CCT dus...  ;D
PS2: het is niet mijn bedoeling hier de SS Brewtech volledig af te kraken hé, gewoon een vergelijk maken mag ook eens, is voor zijn geld ook een goede CCT..!

Eskil

Ik wacht op de Grainfather cct, met verwarming en dubbele wand voor koeling, hij is in december aangekondigd.
Ik ben heel benieuwd naar de prijs/kwaliteit.

Jacques

Citaat van: RoyB op 22-01-2017  23:06 uOh, dat is top. Wat is het volume en de prijs er van geweest? Als ik zo brutaal mag zijn :) Ik wil in de toekomst ook over op RVS CCT maar vind het zo erg duur. Ik hoop dat er binnenkort weer een dergelijke actie mogelijk is.

Ik heb niets meer uit te leggen dankzij de uitleg van HermanH. Wij hebben inderdaad dezelfde CCT. Was een prima koop.
Voor meer info over de inkoopactie van destijds zie hier.

Overigens heb ik ook nog een andere RVS CCT. Die is niet voorzien van een aftapkraan halverwege de conus. Een groot gemis vind ik. De kraan onderin is een bolkraan. Met een ultrasoon apparaat tril ik de gist los in de kamer waarin de kogel draait. Deze CCT wordt slechts sporadisch gebruikt. Overigens is ook die CCT van binnen gepolijst.

Sander van Dijk

Op zich zou je volgens mij de conus van een cct ook prima zelf kunnen polijsten. Als je een schuurblokje met polijstmiddel voor onderin gebruikt en voor de rest gewoon een kleine slijptol met een polijstschijf met het juiste polijstmiddel, moet dat prima gaan denk ik. Je moet dan natuurlijk wel de juiste spullen gebruiken! Ik denk niet dat bouwmarkten dit hebben liggen, maar op internet kun je dit prima bestellen.

RoyB

Citaat van: Eskil op 23-01-2017  20:10 uIk wacht op de Grainfather cct, met verwarming en dubbele wand voor koeling, hij is in december aangekondigd.
Ik ben heel benieuwd naar de prijs/kwaliteit.

Ik zie ook hele oude berichten over een CCT van grainfather, maar geen nieuwe. Kun jij de link geven? Ben zelf ook wel benieuwd?

Ik heb zelfs een post gevonden waarin een cut-away met handleiding te zien is van een mooie CCT van grainfather uit 2014!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.