Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Niet meer filteren?  (gelezen 4599 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline edensan

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 221
  • Land: nl
  • mijn overuren worden uitbetaald in Dingemans mout!
Niet meer filteren?
« Gepost op: 06-03-2016 19:18 u »
Ik kwam tijdens surfen op de grote trub-test..

Verbluffend..

http://brulosophy.com/2014/06/02/the-great-trub-exbeeriment-results-are-in/

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.675
  • Land: nl
    • Moaneschien

Offline Marksbrew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • BIAB brouwer, 15-20L
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #2 Gepost op: 06-03-2016 20:08 u »
Interessant. Ik heb ook meestal een flinke laag trub in mijn fles, maar enigszins tot mijn verbazing is het eindresultaat een glashelder bier, als ik tenminste de laatste paar cl uit het flesje niet uit schenk.
Afgelopen weekend probeerde ik te hevelen met een hopzakje om de automatische hevel om zoveel mogelijk zooi achter te laten in de ketel, dat werd een bende, de hevel loopt niet met een zakje er om. Dus ik ga voor eenvoud; flinke whirlpool in de pan en niet te druk maken om wat trub in de fles, zakt allemaal wel uit en voor bottelen even koud zetten scheelt ook.

Offline RayVelcoro

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #3 Gepost op: 06-03-2016 20:58 u »
Interessante materie...

Citaat
The assumption that clearer wort in the fermentor leads to clearer beer in the end appears to be false, at least based on the results of this exBEERiment




Left: Truby | Right: Non-Truby

Offline edensan

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 221
  • Land: nl
  • mijn overuren worden uitbetaald in Dingemans mout!
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #4 Gepost op: 06-03-2016 21:20 u »
Interessante materie...



Left: Truby | Right: Non-Truby


Ik vond de uitkomst ook verbluffend!
Ook omdat er zoveel moeite gedaan wordt om het wort helder in het gistvat te krijgen middels allerlei filters (infecriegevaar)...

Nu blijkt dus dat als al die handelingen niet gebeuren het bier helderder wordt...


Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #5 Gepost op: 06-03-2016 22:14 u »
Analytische Erfassung sowie technologische und technische Beeinflussung der Läutertrübung und des Heißtrubgehalts der Würze und deren Auswirkungen auf Gärung und Bierqualität (PDF)   -- Dipl.-Chem. Dipl.-Ing. Florian Kühbeck

Voor alle details,

Ingo
Ik ben een beetje lui. Komt de informatie in jouw link overeen met resultaten in de link van de topicstarter?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.028
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #6 Gepost op: 06-03-2016 22:55 u »
Sinds ik een Braumeister heb is het wort kraakhelder tijdens het maischen. Na het koken is het wort troebel door de vorming van eiwitvlokken. Ik laat het grootste gedeelte van de trub achter in de Braumeister, maar mijn wort dat in het gistvat gaat is zeker niet vrij van trub. De bieren die ik brouw zijn helder.
Helderheid van het bier wordt niet zo zeer bepaald door eiwitten maar door gist die in het bier zweeft. Daarom is het gebruik van calciumzouten aan te raden. Dat bevordert het uitvlokken van de gist.

Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.675
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #7 Gepost op: 07-03-2016 07:50 u »
Ik ben een beetje lui. Komt de informatie in jouw link overeen met resultaten in de link van de topicstarter?

Ja. Het bevordert zelfs de gisting. Voor de nuances zul je het toch moeten lezen, er komen nog veel meer zaken aan de orde dan alleen maar trub in het gistvat. Vorming van Strecker-Aldehydes, gefractioneerd koken etc. Als het Duits lastig is, er zit een Engelse samenvatting bij en de gepubliceerde papers in het aanhangsel zijn ook bijna allemaal in het Engels.

