Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Laag mineraal water, zuur en brouwzouten  (gelezen 5318 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

homoeccentricus

  • Gast
Laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Gepost op: 18-09-2015 17:53 u »
Zijn er hier nog mensen of anderszins sentiente wezens die brouwen met laag mineraal (demi, ro enz.) water en daar zuur en brouwzouten aan toevoegen, of ben ik de enige geobsedeerde hier? Zij die vinden dat dat niet nodig is gelieven zich te onthouden of worden anders onmiddellijk en onverbiddellijk naar 'kletsen' verscheept.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #1 Gepost op: 18-09-2015 18:06 u »
Ik doe dat soms, maar dat komt omdat ons water veel chloride bevat. Bij bittere, hoppige bieren neem ik osmosewater en voeg daar dan zouten aan toe naar de door mij gewenste concentraties. Soms neem ik ook half osmose half kraanwater. Het hangt er maar net van af welk waterprofiel ik hebben wil.

Offline Amateurke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #2 Gepost op: 18-09-2015 19:04 u »
Adrie, die RO, is dat een haalbare kaart voor een hobbybrouwer? (Kosten, efficiëntie, sanitair, etc)

homoeccentricus

  • Gast
Re: laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #3 Gepost op: 18-09-2015 19:10 u »
Ik doe dat soms, maar dat komt omdat ons water veel chloride bevat. Bij bittere, hoppige bieren neem ik osmosewater en voeg daar dan zouten aan toe naar de door mij gewenste concentraties. Soms neem ik ook half osmose half kraanwater. Het hangt er maar net van af welk waterprofiel ik hebben wil.
Geen Campden tablet?

Offline Piet_v

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Land: be
Re: laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #4 Gepost op: 18-09-2015 19:29 u »


Zijn er hier nog mensen of anderszins sentiente wezens die brouwen met laag mineraal (demi, ro enz.) water en daar zuur en brouwzouten aan toevoegen

Ikke, maar dat wist je al zeker.
Ik brouw met mineraal arm montille water (delhaize) aangevuld met cristaline water + brouwzouten.

homoeccentricus

  • Gast
Re: laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #5 Gepost op: 18-09-2015 19:38 u »
Indeed, Piet.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.724
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #6 Gepost op: 18-09-2015 23:46 u »
Ja.

Ingo

Offline Amateurke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #7 Gepost op: 19-09-2015 08:09 u »

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.724
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #8 Gepost op: 19-09-2015 09:04 u »
"Bron"water uit de supermarkt met een beetje CaCl2 (50 - 80 ppm Ca++) en dan is er bij 100% pilsmout nog een klein beetje melkzuur nodig.

Ingo

Offline Amateurke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #9 Gepost op: 19-09-2015 09:10 u »
Om één of andere reden had ik iets meer hoog technologischer van jou verwacht, Ingo  :)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.724
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #10 Gepost op: 19-09-2015 09:23 u »
Om één of andere reden had ik iets meer hoog technologischer van jou verwacht, Ingo  :)

Haha, neen, eigenlijk ben ik voor het brouwen van bier dat bij "je" water past, hier zijn dat Alt, Porter etc. Mijn ega drinkt graag Pils en dat maak ik dan ook netjes voor haar verjaardag.

Een apparaat dat alleen het sulfaat uit het water haalt zou wel interessant zijn, kan met hars systemen maar is me te veel gedoe en moeite om het exact uit te zoeken.

Ik moet toch eens het water uit mijn bron laten analyseren ...

Ingo

homoeccentricus

  • Gast
Re: Laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #11 Gepost op: 19-09-2015 10:29 u »
Net als Piet gebruik ik Montillewater, goedkoop bronwater uit de supermarkt. Ik gebruik Brunwater supportersversie om brouwzouten toe te voegen en de pH aan te passen. Bij mijn laatste bier heb ik voor de eerste keer heel nauwgezet een aanbevolen waterprofiel gevolgd. Daarbij  bleek dat ook een zekere alkaliteit wenselijk was, en heb ik het bronwater aangelengd met leidingwater, tot het HCO3 gehalte klopte. Voor dat bier kwam ik uit op 2/3 Montille en 1/3 leidingwater. Dus iets goedkoper en vooral minder sleurwerk met het water.

