Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Last minute smokey IPA  (gelezen 2005 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Last minute smokey IPA
« Gepost op: 26-12-2015 22:43 u »
Hallo allemaal,

Quasi halsoverkop heb ik besloten morgen te gaan brouwen. Uiteraard op basis van aanwezige ingrediënten; dat moet gezien de voorraad ook wel lukken.  Het idee is om een IPA-achtig bier met een lichte rooktoets te gaan brouwen. Inspiraties daartoe zijn Kiem van Duits & Lauret en de Smoked rye IPA van Emelisse.

Ik kom op het onderstaande recept uit en ben benieuwd naar jullie mening ;).

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSmokey IPA
Brouwdatum
BiertypeOverige bieren
Volume15.0 l
Begin SG1.071 SG
Berekende kleur (Morey)25 EBC
Berekende bitterheid (Garetz)44 IBU
Brouwzaalrendement70.0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18.00 lWater uit Landgraaf
6.91 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.716 kgPale Ale moutDingemans7 EBC52.0 %
1.306 kgMünchenermoutDingemans15 EBC25.0 %
0.679 kgRookmoutWeyermann6 EBC13.0 %
0.522 kgBiscuitDingemans50 EBC10.0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67.0 °C2 min.60 min.3.4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20.0 gPacific Gempellets15.0%60 min.38.9 IBU
4.0 gBrewers Goldpellets8.0%60 min.4.1 IBU
12.0 gWakatubellen6.7%15 min.1.0 IBU
27.8 gWakatubellen6.7%5 min.0.0 IBU
23.8 gWakatubellen6.7%0 min.0.0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11.0 gSafale American (US-05)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline rvvliet78

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
Re: Last minute smokey IPA
« Reactie #1 Gepost op: 26-12-2015 22:58 u »
Ik heb ook nog een smoked IPA op de wensenlijst / todolijst staan. Dit zal denk wel lekker worden, persoonlijk zou ik wat meer rookmout gebruiken maar wellicht dat dit is wat je op voorraad hebt.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Last minute smokey IPA
« Reactie #2 Gepost op: 26-12-2015 23:05 u »
Ik heb ook nog een smoked IPA op de wensenlijst / todolijst staan. Dit zal denk wel lekker worden, persoonlijk zou ik wat meer rookmout gebruiken maar wellicht dat dit is wat je op voorraad hebt.

Dank!

Ik heb 1kg aan rookmout op voorraad. Ik kan dus 1kg toevoegen aan de stort. Evenzo kan ik het volume nog wat verlagen; het is toch maar een proefbrouwsel, 10l vind ik dan ook wel genoeg :). Stel ik ga voor 10 liter dan kan ik tot 29% rookmout gaan.

Offline rvvliet78

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
Re: Last minute smokey IPA
« Reactie #3 Gepost op: 26-12-2015 23:26 u »
Ik moet eerlijk zeggen ik heb zelf nog geen smoked ipa gebrouwen maar ik hou zelf van de grens een beetje opzoeken dus vandaar dat ik zelf er meer in zou doen. In mijn smoked porter had ik achteraf misschien net iets meer rookmout moeten toevoegen, maar al doende leer je en dat is ook het leuke, zeker als het een experiment is.

Offline klan85

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij MARA - 2015 - Groningen
    • Hobbybrouwerij MARA
Re: Last minute smokey IPA
« Reactie #4 Gepost op: 27-12-2015 16:52 u »
Ik zou max 20% rookmout toevoegen.

En ook wat Wakatu hop eerder toevoegen, je voegt nu veel laat toe, zodat de IBU richting 60 gaat.
Het is een dubbeldoel hop, dus ook prima voor wat bitterheid.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 755
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Last minute smokey IPA
« Reactie #5 Gepost op: 27-12-2015 17:01 u »
Voor jouw referentie onderstaand recept. Is een erg lekker bier geworden!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk018
Naam receptSmoke on the water - Smoked Rye IPA
Brouwdatum16-08-2015
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume20,0 l
Begin SG1,061 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)57 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Uithoorn PWN
6,00 gCaSO4
7,70 mlMelkzuur
4,46 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
105 mg/l9 mg/l67 mg/l205 mg/l77 mg/l187 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,600 kgPale Ale moutArsegan7 EBC69,9 %
1,000 kgRoggemoutWeyermann4 EBC19,4 %
0,550 kgRookmoutCalis6 EBC10,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.20 min.4,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,8 gChinookbellen12,4%60 min.23,5 IBU
10,0 gSimcoepellets12,9%30 min.12,3 IBU
10,0 gSimcoepellets12,9%20 min.9,7 IBU
20,0 gSimcoepellets12,9%10 min.11,6 IBU
10,0 gSimcoepellets12,9%0 min.0,0 IBU
10,0 gSimcoepellets12,9%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
177,0 mlSafale American (US-05)bovengist



Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Last minute smokey IPA
« Reactie #6 Gepost op: 27-12-2015 17:13 u »
Bedankt allemaal. Het biertje zit inmiddels in het gistvat - ik heb nog wat aanpassingen links en rechts gemaakt en ben gegaan voor 10l. De meest interessante discussie (niet enkel op dit forum) gaat toch wel over de rookmout. Enerzijds de discussie of rookmout wel past bij een een hoppig bier (ik vind van wel!) en anderzijds welke percentage rookmout gewenst is. Ik ben uiteindelijk op 14% uitgekomen (bij wijze van proef).

M.b.t. de hopgiften: ik heb mijn voorraad Wakatu opgemaakt. Omdat ik te weinig had voor voldoende smaak / aroma heb ik het bitteren met andere hoppen gedaan (ook restjes overigens). Nu breekt het meest vervelende stuk aan: wachten.

Hier is het uiteindelijke recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSmokey IPA
Brouwdatum27-12-2015
BiertypeOverige bieren
Volume14.7 l
Begin SG1.071 SG
Berekende kleur (Morey)25 EBC
Berekende bitterheid (Garetz)42 IBU
Brouwzaalrendement70.0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
17.64 lWater uit Landgraaf
4.01 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.185 kgPale Ale moutDingemans7 EBC43.0 %
1.829 kgMünchenermoutDingemans15 EBC36.0 %
0.711 kgRookmoutWeyermann6 EBC14.0 %
0.254 kgBiscuitDingemans50 EBC5.0 %
0.102 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC2.0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67.0 °C2 min.60 min.3.5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19.6 gPacific Gempellets15.0%60 min.37.2 IBU
3.9 gBrewers Goldpellets8.0%60 min.3.9 IBU
12.0 gWakatubellen6.7%15 min.1.0 IBU
27.0 gWakatubellen6.7%5 min.0.0 IBU
30.0 gWakatubellen6.7%0 min.0.0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11.0 gSafale American (US-05)bovengist



Offline TymonK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Last minute smokey IPA
« Reactie #7 Gepost op: 23-08-2017 14:32 u »
Hoe smaakte het resultaat? Ik overweeg ook een SmokedIPA te maken.... Ben benieuwd hoe jij met 14% rookmout uitkwam.

Offline Lange Möpper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 110
  • Land: nl
  • Leve de man die het bier uitvond!
Re: Last minute smokey IPA
« Reactie #8 Gepost op: 24-08-2017 12:54 u »
Ik heb 1kg aan rookmout op voorraad. Ik kan dus 1kg toevoegen aan de stort. Evenzo kan ik het volume nog wat verlagen; het is toch maar een proefbrouwsel, 10l vind ik dan ook wel genoeg :). Stel ik ga voor 10 liter dan kan ik tot 29% rookmout gaan.

Over smaak valt te twisten natuurlijk. Persoonlijk, en mijn voorproevers ook, vinden rooksmaak snel te overheersend. Brouw bij donkere bieren to 7% en bij lichte tot max 5%.

Denk dat je moet oppassen met de hoeveelheid. Maar uitproberen is natuurlijk de beste methode om het te ondervinden, maar zou persoonlijk liever 10 liter redelijk bier in de borstkas kieperen dan door de gootsteen omdat jet het toch eigenlijk niet zo lekker vindt...  :proost:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Last minute smokey IPA
« Reactie #9 Gepost op: 24-08-2017 20:18 u »
Over smaak valt te twisten natuurlijk. Persoonlijk, en mijn voorproevers ook, vinden rooksmaak snel te overheersend. Brouw bij donkere bieren to 7% en bij lichte tot max 5%.


Als je regelmatig rookbieren drinkt lach je om dergelijke geringe hoeveelheden...
Het is vooral een kwestie van gewenning of je een rooksmaak overheersend vindt of niet. Voor mij mag er een flinke hoeveelheid in. Je moet dan denken  aan 20 tot 40%. Je wilt toch een rook IPA. Er mag best wat tegenover het hopgeweld staan. Overigens valt dat wel mee in dit recept...

Offline TymonK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Last minute smokey IPA
« Reactie #10 Gepost op: 25-08-2017 14:06 u »
Hangs af van smaakbeleving en ervaring met rookmout - klopt helemaal... ik zit voor mijn smoked porters/stouts nu tussen de 15 en 25%. Ik vind dat aangenaam, een aantal anderen niet :)

Ik ga denk ik tussen de 10 en 15% zitten bij een smoked IPA of smoked pils. Eens kijken hoe het uitpakt. En ik ben het eens met lange mopper - opdrinken doe ik toch wel  :biersmile:

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Last minute smokey IPA
« Reactie #11 Gepost op: 26-08-2017 09:54 u »
Hoe smaakte het bietje? Best goed. De rooksmaak was duidelijk aanwezig, maar overheerste niet. Hoewel ik ook wel eens van een echt rookbier hou, vind ik rook toch al snel te sterk (en dat terwijl ik ook zelf rook op een rookoven). Daar dit bier ook niet immens hoppig was, was het een mooi-in-balans bier. Althans... naar mijn smaak.

Ik heb nog een paar flesjes staan en recentelijk nog eentje opengetrokken. Hoewel de smaak wel veranderd is, is dit bier niet op z'n IPA's ten onder gegaan; de smaak is nog steeds goed en zeker niet kartonachtig. Da's dan wel weer een plus :). Mocht je in Zuid Limburg wonen dan mag je gerust een flesje komen halen ;)

Offline TymonK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Last minute smokey IPA
« Reactie #12 Gepost op: 31-08-2017 11:25 u »
Hoe smaakte het bietje? Best goed. De rooksmaak was duidelijk aanwezig, maar overheerste niet. Hoewel ik ook wel eens van een echt rookbier hou, vind ik rook toch al snel te sterk (en dat terwijl ik ook zelf rook op een rookoven). Daar dit bier ook niet immens hoppig was, was het een mooi-in-balans bier. Althans... naar mijn smaak.

Ik heb nog een paar flesjes staan en recentelijk nog eentje opengetrokken. Hoewel de smaak wel veranderd is, is dit bier niet op z'n IPA's ten onder gegaan; de smaak is nog steeds goed en zeker niet kartonachtig. Da's dan wel weer een plus :). Mocht je in Zuid Limburg wonen dan mag je gerust een flesje komen halen ;)
Klinkt goed. Helaas woon ik niet in de buurt, dus zal zelf eens zoiets gaan brouwen. Ik begin eerst met een rook pils denk ik. Daarna rook IPA.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Last minute smokey IPA
« Reactie #13 Gepost op: 31-08-2017 22:54 u »
Klinkt goed. Helaas woon ik niet in de buurt, dus zal zelf eens zoiets gaan brouwen. Ik begin eerst met een rook pils denk ik. Daarna rook IPA.

Top, ik ben benieuwd naar je mening m.b.t. een dergelijk bier (lekker of net niet).

Tags: