Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Belle saison Danstar  (gelezen 9152 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.080
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Belle saison Danstar
« Gepost op: 29-05-2014 19:27 u »
Vorige week mijn saison gebrouwen en die heeft nu 6 dagen staan gisten met de Belle Saison.
En is van 1.057 naar 1.006 gegaan, dus die is flink doorgegaan.
Vandaag geen activiteit meer dus ff een monster genomen.
Nog vrij troebel maar die geur en smaak ik kan het niet precies omschrijven maar er zit iets sterks aan.
Zou zwavelig kunnen zijn maar weet het niet.
Normaal gesproken vind ik dat eerste monster al best lekker ruiken en proeven maar nu niet eigenlijk.
Ik heb voor bitter en aromahop, Amarillo gebruikt maar ruik en proef daar niks van terug.
Zou dit door de gist kunnen komen het is de eerste keer dat ik deze gist gebruik?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: belle saison danstar
« Reactie #1 Gepost op: 29-05-2014 19:32 u »
Vorige week mijn saison gebrouwen en die heeft nu 6 dagen staan gisten met de Belle Saison.
En is van 1.057 naar 1.006 gegaan, dus die is flink doorgegaan.
Vandaag geen activiteit meer dus ff een monster genomen.
Nog vrij troebel maar die geur en smaak ik kan het niet precies omschrijven maar er zit iets sterks aan.
Zou zwavelig kunnen zijn maar weet het niet.
Normaal gesproken vind ik dat eerste monster al best lekker ruiken en proeven maar nu niet eigenlijk.
Ik heb voor bitter en aromahop, Amarillo gebruikt maar ruik en proef daar niks van terug.
Zou dit door de gist kunnen komen het is de eerste keer dat ik deze gist gebruik?
De gist zorgt voor een typisch saison karakter wat verschillende smaken en geuren produceert.
Ik zou je bier trouwens nog maar even laten staan. De mijne is overgeheveld met 998 en gaat nog steeds door... Al een week. 1006 is dus nog lang niet klaar...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.169
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: belle saison danstar
« Reactie #2 Gepost op: 29-05-2014 19:37 u »
Het karakter van deze gist is erg temperatuur afhankelijk (van iedere gist trouwens) ik prefereer het karakter bij 30C en eind SG van 998 is wel heel erg ver... ( > 100% SVG )  :nut:

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.080
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: belle saison danstar
« Reactie #3 Gepost op: 29-05-2014 19:39 u »
Ja laat hem nog een paar dagen staan en hevel dan over naar een schoon vat.
Bij mij was de vergistingstemperatuur 23 graden.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: belle saison danstar
« Reactie #4 Gepost op: 29-05-2014 19:50 u »
Ja laat hem nog een paar dagen staan en hevel dan over naar een schoon vat.
Bij mij was de vergistingstemperatuur 23 graden.
Het nagisten kan denk ik wel lang duren. Als je weinig kopruimte hebt kun je het nauwkeurig volgen. Hij gaat langzaam maar gestaag door (is mijn ervaring tot nu toe).

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.080
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: belle saison danstar
« Reactie #5 Gepost op: 29-05-2014 20:27 u »
En hoe is de smaak en geur bij jou?

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: belle saison danstar
« Reactie #6 Gepost op: 29-05-2014 21:00 u »
En hoe is de smaak en geur bij jou?
De geur is heerlijk fruitig. Smaak kan ik nog niets over zeggen, hij is nog aan het navergisten in een split batch dus dat wacht ik nog even af.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.080
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #7 Gepost op: 31-05-2014 18:32 u »
Oscar, had dat in een ander topic gelezen dat jij die op 30 graden vergist hebt.
Hoe is die geworden?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.169
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #8 Gepost op: 31-05-2014 20:59 u »
Oscar, had dat in een ander topic gelezen dat jij die op 30 graden vergist hebt.
Hoe is die geworden?

