Elektronisch aangedreven roeren

Gestart door Derrick, 27-07-2016 00:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Derrick

Hoi allemaal,

Kern van het verhaal:
Tijdens het maischen wil ik de temperatuur van het water zo constant mogelijk houden door automatisch en continu te roeren met een toerental van ongeveer 30 omwentelingen per minuut. Dit wil ik elektronisch aandrijven; misschien komt hierbij een Arduino te pas (heb ik nog liggen). Mijn pan waarmee ik werk houdt een volume van 10L beslag.

Hieronder iets meer info over de opstelling en waarom ik dit wil:
Ik heb de inkbird besteld (zie link: http://www.ink-bird.com/product/detail/p/ITC-308_Outlet_Thermostat_Temperature_Controller/id/12) om te zorgen dat een elektrische kookplaat aan en uit wordt geschakeld naarmate de temperatuur fluctueert; wordt de temperatuur 61,7 graden Celsius, dan springt de kookplaat aan totdat het weer 62 graden Celsius bereikt bijvoorbeeld. Het probleem wat ik tegenkom is dat het water niet goed gehomogeniseerd is en daardoor de meting van T niet goed verloopt. Het is niet goed doordat de sensor vrij lang onder de 62 graden Celsius af aan het lezen is terwijl onderaan in de pan T al teveel afwijkt, in de tussentijd geeft de inkbird de kookplaat nog steeds de stroom om meer warmte toe te voegen aan het systeem. Daarbij komt dan ook nog dat de plaat daarna langer het beslag opwarmt door de hoge hoeveelheid warmte in de kookplaat. Dubbelop de fout in dus! De oplossing waar ik hierbij aan dacht is natuurlijk simpelweg goed roeren. Door het roeren wordt de T in het systeem nagenoeg gelijk gehouden ongeacht de positie van meten. Dit heb ik al gevonden door met de hand goed te blijven roeren gedurende het maischen. De T fluctueert hierdoor tussen 61 en 63 graden Celsius i.p.v. dat het een aantal graden meer doorschiet. Lijkt me best prima voor een eerste opstelling. Nu wil wel zorgen dat ik niet continu erbij hoef te blijven!  ::)

Mijn doel is een setup waarbij het water continu goed gemengd wordt door middel van een motortje. Ik heb de topics hier op jullie forum al gelezen en kom uit op een systeem met behulp van een ruitenwisser motortje. Ik ben totaal niet thuis in de elektronica, dus ik kan hier wel een beetje hulp bij gebruiken. :)

Hoe sluit ik de ruitenwisser motor aan en bereik ik 30 toeren per minuut met een redelijke kracht? Als het kan graag een tutorial aanraden o.i.d.

Alvast bedankt voor alle hulp!!  :D

Derrick

Pim

Roeren met een ruitenwissermotor gaat prima. Doe ik zelf ook. Gewoon op een 12v voeding met eventueel een PWM er tussen om het toerental te regelen. Wel zorgen dat er een goed roerwerk aan gekoppeld zit om je beslag niet alleen rond te draaien maar vooral in verticale richting te bewegen. Zo krijg je een homogene temperatuur.

Een Arduino heeft mijns inziens geen zin. Je zet het roerwerk aan zodra je begint met maischen en weer uit zodra je aan filteren toe bent.

Zoek maar eens op dit forum naar voorbeelden van roerwerken want die zijn er diversen.  :brouwen:

HermanH

Ik gebruik een PC-voeding om mijn ruitenwissermotor aan te drijven, werkt perfect! Je kan hiermee zelfs kiezen tussen verschillende voltages, zie connectorschema: (COM is de negatief, de rest spreekt voor zich eigenlijk)


Derrick

Citaat van: Pim op 27-07-2016  08:52 uRoeren met een ruitenwissermotor gaat prima. Doe ik zelf ook. Gewoon op een 12v voeding met eventueel een PWM er tussen om het toerental te regelen. Wel zorgen dat er een goed roerwerk aan gekoppeld zit om je beslag niet alleen rond te draaien maar vooral in verticale richting te bewegen. Zo krijg je een homogene temperatuur.

Een Arduino heeft mijns inziens geen zin. Je zet het roerwerk aan zodra je begint met maischen en weer uit zodra je aan filteren toe bent.

Zoek maar eens op dit forum naar voorbeelden van roerwerken want die zijn er diversen.  :brouwen:

Een PWM is een interessant idee. Heb je dan een specifieke PWM in gedachte? Waar zou ik op moeten letten als ik er eentje aanschaf?

Het is inderdaad een goede om de verticale stroomrichting te behalen. Ik maisch tot nu toe alleen nog maar met kookzakken zodat ik gedurende het hele proces van brouwen maar één pan nodig heb. Misschien moet ik dan toch maar overstappen op een proces waarbij ik met meer pannen werk en de mouten los te laten rond dwarrelen; ik ga anders geen verticale stroomrichting behalen omdat de kookzak in de weg zit. Bovendien heb ik met 'losse' mout ook nog eens een groter oppervlakte!!  ;D

Citaat van: HermanH op 27-07-2016  10:10 uIk gebruik een PC-voeding om mijn ruitenwissermotor aan te drijven, werkt perfect! Je kan hiermee zelfs kiezen tussen verschillende voltages, zie connectorschema: (COM is de negatief, de rest spreekt voor zich eigenlijk)

Goed idee!! Ik kan nog wel een ATX PSU op de kop tikken bij een kringloopwinkel. :) Het fijne aan een PSU is ook nog dat het genoeg ampères kan blijven leveren. Herman, heb jij dan ook een vorm van een regelaar om de voltage te laten verschillen? Of switch je dan gewoon tussen de waardes 3,3V, 5V en 12V?

Thnx voor de tips Pim en Herman!!  :biersmile:

Pim

Citaat van: Derrick op 27-07-2016  11:27 uEen PWM is een interessant idee. Heb je dan een specifieke PWM in gedachte? Waar zou ik op moeten letten als ik er eentje aanschaf?
De PWM moet geschikt zijn voor het gebruikte voltage (dus minimaal 12v) en stroom (ik schat zo'n 5 ampere). Zodra je bij een Chinese PWM boven de specs komt, geeft'ie de geest ! Maar voor dat geld kan je er gerust eentje op de plank leggen als reserve.

Even op eBay gezocht en deze zou je kunnen gebruiken. Kan je samen met de computervoeding in een kastje bouwen.

