Pagina's:
Actions
  • #1 door Torben Gepost op 21 Jan 2016
  • Hallo brouwers,

    Ik wil graag BIAB gaan brouwen.
    Ik weet alleen niet zo zeker wat ik allemaal nodig heb.
    Het volgende heb ik al:
    - Mandfles 25 L
    - Fermentatie emmer 25 L (te gebruiken als bottelemmer, of als primaire fermentor als ik secondair wil doen in de mandfles, maar denk dat alleen primair in de mandfles ook prima kan..?)
    - Hydrometer
    - alles om te bottelen

    Wat mis ik dus nog vooral: de pan, de zak, en de schrootmolen.
    Nu heb ik gezien dat je je mout kan laten schroten bij 'De Wijkgaard', wat een half uurtje rijden is voor mij. Die schrootmolen is dus geen probleem.

    Waar ik nog niet helemaal over uit ben is de grootte van de pan die ik moet hebben!
    Grotere batches dan 10 liter ga ik waarschijnlijk niet maken, want ik vind één grote krat bier al aardig wat, en hiermee heb je zelfs nog wat meer.

    Advies, tips?

    Alvast bedankt,

    Torben
  • #2 door DanielK Gepost op 21 Jan 2016
  • Hallo torben,

    Ik maak ook alleen 10 liter batches. Ik gebruik daarvoor een 14 liter pan. De pan is dan wel bijna tot het randje gevuld. (Bij een kooktijd van 90 min).Ik heb ook een 50 liter pan maar daarin krijg ik geen rollende kook.

    Groeten Daniel
  • #3 door Torben Gepost op 21 Jan 2016
  • Hallo torben,

    Ik maak ook alleen 10 liter batches. Ik gebruik daarvoor een 14 liter pan. De pan is dan wel bijna tot het randje gevuld. (Bij een kooktijd van 90 min).Ik heb ook een 50 liter pan maar daarin krijg ik geen rollende kook.

    Groeten Daniel

    Klinkt goed! Heb op marktplaats al een 15 liter pan op het oog, zal dus voldoende moeten zijn.
  • #4 door Fermon Gepost op 21 Jan 2016
  • http://www.marktplaats.nl/a/huis-en-inrichting/keuken-potten-en-pannen/m1012878452-te-koop-grote-soeppan-15-liter.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr


    Een filterkuip voor 10 liter is ook zo gemaakt, krijg je volgens mij ook heldere wort.

    Maar ieder zijn eigen manier. :brouwen:

    In ieder geval succes!
  • #5 door Torben Gepost op 21 Jan 2016
  • #6 door Torben Gepost op 21 Jan 2016

  • Een filterkuip voor 10 liter is ook zo gemaakt, krijg je volgens mij ook heldere wort.

    Maar ieder zijn eigen manier. :brouwen:

    In ieder geval succes!

    Oh, en zo'n filterkuip.
    Als ik het goed begrijp kan ik hiervoor een plaatje met gaatjes gebruiken, die ik dan bijvoorbeeld boven op mijn emmer leg, waarna ik het wort door die plaat in de emmer giet, waarna er heldere wort in de emmer zit?
  • #7 door Fermon Gepost op 21 Jan 2016
  • Waarom zo sarcastisch? Dit forum is toch bedoeld om elkaar te helpen? Of weten we het allemaal beter... Is wel een beetje het idee wat ik van dit forum krijg. Zal wel aan mij liggen
  • #8 door Brouwers Gepost op 21 Jan 2016
  • Je zou ook kunnen zoeken naar een 2e hands weckketel. Voor een 15 liter pan heb je een redelijk gasfornuis nodig (die van mij trekt het nauwelijks) of een aparte brander. Wecketels staan vaak voor een klein bedrag te koop. Je hebt dan wat meer ruimte over tijdens het koken. Dat is wel makkelijk, met name als je een wat zwaarder bier hebt. Voorheen kookte ik in een 21 liter pan brouwsels van 15 liter. Dit was met name aan het begin een gedoe met koken. Ik moest rustig beginnen en naar mate het koken vorderde kon de vlam harder.
    Als 2e optie zou je even op hobbybrouwshop.nl kunnen kijken. Deze pannen hebben geen sandwichbodem maar zijn verder prima om in te brouwen. Succes met verzamelen van je laatste spulletjes
  • #9 door De HaAn Gepost op 21 Jan 2016
  • Ik heb geen verstand van Biab maar voor zover  Ik begrijp is de zak in de pan het filter gedeelte waar je nadien ook spoelwater over giet
    Dus dan heb je volgens mij geen filterkuip nodig.
    Biab berust volgens mij op het zelfde principe als een brouwmaster daar trek je ook de mout ook uit de kookpan.
    Hangt wel een ander kosten plaatje aan voor een beginnend brouwer zou ik dit zeker niet aanraden. :degroeten:

    Want jij weet nog niet of het blijvend is de besmetting met het brouwvirus.
    Succes
  • #10 door Hay Gepost op 21 Jan 2016
  • Waarom zo sarcastisch? Dit forum is toch bedoeld om elkaar te helpen? Of weten we het allemaal beter... Is wel een beetje het idee wat ik van dit forum krijg. Zal wel aan mij liggen

    Misschien is het geen sarcasme en weet hij het echt niet :weetniet:

  • #11 door Loek Essers Gepost op 21 Jan 2016
  • Ik brouw ook 10 liter biab. Wat ik gebruik:

    21 liter 'mennopan' http://wwyyw.hobbybrouwshop.nl/brouwpan21liter
    zak van de Brouwmarkt http://www.Brouwmarkt.nl/nylon-perszak-filterzak-groot-model-25x25x35-cm.html
    schrootmolentje (vraag eens om een tweedehands hier of check marktplaats beter dan iedere keer een half uur rijden) http://www.Brouwmarkt.nl/arsegan-moutmolen-basic-gietijzer.html

    Verder nodig:
    thermometer
    gistfles plus stoppers en watersloten (je hebt 25 liter, lijkt me uitstekend want dan heb je wat ruimte)
    hydrometer plus bijbehorend meetglas
    pan kan je gebruiken als bottelvat
    flesjes
    kroonkurken
    kroonkurkapparaat
  • #12 door Torben Gepost op 22 Jan 2016
  • Waarom zo sarcastisch? Dit forum is toch bedoeld om elkaar te helpen? Of weten we het allemaal beter.....is wel een beetje het idee wat ik van fit forum krijg. Zal wel aan mij liggen

    Ik weet daadwerkelijk niet wat dit is.
    Sorry dat mijn onbenulligheid overkomt als sarcasme, was echt niet de bedoeling!
  • #13 door Torben Gepost op 22 Jan 2016
  • Ik brouw ook 10 liter biab. Wat ik gebruik:

    21 liter 'mennopan' http://wwyyw.hobbybrouwshop.nl/brouwpan21liter
    zak van de Brouwmarkt http://www.Brouwmarkt.nl/nylon-perszak-filterzak-groot-model-25x25x35-cm.html
    schrootmolentje (vraag eens om een tweedehands hier of check marktplaats beter dan iedere keer een half uur rijden) http://www.Brouwmarkt.nl/arsegan-moutmolen-basic-gietijzer.html

    Verder nodig:
    thermometer
    gistfles plus stoppers en watersloten (je hebt 25 liter, lijkt me uitstekend want dan heb je wat ruimte)
    hydrometer plus bijbehorend meetglas
    pan kan je gebruiken als bottelvat
    flesjes
    kroonkurken
    kroonkurkapparaat


    Prachtig, bedankt voor het lijstje!
    Ondertussen kan ik al aardig wat dingen wegstrepen gelukkig, die ik eerder inderdaad nog neit genoemd had.
  • #14 door Torben Gepost op 22 Jan 2016
  • Je zou ook kunnen zoeken naar een 2e hands weckketel. Voor een 15l pan heb je een redelijk gasfornuis nodig (die van mij trekt het nauwelijks) of een aparte brander. Wecketels staan vaak voor een klein bedrag te koop. Je hebt dan wat meer ruimte over tijdens het koken. Dat is wel makkelijk, met name als je een wat zwaarder bier hebt. Voorheen kookte ik in een 21 l pan brouwsels van 15l. Dit was met name aan het begin een gedoe met koken. Ik moest rustig beginnen en naar mate het koken vorderde kon de vlam harder.
    Als 2e optie zou je even op hobbybrouwshop.nl kunnen kijken. Deze pannen hebben geen sandwich bodem maar zijn verder prima om in te brouwen. Succes met verzamelen van je laatste spulletjes

    Bedankt voor de tip! Ik ga eens kijken naar zo'n weckketel.
  • #15 door j.heesters3 Gepost op 22 Jan 2016
  • Bedankt voor de tip! Ik ga eens kijken naar zo'n weckketel.

    Ik heb ook een aantal weckketels gescoord in de familie waaronder een elektrische voor het maishen. Werkt erg goed. Prima voor 10 liter en het voordeel is, dat als je 15 of 20 liter wilbrouwen dat ook gaat. Ben je dus niet gebonden aan 10 liter. Dus mijn advies is, kijk ff in je familie- en vriendenkring.

    Succes met het brouwen.

    Jos
  • #16 door Fermon Gepost op 22 Jan 2016
  • Ik weet daadwerkelijk niet wat dit is.
    Sorry dat mijn onbenulligheid overkomt als sarcasme, was echt niet de bedoeling!

    Oh sorry, dan bied ik bij deze mijn excuses aan! :stom:
Pagina's:
Actions