ONK 05 C1 + algemeen kampioen - Tripel - Bram Hoogesteger

Gestart door Jacques, 09-06-2005 09:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Gisterenavond ontving ik het recept van het bier (tripel) waarmee
Bram Hoogesteger
Algemeen Kampioen ONK 2005 werd.




Winnaar ONK 2005      (brouw-cursus-bier 2004/2005)                  

Brouwdatum:   16/10/2004         Sg.  1080
Einde gisten:   19/10/2004 (22 oC)      Sg.   1020
Klaren:         12(oC)
Bottelen:      25/10/2004         Sg.   1018

15  ltr
Pilsmout   3 EBC      5000 g       96.9%
Ambermout  50 EBC      160 g       3,1%

Challenger    6,6%        24 g      60 min.
Koriander                  8 g      10 min.


Gist          Safale S-04

Maischwater  19 l.   Spoelwater  7 l.   

Maischen:
65 oC      70 min.         
78 oC        2 min.

Koken:   60 + 10 min.

Bottelsuiker 8 g/ltr


Opmerkingen:
Berekend alcohol  8,2 vol %.
Berekend EBU 18,4
Verhouding kg storting: liter belagwater = 3,7

SiriS


MO

Opmerkelijk, een volmout tripel. Prachtig eenvoudig recept. Zou hem wel eens willen proeven.

BuBS

Hi allemaal,

Het is inderdaad een heel simpel recept, het is het eerste bier wat onze cursisten moeten brouwen op de bierbrouwcursus. Een leuk detail is, dat Bram met zijn eerste gebrouwen bier mee deed aan het ONK in 1998 ( dit tripel recept ) en gelijk 4e werd in klasse C.
Het recept is trouwens afkomstig van EBC.

Gr Kees

Joran

Allereerst excuses voor het omhoogschoppen van deze thread. Maar ik vroeg me af wat bedoeld wordt met het 60+10 minuten bij de kooktijd.

EBC

Het is wat lastig weergegeven. In totaal wordt 60 minuten gekookt. De hop kookt de volle 60 minuten mee, de kruiden alleen de laatste 10 minuten.

Het recept en de volledige stap voor stap beschrijving staat in Hoofdstuk 2 van de cursus.

Joran

Vorige week zaterdag dit bier gebrouwen, wel een paar brouwfouten gehad. Maar dat komt uiteindelijk wel goed, hoop ik. A.s. zondag brouwen we het nog een keer. Met wat aanpassingen in ons proces. Start SG zaterdag was 1070 (minder hoog dan hier), dinsdagochtend was het waterslot klaar en was het SG 1022. Vanavond nog eens gemeten. SG is nu 1016. Zondag meet ik nog eens. Als het dan weer 1016 is kunnen we gaan bottelen.

Oscar

Citaat van: Joran op 11-09-2009  21:55 uStart SG zaterdag was 1070 (minder hoog dan hier),

Dat ligt aan je rendement... volgende keer meer mout gebruiken.

Arthur B

Citaat van: EBC op 28-08-2009  09:22 uHet recept en de volledige stap voor stap beschrijving staat in Hoofdstuk 2 van de cursus.

Flashback!

@EBC
Die cursus is niet meer beschikbaar. Weet je toevallig nog of de gehele vergisting op 22C was of is de hoofdvergisting lager gestart?

lier

Heel de vergisting op 22, er is geen lagering volgens het cursusboek

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.