Als je een zwaardere wil gebruiken (dus minder kans dat'ie stuk gaat wanneer je net even te veel vraagt) die meteen ook in een kastje zit dan zou dit wellicht een goede keuze zijn.

Zoek op eBay maar eens op PWM motor speed control en let goed op de specificaties (DC, min 12V, min 10A).

Derrick

Held!! Ik ga hier naar de radiotechnica en schaf meteen een zware jongen aan. Het idee hierbij is dat ik met een betere PWM altijd nog hetzelfde systeem enigszins upgraden voor de 100L tank die we hier nog hebben staan. Beetje vooruitdenken bespaart ook :)
Of is dan de 12V weer te weinig? Ik merk dat ik nog niet genoeg kennis heb om voorspellingen te doen. Misschien dat jullie mij iets meer kunnen leren hierover.

Ik weet nog niet zo goed hoe spanning, stroomsterkte, toerental en verplaatsing van water zich tot elkaar verhoudt. Zoals ik bij enkele posts al heb kunnen opmaken zal het toerental bepaald worden door de spanning te variëren. Dat gaat natuurlijk perfect op met U=I*R. De weerstand blijft gelijk; als U stijgt, dan stijgt I ook. So far so good, lijkt me zo.

Nu lijkt het me dat de hoeveelheid te verplaatsen water een belangrijke variabele is in dit verhaal. Kan ik het zo zien dat het te verplaatsen water van grotere hoeveelheden zorgt voor een bepaalde (elektrische) weerstand bij de motor? Het lijkt me ergens best logisch om te bedenken dat als een motor door de spanning een bepaalde toerental 'moet' draaien, waarbij als meer water verplaatst moet worden, dat de motor meer kracht moet leveren om die specifieke toerental te behouden. Of haal ik nu meerdere concepten door elkaar?  :nut: Met dat verhaal gaat R omhoog, U bleef in het verhaal gelijk en dan zou I juist moeten dalen!?

Zoals je ziet wil ik ook graag een beetje de theorie erachter begrijpen. Dat is handig voor als ik dingen zelf wil gaan bedenken en daarmee aanpassingen aanbreng in het systeem.

Alvast bedankt!!

Derrick

Pim

Het vermogen wat je roerwerk moet kunnen leveren is afhankelijk van een aantal factoren:
  • oppervlakte weerstand van je roerwerk, ofwel hoeveelheid van het continue te verplaatsen materiaal
  • dikte van je beslag
Met een ruitenwissermotor kom je volgens mij echt een heel eind. Je kunt er ook nog voor kiezen een motor van een vrachtwagen of bus (let op want die zijn meestal 24v en dus andere voeding nodig !) te zoeken. Die moeten grotere wisserbladen kunnen bewegen en zijn dus meestal sterker. Geloof echter niet dat het nodig is.

De prijs van een PWM is op eBay erg aantrekkelijk. Bij een lokale zaak kan dat wel eens een stuk duurder zijn en of die kwalitatief beter zijn is lastig te beoordelen. Het regelen van de snelheid door een lagere voedingsspanning te kiezen gaat maar beperkt op. Bij een lagere spanning kan de motor snel stilvallen. Met een PWM heb je daar geen last van. Zoek de theorie van een PWM (Phase Width Modulator) maar eens op dan wordt snel duidelijk waarom het met een PWM wel werkt.

Derrick

De PWM hadden ze helaas niet bij de radiotechnica. Ik heb daarentegen wel de ruitenwisser motor voor een 10tje op de kop kunnen tikken bij een autosloperij en een PSU voor 2,50 euro bij de kringloop. De PSU levert bij 12+V gelijkspanning maar liefst 15A. Dat lijkt me meer dan voldoende. Hopelijk krijg ik de boel vanmiddag (ook al is 't momenteel zonder PWM) aan de praat :)

Ik laat weten wat het wordt! :D

Pim

bij eBay bestellen gaat heel gemakkelijk. Ze sturen dat spul op vanuit China. Duurt overigens wel een paar weken maar kost daarentegen geen drol.

HopSwiers

Ik gebruik de motor (wisselstroom seriemotor) van een gipsmenger die ik heb uitgerust met een TRIAC en potentiometer. Werkt zeer goed. ik heb het ook met een ruitenwissermotor geprobeerd maar die was veel te zwak en het maximum toeren tal was te laag.
PRo's:
- 220V
- Veel koppel
- grote range van toerental
Con's:
- toerental afhankelijk van belasting
- relatief lawaaierig

SanderH

Ik gebruik 3 ruitenwisser motors. 2 op de Herms en 1 op de RIMS. ! van de Herms en 1 van de Rims zijn voorzien van een PWM bij Conrad vandaan. Iets duurder als uit China maar wel super kwaliteit. En kunnen het vermogen makkelijk aan. Geen "heatsink" nodig.

https://www.conrad.nl/nl/kemo-vermogensregelaar-module-9-vdc-12-vdc-24-vdc-191273.html?sc.ref=Product%20Details


HermanH

Citaat van: Derrick op 27-07-2016  11:27 uHerman, heb jij dan ook een vorm van een regelaar om de voltage te laten verschillen? Of switch je dan gewoon tussen de waardes 3,3V, 5V en 12V?
Ik heb in het begin eens geschakeld tussen die 5,5 en de 12 Volt, ik vond hem op 5,5 Volt wel traag draaien, doch hij doet het ook goed zo, nu staat hij altijd op 12 Volt en ben wel tevreden over het toerental, met een regelaar er tussen zal het iets fijner werken zijn omdat het traploos regelbaar is, doch echt nodig vind ik het persoonlijk niet....

Pim

Citaat van: SanderH op 27-07-2016  19:48 uIk gebruik 3 ruitenwisser motors. 2 op de Herms en 1 op de RIMS. ! van de Herms en 1 van de Rims zijn voorzien van een PWM bij Conrad vandaan. Iets duurder als uit China maar wel super kwaliteit. En kunnen het vermogen makkelijk aan. Geen "heatsink" nodig.

https://www.conrad.nl/nl/kemo-vermogensregelaar-module-9-vdc-12-vdc-24-vdc-191273.html?sc.ref=Product%20Details
Ziet er goed uit Sander maar het is wel ongeveer een factor 10 duurder dan een Chinese 10A variant. Zal echter ook een kwaliteitsverschil in zitten dus het is maar net wat je wil.

SanderH

Citaat van: Pim op 27-07-2016  23:18 uZiet er goed uit Sander maar het is wel ongeveer een factor 10 duurder dan een Chinese 10A variant. Zal echter ook een kwaliteitsverschil in zitten dus het is maar net wat je wil.

Precies! Heb er een uit China gehad, maar die gaf vrij snel de geest. Daarom voor de duurdere gegaan. Deze in een lasdoosje gebouwd en voila:




Derrick

Wow! Mooie setup Sander.  :D

Ik heb gister een beetje zitten klooien met de PSU en het motortje van een ruitenwisser. Ik kreeg de boel helaas niet aan de praat. Mijn impressie is dat de PSU kapot is of dat het motortje defect is; geen van beide weet ik zeker.

Met de multimeter liep maar een geringe stroomsterkte van 0,39A vanaf de +12V (gele draad) naar de COM (de minpool en zwarte draad). Volgens een label aan de zijkant van de PSU hoort het 15A te leveren. Dat vind ik raar! Misschien dat het hierdoor niet werkt.
Hieronder de label waar ik de info van heb. De zwarte stiftpunten geven aan wat voor model ik heb.



Verder heb ik hieronder ook een foto van mijn motortje. Zo ver ik heb kunnen afleiden van de kleurcodering moet ik de 12V van de PSU (gele draad) aansluiten op de gele draad van het motortje. De zwarte draad sluit ik dan aan op de COM van de PSU. Doe ik hier iets fout misschien?



Ik zet maar even de stappen die ik heb gevolgd hierop in de hoop dat jullie hier een foutje spotten.

Wat denken jullie hierover?

Thanks alvast iedereen!!

Pim

De PSU kan max 15A leveren maar doet dat alleen wanneer er om "gevraagd" wordt.
Wat belangrijk is, is om de spanning te meten tussen de PSU aansluitingen "12v" en "Com". Is die ook daadwerkelijk 12v ?

HermanH

Hoi Derrick,

Sorry maar ik was gisteren nog vergeten om te zeggen dat je de klem met "PS_ON#" (groene draad v/d voeding) moet verbinden met een COM draad (de neg. van uw voeding), anders kan het zijn dat de motor niet opstart, zie mijn klemmenstekker:



Op mijn motor zitten anders gekleurde draden, ik heb er 2 gebruikt, de bruine en de rode:



Die heb ik met de gele en de zwarte van de voeding als volgt gekoppeld: de bruine aan de COM en de rode aan de +12Volt van de voeding, geel dus. Dus de middelste draad op mijn motor een de neg., de rechtse aan de pos. De groene (linkse draad) heb ik niet gebruikt, moet wel zeggen, dit is een verkeerde aansluiting omdat de motor bij mij andersom moet draaien, ik heb nl. een inox draadstang waar mijn roerders op zitten en anders draaien die los in de goede draairichting. Dus mocht je gebruik maken van bvb een vaste stang met een splitpen erdoor, dan moet je de motor in de goede (normale) draairichting laten draaien....


Derrick

Nee, helaas vrijwel geen spanning gemeten! De prullenbak in dus neem ik aan.  :weetniet:

Derrick

Oh thnx Herman!!! Ga ik zo proberen! Scheelt waarschijnlijk weer de PSU wegsmijten ;)

Derrick

Yes!!!!  :D :D :D
Het werkt! Dank jullie wel!

HermanH


j.heesters3

Citaat van: HopSwiers op 27-07-2016  17:00 uIk gebruik de motor (wisselstroom seriemotor) van een gipsmenger die ik heb uitgerust met een TRIAC en potentiometer. Werkt zeer goed. ik heb het ook met een ruitenwissermotor geprobeerd maar die was veel te zwak en het maximum toeren tal was te laag.
PRo's:
- 220V
- Veel koppel
- grote range van toerental
Con's:
- toerental afhankelijk van belasting
- relatief lawaaierig

Ik gebruik ook een ruitenwissermotor op mijn roerwerk. Deze is sterk genoeg. Zo sterk dat hij mijn roerwerk al een keer heeft losgedraaid. Nu zet ik mijn roerwerk aan en stort de mout langzaam in het maischwater. Dit om te zorgen dat de mout goed wordt verdeeld en
 zodoende de weerstand niet te hoog wordt.

Jos

Pim

Citaat van: Derrick op 28-07-2016  14:03 uYes!!!!  :D :D :D
Het werkt! Dank jullie wel!
Mooi !  :biersmile:
Nu nog een PWM er tussen en je bent helemaal klaar voor het echte (roer)werk.

Derrick

Nu nog bedenken wat ik ga vastmaken aan de motor.  :biersmile:

Misschien dat ik ergens een scheepsschroef op de kop kan tikken voor een prikkie. Dat betwijfel ik echter; een snelle marktplaats scan laat dingen van rond de 80 euro of duurder zijn. Dat moet gekoper kunnen. Bovendien zijn ze vaak gemaakt van legeringen (brons o.i.d.) waarbij ik niet volledig vertrouw dat ze niet corrosief zijn en dat ze dus bepaalde ionen loslaten in de hete waterige oplossing, oftewel in mijn geliefde beslag. Dat wil ik niet laten gebeuren uiteraard.

Hebben jullie tips over wat voor mechanisme ik het makkelijkst kan aansluiten hierop? Ik heb minimaal de tools hiervoor; deze zou ik eventueel nog kunnen aanschaffen als het niet te duur is.

Ergens wil ik gewoon graag een RVS buis en hier RVS platen met een bepaalde hoek aan vast lassen, maar dan moet ik wel iemand kennen die dat voor me kan lassen  ::)

Peterrr

Hoi, ik heb ook een tijd met een pc voeding en een ruitenwisser motor gewerkt.
Zelf moeilijk gedaan met rvs...het werkte natuurlijk

Tot ik dit tegenkwam en besteld heb..scheelt een hoop gedoe maar kost even +/- 150 E
Top kwaliteit en super goed motortje,

http://www.brauhardware.de

Ik heb een topic erover gehad...

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,31476.msg483383.html#msg483383
Grt Peter

Derrick

Fijn dat je even linkt naar je eigen topic. Ik ga 'm grondig bestuderen!
Goede tip wat roer systeem betreft. Ziet er professioneel uit.

Derrick

Hoe heb je het met RVS gedaan Peter? Ik denk dat ik sowieso voor een DIY oplossing ga. Niet omdat dat handig is, maar omdat ik het leuk vind :)

Peterrr

Hoi,

Ik had  2 omgezette strippen met hoek van 45graden  aan beide zijden.
En in het midden een rvs draadstang m8.
Werkte prima,
Maar was moeilijk schoon te houden.
In alle ringen van de draadstang zat aanslag na iedere Brouw dus vernieuwde ik die elke maisch.
( Had oneindige voorraad  ;) )


Trouwens goede zet zo'n inkbird!
Heb voor de tweede gistkast er ook een geplaatst echt super.


Grt Peter

Derrick

Daar was ik dus al bang voor... Is ook weer zoiets om telkens de groeven van de schroefdraad uit te moeten pulken en/of grondig uitkoken. Dit is relevante info! Nu weet ik dat ik moet gaan voor een stang zonder schroefdraad en zelf de schroefdraad aan het uiteinde erin moet maken.

Derrick

Het is gelukt. Helaas heb ik stoffen gebruikt waarvan ik met verder inlezen begreep dat ze minder geschikt zijn voor brouwen. Ik heb staal voor de stang en aluminium voor de schoepen. De pan is zelf ook van aluminium. Het is in ieder geval een leuke prototype 1; door de materialen helaas niet perfect.

Hier het resultaat:


Bedankt iedereen :D

Coen

Naar mijn mening is aluminium echt totaal compleet en volledig ongeschikt. om in of mee te brouwen. Zo te zien heb je een mooi blank aluminium ketel, ideaal voor de zuren in je wort om het op te lossen en dat is nou net aantoonbaar een van de oorzaken achter dementie, alzheimer en aanverwante ziektes.
Sorry, maar ik hoop dat je je brouwsel nooit aan een ander geeft



havu

Citaat van: Coen op 31-07-2016  22:49 uNaar mijn mening is aluminium echt totaal compleet en volledig ongeschikt. om in of mee te brouwen. Zo te zien heb je een mooi blank aluminium ketel, ideaal voor de zuren in je wort om het op te lossen en dat is nou net aantoonbaar een van de oorzaken achter dementie, alzheimer en aanverwante ziektes.
Sorry, maar ik hoop dat je je brouwsel nooit aan een ander geeft

Citaat van: Derrick op 31-07-2016  14:13 uHet is gelukt. Helaas heb ik stoffen gebruikt waarvan ik met verder inlezen begreep dat ze minder geschikt zijn voor brouwen. Ik heb staal voor de stang en aluminium voor de schoepen. De pan is zelf ook van aluminium. Het is in ieder geval een leuke prototype 1; door de materialen helaas niet perfect.

Wat was er niet duidelijk aan Derricks eigen constatering dat hij begrijpt dat het een prototype is, door de materiaalkeuze niet geschikt om bier in te brouwen?

Coen

Prototypes gebruik je over het algemeen namelijk wel, maar dan voor een bepaalde periode. In die periode ben je het model aan het aanpassen en finetunen maar zal je de producten die je ermee maakt niet weggooien.
Als je dat wel doet is het geld weggooien en zou ik eerder een "proof of concept" maken met heel goedkope en makkelijk te bewerken materialen.

Biertje1985

Je kan ook het geheel controleren met het brewboard.

Derrick

Het vervelende is dat onderzoek elkaar tegenspreekt (terwijl het meer leunt richting wèl gebruik kunnen maken van Al) en ik op basis hiervan niet een duidelijke uitspraak kan doen over aluminium inname en mogelijke Alzheimer als gevolg. Hieronder wat bronnen. Food for thought...

Paper over mogelijk verband tussen Al inname en Alzheimer:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21157018
"the role of Al in AD has been heavily disputed based on the following claims: 1) bioavailable Al cannot enter the brain in sufficient amounts to cause damage, 2) excess Al is efficiently excreted from the body, and 3) Al accumulation in neurons is a consequence rather than a cause of neuronal loss. Research, however, reveals that: 1) very small amounts of Al are needed to produce neurotoxicity and this criterion is satisfied through dietary Al intake, 2) Al sequesters different transport mechanisms to actively traverse brain barriers, 3) incremental acquisition of small amounts of Al over a lifetime favors its selective accumulation in brain tissues, and 4) since 1911, experimental evidence has repeatedly demonstrated that chronic Al intoxication reproduces neuropathological hallmarks of AD."
Hierbij zeggen ze ook: "Immediate steps should be taken to lessen human exposure to Al, which may be the single most aggravating and avoidable factor related to AD."

Een bron vóór gebruik van Al:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4816.msg48552.html#msg48552
"Er zijn ons geen wetenschappelijke gegevens bekend, waaruit zou blijken dat het brouwen van bier in aluminium pannen of ketels schadelijk zou kunnen zijn voor de gezondheid. Daarom wordt dit niet door ons afgeraden."
Ik weet de betrouwbaarheid van het voedingscentrum daarentegen niet. Ze zullen net als wij ook internet afstruinen en m.b.v. onderzoeksresultaten uitspraken doen.

Een bron vóór gebruik van Al:
http://beersmith.com/blog/2010/08/17/aluminum-vs-stainless-best-beer-brewing-pots/:
"Aluminum pots are not linked to Alzheimer's disease. A number of medical studies since the 1970's have found zero link between Alzheimer's and the use of aluminum."
Het lijkt op een site van een hobbyist en niet een wetenschapper; nogmaals te betwijfelen of dit goed is.

Een bron waarbij Al en Alzheimer relatie als mythe wordt bestempeld:
https://www.alz.org/alzheimers_disease_myths_about_alzheimers.asp
"Myth 4: Drinking out of aluminum cans or cooking in aluminum pots and pans can lead to Alzheimer's disease.
Reality: During the 1960s and 1970s, aluminum emerged as a possible suspect in Alzheimer's. This suspicion led to concern about exposure to aluminum through everyday sources such as pots and pans, beverage cans, antacids and antiperspirants. Since then, studies have failed to confirm any role for aluminum in causing Alzheimer's. Experts today focus on other areas of research, and few believe that everyday sources of aluminum pose any threat."
Doordat het een platform is met als expertise Alzheimer komt dit een stuk meer in de buurt van een betrouwbare bron.

Nogmaals:
https://www.alzheimers.org.uk/site/scripts/news_article.php?newsID=169
"There is no conclusive medical or scientific evidence of a link between aluminium and Alzheimer's disease. There have been three independent scientific enquiries into the Camelford incident, none of which have found a causal link with dementia."
Lijkt me ook een betrouwbare bron.

Een hobbyist aan het woord na meerdere threads samen te voegen:
http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=49449
"Both aluminum and SS pots are excellent in homebrewing"

Met zoveel 'controversie' (tussen haakjes doordat ik in mijn searches duidelijk meer uitspraken vind vóór gebruik van Al, maar ik speel het liever veilig) ga ik de 10L batches maken in Al en het bier hiervan alleen gebruiken voor het proeven; dat wil zeggen niet voor grootschalige consumptie. We hebben een 100L vat staan van RVS; daar gaan we het bier in brouwen voor consumptie nadat we een geslaagd recept hebben gevonden.

Bedankt voor het tonen van bezorgdheid Coen.  :)

Derrick

Coen

Als het toch maar om 10 liter batches gaat zou ik een paar  euro uitgeven voor een rvs pannetje en de aluminium naar de oud ijzer boer brengen.
Die aluminium blikken, en stalen ook trouwens, hebben een coating aan de binnenkant. En dan boeit het niet meer.
Een alu pan waar je een zure vloeistof in kookt lost het alu op en daar hebben ze het niet over.
Maar goed je moet het zelf weten, hopelijk niet ondervinden.

Derrick

Lost aluminium op in een waterig milieu bij een pH van 5,5? Ik ga even op onderzoek uit. Naar mijn weten ontstaat direct een geoxideerd laagje aluminium wat nagenoeg inert is. Heb je toevallig bronnen waarbij naar voren komt dat AlO oplost in een licht zure milieu, Coen?

HopSwiers



Volgens het Pourbaix diagram van alumnium is bij een pH van 5,5 aluminium in een passivatie toestand. Zijn er artikels die stellen dat de concentraties hoger zijn in een bier gebrouwen in een aluminium ketel?
Hoe dan ook ben ik meer fan van RVS al is het maar om de stevigheid en kuisbaarheid.

HopSwiers

Plus, hogere concentraties van eender welk metaal zijn per definitie niet gezond (niet per se ongezond) en zijn ten alle tijden te vermijden als dan kan. Ook al is er nog geen rechtstreeks verband aangetoond.

EvdBroek

Citaat van: Derrick op 09-08-2016  22:28 uLost aluminium op in een waterig milieu bij een pH van 5,5? Ik ga even op onderzoek uit. Naar mijn weten ontstaat direct een geoxideerd laagje aluminium wat nagenoeg inert is. Heb je toevallig bronnen waarbij naar voren komt dat AlO oplost in een licht zure milieu, Coen?

Als je even goed zoekt op dit forum... Deze discussie is inmiddels al verschillende keren gevoerd over de voedselveiligheid van aluminium. Er was op dit forum ook een arts zeer actief (helaas nu niet meer) die was er volgens mij vrij stellig in, namelijk niet gebruiken.

Je kunt jezelf ook gewoon de vraag stellen waarom iedereen met rvs, koper en geëmailleerd staal werkt (en dus niemand met aluminium). Ook brouwshops bieden niets aan in aluminium

tdp

Citaat van: EvdBroek op 10-08-2016  16:03 u...
Je kunt jezelf ook gewoon de vraag stellen waarom iedereen met rvs, koper en geëmailleerd staal werkt (en dus niemand met aluminium). Ook brouwshops bieden niets aan in aluminium
...

Eens, al ben ik zelf wel van mening dat je niet altijd alles moet doen 'omdat de rest het ook doet'.

Groet,
de TDP

EvdBroek

Citaat van: tdp op 11-08-2016  11:06 uEens, al ben ik zelf wel van mening dat je niet altijd alles moet doen 'omdat de rest het ook doet'.

Groet,
de TDP

Ja dat is natuurlijk ook zo. Maar in het geval de gezondheid in gevaar kan komen zou ik niet te eigenwijs gaan doen ;)

tdp

Citaat van: EvdBroek op 11-08-2016  17:30 uJa dat is natuurlijk ook zo. Maar in het geval de gezondheid in gevaar kan komen zou ik niet te eigenwijs gaan doen ;)

:)

Groet,
de TDP

Derrick

Je hebt gelijk EvdBroek; even zoeken is belangrijk. Aan mijn post kon je zien dat ik dit ook zeker had gedaan (zie links).

Citaat van: EvdBroek op 10-08-2016  16:03 uJe kunt jezelf ook gewoon de vraag stellen waarom iedereen met rvs, koper en geëmailleerd staal werkt (en dus niemand met aluminium). Ook brouwshops bieden niets aan in aluminium

Citaat van: tdp op 11-08-2016  11:06 uEens, al ben ik zelf wel van mening dat je niet altijd alles moet doen 'omdat de rest het ook doet'.

Groet,
de TDP

Exact. Kudde gedrag stokt de vooruitgang. Keuzes zijn beter te baseren op literatuur i.p.v. 'wat de rest doet is vast goed'. Verder is het argument direct om te draaien: aluminium kookketels worden door veel winkels verkocht, etc. etc. Zinloze discussie zonder data, vind ik zelf.

Citaat van: HopSwiers op 10-08-2016  15:15 u

Volgens het Pourbaix diagram van alumnium is bij een pH van 5,5 aluminium in een passivatie toestand. Zijn er artikels die stellen dat de concentraties hoger zijn in een bier gebrouwen in een aluminium ketel?
Hoe dan ook ben ik meer fan van RVS al is het maar om de stevigheid en kuisbaarheid.

Interessant! Pourbaix diagrammen kende ik nog niet. Bedankt voor het delen hiervan, HopSwiers. Hieruit kan ik afleiden dat Al in een lichtzure milieu reageert met zuurstof om een inerte coating te produceren. M.a.w. is het op basis van een overvloed aan artikelen en jouw geleverde diagram best prima om in Al te brouwen.
Volgens mij zakt de pH van de oplossing nooit onder 4; maar dat is eerlijk gezegd giswerk.

Bedankt heren. Ik weet denk ik genoeg!

wvdbroek

Citaat van: SanderH op 28-07-2016  08:26 uPrecies! Heb er een uit China gehad, maar die gaf vrij snel de geest. Daarom voor de duurdere gegaan. Deze in een lasdoosje gebouwd en voila:




Sander nog een vraagje hierover, Wat voor voeding gebruik je? En voldoet elke ruitenwissermotor?

