Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Dennentoppenbier  (gelezen 5335 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hankdussen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Land: 00
  • brouwerij de brokkenpiloot
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #25 Gepost op: 16-10-2016 17:43 u »
Ik heb wel eens dennentoppen bij een ipa gedaan. Was te overheersend helaas. Het aroma paste wel bij een us ipa.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline PeterEngeltje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 234
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #26 Gepost op: 03-11-2016 00:42 u »
Zondag 30 oktober heb ik een nieuwe batch van dit bier gebrouwen. Ik heb precies dezelfde werkwijze gevolgd op twee uitzonderingen na:
Chinook (niet verkrijgbaar) is vervangen door Citra.
De koudhop (Amarillo / Citra 1:1) is toegevoegd bij de lagering i.p.v. bij de hoofdgisting, koudhop hoeveelheden 1/3 van vorige keer.
Het brouw- en vergistingsproces verliepen op precies dezelfde wijze als bij de eerste batch: zelfde o.g., vergistingssnelheid en s.g. bij de lagering. Over twee a drie weken ga ik hem bottelen.
Ik ben benieuwd wat de kleine aanpassingen in de bereiding teweeg brengen.

Offline Dikke Dries

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
  • Okay nog eentje dan
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #27 Gepost op: 23-07-2017 13:21 u »
Hallo Peter,
Ik heb dit topic met veel interesse gevolgd en ben benieuwd wat het resultaat is geworden van je aangepaste versie.
De hopcombinatie lijkt mij namelijk erg verfrissend en ik kan me zo voorstellen dat dit heel mooi combineert met de smaak en het aroma van dennen.
Ik zou je resultaat dus nog graag lezen hier.
Groeten,
Dries

Offline PeterEngeltje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 234
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #28 Gepost op: 23-07-2017 14:09 u »
Hallo Peter,
Ik heb dit topic met veel interesse gevolgd en ben benieuwd wat het resultaat is geworden van je aangepaste versie.
De hopcombinatie lijkt mij namelijk erg verfrissend en ik kan me zo voorstellen dat dit heel mooi combineert met de smaak en het aroma van dennen.
Ik zou je resultaat dus nog graag lezen hier.
Groeten,
Dries

Het was inderdaad een prachtig bier. Ja, was ! Want het is al lang op.
Een complex vol bier met een duidelijk, maar toch niet overheersend dennen aroma.
De den was mooi in balans met mout en hop.
Toevallig ga ik het vrijdag a.s. weer brouwen, met wat kleine wijzigingen in het recept.
Gewoon om te kijken hoe dat uitpakt.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 706
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #29 Gepost op: 23-07-2017 15:03 u »
Toevallig ga ik het vrijdag a.s. weer brouwen, met wat kleine wijzigingen in het recept.
Gewoon om te kijken hoe dat uitpakt.

Je wilt je recept vast wel delen? :-)

Offline Dikke Dries

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
  • Okay nog eentje dan
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #30 Gepost op: 23-07-2017 15:04 u »
Bedankt voor je reactie.
Ik liep namelijk vanmorgen door het bos en werd geÔnspireerd door de dennengeuren.
Het leek mij een leuk experiment zo'n dennenbier en ik zag al een beetje voor me dat ik dit met citrusachtige hoppen zou combineren.
Toen ik op het forum ging kijken of dit vaker gedaan werd en zo ja, hoe dan, kwam ik dit draadje tegen.
Een dennenbier met mijn favoriete hopcombi! :groots:
Ik was dus wel heel benieuwd naar de laatste resultaten.
Het is nu niet de tijd voor verse dennentoppen lijkt me dus ik zal nog even geduld moeten hebben, maar ik ga hier zeker wat me doen.
Nogmaals bedankt.

Dries

Offline PeterEngeltje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 234
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #31 Gepost op: 23-07-2017 18:35 u »
Je wilt je recept vast wel delen? :-)

Het recept van het eerste brouwsel staat al in deze topic, geplaatst op 02-07-2016.
Bij het tweede brouwsel heb ik de houdhop dosering tot 33% verlaagd. Je kunt hier zelf mee verder experimenteren.

Ik was dus wel heel benieuwd naar de laatste resultaten.
Het is nu niet de tijd voor verse dennentoppen lijkt me dus ik zal nog even geduld moeten hebben, maar ik ga hier zeker wat me doen.
Nogmaals bedankt.

Dries

Ja voor verse toppen ben je net een paar maanden te laat.
Maar Je kunt gedroogde dennetoppen kopen en hier alvast mee experimenteren als je geen zin hebt om nog 10 maanden te wachten. Wel even uitzoeken wat bij gedroogde toppen de dosering is. Dat zal een stuk lager zijn dan bij verse.

Succes,
Peter

Offline Dikke Dries

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
  • Okay nog eentje dan
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #32 Gepost op: 23-07-2017 21:23 u »
Je kunt gedroogde dennetoppen kopen en hier alvast mee experimenteren als je geen zin hebt om nog 10 maanden te wachten.

Ik zag die gedroogde toppen inderdaad bij Brouwmarkt voorbij komen maar naast het brouwen lijkt me ook die siroop zelf maken wel erg leuk.
En ik heb geen haast, ik heb nog 2 eigen brouwsels fine te tunen.
Dus zoals het een goed brouwer betaamd heb ik nog even geduld.   :)

Offline PeterEngeltje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 234
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #33 Gepost op: 25-07-2017 00:42 u »
Ik zag die gedroogde toppen inderdaad bij Brouwmarkt voorbij komen maar naast het brouwen lijkt me ook die siroop zelf maken wel erg leuk.
En ik heb geen haast, ik heb nog 2 eigen brouwsels fine te tunen.
Dus zoals het een goed brouwer betaamd heb ik nog even geduld.   :)

Hoi Dries,

Het maken van de dennetoppensiroop uit verse dennentoppen is inderdaad een erg leuk proces.
En door de hoge suikerconcentratie is deze siroop ook zeer lang houdbaar.
De batch 2016 is nog steeds goed.

Mooi dat je 10 maanden geduld kunt opbrengen, dat is inderdaad een must voor een goede brouwer.

Online Dugraph

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Land: nl
  • Brouwvereniging Rotterdam
    • Brouwvereniging Rotterdam
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #34 Gepost op: 25-07-2017 13:08 u »
Deze staat ook nog op mijn bucketlist. Ik ben niet echt een dennenkenner... Welk soort den moet ik in het voorjaar in de gaten houden?

Offline Dikke Dries

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
  • Okay nog eentje dan
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #35 Gepost op: 25-07-2017 14:24 u »
Ik heb van de week een topje van een jonge den afgebroken en daar kwam direct een flinke druppel vanaf.
Zou dat dan niet betekenen dat er ook nu( juli) nog genoeg vocht uit te onttrekken is?

Offline PeterEngeltje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 234
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #36 Gepost op: 25-07-2017 18:22 u »
Deze staat ook nog op mijn bucketlist. Ik ben niet echt een dennenkenner... Welk soort den moet ik in het voorjaar in de gaten houden?

De grove Den. Google even een paar foto's om te zien hoe die eruit ziet want veel mensen verwarren de Den met de Spar.
Trouwens, met sparretoppen schijnt het ook mogelijk te zijn om siroop te maken, alleen zijn die veel kleiner en dus lastiger te plukken.

Ik heb van de week een topje van een jonge den afgebroken en daar kwam direct een flinke druppel vanaf.
Zou dat dan niet betekenen dat er ook nu( juli) nog genoeg vocht uit te onttrekken is?


Ik ben al een tijd niet in het bos geweest en weet niet hoe de toppen er nu uitzien, en dus weet ik ook niet of dat nu nog lukt, maar het is te proberen met een kleine batch.
Als er na een week nog geen vocht uit de toppen komt dan is het toch te laat.

Offline Luiaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #37 Gepost op: 25-07-2017 19:30 u »
De grove Den. Google even een paar foto's om te zien hoe die eruit ziet want veel mensen verwarren de Den met de Spar.
Trouwens, met sparretoppen schijnt het ook mogelijk te zijn om siroop te maken, alleen zijn die veel kleiner en dus lastiger te plukken.


Ik heb in het voorjaar een blonde gebrouwen met fijnsparrentoppensiroop die mijn vriendin gemaakt heeft. De topjes/scheuten laten zich in april/mei zeer gemakkelijk plukken en bevatten dan de meeste en beste smaak (naar verluid van de boekjes van mijn vriendin). Ze zijn goed te herkennen door de frisgroene kleur en ze voelen zacht aan als ze vers en jong zijn.


Zo herken je de jonge en verse fijnsparrentop.


Bij grove den zien de jonge scheuten/topjes er als volgt uit:


Een andere mogelijkheid, wat o.a. in likeuren gebruikt wordt, is om de jonge dennenappeltjes te gebruiken (de kleverige groene appeltjes).

Zelf ben ik van plan nog met verschillende scheuten- en appeltjes te experimenteren, als bosbouwer heb ik volop gelegenheid om op het juiste moment te verzamelen :) Nu zijn we echter te laat en moeten we weer tot het voorjaar wachten.


Offline Dikke Dries

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
  • Okay nog eentje dan
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #38 Gepost op: 25-07-2017 20:19 u »
Bedankt voor de extra info.
Ik baal er nu toch eigenlijk wel van dat ik te laat ben.
Hoe meer ik er over lees hoe meer zin ik krijg om er mee te beginnen.
Hier in de buurt zit een restaurant(Aan Zee in Oostvoorne)en de chef daarvan kookt vaak met lokale kruiden/planten/wortelen die hij(met toestemming) uit de duinen wildplukt.
Hij laat daar dan filmpjes van zien op Facebook welke dingen hij plukt en hoe hij ze gebruikt.
Daar word ik ook altijd zo vreselijk door geinspireerd dat ik gelijk de wildste ideeŽn krijg om "gekke" bieren te brouwen.
En zo ook nu.
Maar effe een paar maanden geduld nog dus.

Offline PeterEngeltje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 234
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #39 Gepost op: 26-07-2017 01:23 u »
Tja, de Den, een prachtige boom. Nogmaals: let op dat we het niet over sparren hebben. Nederlanders verwarren de Den vaak met de Spar. En dat komt voor een deel door ons mooie kerstliedje: ohh Denneboom ohh Denneboom wat zijn je takjes wonder schoon. Het grappige (en verwarrende) is dat de boom die we eind december ons huis binnen slepen en optuigen met ballen slingers en verlichting helemaal geen Den is, maar een Spar.

Inderdaad met de jonge dennenappels (juni/juli) kun je een mooie likeur maken, tip: ik heb dit gedaan met :Denneappels, wodka en honing.. Die honing was geen succes, suiker is beter.
Ik heb in het voorjaar een blonde gebrouwen met fijnsparrentoppensiroop die mijn vriendin gemaakt heeft. De topjes/scheuten laten zich in april/mei zeer gemakkelijk plukken en bevatten dan de meeste en beste smaak (naar verluid van de boekjes van mijn vriendin). Ze zijn goed te herkennen door de frisgroene kleur en ze voelen zacht aan als ze vers en jong zijn.


Zo herken je de jonge en verse fijnsparrentop.


Bij grove den zien de jonge scheuten/topjes er als volgt uit:


Een andere mogelijkheid, wat o.a. in likeuren gebruikt wordt, is om de jonge dennenappeltjes te gebruiken (de kleverige groene appeltjes).

Zelf ben ik van plan nog met verschillende scheuten- en appeltjes te experimenteren, als bosbouwer heb ik volop gelegenheid om op het juiste moment te verzamelen :) Nu zijn we echter te laat en moeten we weer tot het voorjaar wachten.



Offline Luiaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #40 Gepost op: 26-07-2017 17:52 u »
Tja, de Den, een prachtige boom. Nogmaals: let op dat we het niet over sparren hebben. Nederlanders verwarren de Den vaak met de Spar. En dat komt voor een deel door ons mooie kerstliedje: ohh Denneboom ohh Denneboom wat zijn je takjes wonder schoon. Het grappige (en verwarrende) is dat de boom die we eind

Het lied komt uit het Duits waar men zingt over de "Tannenbaum". Tanne is zilverspar (Abies) maar werd voorheen ook wel den genoemd. Dus het lied klopt wel, maar wij noemen de boom tegenwoordig anders. Toch heb je gelijk: naaldboomsoorten worden vaak met elkaar verward, ondanks dat ze makkelijk uit elkaar te houden zijn. Maar of het nou fijnspar, sitkaspar, zilverspar, grove den, zee den, weymouthden, douglasspar of hemlockspar is, van allen kun je wel wat lekkers maken. De enige naaldboomsoort waar je mee moet oppassen is de taxus.

Offline PeterEngeltje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 234
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #41 Gepost op: 28-07-2017 20:06 u »
Ik heb het Dennetopbier vandaag weer gebrouwen en wacht nu tot de gist het karwei overneemt.
Het wort ruikt weer heerlijk, nu zien hoe het uitpakt met de korrelgist Danstar Nothingham.


Zelf ben ik van plan nog met verschillende scheuten- en appeltjes te experimenteren, als bosbouwer heb ik volop gelegenheid om op het juiste moment te verzamelen :) Nu zijn we echter te laat en moeten we weer tot het voorjaar wachten.


Hoi Luiaard,
Dus jij bent bosbouwer, dat is interessant.
Kun jij mij vertellen of het is toegestaan om in de vrije natuur  Dennetoppen e.d. te plukken?
Ikzelf en enkele van mijn vrienden vroegen zich dat af.

Offline Luiaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #42 Gepost op: 29-07-2017 15:49 u »
Hoi Luiaard,
Dus jij bent bosbouwer, dat is interessant.
Kun jij mij vertellen of het is toegestaan om in de vrije natuur  Dennetoppen e.d. te plukken?
Ikzelf en enkele van mijn vrienden vroegen zich dat af.

Het bos en de bomen hebben allen een eigenaar. Zodra deze eigenaar jou toestemming geeft is het toegestaan. Daarnaast zullen er maar weinig eigenaren zijn die, bij kleine hoeveelheden, moeilijk doen over verzamelen. Het kan wel vervelend zijn als je een aangeplant boompje 'beplukt', maar zelf dan valt de schade mee.

Offline PeterEngeltje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 234
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #43 Gepost op: 30-07-2017 10:13 u »
Het bos en de bomen hebben allen een eigenaar. Zodra deze eigenaar jou toestemming geeft is het toegestaan. Daarnaast zullen er maar weinig eigenaren zijn die, bij kleine hoeveelheden, moeilijk doen over verzamelen. Het kan wel vervelend zijn als je een aangeplant boompje 'beplukt', maar zelf dan valt de schade mee.


Luiaard,
Bedankt voor deze informatie.
Als stadsmens vraag ik me wel af hoe je er achterkomt wie de eigenaar van het bos waar je gaat plukken.

Offline Luiaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
Re: Dennentoppenbier
« Reactie #44 Gepost op: 30-07-2017 14:17 u »
Luiaard,
Bedankt voor deze informatie.
Als stadsmens vraag ik me wel af hoe je er achterkomt wie de eigenaar van het bos waar je gaat plukken.

Dat is niet altijd even eenvoudig. Bij grotere grondbezitters zoals Staatsbosbeheer en bijvoorbeeld Natuurmonumenten kun je het zien aan de bordjes in het gebied (of op hun website).

Tags: