ONK 05 B2 - Middelsluis Brown Porter

Gestart door Rob van der Jagt, 31-05-2005 22:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Rob van der Jagt

Middelsluis Porter 90 EBC, 40 EBU, SG 1046-1010, Alc ca. 5,5%
 :lekkerbier:Verjaardagsbier voor Krijn Kraak :lekkerbier:

25 liter brouwwater, 4 liter spoelwater

Moutstorting 4500 gram
88% Pilsmout 3 EBC
7% Caramout 120 EBC
5% Zwartmout  1100 EBC

41 gr East Kent Goldings 6,4%
18 gr Saaz 3,3%

1 zakje Nottingham Ale Yeast

maischschema
55 gr - 15 min, 68 gr - 90 min, afmaischen op 80 gr
opwarmtijd ca. 1,5 gr per min

Na spoelen ca. 25 liter
60 minuten koken, Early hopping (al voor het koken toegevoegd)
Na koken ca. 22 liter, eind SG 1046
 
In gistvat ca. 21 liter, gist zonder giststarter toegevoegd. Hoofdgisting onder waterslot 4 dagen bij 21 gr (woonkamer)

Jacques

Hoi Rob,

Ik heb jouw recept net in een ProMash-bestand verwerkt.
Het valt mij nu pas op dat jij net als ik bij mijn rauchbier gedaan heb een zeer dun beslag hebt gemaak. De verhouding mout : water was 1 : 5,56. Ook jij hebt amper gespoeld. Gezien jouw prijs biedt deze brouwwijze perspectieven.

Brouw jij vaker met zo'n dun beslag?

Rob van der Jagt

Hallo Jacques,

Ik brouw inderdaad altijd ongeveer in deze verhoudingen. De Speidel-brouwketel werkt optimaal bij een storting van ca 5kg op 25 liter water. 

Ik ga na de zomer nog een keer experimenteren met een iets lagere hoeveelheid brouwwater maar kan denk ik niet erg veel lager dan 22 liter ivm met de capaciteit van de pomp.

Hoe is je Rauchbier eigenlijk geworden?

groet,  Rob.


Jacques

Mijn rauchbier ontwikkeld zich steeds beter. In het begin vond de rauchsmaak tegenvallen en het had het bier een vrij dunne body. Nu het bier wat ouder wordt is de rauchsmaak iets sterker geworden en zijn er wat meer esters aangemaakt waardoor het bier ook iets meer body heeft. Alles bij elkaar toch wel een aardig doordrinkbier.

Arjan

Hoi,

Ik wil binnenkort dit recept gaan brouwen. Alleen heb ik een vraagje.

Ik heb nog redelijk wat Cara-aroma 300 EBC op voorraad. Zijn de hier beschreven caramout (crystalmout?) en cara-aroma een beetje uitwisselbaar, of is het toch verstandiger om een kilootje caramout in te slaan? Moet ik de docering aanpassen?

Alvast bedankt,

Arjan

Hopmans

Hoi Arjan,

Citeerof is het toch verstandiger om een kilootje caramout in te slaan?

Wat bedoel je met caramout?

Cara-Pils?
Cara-Munich?
Cara-Cristal?
Cara-Aroma150?
Cara-Aroma300?
Cara-Chocolade?

Enz?

 :degroeten:

Edwin

HA Hoppie :proost:

In het recept wordt inderdaad gesproken over caramout 120 EBC. Ik denk dat het hierbij om de caraaroma gaat.

Edwin

Arjan


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.