En als ik die vermogensregelaar zo zie, dan sluit je de plus en min van de voeding daar op aan en de plus van de motor en je maakt van de min een gezamenlijke om het cirkeltje weer mooi rond te maken, correct?

(https://www.conrad.nl/nl/kemo-vermogensregelaar-module-9-vdc-12-vdc-24-vdc-191273.html?sc.ref=Product%20Details)

Grt
Wim

SanderH

Citaat van: wvdbroek op 05-01-2017  17:36 uSander nog een vraagje hierover, Wat voor voeding gebruik je ? en voldoet elke ruitenwissermotor ?

En als ik die vermogensregelaar zo zie, dan sluit je de plus en min van de voeding daar op aan en de plus van de motor en je maakt van de min een gezamenlijke om het cirkeltje weer mooi rond te maken, correct ?

(https://www.conrad.nl/nl/kemo-vermogensregelaar-module-9-vdc-12-vdc-24-vdc-191273.html?sc.ref=Product%20Details)

Grt
Wim

Bijna goed. De plus vanaf de voeding en de plus van de motor gaan op de meest linker aansluiting, de min van de voeding op die ernaast (naar rechts) en de min van de motor op die daarnaast.



Ik heb via google gezocht naar een laptop voeding die iets meer amperage kan leveren dan de electramotor nodig heeft zodat deze niet op het maximale wordt belast. Vaak kun je goede vinden voor onder de 10 euro. Of als je nog een oude laptopvoeding hebt liggen die 12 of 16 volt levert, dan kun je die gebruiken. De meeste ruitenwisser motoren kunnen die 16 volt gewoon aan.
Ik heb de motoren voor de twee roerwerken in de RIMS en de HEMS uit een Volkswagen caddy (gehaald uit de sloop auto's van een maat, die zijn zoons hebben stuk gereden in het weiland) en 1 uit een volkswagen transporter.

Al deze motoren hebben een M8 draadeindje. Als je een moer aan het einde van het roerwerk last of er draad in tapt, dan kun je deze gemakkelijk aan elkaar verbinden.

wvdbroek

Citaat van: SanderH op 05-01-2017  17:57 uBijna goed. De plus vanaf de voeding en de plus van de motor gaan op de meest linker aansluiting, de min van de voeding op die ernaast (naar rechts) en de min van de motor op die daarnaast.



Ik heb via google gezocht naar een laptop voeding die iets meer amperage kan leveren dan de electramotor nodig heeft zodat deze niet op het maximale wordt belast. Vaak kun je goede vinden voor onder de 10 euro. Of als je nog een oude laptopvoeding hebt liggen die 12 of 16 volt levert, dan kun je die gebruiken. De meeste ruitenwisser motoren kunnen die 16 volt gewoon aan.
Ik heb de motoren voor de twee roerwerken in de RIMS en de HEMS uit een Volkswagen caddy (gehaald uit de sloop auto's van een maat, die zijn zoons hebben stuk gereden in het weiland) en 1 uit een volkswagen transporter.

Al deze motoren hebben een M8 draadeindje. Als je een moer aan het einde van het roerwerk last of er draad in tapt, dan kun je deze gemakkelijk aan elkaar verbinden.

Heb inmiddels een bosch ruitenwisser motor en volgens mij gaat deze ook werken toch?
https://benselectronics.nl/motor-controler-pwm-12-40v-10a/

PS dit is de motor http://www.onderdelenshop24.com/657895-bosch

1 en ander getest met een pc voeding die ik nog had liggen motortje draait heel even en dan niet meer. stekker eruit en even wachten stekker er weer in en hij doet het weer heel even. Lijkt dus dat de voeding in de beveiliging slaat maar dit motortje is maar 48 watt dus 4 A toch

SanderH

Die regelaartjes moeten het ook gewoon doen, denk alleen dat de PC voeding te klein is. Volgens mij doen die maximaal 2 ampère, zou uit mijn hoofd, omdat een deel achter de 12 V zit, een deel achter de 5 V en nog een stukje achter de 3,3 V. Laptop voedingen doen wat meer, die voeden dan ook de volledige laptop, waar het weer wordt opgedeeld in 5 en 3.3 Volt.

wvdbroek

Citaat van: SanderH op 06-01-2017  19:18 uDie regelaartjes moeten het ook gewoon doen, denk alleen dat de PC voeding te klein is. Volgens mij doen die maximaal 2 ampère, zou uit mijn hoofd, omdat een deel achter de 12 V zit, een deel achter de 5 V en nog een stukje achter de 3,3 V. Laptop voedingen doen wat meer, die voeden dan ook de volledige laptop, waar het weer wordt opgedeeld in 5 en 3.3 Volt.

ik heb hem nu getest met een oude acculader 10 Amp en daar draait ie er rustig op los!

heb nog een oude laptop voeding gevonden maar die is 19 Volt 6,3 A, zou dat werken of is dat echt te veel van het goede?

Grt
Wim

SanderH

ik gebruik er ook een van 19V en tot nu toe zonder problemen, maar kan het je niet garanderen.

wvdbroek

Citaat van: SanderH op 06-01-2017  22:20 uik gebruik er ook een van 19V en tot nu toe zonder problemen, maar kan het je niet garanderen.

bij mij dus niet met die 19 volt lader hort en stoot ie wat maar daar houd het mee op.

Met de 12 volt lader draait ie ongeveer 50 omwentelingen per minuut .

op zoek naar een goede voeding dus. Want die oude acculader wil ik niet gebruiken dat bakbeest !!


Haagse Wouter

Ben zelf meer van het elektronisch aangedreven ouwehoeren.

wvdbroek

Citaat van: Haagse Wouter op 07-01-2017  12:40 uBen zelf meer van het elektronisch aangedreven ouwehoeren.

 ;D ;D ;D

freelive

Gewoon tijdens 24 V elektrisch roeren effe ouwehoren


wvdbroek

Citaat van: freelive op 07-01-2017  16:06 uGewoon tijdens 24 V elektrisch roeren effe ouwehoren



Mooi heel mooi!

Citaat van: wvdbroek op 07-01-2017  12:18 ubij mij dus niet met die 19 volt lader hort en stoot ie wat maar daar houd het mee op.



PWM is binnen deze dus https://benselectronics.nl/motor-controler-pwm-12-40v-10a/

en met die er tussen werkt de 19 Volt voeding wel!  :groots:

Beide gemeten, 

12 Volt voeding pwm op maximaal = +/- 8 Volt op motor
19 Volt voeding pwm op maximaal = +/- 18 Volt op motor
Erg groot verschil vind ik zelf maar kan dit kwaad?!


wvdbroek

Zou dit kunnen werken? Op het filmpje op de pagina lijkt het alsof er goede roerbeweging is.

En ik kan heel slecht aan RVS komen hier, en volgens mij is dat ook nog redelijk slecht bewerkbaar zonder de juiste gereedschappen!

Deze messing profielen zijn beter bewerkbaar volgens mij!

http://www.brouw-bier.nl/praktijk/maken/brouwerij/roerwerk.aspx

Serge VL

Anders een Viscojet roerder maken, je hebt enkel snijkussens, een ijzerzaag, LOCTITE 2700 borgingsmiddel voor de bouten (= voedings geschikt), een RVS as, een grote bolmoer, 3 lasreductie  Concentrisch - 2mm dik - 304L 60,3 x 48,3 en 3 boutjes wat moeren en rondelen nodig (en een beetje handigheid).
foto's van het ontwerp:
https://www.dropbox.com/sh/iytqquso57u9ir2/AAB6OhsMs6qePAuu364AUGV8a?dl=0
Filmpje van de roerder in actie

Deze heeft ook maar een traag toerental nodig en kan dus aangedreven worden met een ruitenwissermotor.
Een Viscojet werkt niet op het principe van verdringing maar op het principe van turbulentie stromingen waardoor je een optimale menging krijgt zonder lucht inmenging

wvdbroek

Citaat van: Serge VL op 11-01-2017  17:32 uAnders een Viscojet roerder maken, je hebt enkel snijkussens, een ijzerzaag, LOCTITE 2700 borgingsmiddel voor de bouten (= voedings geschikt), een RVS as, een grote bolmoer, 3 lasreductie  Concentrisch - 2mm dik - 304L 60,3 x 48,3 en 3 boutjes wat moeren en rondelen nodig (en een beetje handigheid).
foto's van het ontwerp:
https://www.dropbox.com/sh/iytqquso57u9ir2/AAB6OhsMs6qePAuu364AUGV8a?dl=0
Filmpje van de roerder in actie

Deze heeft ook maar een traag toerental nodig en kan dus aangedreven worden met een ruitenwissermotor.
Een Viscojet werkt niet op het principe van verdringing maar op het principe van turbulentie stromingen waardoor je een optimale menging krijgt zonder lucht inmenging

Tsja dat ziet er ook wel erg gaaf uit, hmmm nog een idee. Aaaarrgghhh al die keuzes  :o

Mario72

Ik heb deze nog in mijn schuur liggen. Ik ben overgestapt op een Bulldog ketel. Voor een klein prijsje kan je 'm overnemen. Werkt op 12 Volt en is traploos verstelbaar.

wvdbroek

Bedankt voor je aanbod maar ik heb al een ruitenwissermotor, as, koppelstuk, voeding en pwm. Moet alleen nog de roervleugel. Als ik deze van jou over neem dan zijn al die investeringen voor niks geweest. Daar zit ik niet echt op te wachten. Maar nogmaals dank voor je aanbod.

wvdbroek

Prototype van mijn roerwerk gemaakt, en wat denk het roert  ;)




Ik weet dat dit veel te snel gaat en daar heb ik ook al een pwm voor!


Grt Wim

freelive

Alleen noch plaatje maken dat de wortkolom niet mee gaat draaien voor meer roereffect

Peterrr

Hoi,

Ik moet je echt even waarschuwen, voordat ik zo'n roerwerk kocht zoals Mario aanbiedt.
Had ik ook een zelfgemaakt roerwerk met ruitenwisser motor.
( De filmpjes staan hier op het forum)
Gebruik absoluut geen m8? RVS draad eind als stang of as voor je roerwerk.
De zure maisch vreet binnen in tussen de draad/spoed en snel.
Ook is het bijna onmogelijk schoon te maken.
Ik zag boven de maisch grauwe grijze bubbels/vlokken komen van de M8 draadstang komen en verpest de brouw.

Nieuwe geprobeerd ( op mijn werk een grote voorraad nl) zelfde probleem.
Ik denk waarschuw je maar zou zonde zijn van je werk.

Grt Peter

wvdbroek

Citaat van: Peterrr op 16-01-2017  20:36 uHoi,

Ik moet je echt even waarschuwen, voordat ik zo'n roerwerk kocht zoals Mario aanbiedt.
Had ik ook een zelfgemaakt roerwerk met ruitenwisser motor.
( De filmpjes staan hier op het forum)
Gebruik absoluut geen m8? RVS draad eind als stang of as voor je roerwerk.
De zure maisch vreet binnen in tussen de draad/spoed en snel.
Ook is het bijna onmogelijk schoon te maken.
Ik zag boven de maisch grauwe grijze bubbels/vlokken komen van de M8 draadstang komen en verpest de brouw.

Nieuwe geprobeerd ( op mijn werk een grote voorraad nl) zelfde probleem.
Ik denk waarschuw je maar zou zonde zijn van je werk.

Grt Peter

Ok dit is dus een rvs draadeind m8 "zucht"
Dat is dus geen goed idee zeg jij, ik dacht dat het juist rvs moest zijn of bedoel je dat het een massief rvs stang moet zijn ?

Nu kreeg ik net een foto van een vriend van mij waar ik gisteren een gesprek mee had over een roerwerk.
Deze vriend heeft niks met brouwen maar alles met metaal bewerking.
We hebben samen de website van brauhardware bekeken.
En dat vond hij wel interessant, en wou daar wel eens naar kijken.
Dat hij daar vandaag direct mee aan de slag ging had ik niet verwacht, morgen gaat hij verder liet hij mij weten.

Hieronder de foto's





Dus ik denk dat ik mijn projectje even laat rusten tot hij klaar is  ;)

Maar wel graag een antwoord op de vraag of het een massief as moet zijn en waarom dus een draadeind niet kan/mag?

Peterrr

Inderdaad een massieve rvs stang die is makkelijk schoon te houden.
En geen draadeind van rvs die vreet in.( En onmogelijk schoon te maken )

Grt Peter

Thamerdal

Citaat van: Mario72 op 11-01-2017  21:54 uIk heb deze nog in mijn schuur liggen. Ik ben overgestapt op een Bulldog ketel. Voor een klein prijsje kan je 'm overnemen.
Je hebt een PM

Ziglar

is het aansluiten van een mixer staaf niet gewoon een prima oplossing?


Hopmans

Citaat van: Ziglar op 23-01-2017  15:21 uis het aansluiten van een mixer staaf niet gewoon een prima oplossing?


Nee, want deze zijn niet van RVS.

 ;)

Biertje1985

Citaat van: Peterrr op 16-01-2017  20:36 uHoi,

Ik moet je echt even waarschuwen, voordat ik zo'n roerwerk kocht zoals Mario aanbiedt.
Had ik ook een zelfgemaakt roerwerk met ruitenwisser motor.
( De filmpjes staan hier op het forum)
Gebruik absoluut geen m8? RVS draad eind als stang of as voor je roerwerk.
De zure maisch vreet binnen in tussen de draad/spoed en snel.
Ook is het bijna onmogelijk schoon te maken.
Ik zag boven de maisch grauwe grijze bubbels/vlokken komen van de M8 draadstang komen en verpest de brouw.

Nieuwe geprobeerd ( op mijn werk een grote voorraad nl) zelfde probleem.
Ik denk waarschuw je maar zou zonde zijn van je werk.

Grt Peter

Is dat AISI 304 of 316?

Peterrr

Moet ik even navragen, aan onze inkoper.
Wij gebruiken het in de industriële koeltechniek.

Grt Peter

Peterrr

Hoi, gekeken in het vak

We hebben de 316 ( geen idee wat het betekent)

Grt Peter

SanderH

CiteerEr zijn talloze legeringen RVS beschikbaar met elk hun eigen specificaties. De meeste gebruikte RVS vormen zijn RVS 304 en RVS 316, beide typen zijn  austenitische roestvast staal soorten. Austentisch roestvast staal is aantrekkelijk door de hoge corrosiebestendigheid en is daarmee uitermate geschikt voor toepassingen in agressieve milieu factoren. Alhoewel beide typen austenitische soorten zijn, verschillen de typen wel degelijk. Wanneer kies je nou voor RVS 304 of RVS 316?
Verschillen tussen RVS 304 en 316
De beide RVS kwaliteiten worden veruit het meest gebruikt van alle RVS kwaliteiten.  De 304 legering, ook wel de 18/8 legering genoemd, wordt vooral in keukens en in de voedingsindustrie toegepast. De legering biedt een goede sterkte tegen een goede vormbaarheid van het materiaal, hierdoor is de legering handig voor vele toepassingen. De grootste zwakte van 304 is de gevoeligheid voor chloriden en zuren waardoor corrosievorming (plaatselijk) kan ontstaan. Agressieve milieus, zoals zeewater en kustgebieden, kunnen hierdoor zeer ongeschikt zijn voor 304. Meer informatie over 304? Lees meer over  de eigenschappen
Corrosiebestendigheid
Het grote verschil tussen 304 en 316 materiaal zit in de samenstelling.  RVS 316 bevat namelijk 2% molybdeen waardoor het materiaal beter bestand is tegen spleet- en spanningscorrosie en putcorrosie. Het molybdeen in de legering maakt 316 ongevoeliger tegen chloriden. Dit in combinatie met een hogere percentage nikkel verhoogt de corrosiebestendigheid van 316.  Deze eigenschappen zorgen ervoor dat 316 ideaal is voor vochtige omgevingen met regelmatige blootstelling aan zout. Hierdoor wordt RVS 316 vaak aangeraden voor buitentoepassingen, vooral als hier sprake is van agressieve milieufactoren. Andere toepassingen van 316 zijn o.a. laboratoria, gebouwen aan de kust, architectuur, boten en fittingen.
RVS 304 en RVS 316

RVS 316 altijd voor buitenhuis gebruik?
In het algemeen geldt dat RVS 304 voor binnenshuis wordt gebruikt en RVS 316 voor buitenshuis. Deze regel is echter niet altijd van toepassing. In sommige gevallen kan 304 ook goed voor buitentoepassingen worden gebruikt waarbij het niet erg is dat er na verloop van tijd wat vliegroest merkbaar is. Of wanneer de toepassing niet te maken heeft met een agressief milieu en de kans minder groot is dat corrosievorming ontstaat.  Dit scheelt aanzienlijk in de kosten en geeft hetzelfde gewenste resultaat.
De juiste legeringskeuze
Het kiezen van de juiste legeringskeuze bepaalt het succes van de toepassing. Een onjuiste legeringskeuze kan ervoor zorgen dat de toepassing toch begint met roesten en hierdoor een stuk minder lang meegaat. Kiest u echter een te hoog gelegeerde legering dan nodig is voor de toepassing, bent u een aanzienlijk stuk duurder uit in de kosten en betaalt u voor eigenschappen die u niet nodig heeft.  Voor het kiezen van de juiste legering moet o.a. rekening  worden gehouden met het milieu, de oppervlaktefinish en het budget.

Peterrr

Ok duidelijk,

Zal wel een eis zijn voor sommige van onze installaties.

Bedankt Peter

SanderH

Op een installatie van een klant (koelsysteem) was de verkeerde soort RVS gebruikt. Binnen een jaar vielen de gaten in de leidingen. Kostbare zaak!

Over het algemeen genomen zal 304 of 316 voor een thuisbrouw installatie niet zo veel uitmaken, het gebruikte schoonmaakmiddel daar in tegen weer wel. De beperkte bestandheid van 304 tegen zuren en chlorides is met name in de professionele installaties erg onhandig. Daar worden geen chlorides gebruikt, maar wel zuren om te reinigen.

Sander van Dijk

Citaat van: Peterrr op 24-01-2017  18:35 uHoi, gekeken in het vak

We hebben de 316 ( geen idee wat het betekent)

Grt Peter
AISI 316 wordt ook RVS A4 genoemd en AISI 304 ook RVS A2. Misschien klinken die benamingen bekender?
R.V.S. betekent overigens geen Roest Vrij Staal, maar Roest Vast Staal, want zoals al aangegeven RVS kan onder de (on)juiste omstandigheden wel degelijk roesten.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.