Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Verse hop  (gelezen 5438 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Nerevalk

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Verse hop
« Gepost op: 23-09-2015 13:58 u »
Ik kan verse hop krijgen uit Poperinge maar hoe kan ik die het beste bewaren.
Kan ik de hop ook bijvoorbeeld ook drogen in de oven of kan je beter de hop laten drogen in de open lucht of kan je de hop ook gewoon vacuüm verpakken.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Tjardo

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 445
  • Land: nl
  • Proost!
Re: verse hop
« Reactie #1 Gepost op: 23-09-2015 14:12 u »
Paar dagen drogen aan de lucht, daarna vacuüm verpakken en invriezen.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.159
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Verse hop
« Reactie #2 Gepost op: 24-09-2015 10:09 u »
Welke rassen kan je aan komen?

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 623
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Verse hop
« Reactie #3 Gepost op: 27-09-2015 19:09 u »
Drogen kan je het beste door middel van veel luchtbeweging, een beetje warmte en geen licht. Dit geldt voor alle kruiden, dus ook hop, die je wilt drogen.
Zelf gebruik ik hier een oude droogkap uit de jaren 80 die nauwelijks meer verwarmd (wie wat bewaard heeft wat :) ) voor, maar er zijn ook drogers voor in de handel:
http://www.kookpunt.nl/stockli-droogapparaat/nl/product/6068/?gclid=COTjyqTal8gCFWsUwwodiHkK0A

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.814
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Verse hop
« Reactie #4 Gepost op: 27-09-2015 19:50 u »
maar er zijn ook drogers voor in de handel:
http://www.kookpunt.nl/stockli-droogapparaat/nl/product/6068/?gclid=COTjyqTal8gCFWsUwwodiHkK0A

Die kan ik je van harte aanbevelen. Het is een flinke prijs maar het werkt geweldig. Er gaat ongeveer 200 gram natte hop in per etage. Standaard zitten er 3 bij het apparaat en ik heb er nog 2 bijgekocht. Totaal schijnen er 10 etages op te kunnen. Ik had een kilo hop in 12 uur gedroogd tot 20% van zijn oorspronkelijk gewicht bij 45 ºC.

Offline Amateurke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verse hop
« Reactie #5 Gepost op: 27-09-2015 20:10 u »
Ik kan verse hop krijgen uit Poperinge maar hoe kan ik die het beste bewaren.
Kan ik de hop ook bijvoorbeeld ook drogen in de oven of kan je beter de hop laten drogen in de open lucht of kan je de hop ook gewoon vacuüm verpakken.
Als je gewoon hopt koopt en je gaat daarna drogen: dan kan je beter gedroogde hop kopen, zal niet veel in prijs verschillen.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.946
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Verse hop
« Reactie #6 Gepost op: 27-09-2015 20:35 u »
P.s. wat is trouwens het nadeel van 'te natte' hop?

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.159
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Verse hop
« Reactie #7 Gepost op: 27-09-2015 20:48 u »
P.s. wat is trouwens het nadeel van 'te natte' hop?
Wat denk je zelf?
tipje van de sluier.... % bittercomponent......

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.946
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Verse hop
« Reactie #8 Gepost op: 27-09-2015 21:28 u »
Wat denk je zelf?
tipje van de sluier.... % bittercomponent......

Maar verandert er iets wezenlijk aan de hop zelf, of is het uiteindelijk alleen wat zwaarder bij het afwegen?
Zo heb ik bijvoorbeeld hop uit de tuin waarvan ik geen flauw benul heb wat daarvan de bitterheid is, is het dan nog wel van belang goed te drogen?

Offline Amateurke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verse hop
« Reactie #9 Gepost op: 27-09-2015 21:42 u »
Hop moet ofwel direct vers gebruikt worden of anders gedroogd worden.
Als je niet droogt krijg je schimmel.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.347
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Verse hop
« Reactie #10 Gepost op: 27-09-2015 23:29 u »
Volgens de hopprofessor: Prof. De Keukeleire kun je het beste de hop ongedroogd invriezen, of nog beter, vriesdrogen. zoals hij aangaf tijdens een lezing voor Triple-W in Nijmegen, dan blijven alle smaken behouden, maar drogen kan ook.

Wel zorgen dat alle zuurstof eruit is door samenpersen in jampotjes bv of vacuüm zuigen.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.946
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Verse hop
« Reactie #11 Gepost op: 28-09-2015 07:46 u »
Volgens de hopprofessor: Prof. De Keukeleire kun je het beste de hop ongedroogd invriezen, of nog beter, vriesdrogen. zoals hij aangaf tijdens een lezing voor Triple-W in Nijmegen, dan blijven alle smaken behouden, maar drogen kan ook.

Wel zorgen dat alle zuurstof eruit is door samenpersen in jampotjes bv of vacuüm zuigen.

Dan zal ik het volgend jaar gewoon eens ongedroogd proberen.
Bedankt Hans.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.347
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Verse hop
« Reactie #12 Gepost op: 28-09-2015 16:29 u »
Dan zal ik het volgend jaar gewoon eens ongedroogd proberen.
Bedankt Hans.
Wel even de bitterheid verrekenen naar het gewicht van droge hop. natte hop = 5x zo zwaar als droge hop, dus alfazuur wordt dan 5 x zo laag. 

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.946
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Verse hop
« Reactie #13 Gepost op: 28-09-2015 19:46 u »
wel even de bitterheid verrekenen naar het gewicht van droge hop. natte hop = 5x zo zwaar als droge hop, dus alfazuur wordt dan 5 x zo laag.

Dat begrijp ik. Ik heb echter geen enkel idee welk alfazuur het heeft, dus nat of droog maakt in dat opzicht weinig uit.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.814
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Verse hop
« Reactie #14 Gepost op: 28-09-2015 20:10 u »
Dat begrijp ik. Ik heb echter geen enkel idee welk alfazuur het heeft, dus nat of droog maakt in dat opzicht weinig uit.
In een van de eerdere topics over onbekende hop werd aangegeven dat je in eerste instantie uit moet gaan van 5% Alpha (gedroogd). Dan een bier brouwen, proeven en aan de hand van wat je proeft, het percentage naar boven of beneden bijstellen. Je kunt een bier waarvan je de IBU weet als referentie gebruiken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.203
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verse hop
« Reactie #15 Gepost op: 28-09-2015 21:42 u »
Wel even de bitterheid verrekenen naar het gewicht van droge hop. natte hop = 5x zo zwaar als droge hop, dus alfazuur wordt dan 5 x zo laag.

Ik heb een paar keer gebrouwen met verse hop. Daarbij ben ik ook uitgegaan van het gewichtsverschil tussen verse en gedroogde hop. Omdat deze bieren een zeer bittere smaak hebben denk ik dat er bij het drogen bepaalde bitterstoffen verloren gaan. Als dit daadwerkelijk het geval is dan gaat het waarschijnlijk niet om alfazuren. Deze zijn immers redelijk hittebestendig gezien het feit dat het wort 60 tot 90 minuten gekookt wordt.

Zijn er andere hobbybrouwers die soortgelijke ervaringen hebben?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.347
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Verse hop
« Reactie #16 Gepost op: 29-09-2015 01:19 u »
Ik heb een paar keer gebrouwen met verse hop. Daarbij ben ik ook uitgegaan van het gewichtsverschil tussen verse en gedroogde hop. Omdat deze bieren een zeer bittere smaak hebben denk ik dat er bij het drogen bepaalde bitterstoffen verloren gaan. Als dit daadwerkelijk het geval is dan gaat het waarschijnlijk niet om alfazuren. Deze zijn immers redelijk hittebestendig gezien het feit dat het wort 60 tot 90 minuten gekookt wordt.

Zijn er andere hobbybrouwers die soortgelijke ervaringen hebben?
Die ervaring heb ik niet. Ik heb zowel gedroogd als niet gedroogd gebruikt van dezelfde hop. Verse hop heeft een hoger alfazuur% dan oude hop en misschien had je een jaar met hoog alfazuur% ?

Offline Erik Z

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 218
  • Land: fr
  • Waar ik woon maakt men beter wijn dan bier
Re: Verse hop
« Reactie #17 Gepost op: 29-09-2015 15:48 u »
In hop zit niet alleen alfazuur, maar ook harsen en etherische oliën. Die harsen en oliën geven veel smaak en kunnen dus natuurlijk ook bitter zijn. Er zijn veel oorzaken waardoor deze oliën kunnen verdwijnen. Door te heet te drogen, of door te drogen in zonlicht of door te lang te drogen of door te vaak de bellen aan te raken verlies je veel smaak- en geurstoffen.
Dit jaar ga ik alleen maar vers invriezen, dus niet langer drogen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.347
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Verse hop
« Reactie #18 Gepost op: 29-09-2015 19:20 u »
Zelf heb ik beide gedaan. Bij het drogen ruik je een soort graslucht. Ik dacht eerst dat het daarom beter was toch te drogen omdat ik geen graslucht/smaak in mijn bier wil. Prof. De Keukeleire dacht niet dat het een nadeel zou zijn, alhoewel ik niet weet of hij daadwerkelijk daar onderzoek naar heeft gedaan. Waarschijnlijk verdampt dat weer tijdens het koken. Zijn gedachte was wel duidelijk: hij wil zo min mogelijk aroma's kwijtraken en elke stap, incl. drogen is er dan een teveel. Drogen is normaal echter onontkoombaar omdat invriezen op grote schaal niet handig is ivm vervoer, bewaren etc. Voor amateurs met eigen hop is dat een ander verhaal. 

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.946
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Verse hop
« Reactie #19 Gepost op: 29-09-2015 21:01 u »
Kijk, dan was het toch niet zo'n gekke vraag.
Ik ben al bijna helemaal overtuigd; niet drogen :)

Offline Nerevalk

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verse hop
« Reactie #20 Gepost op: 06-10-2015 18:45 u »
Ik heb zondag de hop gehaald, de gene waar ik de hop vandaan komt wist niet meer wat voor soort het was. Nu is dat niet het ergste denk ik maar nu zie ik wel klein beestjes lopen bij de hop. Wat nu!! De hop weg gooien of kan ik deze nog gebruiken

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.946
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Verse hop
« Reactie #21 Gepost op: 06-10-2015 18:57 u »
Ik heb zondag de hop gehaald, de gene waar ik de hop vandaan komt wist niet meer wat voor soort het was. Nu is dat niet het ergste denk ik maar nu zie ik wel klein beestjes lopen bij de hop. Wat nu!! De hop weg gooien of kan ik deze nog gebruiken

Tja, hoe erg vindt je wat extra proteïne in je bier  ;)
Wellicht kun je proberen de insecten eruit te schudden en het beste hop verzamelen. Als het echt heel bont zou ik het zelf niet zo smakelijk vinden. Maar over een enkel vliegje zou ik me niet druk maken.

Online Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.963
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Verse hop
« Reactie #22 Gepost op: 06-10-2015 23:31 u »
Ik heb zondag de hop gehaald, de gene waar ik de hop vandaan komt wist niet meer wat voor soort het was. Nu is dat niet het ergste denk ik maar nu zie ik wel klein beestjes lopen bij de hop. Wat nu!! De hop weg gooien of kan ik deze nog gebruiken
Laten drogen de hop dan gaat het grootste deel zich wel uit de pootjes maken. Vorig jaar had ik er veel last van en heb ik ook wat beestjes gekookt tijdens het brouwen. Dit jaar bijna beestjes vrij trouwens.

Offline ChrisH1986

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verse hop
« Reactie #23 Gepost op: 05-09-2017 17:46 u »
Hoe kan ik het beste mijn hop laten drogen zonder bepaalde apparatuur daarvoor?
Heb een simpele oven maar of het daar mee gaat lukken?

Kan ik het gewoon op een donkere plek, op een roostertje laten drogen op kamertemperatuur of gaat dat niet goed komen?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.702
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Verse hop
« Reactie #24 Gepost op: 05-09-2017 18:29 u »
Drogen onder het zolderdak op een hordeur met voldoende tocht (open raam) werkt redelijk goed. Binnen een paar dagen voldoende droog.

Online thezewery

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verse hop
« Reactie #25 Gepost op: 06-09-2017 07:53 u »
Wij gebruiken al jaren deze ( https://www.fonq.nl/product/princess-112380-voedseldroger/108209/ ) voor het drogen van kruiden en echt allerlei voedsel tbv (winter)kamperen. Daarna in de vacuümmachine en je hebt klein compact pakket.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.734
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Verse hop
« Reactie #26 Gepost op: 06-09-2017 08:16 u »
Wij gebruiken al jaren deze ( https://www.fonq.nl/product/princess-112380-voedseldroger/108209/ ) voor het drogen van kruiden en echt allerlei voedsel tbv (winter)kamperen. Daarna in de vacuümmachine en je hebt klein compact pakket.
Grappig die heb / gebruik ik ook voor het drogen van de hop.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Verse hop
« Reactie #27 Gepost op: 06-09-2017 12:58 u »
Ik heb 2 dagen geleden ook verse hop geplukt bij een maat. Ligt nu in een dunne laag op een donkere zolder open op kranten, vanavond eens doorwoelen en keren, en voelen. Droog = vacuümtoestel lenen, wegen en per 100 gr diepvries in. Wat je over hebt of niet kwijtraakt, kan je gewoon open laten liggen en laten verouderen voor lambiek.
Ooit maak je lambiek, dus maak je geen zorgen dat die te lang ligt ;-)..

Offline Lexvanberkel

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verse hop
« Reactie #28 Gepost op: 16-09-2017 21:04 u »
Ik heb ook verse hop geplukt dit weekend en een vacuüm apparaat aangeschaft. Vraag me nu af of nat vacuüm verpakken en vervolgens invriezen ook kan. Weet iemand dat?

Offline Tjardo

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 445
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Verse hop
« Reactie #29 Gepost op: 16-09-2017 21:51 u »
Ik heb ook verse hop geplukt dit weekend en een vacuüm apparaat aangeschaft. Vraag me nu af of nat vacuüm verpakken en vervolgens invriezen ook kan. Weet iemand dat?


Alles kan maar waarom zou je nat vacuüm verpakken? Neemt veel meer ruimte in in de vriezer en je hebt veel meer natte hop nodig als je gaat brouwen, ik laat mijn vers geplukt hop op zolder op een handdoek drogen, is binnen 2 tot 3 dagen kurk droog, bijkomend voordeel is dat alle insecten ondertussen ook uit de hop zijn gekropen

Tags: hopteelt