Ingo

Offline de badkamer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: nl
  • Wat brouw je me nou?
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #8 Gepost op: 07-03-2016 12:07 u »
Ik heb van de week, naar aanleiding van een aantal gesprekken met hobbybrouwers, helemaal niet gefilterd na het koken. Meestal doe ik een hete en een koude filtering. Ben benieuwd, ga het artikel nog even bestuderen. Heb wel het idee dat de vergisting actiever verloopt.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 571
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #9 Gepost op: 07-03-2016 13:33 u »
Ik heb helemaal geen filter
Ik rims en kook 1 pans en na koken laat ik alvorens te koelen 10 minuutjes bezinken en door platenkoeler het gistvat in. Vrij helder wort door rims. Alvorens te bottelen hevel ik wel en dan blijft het bezinksel in het gisvat. Mijn bieren zijn na 2 maanden op fles kraakhelder. Bevalt gewoon prima.

Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 459
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #10 Gepost op: 07-03-2016 13:45 u »
Ik deed altijd na het koken een whirpool en dan afhevelen. De laatste paar keer gewoon alles na koelen het gistvat in. Het levert gewoon prima bier op. Het meeste zakt uit tijdens hoofdgisting en na het overhevelen ben ik bijna alles kwijt. En dan gaat het soms ook nog in een bottelemmer... voor mij maakt het dus niet uit.

ThomasM

  • Gast
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #11 Gepost op: 07-03-2016 14:04 u »
Ook dit artikel is al eerder aan bod gekomen.

Zelf brouw ik biab. Heb eigenlijk altijd redelijk weinig trub in de gistfles. Ik wirlpool en als ik het echt helder wil hebben, zet ik 'm een paart dagen op 1,5˚C.. Zo koud zetten zorgt er bij mij voor dat redelijk wat neerslaat.
Als het de fles in gaat, is het weer een week of twee troebel, waarna het helder wordt.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 803
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #12 Gepost op: 07-03-2016 17:43 u »
Vind het zelf wel mooi eigenlijk als lichte bieren niet helder zijn. Anders ziet het er zo uit als fabriekspils.

Offline Johannesdeloper

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 410
  • Land: nl
  • Brouwen is een soort van feestje.
    • Johannesdeloper
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #13 Gepost op: 07-03-2016 18:34 u »
Analytische Erfassung sowie technologische und technische Beeinflussung der Läutertrübung und des Heißtrubgehalts der Würze und deren Auswirkungen auf Gärung und Bierqualität (PDF)   -- Dipl.-Chem. Dipl.-Ing. Florian Kühbeck

Voor alle details,

Ingo
Ik heb het artikel goeddeels gelezen, ondanks dat ik het Duits uitstekend beheers, was het stevige kost. Wel interessant. Het blijkt dat in de trub belangrijke stoffen als zink, eiwitten en vetten zitten. Daardoor gaat de vergisting 1 dag sneller dan dat alle trub wegfiltert en whirlpoolt. Ook kun je een verdere vergisting zien. In de meeste gevallen is er ook een licht smaakvoordeel. Alleen bij 1 van de 6 brouwsels konden heel ervaren proevers het bier met meer trub in de vergisting er uit halen in een driehoekstest.

Zelf brouw ik biab en streef ik naar simpel brouwen. Het is goed weten dat een mogelijk  iets troebeler wort geen probleem hoeft te zijn.

Offline Danny-L

  • De Roerstok
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • ik zeg: proost!!!!!
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #14 Gepost op: 07-03-2016 19:59 u »
Sinds ik een Braumeister heb is het wort kraakhelder tijdens het maischen. Na het koken is het wort troebel door de vorming van eiwitvlokken. Ik laat het grootste gedeelte van de trub achter in de Braumeister, maar mijn wort dat in het gistvat gaat is zeker niet vrij van trub. De bieren die ik brouw zijn helder.
Helderheid van het bier wordt niet zo zeer bepaald door eiwitten maar door gist die in het bier zweeft. Daarom is het gebruik van calciumzouten aan te raden. Dat bevordert het uitvlokken van de gist.

Calciumzouten? Hoeveel, Wanneer? etc?
ik had weer geprobeerd de eiwitten slijk weg te filteren, maar dat werd een grote bagger zooi. ik had mijn hop zo gestort en dat doe ik ook niet meer. voortaan mooi in een zakje.
hoe lang mag/kan je je afgekoelde wort laten staan, om e.e.a. te laten bezinken, voordat je overhevelt naar je gistvat. moet je bv een deksel op je pan doen.
alle tips en handigheidjes zijn welkom.



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.028
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #15 Gepost op: 07-03-2016 21:03 u »
Calciumzouten? Hoeveel, Wanneer? etc?


Voor de invloed van calciumionen op de helderheid van je bier verwijs ik naar dit Engelstalig artikel van Wyeast. Kort gezegd komt het er op neer dat calciumionen er voor zorgen dat de gistcellen beter uitvlokken.

Met calciumionen kun je de smaak van je bier beïnvloeden. Calciumchloride geeft een vollere en zoetere indruk, calciumsulfaat een bittere en drogere indruk. Als je beide zouten gebruikt wordt de invloed afgevlakt.
De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid calciumionen die al in je brouwwater zit. Zelf gebruik ik zo'n 0,5 g per 10 liter in totaal. Een dergelijke hoeveelheid kun je afwegen met een weegschaaltje die je voor weinig geld kunt kopen via ebay.

Offline Winne2

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #16 Gepost op: 08-03-2016 18:30 u »
Als ik het artikel lees, moeten we gewoon stoppen met ons druk te maken over heldere wort na filteren en na koken. Dit zou toch eigenlijk een kleine aardbeving moeten veroorzaken in thuisbrouwland? Waarom blijft die zo uit en stellen mensen nog vragen over hoe heldere wort te verkrijgen? Begrijp ik de impact van dit document niet goed met mijn MAVO-scheikunde? Willen en kunnen de thuisbrouwologen een duiding geven aan deze gegevens?! Please, bitte... :proost:

Offline edensan

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 221
  • Land: nl
  • mijn overuren worden uitbetaald in Dingemans mout!
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #17 Gepost op: 08-03-2016 18:37 u »
Als ik het artikel lees, moeten we gewoon stoppen met ons druk te maken over heldere wort na filteren en na koken. Dit zou toch eigenlijk een kleine aardbeving moeten veroorzaken in thuisbrouwland? Waarom blijft die zo uit en stellen mensen nog vragen over hoe heldere wort te verkrijgen? Begrijp ik de impact van dit document niet goed met mijn MAVO-scheikunde? Willen en kunnen de thuisbrouwologen een duiding geven aan deze gegevens?! Please, bitte.... :proost:
Dat was ook mijn gedachte..
Maar ik ga nu nagisten in een ander vat mm slurrie blijft in vat 1 gist van nagisten / klaren in vat 2 en als ik ga bottelen ga ik naar vat 3 hevelen.. hier voeg ik 8 g suiker per liter toe (opgelost in 3x water)

Ben benieuwd hoe helder dit gaat worden en hoeveel trub er in de fles bezinkt...

Offline David Steeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 417
  • Land: be
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #18 Gepost op: 08-03-2016 19:36 u »
Verbluffend..

http://brulosophy.com/2014/06/02/the-great-trub-exbeeriment-results-are-in/

Het hele artikel leest als een steekproef met populatie van 1. Om op basis daarvan definitieve conclusies te trekken... Leuk om te lezen, dat wel...

Offline edensan

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 221
  • Land: nl
  • mijn overuren worden uitbetaald in Dingemans mout!
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #19 Gepost op: 08-03-2016 20:17 u »
Het hele artikel leest als een steekproef met populatie van 1. Om op basis daarvan definitieve conclusies te trekken... Leuk om te lezen, dat wel...
Analytische Erfassung sowie technologische und technische Beeinflussung der Läutertrübung und des Heißtrubgehalts der Würze und deren Auswirkungen auf Gärung und Bierqualität (PDF)   -- Dipl.-Chem. Dipl.-Ing. Florian Kühbeck

Voor alle details,

Ingo

Dat zijn er al 2...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.028
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #20 Gepost op: 08-03-2016 21:57 u »
Als ik het artikel lees, moeten we gewoon stoppen met ons druk te maken over heldere wort na filteren en na koken. Dit zou toch eigenlijk een kleine aardbeving moeten veroorzaken in thuisbrouwland? Waarom blijft die zo uit en stellen mensen nog vragen over hoe heldere wort te verkrijgen?

Veel vaste deeltjes tijdens het koken van het wort wil je niet hebben omdat dit een granige smaak kan geven. Daarom is het wel handig om er op te letten dat er geen zichtbare deeltjes in het wort zit na het filteren na het maischen. Het wort hoeft niet kraakhelder te zijn.

Na het koken hoeft het wort ook niet kraakhelder te zijn. Maar kwaad kan het ook niet. Ook daar zijn onderzoeken naar gedaan...

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.676
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #21 Gepost op: 09-03-2016 08:13 u »
Heb me er nooit druk om gemaakt, of het compleet helder in het gistvat kwam, of dat er trub meekwam. Ik moet het terug gaan zoeken, maar kan niet een lijn ontdekken in het al dan niet helder worden van het bier op fles, ik zie hier niet direct een verschil in.

Groet,
de TDP

Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 459
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #22 Gepost op: 18-04-2017 13:59 u »
Ik kick dit topic even. Een tijdje afwezig geweest van het forum. Wel een paar biertje gebrouwen. Ik heb nu een min of meer standaard methode voor mezelf ontwikkeld wat gewoon prettig werkt. Ik vraag me af of er nog ontwikkelingen zijn op het 'filteren/niet filteren NA koken' gebied. Ik brouw biab op deze manier:

- maischen in zak in weckpan
- zak uit de pan en spoelen
- ondertussen de pan op maximaal voor koken
- hop erbij
- koken
- koelen
- hop zakjes ondertussen eruit
- bij 25 graden kieper ik alles in gedesinfecteerd gistvast
- gist erbij en in de gistkast met stc-1000

Als ik na het koken ga filteren... Kan ik rekenen op een kwaliteitsverbetering of niet?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.734
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #23 Gepost op: 18-04-2017 14:34 u »
..........
- koelen
- hop zakjes ondertussen eruit
- bij 25 graden kieper ik alles in gedesinfecteerd gistvast
- gist erbij en in de gistkast met stc-1000

Als ik na het koken ga filteren... Kan ik rekenen op een kwaliteitsverbetering of niet?
Ik zou verder koelen dan 25 graden! Het komt je bier echt ten goede om te koelen tot de temperatuur waarbij je de vergisting wilt laten verlopen.
Filteren na kook doe ik nooit want uiteindelijk zakt alles wel gewoon uit in je gistvat.


Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #24 Gepost op: 18-04-2017 16:16 u »
Nog eens een bevestiging dat maischen sterk wordt overschat. Vergisting staat in voor de helft van de smaak, en toch is er relatief minder aandacht voor: voldoende actieve gist (een starter maken bijvoorbeeld), tijdens vergisting meten en temperatuur bijstellen.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #25 Gepost op: 20-04-2017 09:24 u »
Ik zou verder koelen dan 25 graden! Het komt je bier echt ten goede om te koelen tot de temperatuur waarbij je de vergisting wilt laten verlopen.

Ik volg deze. Ik koel meestal tot 18°C terug. Hogere start temperatuur van de vergisitng geeft te veel vorming van hogere alcoholen die een peperachtige/alcoholwarmende indruk geven. Daar ben ik niet zo'n fan van in bier.

Tags: