ONK 2015 V2 - Appelstroopbier - Jos Verlaak

Gestart door Jacques, 13-06-2015 21:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Per mail ontving ik het recept van Jos.




Soort bier: appelstroop gemodificeerd quadrupel
Naam: appelstroopbier

Begin SG 1082
Eind SG 1016


Pils mout    3 EBC     1200 g
Pale mout   7 EBC     1000 g
Special B,   300 EBC     90 g
Chocolademout    800 EBC    40 g
Caramout   120 EBC   265 g
Tarwemout                180 g

Challenger 8,8 % 10 g   60 min kokken
Hallertau hersbruecker 1,6%   12 g   60 min koken
Hallertau hersbruecker 1,6%     6 g     0 min + 10 min trekken
Saaz 2,8%                             12 g     0 min + 10 min trekken
Rinse appelstroop                 400 g     0 min + 10 min trekken
Kruidenmix *                          15 g     0 min + 10 min trekken

Soort gist: WLP 550 (Belgian Ale)
Giststarter: 3 dagen van te voren, veel belucht met magneetroerder. ca 0,5 liter van sg 1040
Maisch graan/water verhouding   1 : 2,7
Gespoeld met water van 80 C tot SG 1062. Na koken en voor toevoeging appelstroop was SG 1068.

Maischschema
54 ºC             10 min
64 - 63 ºC      30 min
66 - 68 ºC      30 min
78 ºC             uitmaischen

Kooktijd: totaal 75 min + 10 min trekken, daarna gekoeld in koud waterbad.

Eerste hopgifte werd na 15 min koken toegevoegd
Tweede hofgifte, appelstroop en kruidenmix: bij eind koken toegevoegd, daarna zonder verwarming nog 10 min
later trekken alvorens de pan in een koud water bad werd geplaatst om af te koelen.

Vergistingstemperatuur 21 ºC

Afgevuld met 4 ml 50/50 suiker oplossing per flesje van 0,3 liter.


* Kruidenmengsel bestond uit zoethout, duizendblad, koriander en beetje kaneel (stokje).

klan85

Interessant, ik heb toevallig net een pot appel/perenstroop over :)

Voor hoeveel liter was dit?
En wat was de IBU?


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.