Pagina's:
Actions
  • #1 door Hay Gepost op 29 May 2014
  • Vorige week mijn saison gebrouwen en die heeft nu 6 dagen staan gisten met de Belle Saison.
    En is van 1.057 naar 1.006 gegaan, dus die is flink doorgegaan.
    Vandaag geen activiteit meer dus ff een monster genomen.
    Nog vrij troebel maar die geur en smaak ik kan het niet precies omschrijven maar er zit iets sterks aan.
    Zou zwavelig kunnen zijn maar weet het niet.
    Normaal gesproken vind ik dat eerste monster al best lekker ruiken en proeven maar nu niet eigenlijk.
    Ik heb voor bitter en aromahop, Amarillo gebruikt maar ruik en proef daar niks van terug.
    Zou dit door de gist kunnen komen het is de eerste keer dat ik deze gist gebruik?
  • #2 door Hoppenbrouwers Gepost op 29 May 2014
  • Vorige week mijn saison gebrouwen en die heeft nu 6 dagen staan gisten met de Belle Saison.
    En is van 1.057 naar 1.006 gegaan, dus die is flink doorgegaan.
    Vandaag geen activiteit meer dus ff een monster genomen.
    Nog vrij troebel maar die geur en smaak ik kan het niet precies omschrijven maar er zit iets sterks aan.
    Zou zwavelig kunnen zijn maar weet het niet.
    Normaal gesproken vind ik dat eerste monster al best lekker ruiken en proeven maar nu niet eigenlijk.
    Ik heb voor bitter en aromahop, Amarillo gebruikt maar ruik en proef daar niks van terug.
    Zou dit door de gist kunnen komen het is de eerste keer dat ik deze gist gebruik?
    De gist zorgt voor een typisch saison karakter wat verschillende smaken en geuren produceert.
    Ik zou je bier trouwens nog maar even laten staan. De mijne is overgeheveld met 998 en gaat nog steeds door... Al een week. 1006 is dus nog lang niet klaar...
  • #3 door Oscar Gepost op 29 May 2014
  • Het karakter van deze gist is erg temperatuur afhankelijk (van iedere gist trouwens) ik prefereer het karakter bij 30C en eind SG van 998 is wel heel erg ver... ( > 100% SVG )  :nut:
  • #4 door Hay Gepost op 29 May 2014
  • Ja laat hem nog een paar dagen staan en hevel dan over naar een schoon vat.
    Bij mij was de vergistingstemperatuur 23 graden.
  • #5 door Hoppenbrouwers Gepost op 29 May 2014
  • Ja laat hem nog een paar dagen staan en hevel dan over naar een schoon vat.
    Bij mij was de vergistingstemperatuur 23 graden.
    Het nagisten kan denk ik wel lang duren. Als je weinig kopruimte hebt kun je het nauwkeurig volgen. Hij gaat langzaam maar gestaag door (is mijn ervaring tot nu toe).
  • #6 door Hay Gepost op 29 May 2014
  • En hoe is de smaak en geur bij jou?
  • #7 door Hoppenbrouwers Gepost op 29 May 2014
  • En hoe is de smaak en geur bij jou?
    De geur is heerlijk fruitig. Smaak kan ik nog niets over zeggen, hij is nog aan het navergisten in een split batch dus dat wacht ik nog even af.
  • #8 door Hay Gepost op 31 May 2014
  • Oscar, had dat in een ander topic gelezen dat jij die op 30 graden vergist hebt.
    Hoe is die geworden?
  • #9 door Oscar Gepost op 31 May 2014
  • Oscar, had dat in een ander topic gelezen dat jij die op 30 graden vergist hebt.
    Hoe is die geworden?

    Lekker, zoals een saison moet zijn. :) Met maximaal karakter  :biersmile:
  • #10 door rajd Gepost op 06 Jun 2014
  • Oscar (of wie dan ook): heb je toevallig ervaring met deze gist op verschillende temperaturen? Ik heb mijn recentste Saison met deze gist op 23 C gedaan en bemerk ook een sterke smaak die ik slecht kan betitelen. Vies is het zeker niet, echter naar mijn smaak beduidend minder lekker dan de French Saison van Wyeast.
  • #11 door Oscar Gepost op 07 Jun 2014
  • Oscar (of wie dan ook): heb je toevallig ervaring met deze gist op verschillende temperaturen?

    Ik heb een aantal bieren geproefd die inderdaad kouder vergist zijn terwijl mijn bieren met deze gist warm vergist zijn... het karakter van deze gist is erg temperatuur afhankelijk.

    echter naar mijn smaak beduidend minder lekker dan de French Saison van Wyeast.

    Als dat je persoonlijke mening is, is de keuze snel gemaakt. Maar geef de Belle saison nog even de kans op een warme temperatuur. :biersmile:
  • #12 door rajd Gepost op 07 Jun 2014
  • Ik heb een aantal bieren geproefd die inderdaad kouder vergist zijn terwijl mijn bieren met deze gist warm vergist zijn... het karakter van deze gist is erg temperatuur afhankelijk.

    Als dat je persoonlijke mening is, is de keuze snel gemaakt. Maar geef de Belle saison nog even de kans op een warme temperatuur. :biersmile:

    Top, bedankt. Heb nog een zakje in de koelkast staan, ga ik dat zeker proberen!
  • #13 door heijligers Gepost op 07 Jun 2014
  • Op 23-25 graden wordt het een echte doordrinker. Op 32 graden wordt het een gortdroge Saison.  :biersmile:

    Het is maar net wat je wilt.

    Ik heb nu de tweede versie op 32 graden gedaan, maar zal in de toekomst zeker nog een mooi en ontzettend toegankelijk doordrinkbier met deze gist maken op 23-25 graden. Lekker high gravity brouwen en er komt zo een kleine 50 liter uit mijn 27 liter Weck keteltje  :brouwen:
  • #14 door Hoppenbrouwers Gepost op 07 Jun 2014
  • Wil in de zomer een keer een ongecontroleerd vergiste versie gaan proberen (als de mussen van het dak vallen). Heb je bij dergelijke temperaturen veel kopruimte nodig of is die vergelijkbaar zoals die bij 23C?
  • #15 door ATHOOGLAND Gepost op 07 Jun 2014
  • Vorige week een Saison (start SG 1,052)  met Belle Saison vergist op 27 graden Celsius. Circa 2 cm schuim, dus veel kopruimte heb je niet nodig.
  • #16 door Albertus Gepost op 08 Jun 2014
  • Wil in de zomer een keer een ongecontroleerd vergiste versie gaan proberen (als de mussen van het dak vallen). Heb je bij dergelijke temperaturen veel kopruimte nodig of is die vergelijkbaar zoals die bij 23C?

    Heb ik ook een keer gedaan. De temperatuur liep op van 20 tot 27  C en daarna weer terug naar omgevingstemperatuur.
    Het werd een prima Saison.
    Ik had niet meer kopruimte nodig dan normaal.

    Bert
  • #17 door Hoppenbrouwers Gepost op 09 Jun 2014
  • Heb ik ook een keer gedaan. De temperatuur liep op van 20 tot 27  C en daarna weer terug naar omgevingstemperatuur.
    Het werd een prima Saison.
    Ik had niet meer kopruimte nodig dan normaal.

    Bert
    Ongecontroleerd vergist en toch vol karakter?
  • #18 door RobinB Gepost op 10 Jun 2014
  • Ongecontroleerd en just vol (gist-)karakter is het toch? ;) ;D
  • #19 door Albertus Gepost op 10 Jun 2014
  • Ongecontroleerd vergist en toch vol karakter?

    Ja. Dat is het mooie van deze gist.

    Bert
  • #20 door arluijen Gepost op 10 Jun 2014
  • Vorige week mijn saison gebrouwen en die heeft nu 6 dagen staan gisten met de Belle Saison.
    En is van 1.057 naar 1.006 gegaan, dus die is flink doorgegaan.
    Vandaag geen activiteit meer dus ff een monster genomen.
    Nog vrij troebel maar die geur en smaak ik kan het niet precies omschrijven maar er zit iets sterks aan.
    Zou zwavelig kunnen zijn maar weet het niet.
    Normaal gesproken vind ik dat eerste monster al best lekker ruiken en proeven maar nu niet eigenlijk.
    Ik heb voor bitter en aromahop, Amarillo gebruikt maar ruik en proef daar niks van terug.
    Zou dit door de gist kunnen komen het is de eerste keer dat ik deze gist gebruik?

    Even weer on topic. Mijn meest recente saison (Danstar, Belle Saison) staat nu te rijpen op fles en ik snap precies wat je bedoelt; er zit een sterke smaak aan waar je niet omheen kunt. Mij roept het de associatie met zwarte peper en 'oosterse' kruiden in het algemeen, misschien ook wel de nasmaak van koffie(?) en wat branderig.

    Ik heb hem op 21 graden vergist, gewoon, omdat het kan.

    Qua vergisten is het wel n van de meest interessante om te volgen. De hier genoemde 998 haal ik niet, maar het is een van de weinige, zo niet enige gist waar ik ervaring mee heb waarbij je SG meter heeeeeel diep wegzakt in een monster. de 1.005 of 1.002 is geen uitzondering.
  • #21 door heijligers Gepost op 10 Jun 2014
  • Qua vergisten is het wel n van de meest interessante om te volgen. De hier genoemde 998 haal ik niet, maar het is een van de weinige, zo niet enige gist waar ik ervaring mee heb waarbij je SG meter heeeeeel diep wegzakt in een monster. de 1.005 of 1.002 is geen uitzondering.
    De mijne deed het op 32 graden van 1038 naar 1001  :gistsmile:
  • #22 door Hay Gepost op 10 Jun 2014
  • Ik ga donderdag bottelen.
    Zal dan het sg nog ff meten en hier laten weten.
    En ook hoe dan de smaak/reuk is.
  • #23 door Hay Gepost op 12 Jun 2014
  • Vandaag gebotteld, SG was 1.002.
    Smaak en geur is erg fris en fruitig.
    Ik heb alleen maar Amarillo gebruikt voor bitter en aroma en koudhop.
    Deze is 3 weken geleden gebrouwen na een week van de gist afgegaan en 2 weken na laten gisten.
    Waarvan de laatste 5 dagen met koudhop.
    Daarna 24 uur koud gelagerd 1 a 2 graden.
    Maar als ik de reactie van Oscar in een ander topic lees hoop ik dat ik lang zat heb gewacht. :weetniet:
  • #24 door Robert1968 Gepost op 12 Jun 2014
  • Ik hoop het voor je. Vorig jaar ging mijn Saison van 1071 naar 1004 na 3 weken gisting en ruim een week geen activiteit in het waterslot.
    Na 1.5 maand na bottelen was het koolzuur prima, 2 maanden later gushing uit de fles. Grrrr.

    Op dit moment staat weer een Belle Saison te gisten. Wacht wat langer met bottelen en ik zal minder bottelsuiker gaan gebruiken.
  • #25 door nembrionic Gepost op 12 Jun 2014
  • In een week van 1049 naar 1002 met Belle Saison :)
    Deze keer op 30 C  (vorige keren begonnen bij 25 en dan 1 C per dag omhoog) Mooi karakter, lekker droog.
Pagina's:
Actions