ONK 2014 B1 Milkstout Jan van den Hoogen/Esterenbrouw

Gestart door Esterenbrouw, 01-06-2014 14:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Esterenbrouw

1e in Klasse B met 86 punten.
Scores:
visueel 12
geur 22
smaak 20
basissmaak 10
body 5
mondgevoel 5
nasmaak 12

Opmerking keurmeester: Mooi bier, uitnodigend. Geur en smaak mogen iets meer uitnodigend.


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMilkstout
Kenmerkrecept 14-69
Brouwdatum4-2-2014
BiertypeStout (Milk)
Aantal liters10
Gewenst begin SG1059 (6,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater19,1 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater10,3 liter
Spoelwater9 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur174 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid29 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale alemout86,9 %2550 gr6 EBC
Chocolademout1,9 %55 gr900 EBC
Zwartemout3,4 %100 gr1400 EBC
Cara-Kristall 1207,8 %230 gr120 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
East Kent Golding5,5 %23 gr75 minuten33 EBU

Opmerkingen-

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Lactose (melksuiker)150 gr15 Min.

Opmerkingen-

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1318 London Ale III
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter300 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter21º C
Opmerkingenstarter maken 2 liter, 2 gr gistvoeding en druppel olijfolie.


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167º C60 minuten3,5 l/kg
278º C2 minuten3,5 l/kg

Opmerkingen SG na koken en koelen 1.068 en verder geen water toegevoegd.
Daardoor alc. % naar 6,4. Te hoog voor Milkstout !!!
Vergist op 20º C en einde vergisting oplopend naar 22º C.


Franske


Jacques

Hoi Jan,

Bedankt voor het plaatsen van het recept. Jij behoort tot dat kleine clubje hobbybrouwers dat steeds in de prijzen valt.

William

Een mooi recept Jan en nogmaals gefeliciteerd.

Wel een enorm donker gekleurd bier met die 174 EBC en dat nog goedsmakend. Draagt de lactose daar veel aan bij?

Hebben we dit bier ooit bij het MTG geproefd?

Esterenbrouw

Smaakt prima en de lactose dekt de bitterheid uit de mout prachtig af.
We hebben dit bier nog niet bij MTG geproefd, wellicht na de vakantie (als het dan nog niet op is!).

Maar dit komt met de 2 andere winnende bieren van vorig jaar toch in mijn vaste assortiment.

toonver

Waarom die druppel olijfolie bij de giststarter?

Esterenbrouw

Citaat van William:

Twee druppels olijfolie bij de starter tijdens het opkweken levert de juist onverzadigde vetzuren die een gist nodig heeft om celmembranen mee aan te maken. Een betere vermeerdering van gistcellen dus.

Daarnaast heeft het als voordeel bij een starter dat deze minder schuimt.

Verder is op dit forum heel veel hierover geschreven.

Biertje1985

Als je gaat kijken naar de milk stouts die in de prijzen vallen dan valt mij op dat er veel verschillen binnen deze stijl zijn.
Zo zie je sommige 15% aromamouten gebruiken en andere 5 %. Bij dit recept is het allemaal vrij laag, en het hoef volgens mij ook niet moeilijker te zijn
dan nodig. Mooi recept, zet me aan het denken.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.