Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: TF mout voor lagers  (gelezen 6690 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
TF mout voor lagers
« Gepost op: 08-03-2015 08:16 u »
Thomas Fawcett and sons produceert smakelijke mouten voor ales heb ik inmiddels gemerkt. Omdat ik nu een reeks lagers in de planning heb staan ben ik me wat aan het orienteren op hun mouten en zie dat ze zowel Pearl als Halcyon mout aanraden voor een lager. Echter, ik kan nergens een duidelijk verschil zien in deze mouten. Ik ga er vanuit dat ze, geziend de geschiktheid voor lagers, beiden een hoge vergistbaarheid hebben. Maar wat doet het in smaak? Wie heeft er hier al eerder met beiden mouten een lager gemaakt en wat zijn de ervaringen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.741
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #1 Gepost op: 08-03-2015 09:09 u »
Specs 2011

De smaakverschillen tussen die granen zijn vrij subtiel, ik kan ze niet omschrijven. Ook een aardige, die ik hier nog niet in de shops heb gezien, is de Maris Otter pils mout (Maris Otter blend Low Colour in de link).

Ingo

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #2 Gepost op: 08-03-2015 09:15 u »
Specs 2011

De smaakverschillen tussen die granen zijn vrij subtiel, ik kan ze niet omschrijven. Ook een aardige, die ik hier nog niet in de shops heb gezien, is de Maris Otter pils mout (Maris Otter blend Low Colour in de link).

Ingo

En... wederom bedankt voor de informatie en gegevens. :)
Zijn de verschillen dan vooral te onderscheiden in vergistbaarheid en aanweizge eiwitten (eerder interessant voor de beroeps..)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.771
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #3 Gepost op: 08-03-2015 09:24 u »
http://www.homebrewtalk.com/English-Base-malt-comparison.html

Citaat
Pearl

Slight sweetness and karamel on the nose. Faint "green" almost vegetal aroma. Not unpleasant though. Medium karamel flavor with a smoother mouthfeel than the others. Sweetness carries through.

...
...

Halcyon

Light nuttiness in the aroma. Grain is more present. Subdued karamel. Maybe a bit like the crusts from white bread. Really clean. Light nuttiness is nice. Very mild.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #4 Gepost op: 08-03-2015 09:47 u »
http://www.homebrewtalk.com/English-Base-malt-comparison.html

Ome William ook weer bedankt voor de link!

Ik ben hier een stuk beter mee geholpen dan een voorstel van 'naar de Blokker gaan om thermosflessen aan te schaffen, de mouten kopen en het zelf uitzoeken'. Bedankt! :)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.771
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #5 Gepost op: 08-03-2015 09:50 u »
Ome William ook weer bedankt voor de link!

Succes miejong ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #6 Gepost op: 08-03-2015 23:02 u »
Ik ben hier een stuk beter mee geholpen dan een voorstel van 'naar de Blokker gaan om thermosflessen aan te schaffen, de mouten kopen en het zelf uitzoeken'. Bedankt! :)

Toch is de praktijk een betere leerschool dan het internet...

Het een of het andere niet uit te sluiten. Een testje doen is altijd leerzaam.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.221
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #7 Gepost op: 08-03-2015 23:13 u »
en zie dat ze zowel Pearl als Halcyon mout aanraden voor een lager.

Speciale mouten voor een lager bestaan niet, en als een mouterij dat aanbeveelt is dat puur commercieel. Voor een lager van welk soort dan ook kun je ieder soort mout gebruiken... Laat je daarin vooral niet beperken!

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.992
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #8 Gepost op: 09-03-2015 07:30 u »
Toch is de praktijk een betere leerschool dan het internet...

Het een of het andere niet uit te sluiten. Een testje doen is altijd leerzaam.
Je moet wel oppassen dat je niet iedere keer opnieuw het wiel uit vindt.  Maar als je dat leuk vindt en iedere keer weer verbaasd bent dat het rond is dan vooral doen. Er zijn meerdere spreekwoordelijke wegen die naar Rome leiden en literatuur onderzoek is er daar ntje van.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #9 Gepost op: 09-03-2015 20:42 u »
Je moet wel oppassen dat je niet iedere keer opnieuw het wiel uit vindt.  Maar als je dat leuk vindt en iedere keer weer verbaasd bent dat het rond is dan vooral doen. Er zijn meerdere spreekwoordelijke wegen die naar Rome leiden en literatuur onderzoek is er daar ntje van.

Het wiel steeds uitvinden hoeft inderdaad niet.
In dit geval gaat het om smaak en dat laat zich niet altijd goed beschrijven. Dat moet je vooral ervaren. Leg maar eens uit aan een ander hoe een aardbei smaakt als die ander nooit aardbei gegeten heeft. n aardbei gegeten en dan weet je hoe het smaakt.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.992
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #10 Gepost op: 09-03-2015 21:26 u »
Het wiel steeds uitvinden hoeft inderdaad niet.
In dit geval gaat het om smaak en dat laat zich niet altijd goed beschrijven. Dat moet je vooral ervaren. Leg maar eens uit aan een ander hoe een aardbei smaakt als die ander nooit aardbei gegeten heeft. n aardbei gegeten en dan weet je hoe het smaakt.
Duidelijk,  maar toch lees ik liever wat het effect van herone is dan dat ik het door mijn aders pomp.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #11 Gepost op: 09-03-2015 22:01 u »
Het wiel steeds uitvinden hoeft inderdaad niet.
In dit geval gaat het om smaak en dat laat zich niet altijd goed beschrijven. Dat moet je vooral ervaren. Leg maar eens uit aan een ander hoe een aardbei smaakt als die ander nooit aardbei gegeten heeft. n aardbei gegeten en dan weet je hoe het smaakt.
Ik hoopte eigenlijk, door mijn medebrouwers een compliment te geven over hun goed onderbouwde en doeltreffende antwoord, dat ik dit soort geleuter wist te voorkomen over de 'zoekhetzelfuitmethode' die hier vaker gepropageerd wordt. Helaas was dat niet het geval.

Het voorbeeld wat je noemt raakt ook kant noch wal. Iedereen weet hier hoe mout smaakt, net doen of ik iets totaal nieuws ga proeven is dus niet correct. Hetzelfde geldt als ik naar de visboer ga en vraag wat het verschil tussen rode poon en zeebaars is. Het smaakt beide naar vis. De visboer komt dan ook niet weg met het antwoord, koop ze allebei, bereid ze onder gelijkwaardige omstandigheden en proef het verschil zelf. Die geeft meer het antwoord in de trant van; 'deze is zachter van smaak en deze heeft meer een volle bite' Een antwoord waar je iets aan hebt dus.

Aangezien ik aangegeven heb welk antwoord ik erg prettig vond is het misschien ook handig om dat vervolgens hier niet te blijven verdedigen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #12 Gepost op: 09-03-2015 22:16 u »
Ik hoopte eigenlijk, door mijn medebrouwers een compliment te geven over hun goed onderbouwde en doeltreffende antwoord, dat ik dit soort geleuter wist te voorkomen over de 'zoekhetzelfuitmethode' die hier vaker gepropageerd wordt. Helaas was dat niet het geval.

Het voorbeeld wat je noemt raakt ook kant noch wal. Iedereen weet hier hoe mout smaakt, net doen of ik iets totaal nieuws ga proeven is dus niet correct. Hetzelfde geldt als ik naar de visboer ga en vraag wat het verschil tussen rode poon en zeebaars is. Het smaakt beide naar vis. De visboer komt dan ook niet weg met het antwoord, koop ze allebei, bereid ze onder gelijkwaardige omstandigheden en proef het verschil zelf. Die geeft meer het antwoord in de trant van; 'deze is zachter van smaak en deze heeft meer een volle bite' Een antwoord waar je iets aan hebt dus.

Dat vis naar vis smaakt weet iedereen...

En dat mout naar mout smaakt ook. Nuanceringen in smaak zijn nu eenmaal lastig uit te leggen. Een smaakomschrijving is niet meer dan een indicatie.
Een goede visboer laat je het verschil uit jouw voorbeeld proeven door een stukje in de frituur te gooien. Het is alleen jammer dat de meeste visboeren die mogelijkheid niet aanbieden. Op de markt doet de kaasboer dat meestal wel...

Overigens kun je een aardige indicatie krijgen van de smaak van verschillende mouten door een tijdje te kauwen op wat mout. Bij een betere leverancier zou je kunnen vragen kleine monsters op te sturen.

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #13 Gepost op: 10-03-2015 07:31 u »
Inderdaad, lekker kauwen op je mout. Wel even goed doorkauwen. Dat geeft je een goede indicatie van wat je te wachten staat. Verschillende mouten zo te proeven geeft een mooi smaakbeeld. En het is nog lekker ook.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.756
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #14 Gepost op: 10-03-2015 09:05 u »
Inderdaad, lekker kauwen op je mout. Wel even goed doorkauwen. Dat geeft je een goede indicatie van wat je te wachten staat. Verschillende mouten zo te proeven geeft een mooi smaakbeeld. En het is nog lekker ook.
En het is ook nog eens heel goed voor je kaakspieren. Alleen vermoed ik dat Hoppenbrouwers hier helemaal niks mee kan

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #15 Gepost op: 10-03-2015 16:08 u »
En het is ook nog eens heel goed voor je kaakspieren. Alleen vermoed ik dat Hoppenbrouwers hier helemaal niks mee kan
Toch wel. Zo leer je zelf de smaaknuanceringen het makkelijkst.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #16 Gepost op: 10-03-2015 16:25 u »
Kauwen zal best werken, maar daar heb je ook de daadwerkelijk mout voor nodig. De reden dat ik de vraag hier stel is, omdat vele andere wl ervaring met die mouten hebben, ik die mout dus niet eerst hoef aan te schaffen. Als ik dat een goed idee vond had ik dat zelf wel gedaan en me dit topic bespaard. Zelfde geldt voor de maisch variant. De kwaliteit van die adviezen is voor mij van dezelfde waarde.

Maar zoals al eerder aangegeven ben ik al goed geholpen door de eerste twee beantwoorders voor een inhoudelijk antwoord op mijn vraag.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #17 Gepost op: 10-03-2015 21:25 u »
Maar zoals al eerder aangegeven ben ik al goed geholpen door de eerste twee beantwoorders voor een inhoudelijk antwoord op mijn vraag.

En hoe dat uitpakt zul je pas in de praktijk ervaren...

Smaken leer je nu eenmaal niet door beschrijvingen te lezen! Een beschrijving is een indicatie, meer niet.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #18 Gepost op: 10-03-2015 21:33 u »
En hoe dat uitpakt zul je pas in de praktijk ervaren...

Smaken leer je nu eenmaal niet door beschrijvingen te lezen! Een beschrijving is een indicatie, meer niet.
*zucht*... heb jij ooit een keer geen gelijk willen hebben? Denk je dat jouw manier misschien ooit net de beste manier kan zijn om een antwoord te krijgen?

Als een paar andere brouwers met dezelfde vraag zaten als ik, en die hebben heel dit karwei al een keer in gang gezet, dan lijkt het mij aannemelijk dat ik tot ongeveer eenzelfde conclusie zou zijn gekomen als ik heel dit proces zou gaan herhalen. Aangezien mijn spaarzame en zeer kostbare brouwdagen niet heel dik bezaaid zijn houd ik het liever op de hierboven beschreven manier van onderzoek doen. En dit werkt prima voor mij en ben daar tevreden mee. Misschien kun je dat een keer accepteren en vooral respecteren. Zou fijn zijn.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #19 Gepost op: 10-03-2015 22:00 u »
*zucht*... heb jij ooit een keer geen gelijk willen hebben? Denk je dat jouw manier misschien ooit net de beste manier kan zijn om een antwoord te krijgen?

Als een paar andere brouwers met dezelfde vraag zaten als ik, en die hebben heel dit karwei al een keer in gang gezet, dan lijkt het mij aannemelijk dat ik tot ongeveer eenzelfde conclusie zou zijn gekomen als ik heel dit proces zou gaan herhalen. Aangezien mijn spaarzame en zeer kostbare brouwdagen niet heel dik bezaaid zijn houd ik het liever op de hierboven beschreven manier van onderzoek doen. En dit werkt prima voor mij en ben daar tevreden mee. Misschien kun je dat een keer accepteren en vooral respecteren. Zou fijn zijn.

Iedereen mag natuurlijk zijn manier van onderzoek doen.

Wat ik vooral duidelijk wil maken is dat je smaken niet leert door beschrijvingen te lezen. Smaakbeleving is een persoonlijke beleving.

Offline Ansius

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 486
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #20 Gepost op: 10-03-2015 22:17 u »
Ik heb de indruk dat er tussen TF mout en Weyermann mout wel degelijk verschil zit.
Bij dezelfde maischschema's en dezelfde stort/liter en vergelijkbare mout zit het begin SG bij Weyermann altijd lager.

Ik heb geen klachten over beide leveranciers.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #21 Gepost op: 10-03-2015 22:19 u »
Ik heb de indruk dat er tussen TF mout en Weyermann mout wel degelijk verschil zit.
Bij dezelfde maischschema's en dezelfde stort/liter en vergelijkbare mout zit het begin SG bij Weyermann altijd lager.

Ik heb geen klachten over beide leveranciers.
Nu je de link legt, heb je toevallig ook wat data over de extractgehaltes van weyermann? Wellicht is het daar uit te herleiden.

[edit]: of ik heb even geduld en dan plaatst Ingo ze hier  :engel:

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #22 Gepost op: 10-03-2015 22:42 u »
Mijn ervaring met de TF basis mouten (Marris Otter, Golden Promiss en Mild Ale) is dat ze een volle moutzoete smaak geven die de Belgische en Duitse mouten niet geven. En juist in Engelse bieren zoek je die moutigheid.

Even wat info in het algemeen:

"Fawcett Maris Otter (2.3-3.0L)
Maris Otter has long been the favorite of English brewers for its brewhouse performance and rich, slightly nutty flavor. An excellent malt for any English beer style. All of Fawcetts Maris Otter malt is still produced in their traditional floor maltings.

Fawcett Golden Promise (2.3-3.0L)
Golden Promise is a traditional Pale Ale Malt grown in Scotland. It produces sweet, mellow wort and is excellent for both brewing and distilling.

Fawcett Halcyon (2.3-3.0L)
Halcyon is a barley variety that was bred from the Maris Otter and Sargent barley varieties. It tends to produce a less sweet wort than Maris Otter."

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.709
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #23 Gepost op: 10-03-2015 23:00 u »
Thomas Fawcett and sons produceert smakelijke mouten voor ales heb ik inmiddels gemerkt. Omdat ik nu een reeks lagers in de planning heb staan ben ik me wat aan het orienteren op hun mouten en zie dat ze zowel Pearl als Halcyon mout aanraden voor een lager. Echter, ik kan nergens een duidelijk verschil zien in deze mouten. Ik ga er vanuit dat ze, geziend de geschiktheid voor lagers, beiden een hoge vergistbaarheid hebben. Maar wat doet het in smaak? Wie heeft er hier al eerder met beiden mouten een lager gemaakt en wat zijn de ervaringen?
Wat versta je onder een lager? Toch niet dat laffe spul dat ze over de plas drinken? Ik interpreteer het maar even als ondergisters. Te breed om een goed advies te geven, wat goed is voor een pils, hoeft dat voor een Maibock niet te zijn natuurlijk... Dus toch laf bier? Hmmm... Afijn, toch maar even verder antwoorden.

Met Pearl, Halcyon en Golden Promise heb ik lagers gemaakt. Ik heb geen heel uitgebreide notities hiervan bijgehouden (helaas, moet ik toch eens gaan doen). Algemeen vond ik de 1e 3 behoorlijk clean smaken en geeft de laatste meer moutigheid, richting Maris Otter. Kies de laatste voor een meer expressief moutgevoel, de 1e twee zijn cleaner en normaliter prima voor lagers. Ik ga hier zelf binnenkort denk ik ook weer even mee experimenteren.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: TF mout voor lagers
« Reactie #24 Gepost op: 10-03-2015 23:19 u »
Wat versta je onder een lager? Toch niet dat laffe spul dat ze over de plas drinken? Ik interpreteer het maar even als ondergisters. Te breed om een goed advies te geven, wat goed is voor een pils, hoeft dat voor een Maibock niet te zijn natuurlijk... Dus toch laf bier? Hmmm... Afijn, toch maar even verder antwoorden.

Met Pearl, Halcyon en Golden Promise heb ik lagers gemaakt. Ik heb geen heel uitgebreide notities hiervan bijgehouden (helaas, moet ik toch eens gaan doen). Algemeen vond ik de 1e 3 behoorlijk clean smaken en geeft de laatste meer moutigheid, richting Maris Otter. Kies de laatste voor een meer expressief moutgevoel, de 1e twee zijn cleaner en normaliter prima voor lagers. Ik ga hier zelf binnenkort denk ik ook weer even mee experimenteren.
Met lagers bedoel ik meer algemeen de ondergister: pils, urtyp, helles, marzen etc etc
Juist doordat er weinig speciaalmouten in zitten komen de basismouten goed tot hun recht. Omdat TF zelf aangeeft dat sommige mouten bijzonder geschikt zijn voor 'lagers' wilde ik er meer over weten.

Tags: engelse mouten