Lekker, zoals een saison moet zijn. :) Met maximaal karakter  :biersmile:

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 711
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #9 Gepost op: 06-06-2014 23:54 u »
Oscar (of wie dan ook): heb je toevallig ervaring met deze gist op verschillende temperaturen? Ik heb mijn recentste Saison met deze gist op 23 C gedaan en bemerk ook een sterke smaak die ik slecht kan betitelen. Vies is het zeker niet, echter naar mijn smaak beduidend minder lekker dan de French Saison van Wyeast.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.169
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #10 Gepost op: 07-06-2014 00:00 u »
Oscar (of wie dan ook): heb je toevallig ervaring met deze gist op verschillende temperaturen?

Ik heb een aantal bieren geproefd die inderdaad kouder vergist zijn terwijl mijn bieren met deze gist warm vergist zijn... het karakter van deze gist is erg temperatuur afhankelijk.

echter naar mijn smaak beduidend minder lekker dan de French Saison van Wyeast.

Als dat je persoonlijke mening is, is de keuze snel gemaakt. Maar geef de Belle saison nog even de kans op een warme temperatuur. :biersmile:

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 711
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #11 Gepost op: 07-06-2014 02:19 u »
Ik heb een aantal bieren geproefd die inderdaad kouder vergist zijn terwijl mijn bieren met deze gist warm vergist zijn... het karakter van deze gist is erg temperatuur afhankelijk.

Als dat je persoonlijke mening is, is de keuze snel gemaakt. Maar geef de Belle saison nog even de kans op een warme temperatuur. :biersmile:

Top, bedankt. Heb nog een zakje in de koelkast staan, ga ik dat zeker proberen!

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.825
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #12 Gepost op: 07-06-2014 16:00 u »
Op 23-25 graden wordt het een echte doordrinker. Op 32 graden wordt het een gortdroge Saison.  :biersmile:

Het is maar net wat je wilt.

Ik heb nu de tweede versie op 32 graden gedaan, maar zal in de toekomst zeker nog een mooi en ontzettend toegankelijk doordrinkbier met deze gist maken op 23-25 graden. Lekker high gravity brouwen en er komt zo een kleine 50 liter uit mijn 27 liter Weck keteltje  :brouwen:

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #13 Gepost op: 07-06-2014 18:55 u »
Wil in de zomer een keer een ongecontroleerd vergiste versie gaan proberen (als de mussen van het dak vallen). Heb je bij dergelijke temperaturen veel kopruimte nodig of is die vergelijkbaar zoals die bij 23C?

Offline ATHOOGLAND

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #14 Gepost op: 07-06-2014 20:11 u »
Vorige week een Saison (start SG 1,052)  met Belle Saison vergist op 27 graden Celsius. Circa 2 cm schuim, dus veel kopruimte heb je niet nodig.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.571
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #15 Gepost op: 08-06-2014 10:21 u »
Wil in de zomer een keer een ongecontroleerd vergiste versie gaan proberen (als de mussen van het dak vallen). Heb je bij dergelijke temperaturen veel kopruimte nodig of is die vergelijkbaar zoals die bij 23C?

Heb ik ook een keer gedaan. De temperatuur liep op van 20 tot 27  C en daarna weer terug naar omgevingstemperatuur.
Het werd een prima Saison.
Ik had niet meer kopruimte nodig dan normaal.

Bert

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #16 Gepost op: 09-06-2014 12:57 u »
Heb ik ook een keer gedaan. De temperatuur liep op van 20 tot 27  C en daarna weer terug naar omgevingstemperatuur.
Het werd een prima Saison.
Ik had niet meer kopruimte nodig dan normaal.

Bert
Ongecontroleerd vergist en toch vol karakter?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #17 Gepost op: 10-06-2014 01:38 u »
Ongecontroleerd en just vol (gist-)karakter is het toch? ;) ;D

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.571
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #18 Gepost op: 10-06-2014 09:50 u »
Ongecontroleerd vergist en toch vol karakter?

Ja. Dat is het mooie van deze gist.

Bert

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 597
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #19 Gepost op: 10-06-2014 10:13 u »
Vorige week mijn saison gebrouwen en die heeft nu 6 dagen staan gisten met de Belle Saison.
En is van 1.057 naar 1.006 gegaan, dus die is flink doorgegaan.
Vandaag geen activiteit meer dus ff een monster genomen.
Nog vrij troebel maar die geur en smaak ik kan het niet precies omschrijven maar er zit iets sterks aan.
Zou zwavelig kunnen zijn maar weet het niet.
Normaal gesproken vind ik dat eerste monster al best lekker ruiken en proeven maar nu niet eigenlijk.
Ik heb voor bitter en aromahop, Amarillo gebruikt maar ruik en proef daar niks van terug.
Zou dit door de gist kunnen komen het is de eerste keer dat ik deze gist gebruik?

Even weer on topic. Mijn meest recente saison (Danstar, Belle Saison) staat nu te rijpen op fles en ik snap precies wat je bedoelt; er zit een sterke smaak aan waar je niet omheen kunt. Mij roept het de associatie met zwarte peper en 'oosterse' kruiden in het algemeen, misschien ook wel de nasmaak van koffie(?) en wat branderig.

Ik heb hem op 21 graden vergist, gewoon, omdat het kan.

Qua vergisten is het wel n van de meest interessante om te volgen. De hier genoemde 998 haal ik niet, maar het is een van de weinige, zo niet enige gist waar ik ervaring mee heb waarbij je SG meter heeeeeel diep wegzakt in een monster. de 1.005 of 1.002 is geen uitzondering.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.825
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #20 Gepost op: 10-06-2014 19:17 u »
Qua vergisten is het wel n van de meest interessante om te volgen. De hier genoemde 998 haal ik niet, maar het is een van de weinige, zo niet enige gist waar ik ervaring mee heb waarbij je SG meter heeeeeel diep wegzakt in een monster. de 1.005 of 1.002 is geen uitzondering.
De mijne deed het op 32 graden van 1038 naar 1001  :gistsmile:

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.080
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #21 Gepost op: 10-06-2014 21:29 u »
Ik ga donderdag bottelen.
Zal dan het sg nog ff meten en hier laten weten.
En ook hoe dan de smaak/reuk is.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.080
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #22 Gepost op: 12-06-2014 18:43 u »
Vandaag gebotteld, SG was 1.002.
Smaak en geur is erg fris en fruitig.
Ik heb alleen maar Amarillo gebruikt voor bitter en aroma en koudhop.
Deze is 3 weken geleden gebrouwen na een week van de gist afgegaan en 2 weken na laten gisten.
Waarvan de laatste 5 dagen met koudhop.
Daarna 24 uur koud gelagerd 1 a 2 graden.
Maar als ik de reactie van Oscar in een ander topic lees hoop ik dat ik lang zat heb gewacht. :weetniet:

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 757
  • Land: nl
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #23 Gepost op: 12-06-2014 20:04 u »
Ik hoop het voor je. Vorig jaar ging mijn Saison van 1071 naar 1004 na 3 weken gisting en ruim een week geen activiteit in het waterslot.
Na 1.5 maand na bottelen was het koolzuur prima, 2 maanden later gushing uit de fles. Grrrr.

Op dit moment staat weer een Belle Saison te gisten. Wacht wat langer met bottelen en ik zal minder bottelsuiker gaan gebruiken.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 553
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #24 Gepost op: 12-06-2014 20:15 u »
In een week van 1049 naar 1002 met Belle Saison :)
Deze keer op 30 C  (vorige keren begonnen bij 25 en dan 1 C per dag omhoog) Mooi karakter, lekker droog.

Tags: saison