Ik heb nu ook gezien dat ze in de supermarkt 5-liter jerrycans demi-water hebben, nog iets goedkoper dan Montille. Wellicht zal ik dat de volgende keren uittesten.

Offline Amateurke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #12 Gepost op: 19-09-2015 10:47 u »
Ik denk niet dat demi-water voedselveilig is?

homoeccentricus

  • Gast
Re: Laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #13 Gepost op: 19-09-2015 11:07 u »
Ik denk niet dat demi-water voedselveilig is?

Ja daar zit ik ook nog over na te denken. Demi-water drinken mag zogezegd niet omdat het mineralen zou afvoeren uit het lichaam. Maar ik heb eens een rondvraag gedaan op een ander forum, en dat wordt met een flinke korrel zout genomen (pun intended). Voor de rest zit in demi-water per definitie niks in, dus hoe kan het dan echt ongezond zijn? Ik neem aan dat ze dat niet zomaar recycleren uit oude batterijen???

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.724
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #14 Gepost op: 19-09-2015 11:12 u »
Er komen zoveel mineralen uit de mout dat je echt geen "demi-bier" krijgt.

Ingo

homoeccentricus

  • Gast
Re: Laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #15 Gepost op: 19-09-2015 11:15 u »
Er komen zoveel mineralen uit de mout dat je echt geen "demi-bier" krijgt.

Ingo

Nee, uiteraard niet, maar ik associeer demi-water nog altijd met een waarschuwend vingertje: "Pas op, daar mag je niet van drinken". =

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.093
  • drink gezond
Re: Laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #16 Gepost op: 19-09-2015 15:01 u »
Nee, uiteraard niet, maar ik associeer demi-water nog altijd met een waarschuwend vingertje: "Pas op, daar mag je niet van drinken". =

Heeft te maken met osmose processen... denk ik.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #17 Gepost op: 20-09-2015 22:39 u »
Gedemineraliseerd water maak je eenvoudig thuis met een osmose filter die je voor een euro of 50 kan kopen. Je hebt alleen wat tijd en kraanwater nodig. Voor een liter of 20 heb je een uur of 7 nodig.

Offline Amateurke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #18 Gepost op: 21-09-2015 08:58 u »
Gedemineraliseerd water maak je eenvoudig thuis met een osmose filter die je voor een euro of 50 kan kopen. Je hebt alleen wat tijd en kraanwater nodig. Voor een liter of 20 heb je een uur of 7 nodig.
Heb je hier ervaring mee? 7 (zeven!) uur voor 20 liter?!?
Hoeveel water is er dan naar de afvoer gelopen?

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #19 Gepost op: 21-09-2015 09:10 u »
Heb je hier ervaring mee? 7 (zeven!) uur voor 20 liter?!?
Hoeveel water is er dan naar de afvoer gelopen?

Ik heb ook zo'n ding. Hoe lang het duurt hangt sterk af van de temperatuur. In de zomer gaat het een stuk sneller dan in de winter. De verhouding osmosewater/afvalwater is ongeveer 1/2. Dus bij 20 liter osmosewater loopt er 40 liter water weg. Dat vind ik ook zonde, dus ik gebruik osmosewater spaarzaam en alleen als het echt nodig is.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #20 Gepost op: 21-09-2015 09:12 u »
Geen Campden tablet?

Die is bedoeld voor de verwijdering van chloor en chloramine, niet voor chloride.

homoeccentricus

  • Gast
Re: Laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #21 Gepost op: 21-09-2015 09:41 u »
Oeps, ja, verkeerd gelezen. En het is alleen het chloride gehalte dat te hoog is?

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #22 Gepost op: 21-09-2015 10:01 u »
Oeps, ja, verkeerd gelezen. En het is alleen het chloride gehalte dat te hoog is?

Bicarbonaat, maar dat is ook te verhelpen met melkzuur.

Offline Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 444
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: Laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #23 Gepost op: 15-02-2016 11:29 u »
Begrijp ik nu goed dat je Demi-water uit de supermarkt wel gewoon kunt gebruiken? Of moet je juist special demi-water kopen wat 'voedselveilig' is en wat je dus kunt gebruiken voor het brouwen van je bier?

homoeccentricus

  • Gast
Re: Laag mineraal water, zuur en brouwzouten
« Reactie #24 Gepost op: 15-02-2016 13:59 u »
Ik denk dat voedselveilig demi-water niet bestaat :)

Tags: brouwwater