Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Special B 400  (gelezen 5702 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Tuur

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Special B 400
« Gepost op: 23-12-2015 07:12 u »
Medebrouwers,

Ik wil een quadrupel gaan brouwen. Het recept vraagt om Special B (400) mout.
Deze kan ik niet vinden. Wel Special B (350).
Kan iemand mij vertellen welke mout ik het beste kan gebruiken "de Special B (350) of een Cara (400) mout.
of sla ik de plank volledig mis met de Cara (400)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.734
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: special B 400
« Reactie #1 Gepost op: 23-12-2015 07:53 u »
Medebrouwers,

Ik wil een quadrupel gaan brouwen. Het recept vraagt om Special B (400) mout.
Deze kan ik niet vinden. Wel Special B (350).
Kan iemand mij vertellen welke mout ik het beste kan gebruiken "de Special B (350) of een Cara (400) mout.
of sla ik de plank volledig mis met de Cara (400)
Gewoon de special B 350 gebruiken

Offline Tuur

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: special B 400
« Reactie #2 Gepost op: 23-12-2015 10:10 u »
Gewoon de special B 350 gebruiken
Dank je wel EvdBroek.
Kan je mij ook het verschil vertellen tussen deze twee?

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.282
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeën dan tijd om te brouwen.
Re: special B 400
« Reactie #3 Gepost op: 23-12-2015 12:01 u »
Hoe oud is het recept? Aanduidingen van sommige moutsoorten zijn in de afgelopen jaren veranderd. Zo kom je in oude recepten nog wel eens Cara 150 tegen dat ook niet meer verkocht wordt (of in ieder geval niet makkelijk verkrijgbaar is).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.200
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: special B 400
« Reactie #4 Gepost op: 23-12-2015 14:55 u »
Dank je wel EvdBroek.
Kan je mij ook het verschil vertellen tussen deze twee?

De mouterij die de mout produceert...

Offline Tuur

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: special B 400
« Reactie #5 Gepost op: 23-12-2015 15:54 u »
Hoe oud is het recept? Aanduidingen van sommige moutsoorten zijn in de afgelopen jaren veranderd. Zo kom je in oude recepten nog wel eens Cara 150 tegen dat ook niet meer verkocht wordt (of in ieder geval niet makkelijk verkrijgbaar is).
ik heb geen flauw idee hoe oud het recept is. Het is een kloonrecept van een Rochefort uit het boek van Adrie Otten.

Offline Tuur

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: special B 400
« Reactie #6 Gepost op: 23-12-2015 15:57 u »
De mouterij die de mout produceert...
Dus in feite is een special B hetzelfde als een cara mout als de EBC overeenkomt.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.712
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: special B 400
« Reactie #7 Gepost op: 23-12-2015 17:38 u »
Gewoon de special B 350 gebruiken

Zeg me nu es waarom?
De 400 kleur (van Dingemans) scheelt niet veel van de 350 (MDC ofte "Castle"). Je zal het amper meten/zien.

Tuur: Wat wel een feit is: bij Rochefort zijn het zakken van Dingemans voor hun special B. Ben je hier iets mee?
Waar de basismout die ze gebruiken vandaan komt weet ik niet, dat komt met een tankwagen.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.967
  • Land: nl
Re: special B 400
« Reactie #8 Gepost op: 23-12-2015 18:24 u »
Zeg me nu es waarom?
De 400 kleur (van Dingemans) scheelt niet veel van de 350 (MDC ofte "Castle"). Je zal het amper meten/zien.

Op se site van Dingemans staat: Special B® MD™  Colour EBC: 300 - 350

Hopbier

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.700
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: special B 400
« Reactie #9 Gepost op: 23-12-2015 19:02 u »
Dus in feite is een special B hetzelfde als een cara mout als de EBC overeenkomt.

Van vroeger uit niet neen. Zoals ik het begrepen heb is Special B een Cara120 die nog een keer geroosterd wordt. De kleur wordt dus niet in een keer gehaald maar in twee stappen. Vroeger werden Caramouten ook niet in een trommel geroosterd Crystalmouten daarentegen wel, de tweede stap van Special B ging in de trommel de eerste niet. Tegenwoordig gaat alles in de trommel.

Verder heeft iedere mouterij zo zijn eigen procedé, Special B, Special W, Dark Crystal, allemaal in de zelfde kleurrange allemaal toch net iets anders.

Ingo

Offline Tuur

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: special B 400
« Reactie #10 Gepost op: 23-12-2015 19:03 u »
Zeg me nu es waarom?
De 400 kleur (van Dingemans) scheelt niet veel van de 350 (MDC ofte "Castle"). Je zal het amper meten/zien.

Tuur: Wat wel een feit is: bij Rochefort zijn het zakken van Dingemans voor hun special B. Ben je hier iets mee?
Waar de basismout die ze gebruiken vandaan komt weet ik niet, dat komt met een tankwagen.
Dank je Ronnie. ik heb de Special B 350 van dingemans. Deze ga ik ook gebruiken. Alle moutsoorten die ik voor dit recept gebruikt zijn van Dingemans.
Morgen proberen gist op te kweken uit een Rochefort 6 en als er voldoende gist is opgekweekt de quadrupel brouwen. Kijk er nu al naar uit  :proost:

Offline Tuur

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: special B 400
« Reactie #11 Gepost op: 23-12-2015 19:06 u »
Van vroeger uit niet neen. Zoals ik het begrepen heb is Special B een Cara120 die nog een keer geroosterd wordt. De kleur wordt dus niet in een keer gehaald maar in twee stappen. Vroeger werden Caramouten ook niet in een trommel geroosterd Crystalmouten daarentegen wel, de tweede stap van Special B ging in de trommel de eerste niet. Tegenwoordig gaat alles in de trommel.

Verder heeft iedere mouterij zo zijn eigen procedé, Special B, Special W, Dark Crystal, allemaal in de zelfde kleurrange allemaal toch net iets anders.Top, dank je voor de info :duimop:

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.200
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Special B 400
« Reactie #12 Gepost op: 23-12-2015 22:05 u »
Dus in feite is een special B hetzelfde als een cara mout als de EBC overeenkomt.


Dat is iets te kort door de bocht zoals Ingo ook al schrijft.
Je moet je niet blindstaren om een EBC-waarde. Dat zegt alleen iets van de kleur en minder over de smaak die een mout geeft. Het bereidingsproces van de mout maakt veel uit.

Er zijn verschillende mouterijen die mouten produceren met een soortgelijke naam. Die zijn niet allemaal precies hetzelfde. Qua smaak en kleur kunnen die verschillen.

Special B werd oorspronkelijk geproduceerd door de mouterij Wolfs-Cosyns uit Aalst. Deze mouterij is in 2002 gesloten. Daarna is de productie van Special B overgenomen door mouterij Dingemans in Stabroek.
Castle Malting produceert ook een Special B mout. Laatst was ik in de gelegenheid de smaak van beide mouten te vergelijken. Het viel mij op dat de Special B van Castle Malting wat zachter en ronder was dan die van Dingemans.
Het is jammer dat de mouten van Castle Malting voor ons hobbybrouwers niet goed verkrijgbaar zijn want ze hebben hele interessante mouten. Zie http://www.castlemalting.com/CastleMaltingMalts.asp?Language=Dutch

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.140
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Special B 400
« Reactie #13 Gepost op: 23-12-2015 22:11 u »
Special B werd oorspronkelijk geproduceerd door de mouterij Wolfs-Cosyns uit Aalst. Deze mouterij is in 2002 gesloten. Daarna is de productie van Special B overgenomen door mouterij Dingemans in Stabroek.
Castle Malting produceert ook een Special B mout.

En Weyermann heeft de Special W, net zoiets... maar dan van... ;)

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.712
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: special B 400
« Reactie #14 Gepost op: 24-12-2015 16:49 u »
Op se site van Dingemans staat: Special B® MD™  Colour EBC: 300 - 350

Tja, Dingemans is nooit sterk geweest in actualiseren van de website.

Het is jammer dat de mouten van Castle Malting voor ons hobbybrouwers niet goed verkrijgbaar zijn want ze hebben hele interessante mouten. Zie http://www.castlemalting.com/CastleMaltingMalts.asp?Language=Dutch

Ik was vroeger hun vertaler die hun website vertaalde naar het Nederlands. Een 4-tal jaar geleden hebben ze me nog gevraagd of ik vertegenwoordiger wilde zijn voor Nederland en Vlaanderen, ik ben er niet op ingegaan, omdat:
1) ik als gepensioneerde TOEN in een minder aantrekkelijke belastingsschaal zou vallen en
2) ik niet steeds in België verblijf en daarvoor geen vaste tijdstippen heb.

Ik vermoed dat ze nog steeds geïnteresseerd zijn in een persoon uit Nederland die het Frans machtig is.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 975
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Special B 400
« Reactie #15 Gepost op: 24-12-2015 21:10 u »
Het is jammer dat de mouten van Castle Malting voor ons hobbybrouwers niet goed verkrijgbaar zijn want ze hebben hele interessante mouten. Zie http://www.castlemalting.com/CastleMaltingMalts.asp?Language=Dutch


Er is sinds enige tijd een homebrewshop in belgie die deze mouten levert tegen een normaal verzendtarief.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.200
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: special B 400
« Reactie #16 Gepost op: 24-12-2015 21:21 u »
Ik was vroeger hun vertaler die hun website vertaalde naar het Nederlands. Een 4-tal jaar geleden hebben ze me nog gevraagd of ik vertegenwoordiger wilde zijn voor Nederland en Vlaanderen, ik ben er niet op ingegaan, omdat:
1) ik als gepensioneerde TOEN in een minder aantrekkelijke belastingsschaal zou vallen en
2) ik niet steeds in België verblijf en daarvoor geen vaste tijdstippen heb.

Ik vermoed dat ze nog steeds geïnteresseerd zijn in een persoon uit Nederland die het Frans machtig is.

Die hebben ze volgens mij gevonden. In ieder geval heb ik met een Nederlander gesproken tijdens de beurs in Antwerpen een tijdje geleden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.200
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Special B 400
« Reactie #17 Gepost op: 24-12-2015 21:21 u »
Er is sinds enige tijd een homebrewshop in België die deze mouten levert tegen een normaal verzendtarief.

Heb je ook een naam?

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 975
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Special B 400
« Reactie #18 Gepost op: 24-12-2015 21:25 u »

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.159
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Special B 400
« Reactie #19 Gepost op: 24-12-2015 21:37 u »
Dat was de naam, zie: https://homebrewshop.be/nl/
Ik heb even gekeken... dure toko.


Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 975
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Special B 400
« Reactie #21 Gepost op: 24-12-2015 22:05 u »
Ok. Jammer dat ze niet alle mouten van Castle Malting hebben. Zeker hun koffiemouten vind ik bijzonder.


De shop is volgens mij nog niet compleet, een mail of telefoontje zou best kunnen helpen om dit in het assortiment te krijgen. Het zijn best wel interessante mouten die je daar aangeeft.
In ieder geval wordt op mail redelijk snel gereageerd.




Offline Tuur

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Special B 400
« Reactie #22 Gepost op: 24-12-2015 22:09 u »
Dat is iets te kort door de bocht zoals Ingo ook al schrijft.
Je moet je niet blindstaren om een EBC-waarde. Dat zegt alleen iets van de kleur en minder over de smaak die een mout geeft. Het bereidingsproces van de mout maakt veel uit.

Er zijn verschillende mouterijen die mouten produceren met een soortgelijke naam. Die zijn niet allemaal precies hetzelfde. Qua smaak en kleur kunnen die verschillen.

Special B werd oorspronkelijk geproduceerd door de mouterij Wolfs-Cosyns uit Aalst. Deze mouterij is in 2002 gesloten. Daarna is de productie van Special B overgenomen door mouterij Dingemans in Stabroek.
Castle Malting produceert ook een Special B mout. Laatst was ik in de gelegenheid de smaak van beide mouten teop vergelijken. Het viel mij op dat de Special B van Castle Malting wat zachter en ronder was dan die van Dingemans.
Het is jammer dat de mouten van Castle Malting voor ons hobbybrouwers niet goed verkrijgbaar zijn want ze hebben hele interessante mouten. Zie http://www.castlemalting.com/CastleMaltingMalts.asp?Language=Dutch
Dank je Jacques

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.350
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Special B 400
« Reactie #23 Gepost op: 24-12-2015 22:41 u »
Best Malz heeft ook een cara300-400

http://www.bestmalz.de/en/malts/best-special-x/?portfolioID=1197

Voor mijn quadrupel zweer ik echt bij de Dingemans special B. Best malz is neutraler, mist het licht gebrande karakter.

Verder moet je er rekening mee houden dat bij hoge EBC waardes van mout de afwijking in kleurbepaling ook groter wordt. Alles tussen de cara 300 en 400 is geschikt als special B waarbij elke brouwer zijn voorkeur heeft...

Offline Tuur

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Special B 400
« Reactie #24 Gepost op: 27-12-2015 15:24 u »
Best Malz heeft ook een cara300-400

http://www.bestmalz.de/en/malts/best-special-x/?portfolioID=1197

Voor mijn quadrupel zweer ik echt bij de Dingemans special B. Best malz is neutraler, mist het licht gebrande karakter.

Verder moet je er rekening mee houden dat bij hoge EBC waardes van mout de afwijking in kleurbepaling ook groter wordt. Alles tussen de cara 300 en 400 is geschikt als special B waarbij elke brouwer zijn voorkeur heeft...
  Dank je voor je info :duimop: :duimop: :duimop:

Offline Tuur

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Special B 400
« Reactie #25 Gepost op: 27-12-2015 15:30 u »

Wat denken jullie? gaat dit goed?
Opgekweekt uit een Rochefort 6. Vergisting van de starter is vanmorgen begonnen. Nu de veristing wat verder is en er meer schuim opkomt lijkt het minder op een infectie dan op deze foto.

Offline Tuur

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Special B 400
« Reactie #26 Gepost op: 27-12-2015 15:47 u »

Paar uurtjes later.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.200
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Special B 400
« Reactie #27 Gepost op: 27-12-2015 17:16 u »
Ziet er goed uit!

Offline Tuur

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Special B 400
« Reactie #28 Gepost op: 27-12-2015 18:16 u »
Ziet er goed ui!
Top, dank je Jacques.

Ik heb wel vaker een gisstarter gemaakt, maar nog nooit opgekweekt uit een flesje.
Daarom mijn twijfel vanmorgen vanwege de witte vlekken.
Gelukkig schuimt de starter telkens verder uit en is er van vlekken bijna geen spraken meer.
Als het uitgegist is, gaat het de koelkast in waarna ik het ga opschalen naar een halve liter en de roerder op.

Offline Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: Special B 400
« Reactie #29 Gepost op: 16-07-2017 11:31 u »

Verder heeft iedere mouterij zo zijn eigen procedé, Special B, Special W, Dark Crystal, allemaal in de zelfde kleurrange allemaal toch net iets anders.


Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen Special W en Special B? Heb beide in huis en ben nu eigenlijk benieuwd waar ik ze het best voor kan gebruiken? :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.200
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Special B 400
« Reactie #30 Gepost op: 16-07-2017 11:46 u »
Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen Special W en Special B? Heb beide in huis en ben nu eigenlijk benieuwd waar ik ze het best voor kan gebruiken? :)

In feite is Special W de Duitse variant van Speciaal B.
Omdat elke mouterij zijn eigen manier van werken en apparatuur heeft zitter er verschillen in.
Die verschillen kun je zelf waarnemen door wat mout in je mout te nemen en daarop een tijdje te kauwen.

Tags: mout