Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Westvleteren 12  (gelezen 26175 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 636
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Westvleteren 12
« Reactie #75 Gepost op: 26-04-2016 19:40 u »
Inderdaad hobby bob.
Dit recept van de Westy 12 circuleert al wat langer en volgens de meeste schijnt het heel goed te smaken.
Vandaar toen ik dit topic zag en een zeer gerespecteerd lid het poste dacht ik deze maar eens proberen.

Alleen toen ik de spullen bestelde was de siroop uitverkocht ( scheen ineens heel snel te gaan)   
Dus een maand je later gebrouwd.
Volgende keer probeer ik misschien jou recept wel ik heb hem gekloont ik bedoel copy paste  bedankt!

 :biersmile:

Grt Peter

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: be
Re: Westvleteren 12
« Reactie #76 Gepost op: 26-04-2016 22:16 u »
En zouden de monniken...  Candysirup gebruiken of iets uit hun eigen regio.


Ze gebruiken de kandijsiroop van Belgosuc.
De welke weet ik niet precies maar ik denk deze: http://www.sbi4beer.com/Producten/Suikers/Brouwerij+specialiteiten/Candimic+73+donker/

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 614
  • Land: be
Re: Westvleteren 12
« Reactie #77 Gepost op: 26-04-2016 23:05 u »
Ze gebruiken de kandijsiroop van Belgosuc.
De welke weet ik niet precies maar ik denk deze: http://www.sbi4beer.com/Producten/Suikers/Brouwerij+specialiteiten/Candimic+73+donker/

Belgosuc maakt ook specifieke mengelingen voor brouwerijen,
De Candimic 73 is een smaak kandijsiroop, en niet volledig kleurvast in bier.
Beter is de karamel - Burnt Syrup BS5000 welke wel kleur stabiel is http://www.sbi4beer.com/Producten/Suikers/Brouwerij+specialiteiten/karamel+-+Burnt+Syrup+BS5000/
Brouwerijen zullen vermoedelijk een samenstelling van deze 2 of zelfs ook nog karamel P32 -E150C laten maken voor hun bier

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 985
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #78 Gepost op: 28-04-2016 19:45 u »
Update:

Waterslot was stil na 6 dagen dus monstertje genomen:

 - 10,8 Brix wat neer komt op 1012 met een svg van 87% :biersmile:

Perfect! Temperatuur nu laten dalen naar 21 graden voor 2 dagen en dan naar 10 graden voor een dag of 5 daarna wordt het bottelen :proost:

Smaak is goed wel wat gistig nog
Het beste bier brouw jezelf laat anderen je niets wijsmaken.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 985
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #79 Gepost op: 10-05-2016 20:41 u »
De hele batch gebotteld afgelopen vrijdag 14 dagen na het brouwen.
Heb 7- 0,7 liter petflessen gebotteld om de smaak evolutie te volgen die zijn al op druk zo te voelen.

Donderdagavond open ik de eerste daarna iedere maand 1 fles, de rest gaat onder de vloer voor minimaal 7 maand.
Smaak notities ga ik bijhouden :biersmile:
Het beste bier brouw jezelf laat anderen je niets wijsmaken.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 985
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #80 Gepost op: 16-05-2016 20:21 u »
Ok vandaag geproefd!

Uitzonderlijk lekker biertje al, gezien ik nooit een Westvleteren 12 heb gehad ( en het nooit zal hebben als ik er niet bij de paters doorkom, tja ik weiger 10 euro voor een flesje te betalen >:D ) vergelijk ik um maar met een st Bernardus.

Deze is ( veel) :proost: lekkerder meer diepgang in de smaak hier en daar nog een scherp randje maar een geweldige quadrupel zo geweldig dat ik denk dat deze batch geen 8 maanden lang gaat overleven dus volgend weekend nog maar eens 40 liter brouwen :brouwen:
Het beste bier brouw jezelf laat anderen je niets wijsmaken.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.885
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westvleteren 12
« Reactie #81 Gepost op: 12-07-2016 10:43 u »
Mijn kloon is gekeurd op het ONK. De keurmeester vond het een goed bier, op het zuurtje na. Er zat inderdaad een beetje zurige geur en smaak in en die komt denk ik uit de siroop. Toen ik de siroop proefde voor het toevoegen, viel het me op dat ie behoorlijk zuur was.En aangezien er behoorlijk wat siroop in het bier is gegaan, proef je dat zurige terug. Persoonlijk stoort me dat in het bier niet, ik vind het nog steeds een heerlijk bier. 72 punten kreeg ik ervoor.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 985
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #82 Gepost op: 28-07-2016 20:37 u »
Afgelopen week nog een fles geproefd van mijn versie, hij wordt alleen maar beter.
Geen zuurtje te bekennen hier ( zit ook maar op 10% CandySyrup in jij bijna 14% Adrie).

Hier wordt ie wat zoeter in vergelijking met de eerste flesjes, laat um staan tot minimaal december en er staan wat flesjes gereed voor het ONK 2017 :proost:
Het beste bier brouw jezelf laat anderen je niets wijsmaken.

Offline Ambero

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #83 Gepost op: 02-09-2016 19:02 u »
Mijn Westvleteren 12 staat inmiddels in de gistkast. Het recept iets aangepast omdat ik geen 27 liter in mijn ketel kwijt kan en ik niet met een halve verpakking D-180 kom te zitten. Hopelijk lijkt het er op:

20 ltr water
3.8 kg pils mout
2.8 kg pale mout
898 cl D-180
Spoelwater aangezuurd en aangevuld tot uiteindelijk 20 liter na koken.

Verder de door Adrie genoemde hoppen en gistvoeding. Ik wilde 30 min beluchten maar het schuim kwam er uit, dus gestopt bij 20 min. Misschien vannacht nog een keer om binnen de 12 uur te blijven. Het SG is uitgekomen op 1074,5.
Verleden: Baltische Porter, Weizen
Op fles/nagisting: Irish Red, Blonde
Verlanglijst: pils, saison, Radler, Westvleteren 12 kloon

Offline BVeenema

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #84 Gepost op: 22-09-2016 21:09 u »
Dag 4: temp verhoogd naar 25 graden

Volg volledig het candy syrup recept morgen een graadje erbij en vrijdag eerste meting

Heb je ook qua ingredienten het recept van Candi syrup gevolgd? Als je die hebt ingevoerd in brouwsoftware, zou je die nog even willen posten? Scheelt weer omrekenen  ;)

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 985
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #85 Gepost op: 27-09-2016 22:03 u »
Heb je ook qua ingredienten het recept van Candi syrup gevolgd? Als je die hebt ingevoerd in brouwsoftware, zou je die nog even willen posten? Scheelt weer omrekenen  ;)

Nee moutstort iets aangepast zodat ik op 10% candysyrup kwam en wel de kleur wilde:

 - 84% pils 3
 - 3% special B 350
 - 1% zwartmout 1400
 - 1% chocomout 800
 - 10% candysyrup D180
 - 1% zwarte bastardsuiker

Hoppen zoals in het recept, tevens de gist. (En de vergistingstemperaturen)
Van SG 1092 naar 1012
Het is een super lekkere quadrupel en de smaak ontwikkeling is nog steeds gaande.

Het beste bier brouw jezelf laat anderen je niets wijsmaken.

Offline BVeenema

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #86 Gepost op: 03-10-2016 12:54 u »
Top, dank je wel!

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 985
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #87 Gepost op: 11-01-2017 19:29 u »
Inmiddels naast elkaar gehad, volgende brouwsel gaat alleen worden met pils mout en candy-syrup mijn versie is te donker
Bovendien vond ik de "orginele" behoorlijk zoeter fan de mijne, eigenlijk vond ik de orginele te zoet en de mijne complexer en beter van smaak.

Des al niet te min gaat volgende week versie 2 het gistvat in met alleen pilsmout en candysirup, hoppen blijven gelijk tot 30 IBU deze keer, gist zit wel goed met die whitelabs 530 starten met OG 1085 gelijk maar 40 liter.

Versie 1 probeer ik in te schrijven voor het ONK
Het beste bier brouw jezelf laat anderen je niets wijsmaken.

Offline Sjoerd

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #88 Gepost op: 19-01-2017 22:14 u »
Welke verhouding pilsmout/candycirup hanteer je dan? 

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 985
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #89 Gepost op: 22-01-2017 01:44 u »
Welke verhouding pilsmout/candycirup hanteer je dan?

Stond een paar berichten hierboven:

Citaat
- 84% pils 3
 - 3% special B 350
 - 1% zwartmout 1400
 - 1% chocomout 800
 - 10% candysyrup D180
 - 1% zwarte bastardsuiker
Het beste bier brouw jezelf laat anderen je niets wijsmaken.

Offline Sjoerd

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #90 Gepost op: 23-01-2017 20:40 u »
Dat had ik wel gezien, ik doel op jouw geplande versie 2 waarbij je alleen pilsmout en candysirup gebruikt. Groet Sjoerd

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Westvleteren 12
« Reactie #91 Gepost op: 24-01-2017 11:16 u »
Hallo, interessant topic. Ik wil als beginner me hier aan wagen. Maar wat ik niet weet is hoe en wanneer de suiker/siroop toe te voegen.
Kan iemand dat toelichten? Bedankt!

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.612
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Westvleteren 12
« Reactie #92 Gepost op: 24-01-2017 11:49 u »
Hallo, interessant topic. Ik wil als beginner me hier aan wagen. Maar wat ik niet weet is hoe en wanneer de suiker/siroop toe te voegen.
Kan iemand dat toelichten? Bedankt!
Staat gewoon in dit topic...

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 985
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #93 Gepost op: 24-01-2017 18:21 u »
Dat had ik wel gezien, ik doel op jouw geplande versie 2 waarbij je alleen pilsmout en candysirup gebruikt. Groet Sjoerd

89% pils
10% candy syrup
1% donkere bastardsuiker
Het beste bier brouw jezelf laat anderen je niets wijsmaken.

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 146
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Westvleteren 12
« Reactie #94 Gepost op: 24-01-2017 20:34 u »
Daarmee krijg je een prima quadrupel hoppen tot een IBU'tje of 40 en vergisten maar.
Alleen heet dit topic Westvleteren 12 en das net iets anders :biersmile:

Wat voor en wanneer gooi je de hop erin?
Jij nog een wijntje?

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 697
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Westvleteren 12
« Reactie #95 Gepost op: 24-01-2017 20:57 u »
Staat gewoon in dit topic...

Waar dan?

... Maar wat ik niet weet is hoe en wanneer de suiker/siroop toe te voegen.
Kan iemand dat toelichten?

Suiker/siroop kun je gewoon bij het maischen toevoegen.
Ook mogelijk tijdens koken. Dan weet je precies je start sg bij einde koken.

Als ik zelfgemaakte sirup toevoeg, gaat deze na de hoofdvergisting in het gistvat.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Westvleteren 12
« Reactie #96 Gepost op: 24-01-2017 21:07 u »
Bedankt! Ja ik vroeg me ook al af 'waar',ik heb het hele topic doorgespit...
Las elders dat het gebruikelijk is om laatste 5 minuten van koken suiker of siroop toe te voegen. Denk dat ik dat maar gaan doen.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 697
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Westvleteren 12
« Reactie #97 Gepost op: 24-01-2017 21:14 u »
Bedankt! Ja ik vroeg me ook al af 'waar',ik heb het hele topic doorgespit...
Las elders dat het gebruikelijk is om laatste 5 minuten van koken suiker of siroop toe te voegen. Denk dat ik dat maar gaan doen.

Goed idee. 5 tot 10 minuten voor einde kook. Weet je zeker dat je geen infectie in je gistvat gooit.
Als je SG bij einde koken teveel afwijkt van de berekening, kun je bv wat langer koken of andere actie nemen.

Offline Sjoerd

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #98 Gepost op: 24-01-2017 22:36 u »
Dank voor de verhouding versie 2. Ben benieuwd naar het resultaat!

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 146
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Westvleteren 12
« Reactie #99 Gepost op: 25-01-2017 19:41 u »
Wat voor en wanneer gooi je de hop erin?

Of lees ik ergens over heen?
Jij nog een wijntje?

Tags: