ONK 2014 A2 Rigtersweizen

Gestart door Maartennijhof, 26-05-2014 18:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Maartennijhof

Het is voor ons een eer om hier ons Rigters Weizen recept te mogen posten waarmee we op 24-5-2014 2e zijn geworden met 88 punten!

Zoals jullie zien is het een zeer simpel recept met een eenstapsmaisch.
De naam zegt het al: het gaat hier om een recept dat we voor de Duitse avond bij brouwclub de HAB hebben gebrouwen.
Het recept hebben we op basis van smaakanalyse van verschillende weizen types ontworpen.
4 weken weken voordien hebben we hetzelfde recept gebrouwen met een standaard WB-06 en deze was duidelijk minder van smaak.

Het hele proces is door Hans gefilmd (cameraman BrouwTV) en via deze link te bewonderen.


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHabklaar RigtersWeizen
KenmerkWeizen voor de HAB
Brouwdatum1-2-2014
BiertypeWeizen (D)
Aantal liters65
Gewenst begin SG1050 (5,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater75,8 liter
Maischdikte3,1 l/kg
Maischwater49,9 liter
Spoelwater25,9 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur13 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid15 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC30,0 %4,827 kg3 EBC
Tarwemout50,0 %8,045 kg3 EBC
Munchenermout 15 EBC10,0 %1,609 kg16 EBC
Carahell10,0 %1,609 kg20 EBC

Let op dat we met hopzakjes werken welke vrij strak geknoopt zijn.
Tegenwoordig knopen we ze iets minder strak en halen daardoor meer rendement uit de hop.
Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Hersbrücker4,0 %90 grFWH14 EBU
Hallertau Hersbrücker5,0 %26 gr10 minuten2 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3068 Weihenstephan Weizen
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1500 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter22°C

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168°C60 minuten3,1 l/kg

Vergisting
6 dagen op 20 ºC
5 dagen op 22 ºC
Daarna 7 dagen langzaam naar de 2 ºC.

We kwamen op een eind SG van 1010 uit na een vergisten van exact 2 weken.

Afvullen doen we vanuit een fust welke geforceerd onder koolzuur zetten.
3 bar druk ± 3 min schudden en daarna 24 uur in de koeling bij 2c.


Franske

Gefeliciteerd met de tweede plek en dit mooie recept
Wat was de vergistingstemperatuur?

Maartennijhof

Citaat van: Franske op 26-05-2014  19:27 uGefeliciteerd met de tweede plek en dit mooie recept
Wat was de vergistingstemperatuur?

Bedankt! Ik heb hem aangepast en de vergisting erbij gezet.

Mike101

Gefeliciteerd! Voor hoeveel liter is het recept?

Oscar

Citaat van: Mike101 op 04-06-2014  16:24 uGefeliciteerd! Voor hoeveel liter is het recept?

1e post goed lezen!  ;)

henkie

Gefeliciteerd met je 1ste Weizen-plaats. Zelf ben ik bij 3de geworden bij de Weizen.
Met maar 14 punten verschil.. :-[

Citaat van: Maartennijhof op 26-05-2014  18:48 uAfvullen doen we vanuit een fust welke geforceerd onder koolzuur zetten.
3 bar druk ± 3 min schudden en daarna 24 uur in de koeling bij 2 ºC.

Begrijp ik goed dat je hebt afgevuld zonder bottelsuiker?

Maartennijhof

Klopt, we gebruiken eigenlijk nooit meer suiker. Door alles kunstmatig te voorzien van koolzuur kunnen we het beter controleren.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.