Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Thuis bier brouwen - greg hughes  (gelezen 6374 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Thuis bier brouwen - greg hughes
« Gepost op: 13-07-2015 23:19 u »
Klik op het plaatje om het boek bij Bol.com te bestellen voor bovenstaande prijs.




Vanmiddag zag ik in een outlet een boek liggen genaamd thuis bier brouwen door greg hughes.
http://www.Brouwmarkt.nl/thuis-bier-brouwen-greg-hughes.html

Nu heb ik op zich geen boek meer nodig om te leren brouwen, maar op een of andere manier sprak het mij wel aan.
€ 22,50 is niet veel maar voor een outlet ook niet echt weinig, en dat kwam ook wel uit want het wordt overal verkocht voor die prijs  8)
Maar nu ruim 8 uur later zit het nog in mijn hoofd. Was dus eigenlijk wel eens benieuwd of er hier op Hobbybrouwen.nl iets over geschreven was... maar niet dus.

Wie kent dit boek en wat is jou mening. Ik hoor het graag.

Voor meer boeken klik op onderstaande link.

Boeken algemeen

 

Offline designinglives

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #1 Gepost op: 13-07-2015 23:50 u »
Ik heb het boek enkele weken geleden bij release in de bus gekregen. Ben er wat door gegaan maar ondanks dat het grafisch wel een mooi boek is (ik koop daarom alleen al vaak een boek) ben ik er niet wild van. De recepten zijn vaak heel simpel en doen volgens mij niet beter dan die ik op fora al gevonden heb.

Voor mij vooral een leuke toevoeging als offline recepten boek maar ik zou er persoonlijk niet opnieuw 22 euro aan geven denk ik. :-)

Offline stadsbrouwerij Gouda

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #2 Gepost op: 09-08-2015 17:53 u »
Ik heb dit boek louter als interesse bij Brouwmarkt in Almere gekocht voor de recepten (in de haast even niet goed ingekeken), het boek ziet er wel zeer verzorgd uit maar deze recepten zijn inderdaad heel erg simpel. Dit had ik dus echt niet verwacht, maar volgende keer zal ik toch even gaan bladeren voor ik zoiets weer ga kopen.
Bijna alles wordt met 1 maischstap gedaan van meestal van ca. 65- tot 67 graden en een tijd tussen de 60 en 75 minuten, ook de vergisting - "narijpingtemperatuur" is vaak hetzelfde, dus als men een boek wil kopen over hoe leer ik brouwen koop dan het boek van Adrie Otte (Verander water in bier)
Dit is een boek waar je als beginnend brouwer echt wat aan hebt.

Offline Thomas.

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
  • Hier om te leren.
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #3 Gepost op: 11-01-2016 20:44 u »
Ik heb hem hier ook liggen (voor kerstmus gekregen :)), leuk om door te lezen maar niet voor de recepten.
Staat leuk bij de rest van de verzameling!

Offline Thom

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #4 Gepost op: 26-08-2017 13:01 u »
Dit heb ik gekocht toen in ben begonnen met brouwen. Ik heb er veel aan gehad in het begin. De manieren van blikbrouwen, extract brouwen en moutbrouwen staan er goed in beschreven. Fijn dat er een mooi overzicht in zit van de soorten hoppen en smaken. Dit geldt ook voor de mout.

Ik maisch nu in een koelbox. Maar het had wel een aanvulling geweest als hij meerdere maisch mogelijkheden had beschreven. Uiteindelijk heb ik het meeste aan dit forum gehad. :brouwen:

Offline HarryL

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #5 Gepost op: 06-11-2017 12:07 u »
Dit heb ik gekocht toen in ben begonnen met brouwen. Ik heb er veel aan gehad in het begin. De manieren van blikbrouwen, extract brouwen en moutbrouwen staan er goed in beschreven. Fijn dat er een mooi overzicht in zit van de soorten hoppen en smaken. Dit geldt ook voor de mout.

Dat dus :)
Ik heb het boek ook, en inderdaad, vrijwel alle bieren is het maischen op 1 temp. Maar inderdaad, er staat heel veel info in voor de beginnend brouwer.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.209
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #6 Gepost op: 06-11-2017 12:53 u »
Met de mout van tegenwoordig is 1 temperatuur voldoende. Daar wordt de mout op gemaakt.

Meerstapsmaischen geeft je hooguit 1 tot 2 % meer rendement. Maar dat is verwaarloosbaar.

De verhouding van vergistbaar/onvergistbaar kan je met maischtemperaturen ook nauwelijks regelen. Tenzij je een stap geheel overslaat en op de uiterste temperaturen gaat zitten.

Ga mee met de tijd!

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 147
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #7 Gepost op: 06-11-2017 14:06 u »
Hopla, Kunze en de volledige moderne Duitse brouwschool mogen de vuilnisbak in.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #8 Gepost op: 06-11-2017 21:06 u »
Hopla, Kunze en de volledige moderne Duitse brouwschool mogen de vuilnisbak in.

Als het aankomt op maischschema's zijn die niet zo modern.
Feit is dat je met één maischtemperatuur kunt volstaan met nagenoeg alle moderne mouten.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 147
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #9 Gepost op: 06-11-2017 21:34 u »
Feit is dat je met één maischtemperatuur kunt volstaan met nagenoeg alle moderne mouten.

Dat is waar. Je kan met zoveel volstaan. Je kan volstaan met je graan lang op voorhand te schroten, je kan volstaan met droog te schroten, je kan volstaan met gewoon leidingwater te brouwen, je kan volstaan met de pH te negeren, je kan volstaan met brouwzouten te negeren, je kan volstaan met zuurstofinslag aan de warme kant te negeren, je kan volstaan met veel te hard te koken, je kan volstaan met traag te koelen,  je kan volstaan met de hot break mee over te hevelen, je kan volstaan met te weinig gist te gebruiken, je kan volstaan met op kamertemperatuur of nog warmer te vergisten, je kan volstaan met je weinig of niets aan te trekken van zuurstof bij het bottelen, enz. enz. En je kan volstaan met matig bier met een matige schuimkraag te drinken, enz. enz.

Of je kan de ambitie hebben om het best mogelijke bier te brouwen, en, om dat te bereiken, zoveel mogelijk informatie te verzamelen, de beste bewezen technieken te gebruiken, en in het algemeen zoveel mogelijk compromissen te vermijden.

Ieder maakt hierin zijn of haar keuze.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #10 Gepost op: 06-11-2017 22:21 u »
Dat is waar. Je kan met zoveel volstaan. Je kan volstaan met je graan lang op voorhand te schroten, je kan volstaan met droog te schroten, je kan volstaan met gewoon leidingwater te brouwen, je kan volstaan met de pH te negeren, je kan volstaan met brouwzouten te negeren, je kan volstaan met zuurstofinslag aan de warme kant te negeren, je kan volstaan met veel te hard te koken, je kan volstaan met traag te koelen,  je kan volstaan met de hot break mee over te hevelen, je kan volstaan met te weinig gist te gebruiken, je kan volstaan met op kamertemperatuur of nog warmer te vergisten, je kan volstaan met je weinig of niets aan te trekken van zuurstof bij het bottelen, enz. enz. En je kan volstaan met matig bier met een matige schuimkraag te drinken, enz. enz.

Of je kan de ambitie hebben om het best mogelijke bier te brouwen, en, om dat te bereiken, zoveel mogelijk informatie te verzamelen, de beste bewezen technieken te gebruiken, en in het algemeen zoveel mogelijk compromissen te vermijden.

Ieder maakt hierin zijn of haar keuze.

Iedereen maakt inderdaad zijn keuzes. Bouwen met één temperatuur is niet de slechtste methode. Temeer ook omdat de mouterijen daar steeds meer rekening mee houden...

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 147
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #11 Gepost op: 06-11-2017 22:34 u »
Iedereen maakt inderdaad zijn keuzes. Bouwen met één temperatuur is niet de slechtste methode. Temeer ook omdat de mouterijen daar steeds meer rekening mee houden...
Ik ben zo blij wanneer iemand het met mij eens is. Ik herinner mij nog goed de vorige keer: het was een kille, stormachtige winteravond in februari. Een dinsdag. "Geen weer om een hond door te jagen, buurman", zei ik tegen de buurman. "Inderdaad, buurman", zei de buurman, en hij lurkte aan zijn pijp. Of dat zou hij gedaan hebben, indien hij een pijp had gehad.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.116
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #12 Gepost op: 06-11-2017 23:34 u »
Dat is waar. Je kan met zoveel volstaan. Je kan volstaan met je graan lang op voorhand te schroten, je kan volstaan met droog te schroten, je kan volstaan met gewoon leidingwater te brouwen, je kan volstaan met de pH te negeren, je kan volstaan met brouwzouten te negeren, je kan volstaan met zuurstofinslag aan de warme kant te negeren, je kan volstaan met veel te hard te koken, je kan volstaan met traag te koelen,  je kan volstaan met de hot break mee over te hevelen, je kan volstaan met te weinig gist te gebruiken, je kan volstaan met op kamertemperatuur of nog warmer te vergisten, je kan volstaan met je weinig of niets aan te trekken van zuurstof bij het bottelen, enz. enz. En je kan volstaan met matig bier met een matige schuimkraag te drinken, enz. enz.

Of je kan de ambitie hebben om het best mogelijke bier te brouwen, en, om dat te bereiken, zoveel mogelijk informatie te verzamelen, de beste bewezen technieken te gebruiken, en in het algemeen zoveel mogelijk compromissen te vermijden.

Ieder maakt hierin zijn of haar keuze.

Dus als je op een temperatuur maischt heb je niet de ambitie om het best mogelijk bier te brouwen? :denken:
Heb al is eerder vermeld hier dat ik met een medeforummer precies hetzelfde recept heb gebrouwen en we kwamen op precies dezelfde waardes uit.
Trouwens in januari gaan we daar een experiment mee doen.
We gaan dan met 4 brouwers precies hetzelfde recept brouwen met dezelfde ingredienten maar ieder op zijn eigen manier van maischen.
Ik ga dat dan doen met een eenstaps maischschema en als alles klaar is gaan we vergelijken.
We zullen zien.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 147
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #13 Gepost op: 07-11-2017 00:51 u »
Dus als je op een temperatuur maischt heb je niet de ambitie om het best mogelijk bier te brouwen? :denken:
Heb al is eerder vermeld hier dat ik met een medeforummer precies hetzelfde recept heb gebrouwen en we kwamen op precies dezelfde waardes uit,.
Trouwens in januari gaan we daar een experiment mee doen .
We gaan dan met 4 brouwers precies hetzelfde recept brouwen met dezelfde ingredienten maar ieder op zijn eigen manier van maischen.
Ik ga dat dan doen met een eenstaps maischschema en als alles klaar is gaan we vergelijken.
We zullen zien.


Ik heb ook nergens geponeerd dat meer gecompliceerde maischschema's leiden tot hoger rendement. Maar zij kunnen wel invloed hebben op o.a. schuimvorming, mondgevoel, smaak en stabiliteit.

In tegenstelling tot wat Jacques beweert zijn meer gecompliceerde maischschema's  niet noodzakelijk verouderd. Getuige hiervan twee wetenschappelijk ondersteunde artikels verschenen in Brauwelt in 2016 (te lezen op de site van lowoxygenbrewing.com), "Some reflections on mashing – Part 1", en "Some reflections on mashing – Part 2". (Authors: Dr. Bertram Sacher and Prof. Dr.Thomas Becker, Chair of Brewing and Beverage Technology, TUM; em. Prof. Dr. Ludwig Narziß, TUM, Freising, Germany).

http://www.lowoxygenbrewing.com/wp-content/uploads/2017/04/pkjdf.pdf
http://www.lowoxygenbrewing.com/wp-content/uploads/2017/04/pddvxvf.pdf

Het zou interessant zijn om 2x hetzelfde bier te brouwen, 1x met 1 rust, en 1x met het optimale maischschema uit de Brauwelt artikels, en niet zozeer naar rendement te kijken, maar naar de kwaliteit van het bier. Maar om dat goed te kunnen vergelijken moeten natuurlijk alle stappen in het brouwproces zo optimaal mogelijk zijn.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.877
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #14 Gepost op: 07-11-2017 12:22 u »
Ik ben zo blij wanneer iemand het met mij eens is. Ik herinner mij nog goed de vorige keer: het was een kille, stormachtige winteravond in februari. Een dinsdag. "Geen weer om een hond door te jagen, buurman", zei ik tegen de buurman. "Inderdaad, buurman", zei de buurman, en hij lurkte aan zijn pijp. Of dat zou hij gedaan hebben, indien hij een pijp had gehad.
Na een aantal zinvolle bijdragen wordt het nu weer tijd voor de RESET-button.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 147
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #15 Gepost op: 07-11-2017 12:28 u »
Dat WAS de reset button!  :proost:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.209
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #16 Gepost op: 07-11-2017 12:47 u »
Die optimale maischschema's waren vooral bedoeld voor sub-optimale mout. Zo nu en dan komt dat voor, afhankelijk van seizoenen, gerstras en zo meer.

Blijf je bedenken dat de grote brouwerijen, en daar werken die universiteiten voor, andere belangen hebben dan hobbybrouwers.

Stabiliteit is zo'n belang. Stabiliteit is niet hetzelfde als smaakkwaliteit, soms zelfs integendeel, en is voor een hobbybrouwer veel minder belangrijk.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 147
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #17 Gepost op: 07-11-2017 13:02 u »
Dus je ontkent de voordelen van de Hochkurz methode vermeld in het volgende citaat (uit 1ste pdf van Brauwelt)?

The “high-short” mashing process was implemented in order to restrict the activity of the endopeptidases and thus increase the percentage of high molecular weight nitrogen while retaining sufficient FAN formation through the activity of the more thermostable carboxypeptidases. However, the carboxypeptidases are somewhat inhibited, since the endopeptidases largely set the pace of protein degradation, and they have been incapacitated by the higher mash-in temperatures. The positive effects are evident in enhanced foam formation and stability, a more pleasant mouthfeel, less residual FAN resulting in a more robust color and improved flavor stability.

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #18 Gepost op: 07-11-2017 15:30 u »
Ik leende dit boek bij de bibliotheek pas geleden.
Maischtemperaturen van een weizen ook 1 staps?
Dacht altijd dat je laag in moet maischen voor de kruidnagelsmaak?

Ook wat betreft recepten van weizen en dunkelweizen er wordt in het recept klaringsmiddel gebruikt.
Is dat niet een beetje vreemd bij een weizen.  Kreeg een beetje een raar gevoel bij het boek... niet echt iets waar ik veel aan had in elk geval.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #19 Gepost op: 07-11-2017 21:52 u »
In tegenstelling tot wat Jacques beweert zijn meer gecompliceerde maischschema's  niet noodzakelijk verouderd. Getuige hiervan twee wetenschappelijk ondersteunde artikels verschenen in Brauwelt in 2016 (te lezen op de site van lowoxygenbrewing.com), "Some reflections on mashing – Part 1", en "Some reflections on mashing – Part 2". (Authors: Dr. Bertram Sacher and Prof. Dr.Thomas Becker, Chair of Brewing and Beverage Technology, TUM; em. Prof. Dr. Ludwig Narziß, TUM, Freising, Germany).

http://www.lowoxygenbrewing.com/wp-content/uploads/2017/04/pkjdf.pdf
http://www.lowoxygenbrewing.com/wp-content/uploads/2017/04/pddvxvf.pdf



Als het gaat om Lox-enzymen moet in ogenschouw worden genomen dat deze geïnactiveerd worden boven 60 ºC. Een reden te meer om lage temperaturen over te slaan.

Zie ook http://www.fruitandvegetable.ucdavis.edu/files/217065.pdf

Tags: