MO's WURMS

Gestart door MO, 31-08-2005 09:09 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MO

Ik start maar een nieuw onderwerp om over het bouwen van mijn WURMS (Nederlands voor HERMS) te discussieren. Doel is hem zo veel mogelijk op A3's installatie te laten lijken (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,194.0.html). Ik ben niet technisch genoeg om zelf een installatie te ontwerpen en ik denk dat dat ook niet nodig is, want A3's installatie doet het erg goed en opnieuw het wiel uitvinden is niet nodig.

Het goede nieuws is dat de March pomp op voorraad is bij morebeer.com en dat ze hem binnenkort gaan leveren. Verzendkosten zijn $28 (ca E22). De douane heeft A3 ik meen 35 euro afhandigd gemaakt, ik wacht af wat ze met mijn pomp doen.

A3 is op vakantie maar zodra hij terug is, ga ik met mijn klusmannetje kijken en praten en (hopelijk) een biertje drinken. Rijden we meteen langs Helmond voor vier gamellen.

Ik ga niet alleen een WURMS bouwen maar ook een keuken in de garage. Heb een prachtige spoel/stortbak via marktplaats.nl gekocht. Had nog een gedeeltje van een marmeren aanrecht liggen uit mijn vorige woning. Het meeste werk wordt het aanleggen van leidingwater (vrijstaande garage!), aanleggen van afvoeren, plaatsen van geiser en nieuwe kachel. Ik ga brouwen op aardgas omdat dit het goedkoopste is. Ben ik eindelijk van dat dure flessengas af.

Al met al heb ik de hoop dat het dit jaar nog afkomt, maar de kans dat dat gaat lukken is schat ik maar 50%. We zien wel. Anders sla ik het ONK maar een jaartje over.

Menno

Martin,

Ik mag wel zeggen dat je heel ambitieus bent, een vrijstaande garage ombouwen tot meester-brouwerij! :groots: Zo te horen ga je het inderdaad erg goed aanpakken! :biersmile:

Ik wens je er veel succes mee en, uiteraard, als je klaar bent veel brouwplezier. Ik hoef uiteraard niet uit te leggen dat je wateraanvoer diep onder de grond geplaatst zal moeten worden?

Menno

MO

80 cm diep genoeg voor water? Ik hoef maar een meter of twee te overbruggen van huis naar garage, er is dus altijd een warmte stralingsbron present.

Menno

Electriciteit moet op 60cm gelegd worden, maar water kan sneller bevriezen. Denk dat 80cm prima is. Leg je een 'kale' leiding onder de grond, of isoleer je deze? Ooit iemand horen vertellen dat deze een zgn. afvoerbuis (dik 10cm) onder de grond heeft gelegd, daarin de waterleiding en opgevuld met isolatie-materialen. Geloof glas- of steenwol... En als je nog géén electra en/of gas hebt in de garage, dan kan je dat natuurlijk gelijk in die ene buis schuiven! ;) Ik lees trouwens dat de te overbruggen afstand rond de twee meter is? Alleen maar gunstig. Je huis geeft tóch warmte af.

Hou wel rekening met veiligheidsvoorschriften, je lokale bouwmarkt kan je meestal wel van goede adviezen voorzien voor de details zoals die voor jouw persoonlijke situatie van toepassing zijn. :weetbeter: :biersmile:

MO

Het wordt gewoon een plastic slang, speciaal voor waterleidingen, ben de naam even kwijt. Advies bij een bouwmarkt? Van die smurfen die daar rondlopen? Daar geloof ik niet zo in. Mijn klusmaat heeft 20 jaar inde bouw gewerkt en verder gebruiken we ons logisch verstand. Net bierbrouwen.

MO

Zo, de pomp is binnen. Drie weken na de bestelling kwam de post hem brengen, vandaag dus. $155+$28 = € 146 hoop ik. Komt die douane betaling nog achteraf A3, of heb ik gewoon mazzel gehad.
Gisteren de hele avond klusoverleg gehad. De pomp moest eerst, dan het frame voor de installatie (van ijzer), dan een geiser, dan water, electra (in die hoek zit net geen stroom) en gas. Ik gebruik maar een kraan. Wel driemaal gas: kachel, geiser en installatie verwarming.

Vraag 1: waarom staan de meeste installaties zo hoog? Ik ga A3's opzet copieren, dus maischketel bovenop warmwaterketel en kookketel ernaast. We wilden de onderste ketels 20 cm of zo boven de vloer maken, net genoeg om de gasbrander kwijt te kunnen. Dat moet toch ook makkelijk gaan?

Vraag 2: wordt de pomp niet erg heet tijdens brouwen, heet van de gasbrander dan? Hij is toch van plastic? Had je daarom een plastic behuizing gemaakt A3?

Vraag 3: heeft iemand een adresje voor een 2e handse geiser?

Adrie

Ha MO,

Als je de pomp al binnen hebt, heb je mazzel. Ik kreeg hem pas ná betaling aan de douane. Gefeliciteerd!

1. Dat kan denk ik wel, scheelt in ieder geval in hoogte. Ik had de installatie zo hoog gemaakt omdat ik onder vrij verval naar het gistingsvat wilde. Maar aangezien ik nu de pomp er tussen zet is dat inderdaad niet meer nodig. Lager is inderdaad gemakkelijker.

2. De pomp kan tegen kokend water/wort, dus hij kan veel hebben. Hij wordt bij mijn installatie niet heet van het stoken. De plastic buis die ik er omheen heb gestoken is als bescherming tegen water/wort en stof.

MO

Damn! Er staan 249 geisers op marktplaats.nl. en mijn favoriete installateur belt ook zo. Ben benieuwd. Vind het wel moeilijk om van marktplaats een geiser te kopen.

Hans (Lagos)

Mijn pomp is 28-08-2005 verzonden en nu eens zien hoe de Spaanse douane hierop reageert,  :o  ook gelijk een 98 liter kookketel met hopfilter, wort chiller en wat losse zaken bestelt dus we wachten af, ik monteer overigens alles naast elkaar (150 cm breed) daar mij het handiger lijkt om in de maischketel te kunnen kijken, verder probeer ik het geheel naar het voorbeeld van A3 te volbrengen. Ik gebruik voor de maischketel en warmwaterketel 60 liter biervaten daar er hier geen gemelen(?) zijn te vinden.
Aan paella branders hier geen gebrek en anders in prijs dan bij Brouwland, bijvoorbeeld een 60cm propaan/butaan 62 € ipv 379,61 €, exact dezelfde en misschien kan ik ze dus maar beter aan Brouwland verkopen.  :idea:

Gr. Hans


Kaj

Waar heb je die brander vandaan Hans? De kookketel die ik neem zal dan wel voor 50 liter zijn... Dat is geen overkill?

Kaj

willems

Dag Mo,

De reden dat onze installatie zo hoog staat is zeer eenvoudig.
Alles is zo gemaakt dat je het geheel van vaten en gasfles in 1 keer kan verrijden naar waar je wil
en zo doende moet de kar een hoogte hebben van op zijn mist een gasfles
en om dat er aan iedere kant een gasvuur zit hebben we ook nog een veiligheidsafstand genomen van de vuren

website : http://users.skynet.be/fa534332/WiStaBri/index.htm

Groeten
Bart




Hans (Lagos)

Beetje groot misschien maar dan kookt het niet zo snel over als we nog eens tot de limiet gaan. samenvol  Macro verkoopt de paella branders, Ik heb er al 3 in alle maten (voor mijn paellas) en we gaan er een van 40cm gebruiken voor de kookketel, voor de warmwaterketel ga ik wat anders zoeken dan een paella brander, Misschien later nog eens een verwarmingelement om eerst op gas op temperatuur te brengen / verhogen en het element om de temperatuur goed stabiel te houden.Ik zag dat op http://home.hccnet.nl/e.vd.logt/htm/hlt_nl.htm maar dan met een eenvoudige temperatuur regeling, zo als het daar computer gestuurd omschreven is gaat mij voorlopig even boven de pet

MO

Mijn installatie wordt niet mobiel en ik gebruik geen flesse- maar muurgas (gas uit de muur = methaan = aardgas). Daarom plaats ik alles zo laag mogelijk bij de grond. De tegelvloer moet er maar tegen kunnen. Ik wil ook graag in de maischketel kijken maar ik wil ook twee vaten op elkaar (warm water vat en maischketel). Dat gaat wel zo'n beetje lukken als ik de installatie maar 20 cm van de grond zet.
A3, gebruikte jij de zwaartekracht nou nog om van maischketel naar kookketel te gaan, of gaat dat ook via de pomp?

Adrie

Ik laat het gefilterde wort met behulp van de zwaartekracht naar de kookketel lopen, terwijl ik tegelijkertijd heet water op het bostel pomp om te spoelen.

MO

Hans,

Zoals a3 (voor de zoveelste keer aan mij) uitlegt heb je twee pompen nodig als je alle vaten naast elkaar zet. Anders kun je niet tegelijkertijd spoelen cq je filterbed niet droog laten staan en filtreren naar kookketel. Heb jij er twee?

Hans (Lagos)

Hier staat een beschrijving die maar een pomp gebruikt : http://home.hccnet.nl/e.vd.logt/htm/hoe_werkt_het.htm

"Nadat het maischen klaar is, open ik V7 en laat ik zoveel wort in de kookketel lopen, dat de mout in de MLT nog net bedekt blijft"

A3 zegt dat hij dus het spoelwater op het bostel laat stromen terwijl hij afpompt en zo bostel/mout bedekt houdt, uit de hier boven beschreven methode wordt er slechts een pomp gebruikt, maakt dit veel uit of is het gewoon een andere manier van werken?  :-\

Gaarne jullie advies zodat ik mijn frame alsnog kan veranderen,

Bvd Hans



Adrie

Nou, als je bostel bijna droogvalt, ga je spoelwater pompen. Tegelijkertijd laat je het wort van onder het filterbed naar de kookketel lopen. Dat moet onder zwaartekracht óf met een extra pomp. Je kunt ook afwisselend water pompen tot er een laagje op het filterbed staat, wort pompen tot het filterbed bijna droogvalt, water pompen tot er weer een laagje opstaat enz. Maar ik vind zwaartekracht en alleen water pompen handiger.

Hans (Lagos)

Bedankt voor je uitleg A3 (Ik ben zo vrij om zo als ik hier lees je naam ook maar naar een autoweg te vernoemen) :)
 
Oké, ik begrijp nu dat het niet noodzakelijk is om het filterbed steeds 20/25 min te laten circuleren alvorens af te pompen naar het kookvat, gewoon zachtjes het spoelwater toevoegen op een tempo dat het maïs filterbed niet droogvalt terwijl het wort naar het kookvat zakt door de zwaartekracht.

Blijft van belang lijkt mij om in de maïspan te kunnen gluren en het geheel zo laag mogelijk te houden zoals Mo van plan is. Ook kan men er volgens mij rekening mee houden dat de kookpan nooit voor de volle 100% gevuld wordt en dus daar ook centimeters kan pikken om op de tenen staande in de maïspan het spoelen in de gaten te kunnen houden met de hand aan de kraan. (de bypass van de pomp?)

Ik probeer mij theoretische zo goed mogelijk voor te bereiden en mijn Herms correct te bouwen, daarom mijn vragen op bepaalde zaken die voor jullie zo vanzelfsprekend zijn. Mijn fout is dat ik van nul af direct een Herms ga bouwen om daar mijn eerste stappen mee te gaan zetten. Als je iets doet dan gelijk maar met de beste middelen is mijn stelling.

Bedank voor jullie geduld, er is meer dan genoeg informatie om mij in te lezen maar bij enige twijfel bij het bouwen van mijn Herms hoop ik toch op jullie hulp.  :shelp:

Hans

Johannes

CiteerIk probeer mij theoretische zo goed mogelijk voor te bereiden en mijn Herms correct te bouwen, daarom mijn vragen op bepaalde zaken die voor jullie zo vanzelfsprekend zijn.

Dat is juist verstandig! vooruit denken is het halve werk (bij wijze van) en geloof me een forummer zou geen forummer zijn als ie 't niet leuk zou vinden andermans vragen te beantwoorden.

CiteerMijn fout is dat ik van nul af direct een Herms ga bouwen om daar mijn eerste stappen mee te gaan zetten.

Helemaal niet fout! je pakt het meteen goed aan!

Helaas heb ik nog geen ervaring met het bouwen van een Herms maar wens je in elk geval veel succes ermee, schroom zeker niet om hier vragen te stellen want daar is het forum ten slotte voor.

Misschien een idee om zelf een topic Lagos' WURMS te openen en daar de voortgang / vragen te posten.

:degroeten:

Johannes

Adrianus Tripel

Beste WURMS-bouwers.

Ik ben met mijn WURMS uitgegaan van een minimum hoogte. Moest nl vervoerbaar zijn in de koffer van mijn auto.
Omdat er alle afsluiters op een hooge wilde en ook de koeler onderop wilde ben ik tot het volgende ontwerp gekomen.
Lekker klein en op 45 x 90 cm vloeroppervlak. Totaal 175 cm hoog.
De tussenruimte heb ik op 30 cm gehouden omdat ik maar 1 brander heb. Deze kan ik zo wisselen.
http://www.xs4all.nl/~adhuij12/WURMS/index.html de link.
 
Groeten
Ad

Hans (Lagos)

@Johannes,
Je hebt gelijk, ik ga Mo`s topic niet te veel misbruiken en spoedig een topic Lagos Wurm starten (Hoe zal ik die noemen in het Spaans?).
Toch nog ff snel mijn complimenten en een vraagje aan Ad.

@Ad,

Ik had je Wurms al gezien op het web maar ik wist niet wie de bouwer was, mijn complimenten en ik ben van plan die van mij zo ongeveer na te bouwen, ik zet alles alleen naast elkaar maar gebruik fust vaten van 60 liter (De nog te isoleren maisketel in het midden en hoog).

Ik had graag van je willen weten wat voor maat kranen en fraaie leidingen (Inox?) je daar gebruikt en of die dus 12 of 15 mm zijn, daar wat ik begrepen heb gebruikt men meestal 12mm voor de warmtewisselaar dus lijkt het mij dat de gehele installatie met misschien als uitzondering van het wortfilter dus ook 12mm mag zijn, omdat je ander dus toch een flessenhals effect krijgt.

BVD voor je/jullie  antwoord,

Gr. Lagos

Adrianus Tripel

Hoi Lagos,

Het leidingwerk is inderdaad Inox of rvs. De spiraal in de watertank is van koper. Ik heb 1/2" leidingen en afsluiters gebruikt. Ongeveer 12 mm dus. Deze leidingen zijn industrieel en ik zou niet weten waar te koop. Nadeel van deze opstelling is dat ik behoorlijk veel leidingweerstand heb. Mijn March-pomp heeft zijn handen vol om e.e.a. te verpompen.

Groeten
Ad

Gio

Mo, A3

Hoe sturen jullie je pomp aan?
Gewoon met een (geaarde) aan/uit schakelaar of traploos regelbare schakelaar om snelheid te bepalen ?


Adrianus Tripel

Hoi Gio,

Gewoon met een eenvoudig schakelaartje. Aan, uit, meer niet. De hoeveelheid regel je met een afsluitertje in de pers van de pomp.

Groeten
Ad

Gio

Citeerafsluitertje in de pers van de pomp

?
Bedoel je een kraantje na de uitloop van de pomp?

Kun je zonder gevaar het toerental van bijv. een Iwaki-pomp, bijv. met een dimmer o.i.d. regelen
zonder dat je de motor sloopt?


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.