Nieuwe Grolsch bieren

Gestart door Hoppie, 09-06-2005 23:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopmans

Voor een commercieel ; een goed bier.
Maar voor een amateur; heel veel kandij-smaak.

 :degroeten:

Edgar

Hoppie,


Kan je iets meer vertellen over dit bier?

Hopmans

Oh sorry Edgar,

Een beetje dom van mij om te denken dat iedereen het kent, terwijl het net op de markt is.
Het is een nieuw speciaal bier van Grolsch.

http://www.grolsch.nl/Desktopdefault.aspx?tabid=21&contentid=224&tabindex=1

Ik dacht kandij te proeven, maar het was zoethout.  :stom:
Of inderdaad een namaak zoethout.   :weetniet:
Laat ik het zo zeggen; het was in ieder geval geen volmouter.
40% suiker komt eerst denk ik.

 :degroeten:

MO

Dit bier is een jaar oud (nieuw is anders Hop) en op de markt gebracht voor de nieuwe buren (Noabers) van de nieuwe Grolsch brouwerij in Boekelo. Het was zo succesvol dat het later standaard in het assortiment is opgenomen.
met zijn 6.9% alcohol is het een middelzware jongen. Ik vind het best een lekker bier ondanks zijn zeer lage bitterheid en stevig zoetje. Het is een soort pale barley wine, maar dan een wat lichtere versie.
Volgens mij zit er zeker niet zoveel suiker in Hop, misschien is hij zelfs wel volmout, anders zou ik hem niet meer dan 5% suiker geven. Het zoethoutje is wat mij betreft heel subtiel, jij verwart het niet voor niets met caramel.
Ik heb hem tijdens het ONK van het vat gedronken. Een speciaalbier voor 1 euro, dat was wel heel aantrekkelijk. A3 trok na een slok een vies gezicht, maar ik heb hem toch rustig opgedronken.

Edgar

Het moet gezegd dat Grolsch lef heeft in het marketen van nieuwe bieren, maar om eerlijk te zijn vind ik geen van die creatieve uitspattingen tot nu toe lekker. Ofwel waterig, of zoet, of idiote smaakjes (Wat was het ook weer? Pink Grapefruit Light??).

Noaber heb ik nog niet geproefd maar het feit dat het produkt is gericht op Twente en de Achterhoek (Ik ken die streek een beetje; een verstokte doe-maar-gewoon-pilsmarkt) belooft niet teveel goeds. Met volle smaken of bitterheid moet je daar niet aankomen. In het algemeen gesproken dan.

En die term 'speciaalbier'... Alles wat in NL geen standaardpils is, is 'speciaalbier'. Inclusief de originele bittere Pilsen!

Menno

Quote:
En die term 'speciaalbier'... Alles wat in NL geen standaardpils is, is 'speciaalbier'. Inclusief de originele bittere Pilsen!


Edgar,

Pittige conclusie (stof voor discussie  ;)). Maar ik raad je echt aan de Noaber te proeven. :lessmile: Éénmaal is genoeg, was zelf na 2 flesjes genezen (die andere 2 toch maar dapper opgedronken...)!  ;D

Menno

Johannes

Citaat van: Hoppie op 10-06-2005  07:20 uOf inderdaad een namaak zoethout.   :weetniet:


Zoethoutextract.

Edgar

Citaat van: Johannes op 10-06-2005  09:58 uZoethoutextract.

Drop.

Johannes


Edgar

Zoethout(wortel)extract, dat is drop. Blokdrop wel te verstaan.

Voor consumptiedrop wordt daar dat met suiker en arabische gom (vroeger) of gelatine (tegenwoordig) vermengd, maar blokdrop is puur het extract van zoethoutwortel. Soms verward met laurierdrop, om voor mij onduidelijke redenen.

Jacques

Dropbier is niet iets nieuws!

De brouwsteden Haarlem en Diest waren een paar honderd jaar geleden vermaard vanwege hun dropbier!

MO

Even doorborduren over Grolsch. Ik heb zojuist een Grolsch blond op. Vies! Nog veel viezer dan ik had verwacht. Geur en smaak worden gedomineerd door iets oxidatie of alcohol-vrij achtigs. Het lijkt wel bier van de vorige dag (op de ochtend na het feest), of uit vieze leidingen. En waarom er nu weer E950 in moet zitten (synthetische zoetstof acesulfam K)? Dat zal wel te maken hebben met die 30% minder calorien. Welnu, ik vind die nepzoetstoffen (of zeer goede zoetstoffen) altijd een vieze bijsmaak geven. Bah en nog eens bah.

MO

Gelukkig weet Grolsch deze nare ervaring binnen het uur weer goed te maken. Ik ben nu over de helft van de Grolsch Legioen, het pilsner speciaal gebrouwen voor het 2000-jarig bestaan van Nijmegen. Die 5,5% is prima te proeven: het bier heeft een prachtige volle Duits-achtige body. De geur belooft helaas meer hop dan de smaak waarmaakt. Wat teleurstellend is ook dat de koper-blonde kleur veroorzaakt wordt door de kleurstof caramel. Het bier is wat esterig in afdronk, het lijkt wel een bovengegist pilsner, maar dit geeft het bier wel een karakteristieke afdronk.
Hier lust ik er nog wel een van!

Edgar

Citaat van: MO op 06-07-2005  22:10 uEn waarom er nu weer E950 in moet zitten (synthetische zoetstof acesulfam K)? Dat zal wel te maken hebben met die 30% minder calorien. Welnu, ik vind die nepzoetstoffen (of zeer goede zoetstoffen) altijd een vieze bijsmaak geven. Bah en nog eens bah.

Oeioeioei...

Zoetstof in bier... Veel fouter kan het wat mij betreft niet worden. Helemaal met je eens dat dat ronduit SMERIG is.


MO

Ik blijf het proberen en heb de blond vanmiddag van het vat geproefd. Het was alleen maar erger: malt smaken en synthetische zoetstof overheersen, vooral in de afdronk. De ober vroeg wat ik van het bier vond. Smerig was mijn antwoord. Hij was het helemaal met mij eens. Wat mij betreft maken ze hiermee geen kans om de markt te veroveren.

Hopmans

Ze hebben hiermee het Rheinheitsgebot dan ook naar het walhalla ( das toevallig ) verwezen.

Johannes

Ik heb op Rock in Park in Nijmegen legioen gedronken ze hadden daar mobiele tapjes in de vorm van een Romeins karretje wat normaal achter een paard zit in asterix en oblix strips (wie snapt het nog?) heel grappig en best lekker bier!

Ik heb al gegoogled voor de karretjes maar kan alleen een Heineken/holland casino variant vinden.

Johannes


Johannes

Hier een kiekje van de mobiele biertap met dank aan Grolsch voor het toezenden van de foto.


MO

heeft iemand de nieuwe weizen van Grolsch al geproefd? Hij staat bij mij in de koelkast, ga hem van de week proeven. Toch een vreemde actie: in de herfst met een witbier komen. Meer een zomerbiertje toch?

Johannes

Ik las het toevallig gisteren, en ben zeer benieuwd. Ik hoop dat het niet zo'n waardeloos bier is als dat aangezoete Blond. Is dit bier al verkrijgbaar in de supermarkt?

MO

maandag in de Jumbo gekocht: een vier-pack voor 4,50 euro of zo. ik heb lekker maar 1 flesje meegenomen. Volgens Reinheitsgebot gebrouwen. Tht maart 2006, dus dat doen ze goed (weizens zijn kort houdbaar)

tht 2005 aangepast in 2006

Gio

ik ga vanmiddag eens kijken bij de Jumbo
hoop vanavond te kunnen proeven
ben benieuwd, vooral naar de gist
maar ook bevooroordeeld t.o.v. de altijd veels te zoete en lege speciaal bieren van Grolsch




Gio

Ben er een aan het drinken.

eerste indruk is goed.

uiterlijk van een weizen, troebel en 'n mooie schuimkraag
hoewel schuimkraag na verloop wel wat inzakt. Er zit veel koolzuur in het bier.
Ik mis een beetje het 'romige' van de Duitse weizen.
Bier heeft ook een opvallende hopsmaak/aroma (welke?), meer hop dan ik gewend ben van een weizen.
Daarnaast vind ik 'm een beetje dun (SG?).

Maar al-met-al vind ik 'm best lekker
Aanrader.






EBC

Gisteren was ik in Enschede om mee te doen aan de finale van de ABT bierproefwestrijd. Het Grolsch Weizen vloeide met grote hoeveelheden.
Wat mij betreft, naast de pils, het beste dat Grolsch maakt. Prima bier voor een grote brouwer. En als het om tarwebier gaat, dat prefereer ik dit boven al die andere Hollands-Belgische witbieren.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.