OBBK 2014 V1 Koffie Stout

Gestart door Hoppenbrouwers, 25-12-2014 16:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoppenbrouwers

Met 5 g/liter gebrande hele koffiebonen in de lagering. Geeft een heerlijke koffiesmaak aan je bier.

Volgens de keurmeester niet erg origineel maar wel goed uitgevoerd.
Gewaardeerd met 87 punten.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBL27
Naam receptRIS
Brouwdatum12-03-2014
BiertypeStout (Imperial Russian)
Volume20,7
Begin SG1,092 SG
Eind SG1,022 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,1%
Berekende kleur (Morey)121 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)48 IBU
Brouwzaalrendement82,9 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row][row]
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Lieshout6,00 mlMelkzuur10,94 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
69 mg/l9 mg/l17 mg/l285 mg/l11 mg/l2 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,612 kgPilsmoutDingemans3 EBC71,0 %
0,553 kgCara 120Dingemans120 EBC7,0 %
0,395 kgChocolademoutDingemans900 EBC5,0 %
0,237 kgGeroosterde gerstDingemans1600 EBC3,0 %
0,237 kgCara-aromaWeyermann400 EBC3,0 %
0,079 kgSpecial BDingemans350 EBC1,0 %
0,790 kgDonkere kandijsiroopZelf gemaakt250 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.20 min.3,2 l/kg
66,0 °C1 min.40 min.3,2 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.3,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
21,0 gPacific Gembellen14,7%90 min.33,4 IBU
20,0 gPacific Gembellen14,7%15 min.14,7 IBU
22,5 gPacific Gembellen14,7%5 min.6,7 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik

Gist
HoeveelheidNaamType
397,0 mlSafale American (US-05)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,022 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,2%
Start nagisting25-03-2014
Temp. nagisting18,0 °C
Start lagering03-04-2014
Temp. lagering0,0 °C
Alcoholgehalte9,2 vol.%


Thamerdal

Hoe lang heeft het bier op die koffiebonen gestaan?

William

Citaat van: Hoppenbrouwers op 25-12-2014  16:53 uVolgens de keurmeester niet erg origineel maar wel goed uitgevoerd.

De laatste opmerking is vreemd: wel een eerste prijs geven maar ondertussen zeggen dat het niet origineel is. Ik dacht klasse V juist origineel moest zijn.
Had je aftrek op originaliteit (iets van passend bij klasse V)?

Hoppenbrouwers

Citaat van: Thamerdal op 27-06-2015  10:53 uHoe lang heeft het bier op die koffiebonen gestaan?
Ongeveer 12 dagen.
De dagen zijn ook niet zo belangrijk, de hoeveelheid bonen wel. De smaak wordt namelijk volledig geëxtraheerd. Als de smaak er uit is kan er niets meer afgegeven worden vandaar dat tijd niet het meest cruciaal is. Heb de bonen ook geprobeerd toen ik het bier er af gehaald had. Was nagenoeg geen koffiesmaak aan te bekennen.
Citaat van: William op 27-06-2015  15:30 uDe laatste opmerking is vreemd: wel een eerste prijs geven maar ondertussen zeggen dat het niet origineel is. Ik dacht klasse V juist origineel moest zijn.
Had je aftrek op originaliteit (iets van passend bij klasse V)?
Nee. De keurmeester doelde waarschijnlijk op het feit dat er voorheen al HEEL veel koffiestouts ingestuurd zijn in klasse V. Dus het bier voldoet wel aan de orginaliteitseisen van de klasse, maar het idee van het bier is dat niet meer.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.