Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Rye voor de braai  (gelezen 3140 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Rye voor de braai
« Gepost op: 03-06-2015 10:17 u »
Omdat de zomer in aantocht is, nog eens tijd om met een Saisongist aan de slag te gaan. Keuze valt op Dupont omdat 1) ik er nog in de frigo heb 2) die goed warm mag staan.

Dan nog een kilootje rogge bij voor de kruidige toets en wat biscuit voor de 'knabbel'.

Hier komt ie:



BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable))  - Datum Export: 2/06/2015

Naam van het bier                        : Rye voor de braai
Type van het bier                        : Roggesaison
Brouwvolume                              : 30 liter
Extractie-efficintie                    : 80%
Voorspelling begindensiteit              : 1042,9 SG /10,7 P /11,1 Brix
Waarvan suikers                          : 1000,0 SG /0,0 P /0,0 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1006,2 SG /1,7 P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,8%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 28 IBU  /  16 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Pilsmout 3                           3       3,000        54,5 %
Weyermann Roggemout                  6       1,000        18,2 %
Tarwemout                            3       1,000        18,2 %
Biscuit mout 50                      58      0,500        09,1 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (M) Medium
Maischwater : 22,4 liter aan 67 C
              63,0C gedurende 45 min ( amylase (maltose))
              72,0C gedurende 20 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78C
Totaal spoelwater : 28,2 liter aan Max.80C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 60 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
Magnum (Hallertau M.) (B)     PELL  13,4%   15      0'        18,9
Brewers Gold (A)              PELL  6,0%    20      40'       5,9
Cascade PELL Brouwland (A)    PELL  7,0%    30      55'       2,8

KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
Additief                      Aantal  Eenheid   Toev. na..'

VERGISTING
Gistnaam           : 3724 Belgian Saison
Gisteigenschappen  : Zeer droog kruidig en licht zurig profiel met esterig aroma. / Saison Dupont / trage vergisting!!

Volume giststarter: 1,3 liter maken met: 180 gram moutextract
en 3 gram gistvoeding in 1,3 liter water koken + pH aanpassen




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.749
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Rye voor de braai.
« Reactie #1 Gepost op: 03-06-2015 10:30 u »
Ziet er lekker uit. De combinatie van de rogge en de Brewers Gold lijkt me ook wel mooi.

homoeccentricus

  • Gast
Re: Rye voor de braai.
« Reactie #2 Gepost op: 03-06-2015 11:21 u »
Volgens het boek "Experimental Homebrewing" zou de Dupont-saison-gist afkomstig zijn van een rode wijngist, en "drukgevoelig" zijn: wanneer er door gebruik van een waterslot teveel druk komt in het vat, kan de vergisting stoppen. De oplossing is dan om in het begin geen waterslot te gebruiken maar ontsmette folie over het vat te spannen, zodat er geen te grote druk ontstaat.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.661
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Rye voor de braai.
« Reactie #3 Gepost op: 03-06-2015 18:16 u »
Volgens het boek "Experimental Homebrewing" zou de Dupont-saison-gist afkomstig zijn van een rode wijngist, en "drukgevoelig" zijn: wanneer er door gebruik van een waterslot teveel druk komt in het vat, kan de vergisting stoppen. De oplossing is dan om in het begin geen waterslot te gebruiken maar ontsmette folie over het vat te spannen, zodat er geen te grote druk ontstaat.

Zou dat niet eerder betekenen dat je moet vergisten in een breed vat ipv een hoog vat? Een waterslotdruk van zeg 3 cm water is heel wat minder dan 30 cm wortkolomdruk :weetniet:

Die gist is voor mij nog steeds een raadsel. Ooit had deze gist binnen 1 week alles uitvergist maar al de andere keren duurde het meerdere weken.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Rye voor de braai
« Reactie #4 Gepost op: 13-07-2015 15:03 u »
Ter info: vorig weekend 33 liter gebotteld, eind SG was zomaar eventjes 998, dus 104% SVG.
Hij heeft dan ook wel een klein weekje op 30 gestaan. Merci monsieur Dupont, die gaat volgende week mee naar de camping  :proost:.

homoeccentricus

  • Gast
Re: Rye voor de braai
« Reactie #5 Gepost op: 13-07-2015 18:37 u »
Ter info: vorig weekend 33 liter gebotteld, eind SG was zomaar eventjes 998, dus 104% SVG.
Hij heeft dan ook wel een klein weekje op 30 gestaan. Merci monsieur Dupont, die gaat volgende week mee naar de camping  :proost:.

Dus geen problemen met de Dupont. Welk vergistingsschema heb je gevolgd?

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Rye voor de braai
« Reactie #6 Gepost op: 14-07-2015 11:35 u »
Een weekje gestart op 20, dan in een week naar 30, en 4-tal dagen daar gehouden. Dan op een week gradueel naar 5 net voor het bottelen. De frigo heeft mogen zuchten tijdens de hittegolf.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Rye voor de braai
« Reactie #7 Gepost op: 28-03-2017 10:25 u »
We kijken kwijlend uit naar de Ronde van Vlaanderen volgende zondag. EN de gistkast staat vrij, dusssss, tijd voor een nieuwe roggesaison, dit keer gewoon de hop die ik liggen had, Challenger uit een Gentse tuin ipv brewers gold. Moeten we eens naast die kloonversie van HermanH drinken binnenkort.... Juist es zien of ik evt nog een 42 stap voor de rogge inbouw, vorige keer niet gedaan en was niet echt een probleem qua SG of smaak.


BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable))  - Datum Export: 28-3-2017

Naam van het bier                        : Rye voor de Braai
Type van het bier                        :
Brouwvolume                              : 30 liter
Extractie-efficintie                    : 80%
Voorspelling begindensiteit              : 1042,8 SG /10,7 P /11,0 Brix
Waarvan suikers                          : 1000,0 SG /0,0 P /0,0 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1006,2 SG /1,7 P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,8%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 27 IBU  /  16 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Pilsmout 3                           3       3,000        54,5 %
Tarwemout                            3       1,000        18,2 %
Weyermann Roggemout                  6       1,000        18,2 %
Biscuit mout 50                      58      0,500        09,1 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (M) Medium
Maischwater : 22,4 liter aan 67 C
              63,0C gedurende 45 min ( amylase (maltose))
              72,0C gedurende 20 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78C
Totaal spoelwater : 28,3 liter aan Max.80C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 60 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
Magnum (Hallertau M.) (B)     PELL  13,4%   15      0'        18,9
Challenger (U)                BLM   6,0%    20      40'       5,4
Cascade PELL Brouwland (A)    PELL  7,0%    30      55'       2,8

KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
Additief                      Aantal  Eenheid   Toev. na..'

VERGISTING
Gistnaam           : 3724 Belgian Saison
Gisteigenschappen  : Zeer droog kruidig en licht zurig profiel met esterig aroma. / Saison Dupont / trage vergisting!!

Volume giststarter: 1,3 liter maken met: 180 gram moutextract
en 3 gram gistvoeding in 1,3 liter water koken + pH aanpassen

Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 0 gram


Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Re: Rye voor de braai
« Reactie #8 Gepost op: 28-03-2017 19:24 u »
Ik gooi deze alvast in BrouwHulp. Ziet er goed uit :biersmile:

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Rye voor de braai
« Reactie #9 Gepost op: 10-04-2017 15:08 u »
Voila zie, 30 literkes aan 1045 SG in het vat. Schroten was iets fijner, dus wat hoger rendement, iets tragere doorloop van de filter wel. Gewoon al van begin gestort rond de 45 en opgewarmd naar 62. Ging zeer vlot, met hulp van een brouwmaatje die nadien ook nog mijn ketels liet blinken  :brouwen:.
En dan de zondag nog sterke Greg Van Avermaet die een hollander verslaat in Parijs-Roubaix: dit weekend kon alvast niet meer stuk!

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.676
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Rye voor de braai
« Reactie #10 Gepost op: 10-04-2017 15:16 u »
Voila zie, 30 literkes aan 1045 SG in het vat. Schroten was iets fijner, dus wat hoger rendement, iets tragere doorloop van de filter wel. Gewoon al van begin gestort rond de 45 en opgewarmd naar 62. Ging zeer vlot, met hulp van een brouwmaatje die nadien ook nog mijn ketels liet blinken  :brouwen:.
En dan de zondag nog sterke Greg Van Avermaet die een hollander verslaat in Parijs-Roubaix: dit weekend kon alvast niet meer stuk!

Geluk zit in kleine dingen Cies, kleine dingen :)

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Rye voor de braai
« Reactie #11 Gepost op: 02-05-2017 09:35 u »
Gisteren dit biertje gebotteld, was nog vrij troebel ondanks 2 dagen op 2. Eind SG 1004, SVG 92%, wat ietsje lager is dan vorige edities. Misschien had ik nog wat langer mogen doorgisten, maar komt allemaal wel goed. Tegen de zomer ideaal en in de fles gist alles nog es zo veilig na.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 732
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rye voor de braai
« Reactie #12 Gepost op: 02-05-2017 11:31 u »
Ik loop al tijden me thet idee om eens iets met rogge te brouwen. De spullen zijn besteld om dit bier deze maand te kunnen brouwen. Ik ben benieuwd!

Groet,
Hans

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Rye voor de braai
« Reactie #13 Gepost op: 11-05-2017 11:34 u »
Gisteren de Rye eens geproef na 1,5 week op fles, valt die ff tegen zeg: er zit een wrange bitterheid in die ik ooit al eens bij mijn vorige Duvel (Simcoe from hell) ook had. Best drinkbaar hoor, maar toch... Qua schuim ok, is ook nog redelijk troebel, maar dat zakt wel uit.
Geen infectie volgens mij. En toch ook 1/4 van het brouwwater was demiwater, 3/4 kraantjeswater, dus ben benieuwd of dat er met tijd nog uit trekt.
Zo ziet ge, het kan ook bij een ouwe brouwrot nog es niet 100% lopen zoals het moet.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.028
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rye voor de braai
« Reactie #14 Gepost op: 11-05-2017 21:06 u »
Als een nog oudere rot zeg ik: geduld, geduld en geduld...  ;D

De bitterheid zal ongetwijfeld de komende weken minder worden.

Tags: