Brouwcontroller, compleet voor 1 vatsinstallatie en herms

Gestart door Biertje1985, 01-12-2015 23:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Poll gecancelled

Ja
0 (0%)
Nee
0 (0%)
Nooit gedaan
0 (0%)
Alleen maar beter, ik doe het liever zelf.
0 (0%)
1
0 (0%)
2
0 (0%)

Totaal aantal stemmen: 0

Stemmen gesloten: 20-01-2016 23:30 u

Biertje1985

Beste, Forumleden

De eerste serie printplaten is een succes, nadat het 2 prototypes heeft gekost is het dan toch eindelijk voor elkaar.
Zonder de hulp van de forumleden in dit onderwerp had het nooit zo netjes geworden.
Input voor verbeteringen is dan ook meer dan welkom!

De tweede serie bordjes zijn onderweg! Binnenkort maar weer aan het solderen slaan!

Deze controller is gebaseerd op ArdBir, met kleine aanpassingen om het toch net even anders te doen.


Nog even een foto
 
UPDATE 25-1-2016 Eerste serie bordjes, de tweede is onderweg!

McMelloW

Citaat van: Biertje1985 op 01-12-2015  23:07 uDe code die ik ga gebruiken is een aangepaste versie van het Open source ArdBeer, (google maar eens)
ArdBeer is dit een tikfoutje? Op ArdBeer zelf kan ik niets vinden.  Ik ben reuze benieuwd naar je setup en code.

In dit draadje kan je een paar fotootjes zien, hoe ik mijn ArdBir heb in gebouwd. Deze gebruik ik samen met een Grainfather en ben er dik tevreden over.

Veel succes met de verdere ontwikkelingen.

Robin K


Paard

Gaaf hoor, ben benieuwd naar de foto's, verder vraag ik mijzelf af of ik met een dergelijke set ook een een regelbare gasklep kan aansturen zo ja, dan heb ik zeker interesse.

Jeltuh

Heb je dan ook outputs voor bijvoorbeeld roerwerken of rondpompen?

Fripel

Klinkt goed !
Mijn interesse is gewekt.

Ben ook  benieuwd naar de foto's en verdere specs en mogelijkheden.


Biertje1985

Citaat van: McMelloW op 02-12-2015  11:01 uArdBeer is dit een tikfoutje? Op ArdBeer zelf kan ik niets vinden.  Ik ben reuze benieuwd naar je setup en code.

In dit draadje kan je een paar fotootjes zien, hoe ik mijn ArdBir heb in gebouwd. Deze gebruik ik samen met een Grainfather en ben er dik tevreden over.

Veel succes met de verdere ontwikkelingen.

Klopt, ik was gisteren erg moe, en ik ben zeker geen taalwonder haha. Ik zag dat je het ArdBir board gekocht hebt, hele mooie set-up, maar ik wil het toch een beetje personaliseren, ik moet dan ook toegeven dat 90% van de code van hun hand is.

Biertje1985

Zoals beloofd de foto's.

Tevens wil ik even erbij zeggen dat er voldoende  (ongebruikte) output poortjes zijn, om inderdaad roerwerken of een 2 pomps installatie (herms) aan te sturen.
Helaas red je het niet om een HERMS volledig met automatische kleppen dan wel een solenoides te gebruiken dan kom je te kort.

Om te reageren op de vraag of je ook gas kan regelen met zo een controller, in de theorie kan dit prima met een PID circuit, hardwarematig is het echter een uitdaging.
Je moet dus een elektrische regelafsluiter gebruiken of een elektrisch gasreduceer. In principe kan een PID regelaar er dan wel mee uit de voeten, dat is ook de reden
dat PID of PI regelingen tegenwoordig de maatstaf zijn. Hele fabricageprocessen worden hierdoor geregeld. Interessant om eens in te verdiepen.

Omdat er een autotune in deze PID zit zal het instellen van de P de I en de D ook voor leken gemakkelijk zijn, in het begin is de regeling grof, maar deze stelt zich automatisch bij.
dit word vervolgens opgeslagen, daarna kan je de waardes nog wat aanpassen om de boel te finetunen en ben je klaar zonder de boel door te berekenen.

Helaas ben ik nu even wat minder bezig met de brouwinstallatie, (dure reparatie auto, wasmachine kapot ect... Men kent het wel) maar des te meer aandacht voor m,n controller  8)
















De foto's in het groot



http://protoduino.nl/foto/

Biertje1985

Later deze avond, door een domme fout met een ander projectje mijn laatste Arduino UNO  :huilen: Opgeblazen.
Project ligt dus ff stil  :weetniet: nieuwe besteld komt vrijdag binnen. Ik heb Nano's en MEGA2560 zat, maarja laat het printje nou net voor een uno zijn.

koffie

Ziet er mooie uit  :brouwen: Zelf met een soortgelijk project bezig, maar nog niet tevreden over de PID.

