Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Koken: Tijd vs Verdamping  (gelezen 6310 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

kustersjr

  • Gast
Koken: Tijd vs Verdamping
« Gepost op: 11-10-2005 08:43 u »
Ik brouw vaak slechts kleine hoeveelhedeen, ongeveer 5 Liter, met een kleine pan op een gasfornuis. Op zich heeft dit tot op heden redelijke resultaten gehad, maar ik zit toch met een groot probleem. Als ik ga koken en ongeveer 6 liter wort aan de kook breng, blijft er na 75 minuten vaak nog maar 4 liter over. Dus ongeveer 1 derde verdampt en op een hoeveelheid van 6 liter is dat een aardig gemis kan ik je zeggen.

Als leidraad voor het koken kom je vaak tegen dat ongeveer 10% moet verdampen, maar dit lijkt onhaalbaar, zelfs als het heel licht kookt.

Gezien het feit dat koken met name bedoeld was om onwenselijke stoffen uit het wort te verwijderen, vroeg ik me af of het wel zo verstandig is de tijd als uitgangspunt te nemen bij het koken, is het niet beter te kijken naar de hoeveelheid die verdampt?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.352
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Koken: Tijd vs Verdamping
« Reactie #1 Gepost op: 11-10-2005 09:21 u »
Nee, die tijd is echt nodig om de alfazuren uit de hop om te leggen naar isoalfazuren. Verkorten tot een uur is nog wel mogelijk, maar dan heb je kans dat er nog zwavelverbindingen uit de mout over blijven in je wort, met als gevolg een groente/kool-achtige smaak in je bier.

De oplossing is heel simpel: wat je vindt dat er teveel verdampt is, kun je gewoon na koelen aanlengen met kraanwater. Voordeel is dat je nog wat zuurstof introduceert wat goed is voor de aerobe gistgroei aan het begin van de vergisting. Nederlands kraanwater is nagenoeg kiemvrij, kiemvrij genoeg voor bier in ieder geval.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.638
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Koken: Tijd vs Verdamping
« Reactie #2 Gepost op: 11-10-2005 10:14 u »
Je kunt natuurlijk ook nog korter gaan koken tot minimaal 45 minuten en dan meer hop toevoegen. Ten opzichte van 75 minuten moet je dan volgens ProMash zo'n 2,5 tot maximaal 5 gram hop meer gebruiken. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van de zwaarte van je wort en de hopsoort die je gebruikt.

Offline Johannes

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Koken: Tijd vs Verdamping
« Reactie #3 Gepost op: 11-10-2005 16:06 u »
Heb je een deksel op de pan? Als je die erop doet en een pollepel roerstok ertussen doet zullen ongewenste stoffen wel verdwijnen maar raak je niet al je water kwijt.

Johannes

Offline Harold

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: Koken: Tijd vs Verdamping
« Reactie #4 Gepost op: 11-10-2005 23:25 u »
Hallo,

je kunt ook het gas wat lager zetten; je verdampt dan minder water en je bespaart energie.

Harold

Tags: koken bitterheid