Orange First Gold

Gestart door orangeloo, 24-10-2014 23:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

orangeloo

Morgen ga ik brouwen met mijn eigen geteelde hop. Ik heb 157 gram gedroogde First Gold hop en die ga ik verwerken in een IPA.
Dit is het recept wat ik in gedachten heb. Geen idee of het percentage alfazuur correct is maar daar kom ik vanzelf achter.  ^-^
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange First Gold
Kenmerknr 086 14/18
Brouwdatum25-10-2014
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters15
Gewenst begin SG1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater30,6 liter
Maischdikte3,2 l/kg
Maischwater17,9 liter
Spoelwater12,6 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur16 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid73 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout 7 EBC70,0 %3,923 kg8 EBC
Pilsmout 3 EBC30,0 %1,681 kg3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
First Gold eigen teelt7,0 %40 gr90 minuten39 EBU
First Gold eigen teelt7,0 %37 gr30 minuten26 EBU
First Gold eigen teelt7,0 %40 gr15 minuten18 EBU
First Gold eigen teelt7,0 %40 grKoud hop0 EBU

OpmerkingenHop uit eigen tuin dus geen idee wat het alfazuur is, een gokje en op 7 % gezet.

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter3000 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter24°C
Gistvoedinggistvoedingscomplex Wyeast
Hoeveelheid3 gram
OpmerkingenEen Gistslurry van Safale US-05. van de Orange Green

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C45 minuten3,2 l/kg
272°C15 minuten3,2 l/kg
378°C5 minuten3,2 l/kg

OpmerkingenKlein foutje, maischwater opgewarmd tot 66 graden ipv 71,7 graden. Dus stap 1 was 62 graden, na 15 min doorverwarmd tot 66 graden en 30 min. door naar 72 graden. Tussendoor nog een verstopping, niet kunnen achterhalen waar????


Wolter

Weinig op aan te merken. Volgens mij een mooi recept. Afwachten hoe de hop het doet  :D.
Ik zou persoonlijk ook een deel maris otter gebruiken maar dat heeft bij jou wellicht ook met jouw voorraad te maken.

RobinB

Engelse (hop) IPA's zijn meestal een stuk minder bitter en niet zo zwaar.
Ik heb zelf een voorkeur voor wat Crystal als backbone in een IPA.

orangeloo

De zakjes First Gold hop liggen al klaar...  :brouwen:

orangeloo

Citaat van: RobinB op 25-10-2014  09:56 uEngelse (hop) IPA's zijn meestal een stuk minder bitter en niet zo zwaar.
Ik heb zelf een voorkeur voor wat Crystal als backbone in een IPA.

Goed punt, maar het is de eerste keer dat ik hop uit eigen tuin ga gebruiken.
Ik wil dus de hop leren kennen, ik heb er voor gekozen mijn IPA recept wat ik meerdere malen heb gebrouwen op de hop na niet te wijzigen.
Hoe bitter het zal worden is natuurlijk een gok omdat ik geen alfazuur % weet. Daarom er voor gekozen gewoon alle hop die ik heb geoogst te gebruiken.
Hecht nu dus minder waarde of de eigenschappen overeen komen met een Engelse (hop) IPA.  :brouwen:

RobinB

Het lijkt me een prima recept om de hop te leren kennen! :duimop:
Hou de gist wel goed in toom, zeker gezien je een slurry gebruikt. :)

RobinB

Ps. Je gebruikt BrouwVisie toch?
Raar dat het forum daar nu ook van over de kop gaat. :o :weetniet:

Oxhead

Inderdaad een goed recept om de hop te leren kennen. De balans slaat iets meer door richting hop.
 :brouwen:

Ansius

Denk ook dat het een heel hoppig gebeuren gaat worden.

Op 15 liter 157 gram lijkt me veel te veel.

orangeloo

En daar gaat de eigen teelt hop. Wel leuk om te zien dat het nu bijna allemaal hele bellen zijn. En wat een heerlijke fijnehop geur. Dit moet goed komen.  ^-^


Ik gebruik inderdaad BrouwVisie, Je bedoelt de eerste post zeker. Zal het eens opnieuw posten. Heb ik al eens eerder gehad. Toch ergens een punt of komma verkeerd denk ik.

orangeloo

Citaat van: ANSIUS op 25-10-2014  11:49 uDenk ook dat het een heel hoppig gebeuren gaat worden.

Op 15 liter 157 gram lijkt me veel te veel.

157 gram hop waarvan veel gebruikt gaat worden als  Aroma hop, dus leer ik deze hop zeker kennen.  ^-^

Ansius

Hoe is het afgelopen?

orangeloo

Citaat van: ANSIUS op 25-10-2014  18:15 uHoe is het afgelopen?

Goed,  ^-^

Alles zit weer in het gistvat volgens recept, en na 1,1 uur is de vergisting gestart.


Polleke

Die 157 gram was niet teveel hoor. Gisterenavond heb ik het genoegen gehad deze te proeven en hij was zeker niet te bitter!
Fijne hop trouwens.  :biersmile:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.