Waarom heb je eigenlijk voor een Uno gekozen en niet voor een Nano ?
Staat je code ergens online ?

rajd

Ik was met mijn mega een soortgelijk iets van plan, maar door tijdgebrek komt het er maar niet van. Ik heb dus wel interesse in dit project . En ik spreek ook nog wel een woordje C, dus zoiets naar mijn eigen hand zetten oid dat gaat wel lukken :-).

Biertje1985

Citaat van: rajd op 03-12-2015  11:31 uIk was met mijn mega een soortgelijk iets van plan, maar door tijdgebrek komt het er maar niet van. Ik heb dus wel interesse in dit project . En ik spreek ook nog wel een woordje C, dus zoiets naar mijn eigen hand zetten oid dat gaat wel lukken :-).

Ik ben er achter dat een mega compatible is met een UNO en ik kan dus ook even verder, toch zou ik het liefst mijn printplaat veranderen, omdat een mega wat meer geheugen heeft loopt dit toch beter. Ik kan wel een beetje python maar C eindigt altijd in een catastrofe bij mij. Ter info op een UNO gebruik je 97% van de resources en op een MEGA2560 maar 12%.
Dat riekt naar meer mogelijkheden zoals het display aansturen met I2C in plaats van serial, dat scheelt een heel hoop pinnetjes.

Het hele probleem met die opgeblazen UNO is het volgende, die UNO van mij was niet origineel en had een andere voltage regulator die kon dus maar 9v hebben.
Volgende keer dus een voltage regulator op de print zodat de arduino voltage regulator lekker koel blijft bij een voltje of 9 op een originele arduino.

Wellicht kunnen we wat voor elkaar betekenen in dit project, jou C kennis zou zeker van pas komen.





Biertje1985

Citaat van: koffie op 02-12-2015  22:07 uZiet er mooie uit  :brouwen: Zelf met een soortgelijk project bezig, maar nog niet tevreden over de PID.

Waarom heb je eigenlijk voor een Uno gekozen en niet voor een Nano ?
Staat je code ergens online ?



Je pakt gewoon de Ardbir code en gaat daaruit verder, een goede PID code met een autotune heb ik wel in sketch voor je mocht je willen hobby'en dan stuur ik hem wel even op naar je.
De PID sketch werkt met een (digitale) ds18b20 en een (analoge) K-Type thermometer. Ik krijg hem makkelijk op 0,5c precies inclusief overshoot, bij 10 liter of meer
kan de regeling prima traag verlopen zodat er eigenlijk geen D actie nodig is, dat betekend dus een dat het lekker stabiel is.

De UNO is wat groter, geeft wat meer ruimte op het printje, Nano is wel een optie die ik heb overwogen qua hardware zijn ze toch bijna gelijk.

braaf

Als het een kant en klaar iets gaat worden wat ik zo in een projectdoos kan bouwen heb ik zeker interesse. Ben heel benieuwd

Biertje1985

Citaat van: braaf op 03-12-2015  22:57 uAls het een kant en klaar iets gaat worden wat ik zo in een projectdoos kan bouwen heb ik zeker interesse. Ben heel benieuwd
In dat geval kan je beter de ArdBir gewoon kopen in de USA. Wanneer de sketch optimaal is, dan is bouwen en het solderen niet zo lastig,
zelf vind ik het ontwikkelen geweldig. Dat gevoel dat je het zelf gemaakt hebt, daar kan geen aankoop tegen op.

koffie

Een Nano kun je ook flashen als Uno, dan heb je 1.5 kb meer ruimte voor je code.

McMelloW

Citaat van: Biertje1985 op 03-12-2015  22:32 uJe pakt gewoon de Ardbir code en gaat daaruit verder, een goede PID code met een autotune heb ik wel in sketch voor je mocht je willen hobby'en dan stuur ik hem wel even op naar je.
De PID sketch werkt met een (digitale) ds18b20 en een (analoge) K-Type thermometer. Ik krijg hem makkelijk op 0,5c precies inclusief overshoot, bij 10 liter of meer
kan de regeling prima traag verlopen zodat er eigenlijk geen D actie nodig is, dat betekend dus een dat het lekker stabiel is.

IK heb wel interesse in de PID code met autotune.

Biertje1985

Citaat van: McMelloW op 04-12-2015  14:02 uIK heb wel interesse in de PID code met autotune.
Ik zal even een nieuw onderwerp starten met de code erin.

Puck

Ik vind dit zeer interessant en vind het fantastisch om te lezen hoe dit allemaal gebouwd wordt door sommigen. Ik wil er ook wel aan beginnen maar ik vrees dat het een fiasco wordt (ik wil gelijk dat alles werkt). Weet iemand hoe je het beste met een Arduino kan beginnen? En moet je per se een printplaat hebben om het te testen/gebruiken of kan het ook tijdelijk gebruiken met een breadboard? Ardbir is uitverkocht namelijk en een printplaat zelf maken dat zie ik mijzelf al helemaal niet doen. Dus heeft er iemand tips om hiermee het beste te beginnen?

Ps. Ik heb al vele filmpjes gezien op Youtube maar ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen. Zoveel informatie...

koffie

Bestel een Arduino, een breadboard. Zooitje jumperwires erbij, handjevol LEDjes met een weerstandje en eventueel een relais. Kun je leuk mee prutsen om te leren zonder dat je iets stuk kan maken (tenzij je 220v op het realis gaat schakelen .. dan moet je even op letten ;) )

Biertje1985

Citaat van: Puck op 04-12-2015  22:00 uIk vind dit zeer interessant en vind het fantastisch om te lezen hoe dit allemaal gebouwd wordt door sommigen. Ik wil er ook wel aan beginnen maar ik vrees dat het een fiasco wordt (ik wil gelijk dat alles werkt). Weet iemand hoe je het beste met een Arduino kan beginnen? En moet je per se een printplaat hebben om het te testen/gebruiken of kan het ook tijdelijk gebruiken met een breadboard? Ardbir is uitverkocht namelijk en een printplaat zelf maken dat zie ik mijzelf al helemaal niet doen. Dus heeft er iemand tips om hiermee het beste te beginnen?

Ps. Ik heb al vele filmpjes gezien op Youtube maar ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen. Zoveel informatie...
Printplaat is het makkelijkere deel, de code dat is de echte uitadging, alles goed werkend krijgen. Als ik het helemaal werkend heb dan ga ik de rest van de printplaatjes en of nieuwe plaatjes (ik heb wat ideen gekregen) toch wegdoen. Dus een printplaatje zal het probleem niet zijn.

Biertje1985

Na redelijk wat testwerk, werkt mijn printplaat layout volledig, ArdBir draait en ik kan de output poortjes gebruiken, toch zal er een versie 2 komen met veel verbeteringen.
Wil je goedkoop een versie 1 printplaat. (De componentjes heb ik niet meer, deze komen over 2 weken) stuur me een PM als je de print zelf wilt afbouwen, ze zijn nu nog beschikbaar.
Ik hoef er verder niets aan te verdienen, ik hoop dat je je bevindingen met dit forum wilt delen.

Ik probeer het geheel inclusief de componentjes, maar excl. LCD, Sensor, Arduino en SSR onder de 10 euro te houden.


Verbeterpunten:
- Stukje karton onder arduino nodig, dit omdat er dan 100% geen contact gemaakt kan worden met de printcontacten
- Geen voltage regulator Originele arduino werkt prima maar de CH340 clone kan niet meer dan 9v aan en zal heet worden en stuk gaan. (gewoon 9 V i.pv 12 V gebruiken en het werkt prima met een kloon.)
- Geen drill holes om LCD. Arduino en Print mee te bevestigen
- Ongelukkige LCD plaatsing
- 1 rij van de pinnetjes is niet helemaal goed geplaatst, deze moet 0,5 mm verder weg (maakt niet veel uit)
- Geen optocouplers gebruikt om de installatie fisiek te scheiden (heeft de ArdBir ook niet)
- Alleen uno en mega te gebruiken, volgende versie ondersteund (waarschijnlijk) ook de NANO.
Optioneel :
- Pomp via relais schakelen zodat hogere stromen en spanningen mogelijk zijn. (kan je nu ook een relais of ssr tussen zetten)

Deze punten en de wellicht door jullie gevonden punten zullen in V2 opgelost worden, zodat we van die versie een een nog beter  en goedkoop alternatief voor de ArdBir kunnen maken.

Ook gaat de code nog aangepast worden, deze zal minder op ArdBir lijken en Nederlandstalig zijn. HERMS code is ook in ontwikkeling.

Foto's volgen nog. :degroeten:

koffie

Die 9 V is vreemd? Ik stop gewoon 12 V in mijn Nano en voor zover ik weet word deze niet heet.
Kun je niet een voltage regulator op de print zetten welke een afgevlakte 5 V naar de Arduino brengt?

P3SM

CiteerIK heb wel interesse in de PID code met autotune.
Voor Arduino bestaan goede PID libraries inclusief autotune mogelijkheden. Die hoef je niet zelf te schrijven.

Deze is goed: http://playground.arduino.cc/Code/PIDLibrary en de bijbehorende autotune: http://playground.arduino.cc/Code/PIDAutotuneLibrary

Mocht je willen weten wat er in de library onder de kap gebeurt, dan kan ik dit artikel aanraden: http://brettbeauregard.com/blog/2011/04/improving-the-beginners-pid-introduction/

Fripel

Ik heb de sketch van Ardbir op een Arduino Uno proberen te laden maar dit lukt niet...
Op een Arduino Pro Mini lukt het wel, heeft iemand nog tips ?

Hij gaat goed tot hij bijna klaar is, hij stopt met de melding: stk500 programmer not responding.
Een simpele sketch word prima geladen, alleen deze niet.

Of moet ik misschien een andere bootloader installeren op de Uno ?


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.